StoryEditorOCM
Svijetu washingtonu

Indijskog premijera i američkog predsjednika spojio isti protivnik pa dogovorili trgovinu oružjem i ekonomsku suradnju

Piše Željko Trkanjec/ JL
22. lipnja 2023. - 22:49

U travnju su održane prve političke konzultacije Islamske Republike Iran, Indije i Armenije vezane uz "ekonomska pitanja i regionalne komunikacijske kanale". New Delhi sudjeluje u tri kanala Međunarodnog transportnog koridora Sjever-Jug koji kreće od Indije i preko Irana i Kaspijskog jezera se širi prema Sankt Peterburgu: Rusija-Azerbajdžan-Iran-Indija, Rusija-Iran-Indija i Rusija-Središnja Azija-Iran-Indija.

Jedna u nizu informacija koju valja imati na umu kad se razmišlja o Indiji i njezinoj vanjskoj politici, koja se može prije opisati svesvrstanom nego nesvrstanom. New Delhi je svjestan svoje važnosti, ali i svojih slabosti pa će tomu prilagođavati politike. Konstanta u pristupu drugim državama ostaje duboki zazor prema Pakistanu i Narodnoj Republici Kini, mada indijski stratezi smatraju da se Beijing/Peking ne bi odlučio na širi vojni sukob zbog granice na Himalaji.

Postoje, s druge strane, razmišljanja koja zaključuju da bi NR Kina upravo udarom na Himalaji, protiv objektivno vojno slabije Indije, mogla deklarirati odlučnost da vojnim putem ostvari interese. Zbog ovog potonjeg će indijski premijer Narendra Modi, kad je riječ o sigurnosnim pitanjima, biti sklon suradnji sa Sjedinjenim Državama.

image
Celal Gunes/Anadolu Agency Via Afp

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je Modija u državni posjet koji je počeo u srijedu. Treći je to državni posjet indijskog premijera, prvi je bio 1963. godine kad je Sarvepalli Radhakrishnan bio gost Johna F. Kennedyja, a 2009. godine bračni par Barack i Michelle Obama primio je premijera Manmohana Singha i suprugu.

The Financial Times objavio je u četvrtak ujutro da je ukupna vrijednost indijskog financijskog tržišta u posljednja tri mjeseca porasla 14 posto, pa je, uz 440 milijardi dolara porasta, vrijednost dosegla 3,5 bilijuna dolara te je jače od francuskog i britanskog, peto na svijetu iza američkog, kineskog, japanskog i tržišta u Hong Kongu. Težak je to udarac Ujedinjenoj Kraljevini, koju je Indija, bivša kolonija, već pretekla i na popisu najvećih svjetskih ekonomija.

Rast indijskih burzi izravna je posljedica američke odluke da smanji ekonomsku izloženost NR Kini i da se krene, kako je rekla ministrica financija Janet Yellen, u "friendly shoring" (okretanje prijateljskim obalama). Apple je bio među prvima u seljenju dijela proizvodnje u Indiju.

image
Celal Gunes/Anadolu Agency Via Afp

Objavljeno je već da će Modi, kao dobar gost, kupovati na američkom tržištu, primarno obrambenom i onom moderne tehnologije. Besposadne letjelice spajaju oba sektora, a Modi će kupiti naoružane dronove MQ-9B SeaGuardian. FT ima i druge detalje, "čelnici će objaviti da će proizvođač memorijskih čipova Micron otvoriti pogon za sklapanje i testiranje poluvodiča u Indiji vrijedan 2,75 milijardi dolara, što će uključivati 800 milijuna dolara ulaganja američke tvrtke".

Biden i Modi također će potpisati sporazum koji će rezultirati zajedničkom proizvodnjom motora za borbene zrakoplove General Electrica u Indiji. Prvo i treće se neće sviđati Rusiji, koja zbog ratnih potreba ne stigne ispunjavati narudžbe kupaca naoružanja. Indija, najveći svjetski uvoznik naoružanja, ovisi o Rusiji s gotovo pola svoje vojne opreme, no u proteklom razdoblju to diverzificira kupnjom od SAD-a, Francuske i Izraela. Cijeli se paket kupovine neće svidjeti kineskoj Partiji jer dugoročno otvara prostor jačanju indijskih obrambenih potencijala.

image
Stefani Reynolds/Afp

Rick Rossow, stručnjak za Indiju u Centru za strateške i međunarodne studije, rekao je Reutersu da Sjedinjene Države smatraju da je dugoročna zabrinutost oko Kine veća od bilo kakvog jaza u odnosu na Rusiju (Indija je jedan od najvećih kupaca jeftine ruske nafte). "Postojat će područja koja će se pojaviti u kojima će imati razilaženja. Ali konvergencija je dovoljno velika i mislim da će prevagnuti", rekao je.

Indija i Sjedinjene Države dogovorile su nacrt suradnje na obrambenom području za idućih nekoliko godina, objavile su dvije zemlje tijekom susreta ministara obrane 5. lipnja. Indija je aktivan sudionik u projektu kvadrilateralnog sigurnosnog dijaloga u Indo-Pacifiku sa SAD-om, Australijom i Japanom, a odbila je biti članicom RCEP-a (Sveobuhvatno regionalno ekonomsko partnerstvo) koji je poticala NR Kina.

Ugledni časopis Foreign Policy tumači: "Posljednjih su godina Sjedinjene Države i Indija pojačale prodaju oružja, razmjenu obavještajnih podataka i suradnju između vojski. Tehnologija, čista energija i visoko obrazovanje također su postali brzorastući prostori za suradnju. Opseg suradnje se proširio, od Tihog oceana do Indijskog oceana, pa čak i do Bliskog istoka - kroz njihovo članstvo u grupaciji I2U2, koja uključuje Izrael i Ujedinjene Arapske Emirate."

image
Allison Bailey/Nurphoto Via Afp

Bidenova administracija obećala je da će se globalno više usredotočiti na ljudska prava, ali nije pretjerano kritizirala Modija koji se suočava sa sve većim kritikama grupa za ljudska prava. Tu su i kritike na području slobode medija jer je Indija, primjerice, zabranila BBC-jev dokumentarac koji je bio kritičan prema premijeru i njegovim ranijim spornim političkim ulogama. State Department je u posljednjem izvješću o vjerskim slobodama ukazao na napade na manjine u Indiji i na izjave članova Modijeve stranke Bharatiya Janata koje smatraju huškačkim.

Ulazimo u svijet u kojem je na prvom mjestu sigurnost, a ljudska prava i sloboda medija moraju pričekati. Dvije muslimanske zastupnice u američkom Kongresu, Rashida Tlaib i Ilhan Omar, najavile su da će bojkotirati Modijev govor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 14:11