StoryEditorOCM
Svijetodmazda

Iran potvrdio da je zaplijenio tanker sa sirovom naftom: ‘Upozoravali smo da će se ovo dogoditi!‘

Piše hina
11. siječnja 2024. - 16:57

Iran je zaplijenio tanker s iračkom sirovom naftom namijenjenoj Turskoj u četvrtak, što je čini se potez odmazde nakon što su Sjedinjene Države, najveći neprijatelj Teherana, zaplijenili isti brod prošle godine, izvijestili su iranski mediji.

Na tanker St. Nikolas koji plovi pod zastavom Maršalovih Otoka, a koji su prošle godine zaplijenile Sjedinjene Države zbog prijevoza iranske nafte, ukrcali su se naoružani napadači dok je plovio blizu omanskog grada Sohara, tvrdi britanska pomorska sigurnosna tvrtka Ambrey. Njegov AIS sustav praćenja je isključen kad je krenuo u smjeru iranske luke Bandar-e-Jask. 

Iran je upozorio SAD da "neće ostati bez odgovora" na zapljenu broda prošle godine. 

"Mornarica iranske vojske objavila je da je zaplijenila američki naftni tanker u Omanskom zaljevu uz sudski nalog", objavili su iranski državni mediji pozivajući se na navode vojske u četvrtak.

Nije poznato zašto su iranski mediji naveli da se radi o američkom brodu.

SAD je 2023. zaplijenio St. Nikolas u operaciji provedbe sankcija kada je brod plovio pod drugim imenom - Suez Radžan.

Washington je tada tvrdio da je korpus iranske Revolucionarne garde (IRGC) pokušavao prokrijumčariti iransku naftu u Kinu, što predstavlja kršenje američkih sankcija.

Sada je brod utovario 145.000 metričkih tona nafte u iračkoj luci Basra i zaplovio prema Aliagi u zapadnoj Turskoj preko Sueskog kanala, rekao je Reutersu njegov operater Empire Navigation, dodajući da je izgubio kontakt s brodom.

Incident u četvrtak dogodio se u blizini Hormuškog tjesnaca, između Omana i Irana.

Posadu broda čini 19 članova, odnosno 18 Filipinaca i jedan Grk, rekao je operater, dodajući da ga je unajmila turska rafinerija nafte Tupras.

Uprava Ujedinjenog Kraljevstva za pomorske trgovinske operacije (UKMTO) priopćila je ranije u četvrtak da je primila izvješće da se na brod, udaljen oko 50 nautičkih milja istočno od obale Omana, ukrcalo četiri do pet naoružanih osoba.

Vlasti Ujedinjenog Kraljevstva, koje pružaju informacije o pomorskoj sigurnosti, navele su da nisu mogle uspostaviti daljnji kontakt s brodom i da vlasti još uvijek istražuju incident.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 21:27