StoryEditorOCM
SvijetNa 16 stranica

Hamas objavio prvi izvještaj od početka rata: Objasnili motive za napad 7. listopada i priznali greške

Piše Vijesti SD
21. siječnja 2024. - 19:57

Palestinska militantna skupina Hamas objavila je prvi javni izvještaj u kojem objašnjava svoje motive za napad 7. listopada, opisavši ga kao "neophodan korak" protiv izraelske okupacije palestinskih teritorija.

Hamas objašnjava pozadinu napada koji je rezultirao smrću oko 1.140 ljudi, većinom civila, prema podacima koji se temelje na službenim izraelskim podacima. Dokument je prvi javni izvještaj skupine objavljen danas na engleskom i arapskom jeziku, čije ključne stavke je prenijelo nekoliko svjetskih medija, piše klix.ba.

Hamas u izvještaju na 16 stranica tumači da je napad bio "prirodan odgovor na suprotstavljanje svim izraelskim zavjerama protiv palestinskog naroda", no navodi i da su se "dogodile neke greške... zbog brzog kolapsa izraelskog sigurnosnog i vojnog sustava i kaosa izazvanog duž graničnih područja s Gazom", prenosi Le Monde, pozivajući se na AFP.

"Ako je bilo ikakvog slučaja gađanja civila, to se dogodilo slučajno i tijekom sukoba sa okupacijskim snagama. Mnoge Izraelce su ubili izraelska vojska i policija zbog njihove zbunjenosti", navodi Hamas u izvještaju, koji je prenio i turski TRT World.

Militantna skupina je pozvala na "trenutno zaustavljanje izraelske agresije na Gazu, zločine i etničko čišćenje počinjeno nad cjelokupnim stanovništvom Gaze".

Rečeno je da odbacuje bilo kakve međunarodne i izraelske napore da odlučuju o poslijeratnoj budućnosti Gaze.

image

AFP

Fadel Senna/Afp

"Naglašavamo da palestinski narod ima kapacitet odlučivati o svojoj budućnosti i kako urediti svoje unutrašnje stvari", navodi se u izvještaju, dodajući kako "nijedna stranka na svijetu" nema pravo odlučivati ​​u njihovo ime, priopćio je i Economic Times.

Hamas je ukazao na povijesno podrijetlo sukoba, rekavši kako "bitka palestinskog naroda protiv okupacije i kolonijalizma nije počela 7. listopada, nego prije 105 godina, uključujući 30 godina britanskog kolonijalizma i 75 godina cionističke okupacije".

Grupa je priopćila kako "izraelsku okupaciju drži pravno odgovornom" za patnju koju je nanijela palestinskom narodu, piše klix.ba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 00:02