StoryEditorOCM
SvijetYAHYA SINWAR

Izrael objavio snimku šefa Hamasa: ‘U tunelu bježi sa ženom, djecom i bratom. Uhvatit ćemo ga, živog ili mrtvog!‘

Piše Vijesti SD
14. veljače 2024. - 10:04

Izraelska vojska je objavila snimku koja navodno prikazuje vođu Hamasa Yahyu Sinwara u tunelu ispod grada Khan Younisa na jugu Gaze. Na snimci je Sinwar viđen sa suprugom, djecom i bratom Ibrahimom Sinwarom.

Izrael je Sinwara javno optužio da je on ‘glavni mozak‘ iza Hamasovog terorističkog napada na Izrael 7. listopada, no stručnjaci kažu da je on jedan od nekoliko njih koji su isplanirali taj napad. To ga čini jednom od ključnih meta rata u Gazi.

Glasnogovornik IDF-a Daniel Hagari rekao je da je snimku snimila Hamasova nadzorna kamera 10. listopada, a IDF ju je dobio ovih dana.

- On je sa svojom obitelji pobjegao pod zemlju u tunelu u jedan od sigurnih smještajnih kompleksa koje je unaprijed izgradio, rekao je Hagari, prenosi CNN.

Hagari je dodao da lov na Sinwara neće prestati sve dok on ne bude uhvaćen, živ ili mrtav.

- Odlučni smo da ćemo ga uhvatiti i uhvatit ćemo ga, rekao je Hagari.

image

Yahya Sinwar

Emmanuel Dunand/Afp

Sinwara Izrael opisuje kao najtraženijeg čovjeka u Gazi. Izraelska vojska ga je ranije proglasila ‘živim mrtvacem‘, a dali su mu i nadimak ‘mesar iz Khan Younisa‘ zbog navodne uloge u planiranju napada 7. listopada.

U prosincu je IDF opkolio njegovu kuću, no nisu ga pronašli. I tada su rekli kako vjeruju da se skriva negdje pod zemljom. Savjetnik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua nakon toga je rekao da je samo pitanje vremena kada će Sinwar biti ulovljen.

Ipak, do danas se to još nije dogodilo. Šestog veljače je IDF rekao da još uvijek traga za Sinwarom te da su uvjereni da će ga ubrzo uhvatiti. Nisu odgovorili može li se sa sigurnošću reći da je on još uvijek u Gazi.

IDF je objavio još jednu snimku za koju kažu da prikazuje izraelske snage u dijelu Hamasovih tunela, u kojima vjeruju da se skriva Sinwar.

U toj snimci vojnik, čije je lice zamagljeno, kaže da se nalaze u Sinwarovom skrovištu te da je vođa Hamasa nedavno tamo bio. Na snimci se prikazuju kupaonica, kuhinja i spavaće sobe, a vojnik kaže i da su izraelske trupe pronašle milijune šekela i dolara u sefu.

- Znali su da dolazimo pa su pobjegli, kaže vojnik sa snimke.

Sinwar je bio odgovoran za okupljanje vojnog krila Hamasa i prije nego što je uspostavio nove važne veze s regionalnim arapskim silama kao civilni i politički vođa skupine. Izabran je u Hamasovo glavno tijelo za donošenje odluka, Politbiro, 2017. godine, kao politički vođa ogranka Hamasa u Gazi. No on je tada postao de facto vođa Politbiroa. Od 2015. ga je Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a proglasilo globalnim teroristom, a nedavno su ga sankcionirale i Velika Britanija i Francuska, piše Jutarnji list. 

image

Yahya Sinwar 

Emmanuel Dunand/Afp

Izrael je Sinwara više puta uhićivao, a u izraelskim je zatvorima proveo 24 godine. Oslobođen je 2011. u sklopu razmjene zarobljenika u zamjenu za izraelskog vojnika Gilada Shalita.

"Hamas nije samo teroristička organizacija nego, nažalost, i izabrani suveren u Gazi. Kao njegov vođa, Sinwar preusmjerava sve resurse Gaze za financiranje izgradnje terorističke infrastrukture kao što su podzemni tuneli za napad, raketni bacači i oružje, ostavljajući većinu civila u Gazi da žive u siromaštvu, dok Hamasovi teroristički vođe poput samog Sinwara mogu živjeti luksuznim životima", navode Izraelci.

Sinwar je postao istaknuti vođa u zatvoru. Postao je poznat po zlostavljanju i korištenju grubog nasilja i okrutnih metoda mučenja protiv onih koji su mu se suprotstavljali i onih za koje se sumnja da pomažu Izraelu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 07:46