StoryEditorOCM
Svijetfali ljudi

I Njemačka muku muči s nedostatkom radne snage: Ovo su kod njih trenutno najtraženija zanimanja

Piše Vijesti SD
8. ožujka 2024. - 23:25

Nedostatak kvalificirane radne snage u njemačkom gospodarstvu posebno je vidljiv u profesijama koje obično obavlja jedan spol, navodi Institut za njemačko gospodarstvo (IW) u studiji povodom Dana žena, javlja dpa.

IW je analizirao 10 skupina zanimanja u kojima je posebno velik manjak kvalificiranih radnika. Svi ti poslovi bili su tipično ženski ili tipično muški. Zavod je takvima definirao zanimanja ako je udio jednog ili drugog spola u radnoj snazi ​​najmanje 70 posto.

Nedostaje radnika u tipično ženskim zanimanjima, kao što su čuvanje djece, učiteljice, socijalni rad i socijalna pedagogija, piše Fenix Magazin.

U svakoj od ovih profesija 2023. godine u Njemačkoj je nedostajalo dvadesetak tisuća kvalificiranih radnika. Nešto manje nepopunjenih radnih mjesta, oko 18.000, bilo je u tipično muškom zanimanju građevinske elektrotehnike.

Napori da se rodno specifična zanimanja otvore radnicima drugog spola do sada su samo donekle urodili plodom, navodi IW. Primjerice, udio žena među automehaničarima se od 2014. udvostručio, ali na samo pet posto.

U pojedinim tipično ženskim poslovima udio muškaraca još je manji, pa je svega dva posto socijalnih radnika muškaraca.

S druge strane, u zdravstvu i njegovanju udio muškaraca porastao je za više od dva postotna boda, na oko 25 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. ožujak 2024 08:28