StoryEditorOCM
Svijetprotestna nota

Hamasovci oštro odbacuju optužbe za masovna silovanja: ‘To je laž, ne postoji nijedno svjedočanstvo. Žele nas ocrniti‘

5. ožujka 2024. - 20:10

Hamas odbacuje izvješće UN-a koje ga optužuje za seksualno nasilje tijekom napada na Izrael 7. listopada, priopćio je u utorak Hamas.

"Optužbe" koje se odnose na silovanja i seksualna nasilja koja su počinili pripadnici Hamasa tijekom tog napada "lažne" su i "neutemeljene" i u izvješću se ne citira "nijedno svjedočanstvo žrtava", ustvrdio je Hamas. 

Priče o Hamasovim silovanjima su pune rupa, ali zato rabin izraelske vojske kaže da treba silovati ‘privlačne nežidovke‘

U izvješću objavljenom u ponedjeljak, posebna predstavnica UN-a za seksualna nasilja u sukobima, Pramila Patten, navodi da postoje "dobri razlozi vjerovati" da su žrtve Hamasova napada 7. listopada bile silovane. Izvješće spominje "silovanja i skupna silovanja, na najmanje tri mjesta" na "periferiji Gaze" 7. listopada, točnije na lokaciji festivala Nova.

"Odlučno odbacujemo to izvješće i žalimo zbog njega", poručio je Hamas, ocijenivši da izvješće ima za cilj "dijabolizaciju palestinskog otpora". "Unatoč lažnim optužbama gđe. Patten, njezino izvješće ne navodi nijedno svjedočanstvo...", dodao je Hamas, koji opetovano niječe da se takvo što dogodilo. 

U svojem izvješću Patten, koja je početkom veljače provela dva i pol tjedna u Izraelu i na Zapadnoj obali, dodaje da ima "dobre razloge vjerovati da se takva nasilja i dalje događaju", referirajući se na taoce u Pojasu Gaze.

Uoči objave izvješća, Izrael je opozvao svojeg veleposlanika pri UN-u, optuživši tu instituciju, s kojom ima napete odnose, da želi "šutke prijeći" preko Pattenina izvješća.

Hamas je 7. listopada u Izraelu oteo oko 250 ljudi i odveo ih u Pojas Gaze. U napadu je poginulo 1160 ljudi, većinom civili, po podacima AFP-a na osnovi službenih izraelskih podataka. Po izraelskim vlastima, još 130 talaca nalazi se u Pojasu Gaze, od kojih je 31 vjerojatno mrtav.

U izraelskim vojnim operacijama u Pojasu Gaze, pokrenutima kao odgovor na taj napad, poginulo je više od 30.600 ljudi, većinom civili, po Hamasovu ministarstvu zdravlja. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 15:09