stdClass Object ( [id] => 1070296 [title] => Iza Trumpa ostaje zastrašujuća prijetnja američkoj demokraciji: zadatak svih zadataka pred Bidenom je pokušati pomiriti dva zaraćena pola društva [alias] => iza-trumpa-ostaje-zastrasujuca-prijetnja-americkoj-demokraciji-zadatak-svih-zadataka-pred-bidenom-je-pokusati-pomiriti-dva-zaracena-pola-drustva [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Iako su američki mediji - oni koje predsjednik Donald Trump više ne voli, a to je sada i donedavno omiljeni Fox News, koji je nakon što je proglasio Bidena izbornim pobjednikom nazvao Fake News (Lažne vijesti) - izvještavali da je Trump istraživao mogućnost da mu uvođenje izvanrednog stanja omogući ostanak na vlasti, čini se da opcija rata s Iranom kao povod za takvu odluku više nije u prvom planu. Nevezano za to što je u regiju poslao bombardere B-52, a zatim odlučio vratiti i nosač zrakoplova Nimitz. Nije nevažno ni što je deset bivših ministara obrane, među kojima i tvrdi desničari poput Dicka Cheneya i Donalda Rumsfelda u otvorenom pismu pozvalo na isključivanje vojske iz postizbornih zbivanja. Trump si u ovoj situaciji ne smije dopustiti da mu Pentagon odbije poslušnost. A Kongres podrži Ministarstvo obrane. To bi za njega bio politički kraj.

Vrijeme neumitno curi, elektorski je kolegij svoje rekao 14. prosinca, a kako se čini prema prvim rezultatima (ovaj je tekst zaključen u srijedu ujutro) demokrati idu prema velikoj, povijesnoj pobjedi u Georgiji, koja bi im sljedeće dvije godine donijela i prevlast u Senatu, dakle kontrolu svih poluga vlasti koje bi Bidenu omogućile neometanu provedbu političkih planova. U ovom je trenutku sigurno da je crnac Raphael Warnock pobijedio i tako će Georgija dobiti prvog tamnoputog senatora u povijesti. Pobjeda je tijesna kao što je i Bidenova, što dodatno ruši Trumpove teze da su izbori lažirani. Jednostavno, Georgia je postala jedna od država u kojima pobjeda više nije zajamčena republikancima.

Konačno, svoje je tvrde stavove o pokradenim izborima Trump u potpunosti osporio kad je nazvao Brada Raffenspergera, republikanca, državnog tajnika Georgije. "Gledajte, sve što želim je ovo. Želim samo naći 11.780 glasova, što je jedan više nego što imamo. Zato što smo pobijedili u državi", rekao Trump. Razgovor je objavio Washington Post, a nitko nije opovrgnuo sadržaj.

Uništena politička baština

Trump je ovim razgovorom simbolično uništio svoju političku baštinu. Ugledna konzultantska tvrtka Eurasiagroup u svojem pregledu najvećih rizika za ovu godinu navela kako “Trumpova popularnost nadilazi broj njegovih glasnih pobornika. Osvojio je 11 milijuna glasova više nego 2016. godine i konstruirao široku izbornu koaliciju, koja uključuje brojne crnce i Hispanoamerikance.” I tako se to stvarno činilo neposredno nakon izbora. Ali je onda uslijedio Trumpov manijakalni napad na sve i svakoga kako bi osporio potvrđene izborne rezultate. Što je dovelo do raskola unutar Republikanske stranke: veći dio vodstva se priklonio ovjerenim rezultatima i okrenuo leđa Trumpu.

Američki predsjednik trenutno ima potporu 13 senatora (od 50 republikanskih) i oko 140 republikanaca u Zastupničkom domu (od 211). Neposredno nakon izbora imao je podršku svih. I tu je Eurasiagroup pogriješila. Uz Trumpa su trenutno samo radikali, bijeli suprematisti i zagovornici teorija zavjere koji smatraju da je njegovo odbijanje prihvaćanja rezultata dokaz smionosti. Riječ je o smanjujućoj manjini koja alijenira većinu od 74 milijuna Trumpovih birača koja želi da se poštuju zakoni. A kad je riječ o senatorima koji će pokušati, ali neće uspjeti, 6. siječnja dovesti u pitanje Bidenovu pobjedu na zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa, oni više nisu zajapureni borci za Trumpovu pravicu nego grade svoje pozicije za sljedeće predsjedničke izbore.

Trump je postao sredstvo kojim se otvara put prema predsjedničkoj nominaciji. Patrick J. Buchanan, veteran republikanskih administracija, "paleokonzervativac", u tekstu pod naslovom “Obiteljska tučnjava u Trumpovoj kući” navodi da je riječ o ratu za nasljedstvo, a u prvi je plan izbio senator Ted Cruz, koji želi uz sebe pridobiti većinu Trumpu i dalje odanih. Gerald W. Seib u The Wall Street Journalu (WSJ), novinama koje su bile sklone Trumpu, postavio je jako dobru dijagnozu: “Ironično je da su se republikanci mogli ujediniti oko sjajnog izbornog rezultata i prepustiti da se pozornost usmjeri na neupitne ideološke shizme u demokratskom taboru.” Umjesto toga, stranka tone u, kako kaže WSJ, “građanski rat”. Michael Steele, bivši - crni - čelnik Republikanske stranke, za AP je rekao: "Ovo je trenutak za republikance da odluče: osloboditi se manijakalne vezanosti uz Trumpa ili se zatvoriti unutar grobnice koju je on za njih sagradio. Prve su granate za 2024. ispaljene. I sada će republikanci ili pucati sami u sebe ili krenuti naprijed bez okova trumpizma.” Digresija. Moja definicija trumpizma: “Politika nekonzistentnosti, građena na modelu zvijezde reality showa koja želi maksimalno privući pozornost javnosti s velikom dozom narcizma koja ga tjera da napada sve što ne predstavlja slavljenje njegovog lika i djela uz snažan utjecaj nativizma, populizma, mizoginizma i rasizma.” Masha Gessen su nam objasnili (riječ je o transrodnoj osobi koja moli da joj se obraća s oni) da je cilj Donalda Trumpa raditi što god želi, neobuzdan zakonima, Kongresom ili ičim drugim. A Martin Wolf iz The Financial Timesa je napisao da Trump vodi korumpiranu, zlonamjernu i nekompetentnu vladu i laže lakše nego što diše.

Privatno priznanje

I tako je Trump, iz pozicije neupitnog lidera Republikanske stranke nakon izbora 3. studenoga prošle godine, metamorfozirao u konfliktnu, kontroverznu osobu koja gubi kompas, pa i podršku. Utjecajni Politico je 5. siječnja objavio riječi neimenovane osobe bliske američkom predsjedniku: “Trump privatno priznaje da je gotovo, ali želi nastaviti borbu kako bi privukao pozornost”. I to u potpunosti odgovara njegovom karakteru koji traži medijsku pozornost, uvjeren da je samonastali i jedinstveni genij. A potpunu je pobjedu imao na pladnju prije godinu dana: opoziv, koji su pokrenuli demokrati, samo mu je ojačao podršku. Pandemija ga je malo nagrizla, ali Donald Trump nije izgubio izbore jer su njegove politike izgubile privlačnost kod odanog biračkog tijela. Pokazao je fenomenalno razumijevanje one "prave Amerike", bijele, "fly over" Amerike (dio koji se preleti kad se leti s istočne na zapadnu obalu, Srednja Amerika). Trump, naime, nije shvatio da se događaju dubinske demografske i društvene promjene. Američki mag međunarodnih odnosa, profesor Joseph Nye, navodi da je uvjeravanje vrlo važan element meke moći. Trump je uvjeravanje pretvorio u čvrstu moć i njome alijenirao veći dio biračkog tijela nego što je privukao. I zato je pobijedio Joe Biden. Scott Reed, dugogodišnji strateg Republikanske stranke, poručio je preko WSJ-a kako borci za Trumpovo naslijeđe moraju pronaći novu paradigmu jer novog Trumpa neće biti (hvala Bogu, dodao bih). Reed smatra da su izbori pokazali da republikanske politike i ideje djeluju, ali da su izbore izgubili zbog osobe”. S ovim se posljednjim ne bih složio jer je upravo Trump uspio ujediniti sve nezadovoljnike, tihu većinu nezadovoljnu demokratskim politikama i političkom korektnošću (riječ je većini koja će već na izborima 2028. postati manjina zbog demografskih trendova koje nisu zaustavili ni Trumpovi potezi kojima je ciljao ograničavanje imigracije). Ali je nedvojbeno da će trumpizam preživjeti u Republikanskoj stranci. Uz potrebne ozbiljne mutacije i obrate, kako navodi Reed.

Prema Politicu, Trump se planira povući u svoje omiljeno sklonište Mar-a-Lago na Floridi. Na njegovo će buduće ponašanje utjecati niz čimbenika. Prije svega to su brojne tužbe vezane uz njegove privatne poslove, ali i neke koje se najavljuju vezano, između ostalog, za navedeni telefonski razgovor. Američki privatni financijski ulagački gigant Blackstone je u popisu svojih iznenađenja za ovu godinu na prvo mjesto stavio: “Bivši predsjednik Trump pokreće vlastitu televizijsku mrežu, a također planira kampanju za izbore 2024. godine. Njegov je vodeći program The Chief, u kojem tjedno intervjuira šefove država i izvršne direktore koji dijele njegov stil upravljanja.”

Ivanku za predsjednicu

Ovaj interesantan scenarij svakako bi odgovarao newyorškom milijarderu, ali pitanje je tko bi od ozbiljnih državnika bio spreman biti gost. Moja je procjena da će Trump na svaki način iduće dvije godine nastojati biti što prisutniji u javnosti - ne zaboravimo da on i dalje planira da Ivanka bude prva američka predsjednica - kako bi podgrijavao ideju svoje kandidature 2024. godine. Na to će presudno utjecati unutarnja dinamika u Republikanskoj stranci, koja bi mogla krivicu za gubitak većine u Senatu prebaciti upravo na Trumpa. Presudna točka za njegovu političku budućnost bit će izbori za Zastupnički dom i trećinu Senata za dvije godine. Poraz trumpoidnih kandidata bio bi signal da je otpisan kao politički akter.

Jedno je sigurno. Iza Trumpa ostaje američka vlada u koju ne vjeruje oko 50 posto republikanaca i 28 posto ukupnog američkog biračkog tijela. I to je zastrašujuća prijetnja američkoj demokraciji. Hannah Arendt, njemačko-američka filozofkinja koja je precizno definirala narav nacizma, utvrdila je da do erozije demokracije dolazi kad se steknu fanatični vođa, masovna podrška i "duboka država" koja odbija svoju odgovornost (ovo potonje je u SAD-u izdržalo Trumpov pritisak i pokazalo zavidnu otpornost). Zadatak svih zadataka pred Bidenom je zaustaviti taj trend. I pokušati pomiriti dva zaraćena pola američkog društva. Što će biti teško, ali neophodno i za opstojnost globalnog demokratskog sustava.

---

Iran priprema strategiju za nove pregovore s SAD-om

 

Iran je jedna od determinirajućih točaka predsjedanja Donalda Trumpa, koje završava 20. siječnja. Slijedi ga Rusija, ali to je jedna sasvim druga tema.
Iran je razotkrio temeljni pokretač politike stanara Bijele kuće još samo jedanaest dana: uništiti sve što je napravio moj prethodnik (Barack Obama) i na toj osnovi graditi. Bez obzira na to što je tako srušio ugled SAD-a u međunarodnoj zajednici i izazvao tenzije u Zaljevu. Te konačno, što je njegova politika maksimalnog pritiska, koju je implementirao nakon izlaska iz Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA, Zajednički sveobuhvatni plan akcije), kako glasi puno ime sporazuma o reguliranju iranskog nuklearnog programa, spektakularno propala. Iran je odgovorio maksimalnom strpljivošću u kojoj ima iskustva od nastanka Islamske Republike i dočekao Trumpov odlazak. S velikim stradanjima i nemjerljivom štetom, ali kao pobjednik.

Kreatori politike u Teheranu odmah su počeli pripremati strategiju za nove pregovore s SAD-om pa su, u sklopu toga, najavili da počinju obogaćivati uran do 20 posto. Što je kršenje JCPOA, koje je potvrdila i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA): "Glavni direktor (IAEA) Rafael Mariano Grossi obavijestio je zemlje članice IAEA-e da je Iran počeo dovoditi uranij obogaćen do 4,1 posto u šest kaskadnih centrifuga (...) radi obogaćivanja do 20 posto", navodi se u izjavi koju je dobio Agence France-Presse. Što je otvoreni šamar Trumpu koji je dvije godine tvrdio da će slomiti Islamsku Republiku i natjerati je da s njim potpiše novi nuklearni sporazum. Malo naslađivanja nad gubitnikom.

Svjesni su toga u timu izabranog predsjednika Joea Bidena. A da ne bude dvojbe, prisnažio je iranski ministar vanjskih poslova, izuzetno sposoban i utjecajan Muhamed Džavad Zarif: “Naše su mjere reverzibilne ako sve strane budu poštivale sporazum”. Prevedeno, mi smo sada, zahvaljujući Trumpu, dobili određene pregovaračke prednosti pa će se ustupkom moći smatrati ako odustanemo od 20-postotnog obogaćivanja. To im je Trump dao na pladnju. Jer ostali potpisnici sporazuma, Rusija, Kina, Ujedinjena Kraljevina, Francuska i Njemačka i dalje nastoje sačuvati JCPOA. Između ostalog i zbog ekonomskih razloga jer im ukidanje američkih sankcija otvara pristup velikom iranskom tržištu, a Pekingu neometanu opskrbu naftom. “EU će udvostručiti napore kako bi se sačuvao JCPOA”, rekao je u utorak Peter Stano, glasnogovornik Josepa Borrella, visokog predstavnika EU za vanjsku i sigurnosnu politiku. Ako je netko sumnjao: “Unatoč toj mjeri Irana koja je za žaljenje (obogaćivanje urana do 20 posto), važni elementi nuklearnog sporazuma, posebno stroge mjere provjere i transparentnosti, i dalje vrijede”, kazao je Stano.

Stav EU-a je apsolutno razumljiv, svaki potres na prostoru MENA (Bliski istok i Sjeverna Afrika) ima izravni utjecaj na Europu, ne na SAD. Turbulentan Iran značio bi ozbiljnu krizu u susjedstvu u koju bi se uključili Izrael i arapske države, ali i Turska. Aktivirao bi se iranski šijitski polumjesec od Hezbolaha u Libanonu do Hutija u Jemenu. To bi bila izuzetno ozbiljna prijetnja EU-u.
Dobra je strana ove priče da Trump više nije fokusiran na Iran.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pred smjenu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => Pred smjenu 1 1 1 1 1 1 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-01-06 10:36:39 [created_by] => 3157 [created_by_alias] => Željko Trkanjec [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-01-12 10:30:28 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-01-12 10:30:28 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/01\/06\/15709544.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Iza Trumpa ostaje vlada u koju ne vjeruje oko 50 posto republikanaca i 28 posto ukupnog ameri\u010dkog bira\u010dkog tijela"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1263","k_15709544_1280.jpg":"1280x1280","k_15709544_1024.jpg":"1024x1024","k_15709544_640.jpg":"640x640","k_15709544_480.jpg":"480x480","k_15709544_340.jpg":"340x340","k_15709544_220.jpg":"220x220","o_15709544_1280.jpg":"1280x842","o_15709544_1024.jpg":"1024x673","o_15709544_640.jpg":"640x421","o_15709544_480.jpg":"480x315","o_15709544_340.jpg":"340x223","o_15709544_220.jpg":"220x144","h_15709544_1280.jpg":"1280x854","h_15709544_1024.jpg":"1024x683","h_15709544_640.jpg":"640x427","h_15709544_480.jpg":"480x320","h_15709544_340.jpg":"340x227","h_15709544_220.jpg":"220x147","pp_15709544_1280.jpg":"1006x1280","pp_15709544_1024.jpg":"805x1024","pp_15709544_640.jpg":"503x640","pp_15709544_480.jpg":"377x480","pp_15709544_340.jpg":"267x340","pp_15709544_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14900693 Threads: 5 Questions: 3140640225 Slow queries: 7001762 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234785050 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/iza-trumpa-ostaje-zastrasujuca-prijetnja-americkoj-demokraciji-zadatak-svih-zadataka-pred-bidenom-je-pokusati-pomiriti-dva-zaracena-pola-drustva-1070296 [printLink] => /vijesti/svijet/iza-trumpa-ostaje-zastrasujuca-prijetnja-americkoj-demokraciji-zadatak-svih-zadataka-pred-bidenom-je-pokusati-pomiriti-dva-zaracena-pola-drustva-1070296?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 297237 [name] => donald trump [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => donald-trump [link] => /tag/donald-trump ) [1] => stdClass Object ( [id] => 236577 [name] => joe biden [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => joe-biden [link] => /tag/joe-biden ) [2] => stdClass Object ( [id] => 615512 [name] => izbori u SAD-u [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-08-18 23:51:25 [main_article_id] => 0 [alias] => izbori-u-sad-u [link] => /tag/izbori-u-sad-u ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pred smjenu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Iza Trumpa ostaje zastrašujuća prijetnja američkoj demokraciji: zadatak svih zadataka pred Bidenom je pokušati pomiriti dva zaraćena pola društva [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3157 [name] => Lidija Gnjidić [username] => lidija-gnjidi [email] => lidija-gnjidi@sd.hr [password] => $2y$10$mtngOqzQV8jneai0Ik7mIexV4pAvDlAqOL0lsOSs2gQuEk7KEba92 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lidija-gnjidic-3157 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1675 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/30b1a32f8a9df9371676b36d9e6e20f4?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/06/15709544.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => Iza Trumpa ostaje vlada u koju ne vjeruje oko 50 posto republikanaca i 28 posto ukupnog američkog biračkog tijela [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/06/15709544.jpg [title] => AFPIza Trumpa ostaje vlada u koju ne vjeruje oko 50 posto republikanaca i 28 posto ukupnog američkog biračkog tijela ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Iako su američki mediji - oni koje predsjednik Donald Trump više ne voli, a to je sada i donedavno omiljeni Fox News, koji je nakon što je proglasio Bidena izbornim pobjednikom nazvao Fake News (Lažne vijesti) - izvještavali da je Trump istraživao mogućnost da mu uvođenje izvanrednog stanja omogući ostanak na vlasti, čini se da opcija rata s Iranom kao povod za takvu odluku više nije u prvom planu. Nevezano za to što je u regiju poslao bombardere B-52, a zatim odlučio vratiti i nosač zrakoplova Nimitz. Nije nevažno ni što je deset bivših ministara obrane, među kojima i tvrdi desničari poput Dicka Cheneya i Donalda Rumsfelda u otvorenom pismu pozvalo na isključivanje vojske iz postizbornih zbivanja. Trump si u ovoj situaciji ne smije dopustiti da mu Pentagon odbije poslušnost. A Kongres podrži Ministarstvo obrane. To bi za njega bio politički kraj.

Vrijeme neumitno curi, elektorski je kolegij svoje rekao 14. prosinca, a kako se čini prema prvim rezultatima (ovaj je tekst zaključen u srijedu ujutro) demokrati idu prema velikoj, povijesnoj pobjedi u Georgiji, koja bi im sljedeće dvije godine donijela i prevlast u Senatu, dakle kontrolu svih poluga vlasti koje bi Bidenu omogućile neometanu provedbu političkih planova. U ovom je trenutku sigurno da je crnac Raphael Warnock pobijedio i tako će Georgija dobiti prvog tamnoputog senatora u povijesti. Pobjeda je tijesna kao što je i Bidenova, što dodatno ruši Trumpove teze da su izbori lažirani. Jednostavno, Georgia je postala jedna od država u kojima pobjeda više nije zajamčena republikancima.

Konačno, svoje je tvrde stavove o pokradenim izborima Trump u potpunosti osporio kad je nazvao Brada Raffenspergera, republikanca, državnog tajnika Georgije. "Gledajte, sve što želim je ovo. Želim samo naći 11.780 glasova, što je jedan više nego što imamo. Zato što smo pobijedili u državi", rekao Trump. Razgovor je objavio Washington Post, a nitko nije opovrgnuo sadržaj.

Uništena politička baština

Trump je ovim razgovorom simbolično uništio svoju političku baštinu. Ugledna konzultantska tvrtka Eurasiagroup u svojem pregledu najvećih rizika za ovu godinu navela kako “Trumpova popularnost nadilazi broj njegovih glasnih pobornika. Osvojio je 11 milijuna glasova više nego 2016. godine i konstruirao široku izbornu koaliciju, koja uključuje brojne crnce i Hispanoamerikance.” I tako se to stvarno činilo neposredno nakon izbora. Ali je onda uslijedio Trumpov manijakalni napad na sve i svakoga kako bi osporio potvrđene izborne rezultate. Što je dovelo do raskola unutar Republikanske stranke: veći dio vodstva se priklonio ovjerenim rezultatima i okrenuo leđa Trumpu.

Američki predsjednik trenutno ima potporu 13 senatora (od 50 republikanskih) i oko 140 republikanaca u Zastupničkom domu (od 211). Neposredno nakon izbora imao je podršku svih. I tu je Eurasiagroup pogriješila. Uz Trumpa su trenutno samo radikali, bijeli suprematisti i zagovornici teorija zavjere koji smatraju da je njegovo odbijanje prihvaćanja rezultata dokaz smionosti. Riječ je o smanjujućoj manjini koja alijenira većinu od 74 milijuna Trumpovih birača koja želi da se poštuju zakoni. A kad je riječ o senatorima koji će pokušati, ali neće uspjeti, 6. siječnja dovesti u pitanje Bidenovu pobjedu na zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa, oni više nisu zajapureni borci za Trumpovu pravicu nego grade svoje pozicije za sljedeće predsjedničke izbore.

Trump je postao sredstvo kojim se otvara put prema predsjedničkoj nominaciji. Patrick J. Buchanan, veteran republikanskih administracija, "paleokonzervativac", u tekstu pod naslovom “Obiteljska tučnjava u Trumpovoj kući” navodi da je riječ o ratu za nasljedstvo, a u prvi je plan izbio senator Ted Cruz, koji želi uz sebe pridobiti većinu Trumpu i dalje odanih. Gerald W. Seib u The Wall Street Journalu (WSJ), novinama koje su bile sklone Trumpu, postavio je jako dobru dijagnozu: “Ironično je da su se republikanci mogli ujediniti oko sjajnog izbornog rezultata i prepustiti da se pozornost usmjeri na neupitne ideološke shizme u demokratskom taboru.” Umjesto toga, stranka tone u, kako kaže WSJ, “građanski rat”. Michael Steele, bivši - crni - čelnik Republikanske stranke, za AP je rekao: "Ovo je trenutak za republikance da odluče: osloboditi se manijakalne vezanosti uz Trumpa ili se zatvoriti unutar grobnice koju je on za njih sagradio. Prve su granate za 2024. ispaljene. I sada će republikanci ili pucati sami u sebe ili krenuti naprijed bez okova trumpizma.” Digresija. Moja definicija trumpizma: “Politika nekonzistentnosti, građena na modelu zvijezde reality showa koja želi maksimalno privući pozornost javnosti s velikom dozom narcizma koja ga tjera da napada sve što ne predstavlja slavljenje njegovog lika i djela uz snažan utjecaj nativizma, populizma, mizoginizma i rasizma.” Masha Gessen su nam objasnili (riječ je o transrodnoj osobi koja moli da joj se obraća s oni) da je cilj Donalda Trumpa raditi što god želi, neobuzdan zakonima, Kongresom ili ičim drugim. A Martin Wolf iz The Financial Timesa je napisao da Trump vodi korumpiranu, zlonamjernu i nekompetentnu vladu i laže lakše nego što diše.

Privatno priznanje

I tako je Trump, iz pozicije neupitnog lidera Republikanske stranke nakon izbora 3. studenoga prošle godine, metamorfozirao u konfliktnu, kontroverznu osobu koja gubi kompas, pa i podršku. Utjecajni Politico je 5. siječnja objavio riječi neimenovane osobe bliske američkom predsjedniku: “Trump privatno priznaje da je gotovo, ali želi nastaviti borbu kako bi privukao pozornost”. I to u potpunosti odgovara njegovom karakteru koji traži medijsku pozornost, uvjeren da je samonastali i jedinstveni genij. A potpunu je pobjedu imao na pladnju prije godinu dana: opoziv, koji su pokrenuli demokrati, samo mu je ojačao podršku. Pandemija ga je malo nagrizla, ali Donald Trump nije izgubio izbore jer su njegove politike izgubile privlačnost kod odanog biračkog tijela. Pokazao je fenomenalno razumijevanje one "prave Amerike", bijele, "fly over" Amerike (dio koji se preleti kad se leti s istočne na zapadnu obalu, Srednja Amerika). Trump, naime, nije shvatio da se događaju dubinske demografske i društvene promjene. Američki mag međunarodnih odnosa, profesor Joseph Nye, navodi da je uvjeravanje vrlo važan element meke moći. Trump je uvjeravanje pretvorio u čvrstu moć i njome alijenirao veći dio biračkog tijela nego što je privukao. I zato je pobijedio Joe Biden. Scott Reed, dugogodišnji strateg Republikanske stranke, poručio je preko WSJ-a kako borci za Trumpovo naslijeđe moraju pronaći novu paradigmu jer novog Trumpa neće biti (hvala Bogu, dodao bih). Reed smatra da su izbori pokazali da republikanske politike i ideje djeluju, ali da su izbore izgubili zbog osobe”. S ovim se posljednjim ne bih složio jer je upravo Trump uspio ujediniti sve nezadovoljnike, tihu većinu nezadovoljnu demokratskim politikama i političkom korektnošću (riječ je većini koja će već na izborima 2028. postati manjina zbog demografskih trendova koje nisu zaustavili ni Trumpovi potezi kojima je ciljao ograničavanje imigracije). Ali je nedvojbeno da će trumpizam preživjeti u Republikanskoj stranci. Uz potrebne ozbiljne mutacije i obrate, kako navodi Reed.

Prema Politicu, Trump se planira povući u svoje omiljeno sklonište Mar-a-Lago na Floridi. Na njegovo će buduće ponašanje utjecati niz čimbenika. Prije svega to su brojne tužbe vezane uz njegove privatne poslove, ali i neke koje se najavljuju vezano, između ostalog, za navedeni telefonski razgovor. Američki privatni financijski ulagački gigant Blackstone je u popisu svojih iznenađenja za ovu godinu na prvo mjesto stavio: “Bivši predsjednik Trump pokreće vlastitu televizijsku mrežu, a također planira kampanju za izbore 2024. godine. Njegov je vodeći program The Chief, u kojem tjedno intervjuira šefove država i izvršne direktore koji dijele njegov stil upravljanja.”

Ivanku za predsjednicu

Ovaj interesantan scenarij svakako bi odgovarao newyorškom milijarderu, ali pitanje je tko bi od ozbiljnih državnika bio spreman biti gost. Moja je procjena da će Trump na svaki način iduće dvije godine nastojati biti što prisutniji u javnosti - ne zaboravimo da on i dalje planira da Ivanka bude prva američka predsjednica - kako bi podgrijavao ideju svoje kandidature 2024. godine. Na to će presudno utjecati unutarnja dinamika u Republikanskoj stranci, koja bi mogla krivicu za gubitak većine u Senatu prebaciti upravo na Trumpa. Presudna točka za njegovu političku budućnost bit će izbori za Zastupnički dom i trećinu Senata za dvije godine. Poraz trumpoidnih kandidata bio bi signal da je otpisan kao politički akter.

Jedno je sigurno. Iza Trumpa ostaje američka vlada u koju ne vjeruje oko 50 posto republikanaca i 28 posto ukupnog američkog biračkog tijela. I to je zastrašujuća prijetnja američkoj demokraciji. Hannah Arendt, njemačko-američka filozofkinja koja je precizno definirala narav nacizma, utvrdila je da do erozije demokracije dolazi kad se steknu fanatični vođa, masovna podrška i "duboka država" koja odbija svoju odgovornost (ovo potonje je u SAD-u izdržalo Trumpov pritisak i pokazalo zavidnu otpornost). Zadatak svih zadataka pred Bidenom je zaustaviti taj trend. I pokušati pomiriti dva zaraćena pola američkog društva. Što će biti teško, ali neophodno i za opstojnost globalnog demokratskog sustava.

---

Iran priprema strategiju za nove pregovore s SAD-om

 

Iran je jedna od determinirajućih točaka predsjedanja Donalda Trumpa, koje završava 20. siječnja. Slijedi ga Rusija, ali to je jedna sasvim druga tema.
Iran je razotkrio temeljni pokretač politike stanara Bijele kuće još samo jedanaest dana: uništiti sve što je napravio moj prethodnik (Barack Obama) i na toj osnovi graditi. Bez obzira na to što je tako srušio ugled SAD-a u međunarodnoj zajednici i izazvao tenzije u Zaljevu. Te konačno, što je njegova politika maksimalnog pritiska, koju je implementirao nakon izlaska iz Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA, Zajednički sveobuhvatni plan akcije), kako glasi puno ime sporazuma o reguliranju iranskog nuklearnog programa, spektakularno propala. Iran je odgovorio maksimalnom strpljivošću u kojoj ima iskustva od nastanka Islamske Republike i dočekao Trumpov odlazak. S velikim stradanjima i nemjerljivom štetom, ali kao pobjednik.

Kreatori politike u Teheranu odmah su počeli pripremati strategiju za nove pregovore s SAD-om pa su, u sklopu toga, najavili da počinju obogaćivati uran do 20 posto. Što je kršenje JCPOA, koje je potvrdila i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA): "Glavni direktor (IAEA) Rafael Mariano Grossi obavijestio je zemlje članice IAEA-e da je Iran počeo dovoditi uranij obogaćen do 4,1 posto u šest kaskadnih centrifuga (...) radi obogaćivanja do 20 posto", navodi se u izjavi koju je dobio Agence France-Presse. Što je otvoreni šamar Trumpu koji je dvije godine tvrdio da će slomiti Islamsku Republiku i natjerati je da s njim potpiše novi nuklearni sporazum. Malo naslađivanja nad gubitnikom.

Svjesni su toga u timu izabranog predsjednika Joea Bidena. A da ne bude dvojbe, prisnažio je iranski ministar vanjskih poslova, izuzetno sposoban i utjecajan Muhamed Džavad Zarif: “Naše su mjere reverzibilne ako sve strane budu poštivale sporazum”. Prevedeno, mi smo sada, zahvaljujući Trumpu, dobili određene pregovaračke prednosti pa će se ustupkom moći smatrati ako odustanemo od 20-postotnog obogaćivanja. To im je Trump dao na pladnju. Jer ostali potpisnici sporazuma, Rusija, Kina, Ujedinjena Kraljevina, Francuska i Njemačka i dalje nastoje sačuvati JCPOA. Između ostalog i zbog ekonomskih razloga jer im ukidanje američkih sankcija otvara pristup velikom iranskom tržištu, a Pekingu neometanu opskrbu naftom. “EU će udvostručiti napore kako bi se sačuvao JCPOA”, rekao je u utorak Peter Stano, glasnogovornik Josepa Borrella, visokog predstavnika EU za vanjsku i sigurnosnu politiku. Ako je netko sumnjao: “Unatoč toj mjeri Irana koja je za žaljenje (obogaćivanje urana do 20 posto), važni elementi nuklearnog sporazuma, posebno stroge mjere provjere i transparentnosti, i dalje vrijede”, kazao je Stano.

Stav EU-a je apsolutno razumljiv, svaki potres na prostoru MENA (Bliski istok i Sjeverna Afrika) ima izravni utjecaj na Europu, ne na SAD. Turbulentan Iran značio bi ozbiljnu krizu u susjedstvu u koju bi se uključili Izrael i arapske države, ali i Turska. Aktivirao bi se iranski šijitski polumjesec od Hezbolaha u Libanonu do Hutija u Jemenu. To bi bila izuzetno ozbiljna prijetnja EU-u.
Dobra je strana ove priče da Trump više nije fokusiran na Iran.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP
AFP
Iza Trumpa ostaje vlada u koju ne vjeruje oko 50 posto republikanaca i 28 posto ukupnog američkog biračkog tijela
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/iza-trumpa-ostaje-zastrasujuca-prijetnja-americkoj-demokraciji-zadatak-svih-zadataka-pred-bidenom-je-pokusati-pomiriti-dva-zaracena-pola-drustva-1070296 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=be246280ea3912e7bdcd8569c2a358f3fdcda0b6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Iza+Trumpa+ostaje+zastra%C5%A1uju%C4%87a+prijetnja+ameri%C4%8Dkoj+demokraciji%3A+zadatak+svih+zadataka+pred+Bidenom+je+poku%C5%A1ati+pomiriti+dva+zara%C4%87ena+pola+dru%C5%A1tva&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fiza-trumpa-ostaje-zastrasujuca-prijetnja-americkoj-demokraciji-zadatak-svih-zadataka-pred-bidenom-je-pokusati-pomiriti-dva-zaracena-pola-drustva-1070296 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fiza-trumpa-ostaje-zastrasujuca-prijetnja-americkoj-demokraciji-zadatak-svih-zadataka-pred-bidenom-je-pokusati-pomiriti-dva-zaracena-pola-drustva-1070296 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pred smjenu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
SvijetPred smjenu

Iza Trumpa ostaje zastrašujuća prijetnja američkoj demokraciji: zadatak svih zadataka pred Bidenom je pokušati pomiriti dva zaraćena pola društva

Piše Željko Trkanjec
12. siječnja 2021. - 11:30
Iza Trumpa ostaje vlada u koju ne vjeruje oko 50 posto republikanaca i 28 posto ukupnog američkog biračkog tijelaAFP

Iako su američki mediji - oni koje predsjednik Donald Trump više ne voli, a to je sada i donedavno omiljeni Fox News, koji je nakon što je proglasio Bidena izbornim pobjednikom nazvao Fake News (Lažne vijesti) - izvještavali da je Trump istraživao mogućnost da mu uvođenje izvanrednog stanja omogući ostanak na vlasti, čini se da opcija rata s Iranom kao povod za takvu odluku više nije u prvom planu. Nevezano za to što je u regiju poslao bombardere B-52, a zatim odlučio vratiti i nosač zrakoplova Nimitz. Nije nevažno ni što je deset bivših ministara obrane, među kojima i tvrdi desničari poput Dicka Cheneya i Donalda Rumsfelda u otvorenom pismu pozvalo na isključivanje vojske iz postizbornih zbivanja. Trump si u ovoj situaciji ne smije dopustiti da mu Pentagon odbije...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 22:15