StoryEditor
SvijetSPREMNI NA NAJGORE

Finska ne planira pridruživanje NATO-u, ali najavljuje oštre sankcije Rusiji u slučaju da napadne Ukrajinu. Premijerka: ‘Na nas nitko ne može utjecati‘

Piše PSD
20. siječnja 2022. - 18:18

Finska ne planira pristupiti NATO-u u bliskoj budućnosti, ali je spremna podržati europske saveznike i SAD uvođenjem oštrih sankcija Rusiji ako dođe do napada na Ukrajinu, kazala je finska premijerka Sanna Marin za Reuters, prenosi portal Geopolitika.news.

​Marin je istaknula kako je "vrlo nevjerojatno" podnošenja zahtjeva za članstvom u NATO-u tijekom njezinog mandata. Američki predsjednik Joe Biden nazvao je u utorak finskog predsjednika Saulija Niinistoa kako bi s njim razgovarao po drugi put u mjesec dana o "značaju bliskog obrambenog partnerstva Finske s SAD-om i NATO-om", navodi se u priopćenju ureda američkog predsjednika.

Finska se u prosincu odlučila za nabavu mlažnjaka F-35 i kupuje vojnu opremu kompatibilnu sa standardima NATO-a.

Marin se o tome nije izjasnila, ali je rekla da vjeruje kako su druge zemlje svjesne činjenice da je Finska dugo održavala "funkcionalnu" vezu s Rusijom. 

Premijerka je naglasila da Finska ima pravo pridružiti se NATO-u jednoga dana ako to poželi, istaknuvši da na njezinu zemlju nitko ne može utjecati.

Kako navodi Geopolitika, posljednja anketa najvećeg finskog dnevnika Helsingin Sanomat pokazuje da 28 posto Finaca želi zemlju u NATO-u, dok ih je 42 posto protiv. Ostali su neodlučni, ali je zagovornika Finske u NATO-u je za 8% više nego po anketi s kraja 2019.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2022 05:42