stdClass Object ( [id] => 1037101 [title] => Iz Bejruta za ‘Slobodnu‘ poznata spisateljica Rania Zaghir: Previše je ovo zla za jedan život. Pukom srećom smo preživjeli, ali stan nam je uništen [alias] => iz-bejruta-za-slobodnu-poznata-spisateljica-rania-zaghir-previse-je-ovo-zla-za-jedan-zivot-pukom-srecom-smo-prezivjeli-ali-stan-nam-je-unisten [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Libanon, naša nekad lijepa zemlja, sada je potpuno uništena. Libanonci su predugo ucjenjivani, manipulirani i zlostavljani. Imali smo previše tragedija za jedan život. Za sada smo još živi, ​​ali smo vrlo daleko od toga da je sve u redu s nama.

S tim riječima je razgovor s nama počela poznata libanonska književnica Rania Zaghir, koja piše i izdaje knjige za djecu. Njezina knjiga "Who ate my ice cream?" prevedena je na 19 jezika. Zaghir je, kaže, samo pukom srećom izbjegla ranjavanje i moguću pogibiju u eksploziji amonijeva nitrata (2750 tona) koja je odnijela najmanje 150 života, a ranila tisuće stanovnika Bejruta i okolnih naselja. Mnoge žrtve i dalje su pod ruševinama pa se pretpostavlja da će broj mrtvih rasti.

---

image
Ranija je kao autorica dječjih knjiga poznata i izvan Libanona, jedna joj je knjiga prevedna na 19 jezika
Privatna Arhiva
---

Gdje ste bili kad se dogodila eksplozija?

- Bila sam u planinama, oko 28 kilometara izvan Bejruta, nekih 40 minuta vožnje od metropole. Odjednom sam čula čudan, glasan zvuk. Moja prva reakcija bila je da odmah pokrijem uši i pogledam u strop. Prvo što mi je palo na pamet bilo je da su moja djeca, koja su se igrala na parkiralištu, premjestila neki veliki predmet koji je stvarao buku. Trčala sam i zatekla ih kako samo sjede, ne radeći ništa. Onda sam pretpostavila da zvuk dolazi kao i obično iz izraelskih aviona. Pet minuta poslije moj suprug Samer Sabra me nazvao iz Bejruta i rekao da uključim vijesti. I imala sam što vidjeti...

Živite li blizu skladišta koje je eksplodiralo?

- Upravo smo se preselili u novu zgradu u centru grada. Naše su stvari još uvijek bile u kutijama, a namještaj još uvijek umotan u plastiku. Kad je moj muž parkirao automobil u garaži zgrade, nakon eksplozije udarni val okretao je automobil, kao da ga je udarao snažan vjetar. Kad mi je to pričao, odmah sam pomislila: da smo bili u stanu ili negdje na otvorenome, poginuli bismo ili bili teško ozlijeđeni.

Počela sam od straha plakati pred djecom, a moj četverogodišnji sin rekao mi je da ne plačem, "tata je još uvijek živ". Zamislite, ima samo 4 godine i nije bio živ da vidi ratove koje sam ja proživjela, a ovako je reagirao. Djeca u Libanonu rađaju se s traumom koju su im prenijeli njihovi roditelji i tako instinktivno znaju kako reagirati i na ovu vrstu bijede i jada. Inače, prednji dio našeg novog stana i svi prozori potpuno su razbijeni, a staklo je nakon eksplozije samo izletjelo iz okvira. Suprug mi nije poslao fotografije štete, nije želio da se osjećam loše.

Da smo bili u stanu, sada ne bismo vodili ovaj intervju. Samo srećom smo preživjeli. Iako smo bili daleko od luke, eksploziju smo mogli osjetiti doslovno svim svojim osjetilima.

---

image
Patrick Baz/AFP
---

Kakva je sada situacija u Bejrutu?

- Bejrut doista izgleda kao naslovnica knjige ili poster ratnog filma, možda i kao bestseler futurističkog filma ili pak naslovnica distopijskog romana. Kad kažem bestseler, onda mislim na to kako međunarodni mediji gledaju i čitaju našu priču, ne vjerujući u ono što vide.

Ali ovaj je događaj nanio štetu ne samo Bejrutu, već i drugim regijama u našoj zemlji. Mnoga područja izvan grada potpuno su uništena i prekrivena razbijenim staklom. Ponekad zaboravljamo koliko je mali Libanon, i da smo zbog toga svi osjećali eksplozije, ma gdje bili u zemlji u trenutku kad je sve otišlo u zrak. Stoga mislim da je pravo pitanje kakva je situacija u Libanonu, a ne samo u Bejrutu.

Jesu li hitne službe dobro reagirale?

- Najblaže rečeno, ne. Naše javne institucije su zastrašujuće nefunkcionalne. Ne postoje resursi koji bi osigurali postojanje pripadnika civilne zaštite, niti postoje stručnjaci zaduženi za planiranje reakcije na ovu ili bilo koju drugu katastrofu. Kao da smo zemlja isključena s aparata za održavanje života. Volonteri u Crvenom križu i drugim službama rade s minimalnim resursima u usporedbi s drugim razvijenijim zemljama.

---

image
Suprug Samer i djeca
Privatna Arhiva
---

Gdje je u trenutku eksplozija bila vaša šira obitelj?

- Sva je moja obitelj već odavno pogođena situacijom u Libanonu. Svi su napustili svoju domovinu prije 20 godina. Odlučili su da više ne mogu voljeti našu zemlju, a to je jedna od najgorih stvari koja se može dogoditi nekom narodu. Naša matična zemlja je poput roditelja i kad netko tako ode, to je samo pokazatelj količine i vrste zlostavljanja koje su članovi moje obitelji pretrpjeli u našoj zemlji. Smatram se sretnom i zahvalna sam što mogu relativno dobro živjeti u ovoj vrlo lošoj zemlji. Ali, umorna sam od svega... Živim ovdje sama i u izolaciji.

Kako je moguće da se skladište opasnog materijala nalazi usred grada?

- Ja kao običan građanin zapravo nemam odgovor. Nama vlada hrpa kriminalaca koji ni na koji način nisu zabrinuti za nas i našu sigurnost i budućnost, ali koji su vrlo zadovoljni planirati vlastitu sigurnost i budućnost o našem trošku. U tom smo smislu kao djeca, vrlo uspješna u svim profesijama, ali imali smo tu nesreću da imamo roditelje (vlast) koji nas zlostavljaju i stoga zaslužuju najgore kazne i odgovornosti. Svatko tko nas gleda izvana zapitao bi se "kako su ta djeca postala toliko nesretna da su završila s takvim roditeljima?". To je tužna libanonska stvarnost...

---

Mala zemlja

Libanon je država u jugozapadnoj Aziji (Bliski istok), na obali Sredozemnoga mora, između Sirije na sjeveru i istoku (duljina granice 375 km) te Izraela na jugu (79 km), a obuhvaća 10. 452 km².

Koliko je to površinom mala zemlja najbolje vidimo iz usporedbe s Hrvatskom koja obuhvaća 56.594 km² ili Slovenijom koja obuhvaća 20.273 km². Međutim, u Libanonu (procjenjuje se) živi blizu sedam milijuna stanovnika.

---

---

Nevjerojatno zamršena politička situacija

Koliko je u Libanonu teško živjeti potvrđuje i Hrvatska enciklopedija, koja o političkoj situaciji u toj zemlji, među ostalim, navodi i ovo:

- Na temelju zaključaka konferencije u San Remu 1920. Francuska je dobila mandat nad Sirijom i Libanonom, koji joj je potvrdila i Liga naroda 1922. Francuska uprava okončana je u studenome 1943. Libanon je sudjelovao u ratu protiv Izraela (arapsko-izraelski sukob).

Politička stabilnost pokušavala se izgraditi podjelom vlasti između vjerskih zajednica. Unatoč tomu, premoćan politički i ekonomski utjecaj imala je maronitska zajednica (najveća među libanonskim kršćanima); tijekom 1950-ih oko 17 kršćanskih i 8 muslimanskih obitelji posjedovalo je većinu nacionalnoga gospodarstva.

Pod utjecajem egipatske revolucije (1953. - 54.) i snaženja arapskog nacionalizma, muslimanske organizacije zahtijevale su veći društveni utjecaj. Početkom svibnja 1958. izbili su unutrašnji sukobi; predsjednik Camille Chamoun (na vlasti 1952. - 58) pozvao je u pomoć SAD, koji je vojno intervenirao u srpnju 1958. pa je bilo uspostavljeno primirje.

Političku stabilnost narušavali su povremeni obračuni među naoružanim skupinama, organiziranima na vjerskoj, etničkoj, klanovskoj i drugoj osnovi, te utjecaj Sirije i Izraela. Osim sirijskog i izraelskog utjecaja, na prilike u Libanonu od početka 1980-ih počeo je utjecati i Iran.

Uz iransku pomoć djeluje pokret Hezbollah (od 1982.), čiji su gerilci aktivni posebno na libanonskom jugu, odakle poduzimaju napade na izraelske ciljeve. Tijekom 1982. - 84. u Libanonu su bile prisutne međunarodne snage, uglavnom iz zapadnih zemalja; povukle su se kada je oko 320 američkih i francuskih vojnika bilo ubijeno u bombaškome napadu (u listopadu 1983.). Potkraj 1980-ih privremenu vojnu vladu predvodio je general Michel Aoun; pokušavao je ovladati maronitskim naoružanim skupinama, zbog čega su izbijali sukobi u istočnom Bejrutu (1989. - 90).

Procjenjuje se da je u sukobima 1975. - 89. bilo više od 150.000 poginulih i oko 300.000 ranjenih, a oko 900.000 stanovnika iselilo se. Tijekom 1990-ih libanonska je vlada uz pomoć sirijske vojske nastojala ovladati južnim Libanonom, u kojem su uporišta gerilaca Hezbollaha. U siječnju 2005. političku nestabilnost izazvalo je ubojstvo Rafika al-Haririja (Rafīq al-Ḥarīrī; premijer 1992. - 98. i 2000. - 04); slijedili su protusirijski prosvjedi i povlačenje sirijske vojske (u travnju 2005.). Stabilnost narušava i vojno djelovanje Hezbollaha protiv ciljeva u Izraelu.

Više o političkoj situaciji u Libanonu pročitajte OVDJE

---

---

image
AFP
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UŽAS U LIBANONU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) ) [extra_fields_search] => UŽAS U LIBANONU 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-08-06 10:37:10 [created_by] => 3205 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-08-08 17:07:41 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-08-08 17:07:41 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2831 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/08\/06\/14319372.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/06\/14306798.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/06\/14306666.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/06\/14306660.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/06\/14305830.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/06\/14300402.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/06\/14300364.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/06\/14300362.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/06\/14299550.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/06\/14313194.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/06\/14313196.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP\/PRIVATNA ARHIVA RANIA ZAGHIR","PRIVATNA ARHIVA ","Joseph Eid\/AFP","Patrick Baz\/AFP","Handout\/AFP","Patrick Baz\/AFP","Patrick Baz\/AFP","Patrick Baz\/AFP","AFP","Privatna Arhiva","Privatna Arhiva"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Eksplozija je uni\u0161tila cijelu prednju stranu njenog stana, a prozori su izba\u010deni iz le\u017ei\u0161ta","Rania Zaghir na predstavljanju jedne od svojih knjiga","","","","","","
\n\u00a0","","Ranija je kao autorica dje\u010djih knjiga poznata i izvan Libanona, jedna joj je knjiga prevedna na 19 jezika","Suprug\u00a0Samer i djeca"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x900","k_14319372_1280.jpg":"1280x1280","k_14319372_1024.jpg":"1024x1024","k_14319372_640.jpg":"640x640","k_14319372_480.jpg":"480x480","k_14319372_340.jpg":"340x340","k_14319372_220.jpg":"220x220","o_14319372_1280.jpg":"1280x960","o_14319372_1024.jpg":"1024x768","o_14319372_640.jpg":"640x480","o_14319372_480.jpg":"480x360","o_14319372_340.jpg":"340x255","o_14319372_220.jpg":"220x165","h_14319372_1280.jpg":"1280x854","h_14319372_1024.jpg":"1024x683","h_14319372_640.jpg":"640x427","h_14319372_480.jpg":"480x320","h_14319372_340.jpg":"340x227","h_14319372_220.jpg":"220x147","pp_14319372_1280.jpg":"1006x1280","pp_14319372_1024.jpg":"805x1024","pp_14319372_640.jpg":"503x640","pp_14319372_480.jpg":"377x480","pp_14319372_340.jpg":"267x340","pp_14319372_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1078x1238","k_14306798_1280.jpg":"1280x1280","k_14306798_1024.jpg":"1024x1024","k_14306798_640.jpg":"640x640","k_14306798_480.jpg":"480x480","k_14306798_340.jpg":"340x340","k_14306798_220.jpg":"220x220","o_14306798_1280.jpg":"1280x1469","o_14306798_1024.jpg":"1024x1175","o_14306798_640.jpg":"640x734","o_14306798_480.jpg":"480x551","o_14306798_340.jpg":"340x390","o_14306798_220.jpg":"220x252","h_14306798_1280.jpg":"1280x854","h_14306798_1024.jpg":"1024x683","h_14306798_640.jpg":"640x427","h_14306798_480.jpg":"480x320","h_14306798_340.jpg":"340x227","h_14306798_220.jpg":"220x147","pp_14306798_1280.jpg":"1006x1280","pp_14306798_1024.jpg":"805x1024","pp_14306798_640.jpg":"503x640","pp_14306798_480.jpg":"377x480","pp_14306798_340.jpg":"267x340","pp_14306798_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14306666_1280.jpg":"1280x1280","k_14306666_1024.jpg":"1024x1024","k_14306666_640.jpg":"640x640","k_14306666_480.jpg":"480x480","k_14306666_340.jpg":"340x340","k_14306666_220.jpg":"220x220","o_14306666_1280.jpg":"1280x853","o_14306666_1024.jpg":"1024x682","o_14306666_640.jpg":"640x426","o_14306666_480.jpg":"480x320","o_14306666_340.jpg":"340x226","o_14306666_220.jpg":"220x146","h_14306666_1280.jpg":"1280x854","h_14306666_1024.jpg":"1024x683","h_14306666_640.jpg":"640x427","h_14306666_480.jpg":"480x320","h_14306666_340.jpg":"340x227","h_14306666_220.jpg":"220x147","pp_14306666_1280.jpg":"1006x1280","pp_14306666_1024.jpg":"805x1024","pp_14306666_640.jpg":"503x640","pp_14306666_480.jpg":"377x480","pp_14306666_340.jpg":"267x340","pp_14306666_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14306660_1280.jpg":"1280x1280","k_14306660_1024.jpg":"1024x1024","k_14306660_640.jpg":"640x640","k_14306660_480.jpg":"480x480","k_14306660_340.jpg":"340x340","k_14306660_220.jpg":"220x220","o_14306660_1280.jpg":"1280x853","o_14306660_1024.jpg":"1024x682","o_14306660_640.jpg":"640x426","o_14306660_480.jpg":"480x320","o_14306660_340.jpg":"340x226","o_14306660_220.jpg":"220x146","h_14306660_1280.jpg":"1280x854","h_14306660_1024.jpg":"1024x683","h_14306660_640.jpg":"640x427","h_14306660_480.jpg":"480x320","h_14306660_340.jpg":"340x227","h_14306660_220.jpg":"220x147","pp_14306660_1280.jpg":"1006x1280","pp_14306660_1024.jpg":"805x1024","pp_14306660_640.jpg":"503x640","pp_14306660_480.jpg":"377x480","pp_14306660_340.jpg":"267x340","pp_14306660_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1152","k_14305830_1280.jpg":"1280x1280","k_14305830_1024.jpg":"1024x1024","k_14305830_640.jpg":"640x640","k_14305830_480.jpg":"480x480","k_14305830_340.jpg":"340x340","k_14305830_220.jpg":"220x220","o_14305830_1280.jpg":"1280x768","o_14305830_1024.jpg":"1024x614","o_14305830_640.jpg":"640x384","o_14305830_480.jpg":"480x288","o_14305830_340.jpg":"340x204","o_14305830_220.jpg":"220x132","h_14305830_1280.jpg":"1280x854","h_14305830_1024.jpg":"1024x683","h_14305830_640.jpg":"640x427","h_14305830_480.jpg":"480x320","h_14305830_340.jpg":"340x227","h_14305830_220.jpg":"220x147","pp_14305830_1280.jpg":"1006x1280","pp_14305830_1024.jpg":"805x1024","pp_14305830_640.jpg":"503x640","pp_14305830_480.jpg":"377x480","pp_14305830_340.jpg":"267x340","pp_14305830_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14300402_1280.jpg":"1280x1280","k_14300402_1024.jpg":"1024x1024","k_14300402_640.jpg":"640x640","k_14300402_480.jpg":"480x480","k_14300402_340.jpg":"340x340","k_14300402_220.jpg":"220x220","o_14300402_1280.jpg":"1280x853","o_14300402_1024.jpg":"1024x682","o_14300402_640.jpg":"640x426","o_14300402_480.jpg":"480x320","o_14300402_340.jpg":"340x226","o_14300402_220.jpg":"220x146","h_14300402_1280.jpg":"1280x854","h_14300402_1024.jpg":"1024x683","h_14300402_640.jpg":"640x427","h_14300402_480.jpg":"480x320","h_14300402_340.jpg":"340x227","h_14300402_220.jpg":"220x147","pp_14300402_1280.jpg":"1006x1280","pp_14300402_1024.jpg":"805x1024","pp_14300402_640.jpg":"503x640","pp_14300402_480.jpg":"377x480","pp_14300402_340.jpg":"267x340","pp_14300402_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14300364_1280.jpg":"1280x1280","k_14300364_1024.jpg":"1024x1024","k_14300364_640.jpg":"640x640","k_14300364_480.jpg":"480x480","k_14300364_340.jpg":"340x340","k_14300364_220.jpg":"220x220","o_14300364_1280.jpg":"1280x853","o_14300364_1024.jpg":"1024x682","o_14300364_640.jpg":"640x426","o_14300364_480.jpg":"480x320","o_14300364_340.jpg":"340x226","o_14300364_220.jpg":"220x146","h_14300364_1280.jpg":"1280x854","h_14300364_1024.jpg":"1024x683","h_14300364_640.jpg":"640x427","h_14300364_480.jpg":"480x320","h_14300364_340.jpg":"340x227","h_14300364_220.jpg":"220x147","pp_14300364_1280.jpg":"1006x1280","pp_14300364_1024.jpg":"805x1024","pp_14300364_640.jpg":"503x640","pp_14300364_480.jpg":"377x480","pp_14300364_340.jpg":"267x340","pp_14300364_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14300362_1280.jpg":"1280x1280","k_14300362_1024.jpg":"1024x1024","k_14300362_640.jpg":"640x640","k_14300362_480.jpg":"480x480","k_14300362_340.jpg":"340x340","k_14300362_220.jpg":"220x220","o_14300362_1280.jpg":"1280x853","o_14300362_1024.jpg":"1024x682","o_14300362_640.jpg":"640x426","o_14300362_480.jpg":"480x320","o_14300362_340.jpg":"340x226","o_14300362_220.jpg":"220x146","h_14300362_1280.jpg":"1280x854","h_14300362_1024.jpg":"1024x683","h_14300362_640.jpg":"640x427","h_14300362_480.jpg":"480x320","h_14300362_340.jpg":"340x227","h_14300362_220.jpg":"220x147","pp_14300362_1280.jpg":"1006x1280","pp_14300362_1024.jpg":"805x1024","pp_14300362_640.jpg":"503x640","pp_14300362_480.jpg":"377x480","pp_14300362_340.jpg":"267x340","pp_14300362_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","k_14299550_1280.jpg":"1280x1280","k_14299550_1024.jpg":"1024x1024","k_14299550_640.jpg":"640x640","k_14299550_480.jpg":"480x480","k_14299550_340.jpg":"340x340","k_14299550_220.jpg":"220x220","o_14299550_1280.jpg":"1280x960","o_14299550_1024.jpg":"1024x768","o_14299550_640.jpg":"640x480","o_14299550_480.jpg":"480x360","o_14299550_340.jpg":"340x255","o_14299550_220.jpg":"220x165","h_14299550_1280.jpg":"1280x854","h_14299550_1024.jpg":"1024x683","h_14299550_640.jpg":"640x427","h_14299550_480.jpg":"480x320","h_14299550_340.jpg":"340x227","h_14299550_220.jpg":"220x147","pp_14299550_1280.jpg":"1006x1280","pp_14299550_1024.jpg":"805x1024","pp_14299550_640.jpg":"503x640","pp_14299550_480.jpg":"377x480","pp_14299550_340.jpg":"267x340","pp_14299550_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1500x962","k_14313194_1280.jpg":"1280x1280","k_14313194_1024.jpg":"1024x1024","k_14313194_640.jpg":"640x640","k_14313194_480.jpg":"480x480","k_14313194_340.jpg":"340x340","k_14313194_220.jpg":"220x220","o_14313194_1280.jpg":"1280x820","o_14313194_1024.jpg":"1024x656","o_14313194_640.jpg":"640x410","o_14313194_480.jpg":"480x307","o_14313194_340.jpg":"340x218","o_14313194_220.jpg":"220x141","h_14313194_1280.jpg":"1280x854","h_14313194_1024.jpg":"1024x683","h_14313194_640.jpg":"640x427","h_14313194_480.jpg":"480x320","h_14313194_340.jpg":"340x227","h_14313194_220.jpg":"220x147","pp_14313194_1280.jpg":"1006x1280","pp_14313194_1024.jpg":"805x1024","pp_14313194_640.jpg":"503x640","pp_14313194_480.jpg":"377x480","pp_14313194_340.jpg":"267x340","pp_14313194_220.jpg":"173x220"},{"size0":"827x928","k_14313196_1280.jpg":"1280x1280","k_14313196_1024.jpg":"1024x1024","k_14313196_640.jpg":"640x640","k_14313196_480.jpg":"480x480","k_14313196_340.jpg":"340x340","k_14313196_220.jpg":"220x220","o_14313196_1280.jpg":"1280x1436","o_14313196_1024.jpg":"1024x1149","o_14313196_640.jpg":"640x718","o_14313196_480.jpg":"480x538","o_14313196_340.jpg":"340x381","o_14313196_220.jpg":"220x246","h_14313196_1280.jpg":"1280x854","h_14313196_1024.jpg":"1024x683","h_14313196_640.jpg":"640x427","h_14313196_480.jpg":"480x320","h_14313196_340.jpg":"340x227","h_14313196_220.jpg":"220x147","pp_14313196_1280.jpg":"1006x1280","pp_14313196_1024.jpg":"805x1024","pp_14313196_640.jpg":"503x640","pp_14313196_480.jpg":"377x480","pp_14313196_340.jpg":"267x340","pp_14313196_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15186729 Threads: 2 Questions: 3168330786 Slow queries: 7094386 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235319674 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/iz-bejruta-za-slobodnu-poznata-spisateljica-rania-zaghir-previse-je-ovo-zla-za-jedan-zivot-pukom-srecom-smo-prezivjeli-ali-stan-nam-je-unisten-1037101 [printLink] => /vijesti/svijet/iz-bejruta-za-slobodnu-poznata-spisateljica-rania-zaghir-previse-je-ovo-zla-za-jedan-zivot-pukom-srecom-smo-prezivjeli-ali-stan-nam-je-unisten-1037101?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 614631 [name] => Rania Zaghir [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-08-08 19:08:14 [main_article_id] => 0 [alias] => rania-zaghir [link] => /tag/rania-zaghir ) [1] => stdClass Object ( [id] => 21242 [name] => Libanon [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => libanon [link] => /tag/libanon ) [2] => stdClass Object ( [id] => 614521 [name] => Bejrut eksplozija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-08-07 12:30:56 [main_article_id] => 0 [alias] => bejrut-eksplozija [link] => /tag/bejrut-eksplozija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UŽAS U LIBANONU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Iz Bejruta za ‘Slobodnu‘ poznata spisateljica Rania Zaghir: Previše je ovo zla za jedan život. Pukom srećom smo preživjeli, ali stan nam je uništen [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3205 [name] => Saša Jadrijević Tomas [username] => sa-a-jadrijevi-tomas [email] => sa-a-jadrijevi-tomas@sd.hr [password] => $2y$10$oeN8gyModa7.4Q7iQNTLl.qX9WmdDC3q2vlAkhBWAyF1XI0DJGCkC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sasa-jadrijevic-tomas-3205 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1723 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/7734430a6167a6a5f56f794220c00ad0?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/06/14319372.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP/PRIVATNA ARHIVA RANIA ZAGHIR [mainImageDesc] => Eksplozija je uništila cijelu prednju stranu njenog stana, a prozori su izbačeni iz ležišta [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/06/14319372.jpg [title] => AFP/PRIVATNA ARHIVA RANIA ZAGHIREksplozija je uništila cijelu prednju stranu njenog stana, a prozori su izbačeni iz ležišta ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/06/14306798.jpg [title] => PRIVATNA ARHIVA Rania Zaghir na predstavljanju jedne od svojih knjiga ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/06/14306666.jpg [title] => Joseph Eid/AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/06/14306660.jpg [title] => Patrick Baz/AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/06/14305830.jpg [title] => Handout/AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/06/14300402.jpg [title] => Patrick Baz/AFP ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/06/14300364.jpg [title] => Patrick Baz/AFP ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/06/14300362.jpg [title] => Patrick Baz/AFP
 
) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/06/14299550.jpg [title] => AFP ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/06/14313194.jpg [title] => Privatna ArhivaRanija je kao autorica dječjih knjiga poznata i izvan Libanona, jedna joj je knjiga prevedna na 19 jezika ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/06/14313196.jpg [title] => Privatna ArhivaSuprug Samer i djeca ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Libanon, naša nekad lijepa zemlja, sada je potpuno uništena. Libanonci su predugo ucjenjivani, manipulirani i zlostavljani. Imali smo previše tragedija za jedan život. Za sada smo još živi, ​​ali smo vrlo daleko od toga da je sve u redu s nama.

S tim riječima je razgovor s nama počela poznata libanonska književnica Rania Zaghir, koja piše i izdaje knjige za djecu. Njezina knjiga "Who ate my ice cream?" prevedena je na 19 jezika. Zaghir je, kaže, samo pukom srećom izbjegla ranjavanje i moguću pogibiju u eksploziji amonijeva nitrata (2750 tona) koja je odnijela najmanje 150 života, a ranila tisuće stanovnika Bejruta i okolnih naselja. Mnoge žrtve i dalje su pod ruševinama pa se pretpostavlja da će broj mrtvih rasti.

---

image
Ranija je kao autorica dječjih knjiga poznata i izvan Libanona, jedna joj je knjiga prevedna na 19 jezika
Privatna Arhiva
---

Gdje ste bili kad se dogodila eksplozija?

- Bila sam u planinama, oko 28 kilometara izvan Bejruta, nekih 40 minuta vožnje od metropole. Odjednom sam čula čudan, glasan zvuk. Moja prva reakcija bila je da odmah pokrijem uši i pogledam u strop. Prvo što mi je palo na pamet bilo je da su moja djeca, koja su se igrala na parkiralištu, premjestila neki veliki predmet koji je stvarao buku. Trčala sam i zatekla ih kako samo sjede, ne radeći ništa. Onda sam pretpostavila da zvuk dolazi kao i obično iz izraelskih aviona. Pet minuta poslije moj suprug Samer Sabra me nazvao iz Bejruta i rekao da uključim vijesti. I imala sam što vidjeti...

Živite li blizu skladišta koje je eksplodiralo?

- Upravo smo se preselili u novu zgradu u centru grada. Naše su stvari još uvijek bile u kutijama, a namještaj još uvijek umotan u plastiku. Kad je moj muž parkirao automobil u garaži zgrade, nakon eksplozije udarni val okretao je automobil, kao da ga je udarao snažan vjetar. Kad mi je to pričao, odmah sam pomislila: da smo bili u stanu ili negdje na otvorenome, poginuli bismo ili bili teško ozlijeđeni.

Počela sam od straha plakati pred djecom, a moj četverogodišnji sin rekao mi je da ne plačem, "tata je još uvijek živ". Zamislite, ima samo 4 godine i nije bio živ da vidi ratove koje sam ja proživjela, a ovako je reagirao. Djeca u Libanonu rađaju se s traumom koju su im prenijeli njihovi roditelji i tako instinktivno znaju kako reagirati i na ovu vrstu bijede i jada. Inače, prednji dio našeg novog stana i svi prozori potpuno su razbijeni, a staklo je nakon eksplozije samo izletjelo iz okvira. Suprug mi nije poslao fotografije štete, nije želio da se osjećam loše.

Da smo bili u stanu, sada ne bismo vodili ovaj intervju. Samo srećom smo preživjeli. Iako smo bili daleko od luke, eksploziju smo mogli osjetiti doslovno svim svojim osjetilima.

---

image
Patrick Baz/AFP
---

Kakva je sada situacija u Bejrutu?

- Bejrut doista izgleda kao naslovnica knjige ili poster ratnog filma, možda i kao bestseler futurističkog filma ili pak naslovnica distopijskog romana. Kad kažem bestseler, onda mislim na to kako međunarodni mediji gledaju i čitaju našu priču, ne vjerujući u ono što vide.

Ali ovaj je događaj nanio štetu ne samo Bejrutu, već i drugim regijama u našoj zemlji. Mnoga područja izvan grada potpuno su uništena i prekrivena razbijenim staklom. Ponekad zaboravljamo koliko je mali Libanon, i da smo zbog toga svi osjećali eksplozije, ma gdje bili u zemlji u trenutku kad je sve otišlo u zrak. Stoga mislim da je pravo pitanje kakva je situacija u Libanonu, a ne samo u Bejrutu.

Jesu li hitne službe dobro reagirale?

- Najblaže rečeno, ne. Naše javne institucije su zastrašujuće nefunkcionalne. Ne postoje resursi koji bi osigurali postojanje pripadnika civilne zaštite, niti postoje stručnjaci zaduženi za planiranje reakcije na ovu ili bilo koju drugu katastrofu. Kao da smo zemlja isključena s aparata za održavanje života. Volonteri u Crvenom križu i drugim službama rade s minimalnim resursima u usporedbi s drugim razvijenijim zemljama.

---

image
Suprug Samer i djeca
Privatna Arhiva
---

Gdje je u trenutku eksplozija bila vaša šira obitelj?

- Sva je moja obitelj već odavno pogođena situacijom u Libanonu. Svi su napustili svoju domovinu prije 20 godina. Odlučili su da više ne mogu voljeti našu zemlju, a to je jedna od najgorih stvari koja se može dogoditi nekom narodu. Naša matična zemlja je poput roditelja i kad netko tako ode, to je samo pokazatelj količine i vrste zlostavljanja koje su članovi moje obitelji pretrpjeli u našoj zemlji. Smatram se sretnom i zahvalna sam što mogu relativno dobro živjeti u ovoj vrlo lošoj zemlji. Ali, umorna sam od svega... Živim ovdje sama i u izolaciji.

Kako je moguće da se skladište opasnog materijala nalazi usred grada?

- Ja kao običan građanin zapravo nemam odgovor. Nama vlada hrpa kriminalaca koji ni na koji način nisu zabrinuti za nas i našu sigurnost i budućnost, ali koji su vrlo zadovoljni planirati vlastitu sigurnost i budućnost o našem trošku. U tom smo smislu kao djeca, vrlo uspješna u svim profesijama, ali imali smo tu nesreću da imamo roditelje (vlast) koji nas zlostavljaju i stoga zaslužuju najgore kazne i odgovornosti. Svatko tko nas gleda izvana zapitao bi se "kako su ta djeca postala toliko nesretna da su završila s takvim roditeljima?". To je tužna libanonska stvarnost...

---

Mala zemlja

Libanon je država u jugozapadnoj Aziji (Bliski istok), na obali Sredozemnoga mora, između Sirije na sjeveru i istoku (duljina granice 375 km) te Izraela na jugu (79 km), a obuhvaća 10. 452 km².

Koliko je to površinom mala zemlja najbolje vidimo iz usporedbe s Hrvatskom koja obuhvaća 56.594 km² ili Slovenijom koja obuhvaća 20.273 km². Međutim, u Libanonu (procjenjuje se) živi blizu sedam milijuna stanovnika.

---

---

Nevjerojatno zamršena politička situacija

Koliko je u Libanonu teško živjeti potvrđuje i Hrvatska enciklopedija, koja o političkoj situaciji u toj zemlji, među ostalim, navodi i ovo:

- Na temelju zaključaka konferencije u San Remu 1920. Francuska je dobila mandat nad Sirijom i Libanonom, koji joj je potvrdila i Liga naroda 1922. Francuska uprava okončana je u studenome 1943. Libanon je sudjelovao u ratu protiv Izraela (arapsko-izraelski sukob).

Politička stabilnost pokušavala se izgraditi podjelom vlasti između vjerskih zajednica. Unatoč tomu, premoćan politički i ekonomski utjecaj imala je maronitska zajednica (najveća među libanonskim kršćanima); tijekom 1950-ih oko 17 kršćanskih i 8 muslimanskih obitelji posjedovalo je većinu nacionalnoga gospodarstva.

Pod utjecajem egipatske revolucije (1953. - 54.) i snaženja arapskog nacionalizma, muslimanske organizacije zahtijevale su veći društveni utjecaj. Početkom svibnja 1958. izbili su unutrašnji sukobi; predsjednik Camille Chamoun (na vlasti 1952. - 58) pozvao je u pomoć SAD, koji je vojno intervenirao u srpnju 1958. pa je bilo uspostavljeno primirje.

Političku stabilnost narušavali su povremeni obračuni među naoružanim skupinama, organiziranima na vjerskoj, etničkoj, klanovskoj i drugoj osnovi, te utjecaj Sirije i Izraela. Osim sirijskog i izraelskog utjecaja, na prilike u Libanonu od početka 1980-ih počeo je utjecati i Iran.

Uz iransku pomoć djeluje pokret Hezbollah (od 1982.), čiji su gerilci aktivni posebno na libanonskom jugu, odakle poduzimaju napade na izraelske ciljeve. Tijekom 1982. - 84. u Libanonu su bile prisutne međunarodne snage, uglavnom iz zapadnih zemalja; povukle su se kada je oko 320 američkih i francuskih vojnika bilo ubijeno u bombaškome napadu (u listopadu 1983.). Potkraj 1980-ih privremenu vojnu vladu predvodio je general Michel Aoun; pokušavao je ovladati maronitskim naoružanim skupinama, zbog čega su izbijali sukobi u istočnom Bejrutu (1989. - 90).

Procjenjuje se da je u sukobima 1975. - 89. bilo više od 150.000 poginulih i oko 300.000 ranjenih, a oko 900.000 stanovnika iselilo se. Tijekom 1990-ih libanonska je vlada uz pomoć sirijske vojske nastojala ovladati južnim Libanonom, u kojem su uporišta gerilaca Hezbollaha. U siječnju 2005. političku nestabilnost izazvalo je ubojstvo Rafika al-Haririja (Rafīq al-Ḥarīrī; premijer 1992. - 98. i 2000. - 04); slijedili su protusirijski prosvjedi i povlačenje sirijske vojske (u travnju 2005.). Stabilnost narušava i vojno djelovanje Hezbollaha protiv ciljeva u Izraelu.

Više o političkoj situaciji u Libanonu pročitajte OVDJE

---

---

image
AFP
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP/PRIVATNA ARHIVA RANIA ZAGHIR PRIVATNA ARHIVA Joseph Eid/AFP Patrick Baz/AFP Handout/AFP Patrick Baz/AFP Patrick Baz/AFP Patrick Baz/AFP AFP Privatna Arhiva Privatna Arhiva
AFP/PRIVATNA ARHIVA RANIA ZAGHIR
Eksplozija je uništila cijelu prednju stranu njenog stana, a prozori su izbačeni iz ležišta
PRIVATNA ARHIVA
Rania Zaghir na predstavljanju jedne od svojih knjiga
AFP
Privatna Arhiva
Ranija je kao autorica dječjih knjiga poznata i izvan Libanona, jedna joj je knjiga prevedna na 19 jezika
Privatna Arhiva
Suprug Samer i djeca
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/iz-bejruta-za-slobodnu-poznata-spisateljica-rania-zaghir-previse-je-ovo-zla-za-jedan-zivot-pukom-srecom-smo-prezivjeli-ali-stan-nam-je-unisten-1037101 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=08ad1efa92a6b159e3a820e8ad16d4bce912d761 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Iz+Bejruta+za+%E2%80%98Slobodnu%E2%80%98+poznata+spisateljica+Rania+Zaghir%3A+Previ%C5%A1e+je+ovo+zla+za+jedan+%C5%BEivot.+Pukom+sre%C4%87om+smo+pre%C5%BEivjeli%2C+ali+stan+nam+je+uni%C5%A1ten&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fiz-bejruta-za-slobodnu-poznata-spisateljica-rania-zaghir-previse-je-ovo-zla-za-jedan-zivot-pukom-srecom-smo-prezivjeli-ali-stan-nam-je-unisten-1037101 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fiz-bejruta-za-slobodnu-poznata-spisateljica-rania-zaghir-previse-je-ovo-zla-za-jedan-zivot-pukom-srecom-smo-prezivjeli-ali-stan-nam-je-unisten-1037101 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UŽAS U LIBANONU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) )
StoryEditorOCM
SvijetUŽAS U LIBANONU

Iz Bejruta za ‘Slobodnu‘ poznata spisateljica Rania Zaghir: Previše je ovo zla za jedan život. Pukom srećom smo preživjeli, ali stan nam je uništen

8. kolovoza 2020. - 19:07
Eksplozija je uništila cijelu prednju stranu njenog stana, a prozori su izbačeni iz ležištaAFP/PRIVATNA ARHIVA RANIA ZAGHIR

Libanon, naša nekad lijepa zemlja, sada je potpuno uništena. Libanonci su predugo ucjenjivani, manipulirani i zlostavljani. Imali smo previše tragedija za jedan život. Za sada smo još živi, ​​ali smo vrlo daleko od toga da je sve u redu s nama.

S tim riječima je razgovor s nama počela poznata libanonska književnica Rania Zaghir, koja piše i izdaje knjige za djecu. Njezina knjiga "Who ate my ice cream?" prevedena je na 19 jezika. Zaghir je, kaže, samo pukom srećom izbjegla ranjavanje i moguću pogibiju u eksploziji amonijeva nitrata (2750 tona) koja je odnijela najmanje 150 života, a ranila tisuće stanovnika Bejruta i okolnih naselja. Mnoge žrtve i dalje su pod ruševinama pa se pretpostavlja da će broj mrtvih rasti.

Gdje ste bili kad se...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 05:43