stdClass Object ( [id] => 1200745 [title] => Dok Zelenski traži više oružja i obećava povratak Krima, njegov savjetnik poručuje ‘miroljubivom‘ Zapadu: ‘Ako mislite da bismo trebali izgubiti, recite nam to izravno!‘ [alias] => dok-zelenski-trazi-vise-oruzja-i-obecava-povratak-krima-njegov-savjetnik-porucuje-mirovnom-zapadu-ako-mislite-da-bismo-trebali-izgubiti-recite-nam-to-izravno [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Gubeći tlo pod nogama zbog ruskog brutalnog napredovanja na istoku, Ukrajina je u ponedjeljak zatražila arsenal sofisticiranog zapadnog oružja koji je višestruko veći od onoga što im je obećano, ili se čak raspravljalo, povećavajući pritisak na zapadne čelnike da preispitaju svoj pristup ratu – objavljuje New York Times.

Taktika koja je dobro poslužila Ukrajincima na početku rata nije ni približno tako učinkovita otkako su se borbe prebacile na otvoreno područje Donbasa na istoku, gdje se Rusi oslanjaju na svoju ogromnu prednost u dalekometnom topništvu.

S obzirom da čelnici Francuske, Njemačke i Italije planiraju svoj prvi posjet glavnom gradu Ukrajine otkako je počeo rat, a on se očekuje uskoro, oni i drugi zapadni čelnici moraju odlučiti hoće li udvostručiti naoružavanje Ukrajine ili će je jače potaknuti na pregovore s Moskvom o okončanju rata.

---

image

Volodimir Zelenski

AFP
---

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski inzistira na tome da njegova zemlja mora povratiti svaki djelić izgubljenog teritorija, pa je svojim sunarodnjacima upravo obećao da će vratiti poluotok Krim.

"Ukrajinska zastava opet će se vijoriti poviše Jalte i Sudaka, poviše Džankoja i Jevpatorije", kazao je Zelenskij u videoporuci objavljenoj u ponedjeljak navečer. "Naravno, oslobodit ćemo naš Krim."

Istodobno, ruske snage prekinule su sve puteve evakuacije stanovnika Sjeverodonecka uništivši posljednji most koji ga povezuje s gradom koji drže Ukrajinci s druge strane rijeke. Rusi se "pokušavaju učvrstiti u središnjem dijelu grada", objavila je ukrajinska vojska u utorak u dnevnom pregledu sukoba u različitim dijelovima zemlje.

Zelenski je i prije toga pojačao hitne pozive svoje zemlje za veću i bržu isporuku modernijeg oružja i opreme iz zemalja NATO-a.

Trpeći velike gubitke vojnika i opreme u Donbasu, ukrajinske snage ostaju bez streljiva za svoje topništvo iz sovjetskog doba, a ukrajinski dužnosnici tvrde da rusko topništvo na istoku deseterostruko nadmašuje njihovo.

Mihajlo Podoljak, savjetnik predsjednika Zelenskog, rekao je da je Ukrajini potrebno 300 pokretnih višecjevnih raketnih bacača, 1000 haubica, 500 tenkova, 2000 oklopnih vozila i 1000 dronova kako bi mogla parirati Rusiji u Donbasu, što su brojke višestruko veće od onih o kojima se raspravljalo na Zapadu.

Naime, Sjedinjene Države su obećale četiri mobilna raketna bacača, a Britanija još nekoliko; Washington je poslao nešto više od 100 haubica, a druge nacije još nekoliko desetaka. S tim na umu, ukrajinski zahtjevi možda nisu realni ili čak praktični – haubice, na primjer, stižu brže nego što se Ukrajinci mogu uvježbati da ih koriste. Ali, Zelenski, njegov savjetnik i drugi očito namjeravaju nastaviti s pritiskom na Zapad, žaleći se svakodnevno da je trenutni dotok oružja izrazito nedovoljan.

"Ako mislite da bismo trebali izgubiti, samo nam recite izravno 'želimo da izgubite', tada ćemo razumjeti zašto nam dajete oružje u ovim količinama", rekao je Podoljak u intervjuu.

---

image

Mihajlo Podoljak, savjetnik predsjednika Zelenskog

AFP
---

Zapadni čelnici slažu se da će sposobnost Ukrajine da se bori protiv ruske invazije u velikoj mjeri ovisiti o tome koliko brzo i u kojim količinama njihove zemlje mogu isporučiti teško oružje. Nametnuli su oštre ekonomske sankcije Rusiji, pružili značajnu financijsku i vojnu pomoć Ukrajini i javno inzistirali da je na ukrajinskim, demokratski izabranim čelnicima da odluče kako i kada pregovarati s Rusijom.

S druge strane, francuski predsjednik Emmanuel Macron dvaput je rekao da je važno ne "poniziti Rusiju". Europski dužnosnici također su zabrinuti zbog štete koju trpe njihova vlastita gospodarstva, inflacija i visokih cijena energije, te zbog očekivanih političkih reakcija na to kod kuće.

Mnogi u Europi žele pronaći način, čak i ako je način za to privremeni prekid vatre, za nastavak ukrajinskog izvoza žitarica dok globalne cijene hrane rastu, a dijelovi svijeta suočeni su s prijetnjom gladi. Takvi razgovori izazivaju nevjericu u Kijevu i u prijestolnicama srednje i istočne Europe gdje se Rusije najviše plaše, čiji se dužnosnici su se pitali koliko su njihovi prijatelji na zapadu predani u borbi protiv agresije gospodina Putina. Čelnici nekoliko zemalja koje su nekad bile dio sovjetskog bloka vjeruju da su ciljevi ovog rata širi od granica Ukrajine, te da se ambicije Kremlja – da ponovno uspostavi tu sferu utjecaja i dokine europski sigurnosni poredak – moraju dokinuti njihovim porazom, a ne prestankom vatre.

I nije jasno bi li išta osim potpune pobjede zadovoljilo Vladimira Putina, bez obzira na cijenu, niti je jasno kako bi on tu pobjedu definirao.

Odlazak francuskog predsjednika Emanuela Macrona, njemačkog kancelara Olafa Scholza i talijanskog premijera Marija Draghija u Kijev nije službeno potvrđen, a konkretni datum se čuva u tajnosti iz sigurnosnih razloga, ali će se održati prije sastanka na vrhu zemalja G7 koje počinje 26. lipnja.

Njihov sastanak sa Zelenskim u Kijevu imao bi očitu simboliku, pokazujući potporu ovih velikih, bogatih zapadnoeuropskih zemalja obrani Ukrajine, njezinom teritorijalnom integritetu i nadi u europsku budućnost.

Njih trojica će vjerojatno najaviti nove isporuke oružja Ukrajini i razmatrati različite opcije kako da joj se omogući izvoz žita iz blokirane luke Odesa. Ne zna hoće li pritom biti govora o prekidu vatre ili pregovorima.

Francuska, prema tvrdnjama predsjednikova glasnogovornika, želi da Ukrajina pobjedi, ali sam Macron nikad nije javno izgovorio te riječi. A Scholz, koji je bio kritiziran da ne isporučuje oružje Ukrajini više i brže, kaže da Rusija ne smije pobijediti, ali nikada nije rekao da Ukrajina mora pobijediti. Draghi je prekinuo talijanske tradicionalno bliske veze s Moskvom snažno podržavajući Ukrajinu, čak i za članstvo u Europskoj uniji. Za njega pak Macron kaže da je još zadugo nerealno, ali da će to biti glavno pitanje na sljedećem sastanku na vrhu Europske unije kasnije ovog mjeseca.

Ukrajinci i dalje inzistiraju na tome da bi im veći dotok zapadnog oružja i streljiva mogao pomoći da preokrenu situaciju na istoku ili u najmanju ruku zaustavi rusko napredovanje. Ruske snage također trpe velike gubitke i ostaju bez vlastitog naprednijeg oružja.

Ali, malo tko vjeruje da je ovaj rat blizu kraja, ili da je bilo koja strana blizu poraza, iako gospodarstva i Rusije i Ukrajine i dalje jako trpe. Čak i ako padnu Sjeverodonjeck i Lisičansk, čime bi bila dovršena ruska okupacija regije Lugansk, Ukrajina će se i dalje boriti za kontrolu nad dijelovima susjedne Donjecke regije, a u protuofenzivama su njezine snage ponovno zauzele teritorij oko Harkiva na sjeveroistoku i Hersona na jugu.

---

image

Razorena ulica Lisičanska

AFP
---

Andrew A. Michta, američki politolog sa sjedištem u Njemačkoj, tvrdi da Putinovo samouspoređivanje s Petrom Velikim pokazuje kako "obrana Ukrajine nije samo stvar njezina nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, već – u konačnici – i potiskivanja Rusije iz Europe, čime bi se završila tri stoljeća njezinih imperijalnih pretenzija", napisao je za Politico. "Prvi put u modernoj eri," napisao je, "to bi natjeralo Moskvu da prihvati ono što je potrebno, ekonomski i politički, da postane 'normalna' nacionalna država."

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OŠTRO IZ UKRAJINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => OŠTRO IZ UKRAJINE 2 0 7102 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-06-14 08:51:26 [created_by] => 264 [created_by_alias] => S.Pg. [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-06-14 14:57:14 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-06-14 13:53:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1359 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/06\/14\/22400446.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/14\/22400448.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/14\/22400450.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/14\/22400452.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Volodimir Zelenski nedavno s ukrajinskim borcima u Bakhmutu na istoku Ukrajine<\/p>","

Volodimir Zelenski<\/p>","

Razorena ulica Lisi\u010danska<\/p>","

Mihajlo Podoljak, savjetnik predsjednika Zelenskog<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x682","hd_22400446_1920.jpg":"1920x1080","k_22400446_1280.jpg":"1280x1280","k_22400446_1024.jpg":"1024x1024","k_22400446_640.jpg":"640x640","k_22400446_480.jpg":"480x480","k_22400446_340.jpg":"340x340","k_22400446_220.jpg":"220x220","o_22400446_1280.jpg":"1280x852","o_22400446_1024.jpg":"1024x682","o_22400446_640.jpg":"640x426","o_22400446_480.jpg":"480x319","o_22400446_340.jpg":"340x226","o_22400446_220.jpg":"220x146","h_22400446_1280.jpg":"1280x854","h_22400446_1024.jpg":"1024x683","h_22400446_640.jpg":"640x427","h_22400446_480.jpg":"480x320","h_22400446_340.jpg":"340x227","h_22400446_220.jpg":"220x147","pp_22400446_1280.jpg":"1280x1628","pp_22400446_1024.jpg":"1024x1303","pp_22400446_640.jpg":"640x814","pp_22400446_480.jpg":"480x611","pp_22400446_340.jpg":"340x432","pp_22400446_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x700","hd_22400448_1920.jpg":"1920x1080","k_22400448_1280.jpg":"1280x1280","k_22400448_1024.jpg":"1024x1024","k_22400448_640.jpg":"640x640","k_22400448_480.jpg":"480x480","k_22400448_340.jpg":"340x340","k_22400448_220.jpg":"220x220","o_22400448_1280.jpg":"1280x875","o_22400448_1024.jpg":"1024x700","o_22400448_640.jpg":"640x437","o_22400448_480.jpg":"480x328","o_22400448_340.jpg":"340x232","o_22400448_220.jpg":"220x150","h_22400448_1280.jpg":"1280x854","h_22400448_1024.jpg":"1024x683","h_22400448_640.jpg":"640x427","h_22400448_480.jpg":"480x320","h_22400448_340.jpg":"340x227","h_22400448_220.jpg":"220x147","pp_22400448_1280.jpg":"1280x1628","pp_22400448_1024.jpg":"1024x1303","pp_22400448_640.jpg":"640x814","pp_22400448_480.jpg":"480x611","pp_22400448_340.jpg":"340x432","pp_22400448_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_22400450_1920.jpg":"1920x1080","k_22400450_1280.jpg":"1280x1280","k_22400450_1024.jpg":"1024x1024","k_22400450_640.jpg":"640x640","k_22400450_480.jpg":"480x480","k_22400450_340.jpg":"340x340","k_22400450_220.jpg":"220x220","o_22400450_1280.jpg":"1280x852","o_22400450_1024.jpg":"1024x682","o_22400450_640.jpg":"640x426","o_22400450_480.jpg":"480x319","o_22400450_340.jpg":"340x226","o_22400450_220.jpg":"220x146","h_22400450_1280.jpg":"1280x854","h_22400450_1024.jpg":"1024x683","h_22400450_640.jpg":"640x427","h_22400450_480.jpg":"480x320","h_22400450_340.jpg":"340x227","h_22400450_220.jpg":"220x147","pp_22400450_1280.jpg":"1280x1628","pp_22400450_1024.jpg":"1024x1303","pp_22400450_640.jpg":"640x814","pp_22400450_480.jpg":"480x611","pp_22400450_340.jpg":"340x432","pp_22400450_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x698","hd_22400452_1920.jpg":"1920x1080","k_22400452_1280.jpg":"1280x1280","k_22400452_1024.jpg":"1024x1024","k_22400452_640.jpg":"640x640","k_22400452_480.jpg":"480x480","k_22400452_340.jpg":"340x340","k_22400452_220.jpg":"220x220","o_22400452_1280.jpg":"1280x872","o_22400452_1024.jpg":"1024x698","o_22400452_640.jpg":"640x436","o_22400452_480.jpg":"480x327","o_22400452_340.jpg":"340x231","o_22400452_220.jpg":"220x149","h_22400452_1280.jpg":"1280x854","h_22400452_1024.jpg":"1024x683","h_22400452_640.jpg":"640x427","h_22400452_480.jpg":"480x320","h_22400452_340.jpg":"340x227","h_22400452_220.jpg":"220x147","pp_22400452_1280.jpg":"1280x1628","pp_22400452_1024.jpg":"1024x1303","pp_22400452_640.jpg":"640x814","pp_22400452_480.jpg":"480x611","pp_22400452_340.jpg":"340x432","pp_22400452_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14931860 Threads: 4 Questions: 3143661140 Slow queries: 7009289 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234835633 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/dok-zelenski-trazi-vise-oruzja-i-obecava-povratak-krima-njegov-savjetnik-porucuje-mirovnom-zapadu-ako-mislite-da-bismo-trebali-izgubiti-recite-nam-to-izravno-1200745 [printLink] => /vijesti/svijet/dok-zelenski-trazi-vise-oruzja-i-obecava-povratak-krima-njegov-savjetnik-porucuje-mirovnom-zapadu-ako-mislite-da-bismo-trebali-izgubiti-recite-nam-to-izravno-1200745?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 668435 [name] => rat u Ukrajini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-24 08:39:02 [main_article_id] => 0 [alias] => rat-u-ukrajini [link] => /tag/rat-u-ukrajini ) [1] => stdClass Object ( [id] => 439923 [name] => Vladimir Zelenski [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vladimir-zelenski [link] => /tag/vladimir-zelenski ) [2] => stdClass Object ( [id] => 213549 [name] => krim [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => krim [link] => /tag/krim ) [3] => stdClass Object ( [id] => 635571 [name] => Donbas [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-08 15:38:17 [main_article_id] => 0 [alias] => donbas [link] => /tag/donbas ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OŠTRO IZ UKRAJINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dok Zelenski traži više oružja i obećava povratak Krima, njegov savjetnik poručuje ‘miroljubivom‘ Zapadu: ‘Ako mislite da bismo trebali izgubiti, recite nam to izravno!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-04-55-15-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/14/22400446.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] =>

Volodimir Zelenski nedavno s ukrajinskim borcima u Bakhmutu na istoku Ukrajine

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/14/22400446.jpg [title] => AFP

Volodimir Zelenski nedavno s ukrajinskim borcima u Bakhmutu na istoku Ukrajine

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/14/22400448.jpg [title] => AFP

Volodimir Zelenski

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/14/22400450.jpg [title] => AFP

Razorena ulica Lisičanska

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/14/22400452.jpg [title] => AFP

Mihajlo Podoljak, savjetnik predsjednika Zelenskog

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Gubeći tlo pod nogama zbog ruskog brutalnog napredovanja na istoku, Ukrajina je u ponedjeljak zatražila arsenal sofisticiranog zapadnog oružja koji je višestruko veći od onoga što im je obećano, ili se čak raspravljalo, povećavajući pritisak na zapadne čelnike da preispitaju svoj pristup ratu – objavljuje New York Times.

Taktika koja je dobro poslužila Ukrajincima na početku rata nije ni približno tako učinkovita otkako su se borbe prebacile na otvoreno područje Donbasa na istoku, gdje se Rusi oslanjaju na svoju ogromnu prednost u dalekometnom topništvu.

S obzirom da čelnici Francuske, Njemačke i Italije planiraju svoj prvi posjet glavnom gradu Ukrajine otkako je počeo rat, a on se očekuje uskoro, oni i drugi zapadni čelnici moraju odlučiti hoće li udvostručiti naoružavanje Ukrajine ili će je jače potaknuti na pregovore s Moskvom o okončanju rata.

---

image

Volodimir Zelenski

AFP
---

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski inzistira na tome da njegova zemlja mora povratiti svaki djelić izgubljenog teritorija, pa je svojim sunarodnjacima upravo obećao da će vratiti poluotok Krim.

"Ukrajinska zastava opet će se vijoriti poviše Jalte i Sudaka, poviše Džankoja i Jevpatorije", kazao je Zelenskij u videoporuci objavljenoj u ponedjeljak navečer. "Naravno, oslobodit ćemo naš Krim."

Istodobno, ruske snage prekinule su sve puteve evakuacije stanovnika Sjeverodonecka uništivši posljednji most koji ga povezuje s gradom koji drže Ukrajinci s druge strane rijeke. Rusi se "pokušavaju učvrstiti u središnjem dijelu grada", objavila je ukrajinska vojska u utorak u dnevnom pregledu sukoba u različitim dijelovima zemlje.

Zelenski je i prije toga pojačao hitne pozive svoje zemlje za veću i bržu isporuku modernijeg oružja i opreme iz zemalja NATO-a.

Trpeći velike gubitke vojnika i opreme u Donbasu, ukrajinske snage ostaju bez streljiva za svoje topništvo iz sovjetskog doba, a ukrajinski dužnosnici tvrde da rusko topništvo na istoku deseterostruko nadmašuje njihovo.

Mihajlo Podoljak, savjetnik predsjednika Zelenskog, rekao je da je Ukrajini potrebno 300 pokretnih višecjevnih raketnih bacača, 1000 haubica, 500 tenkova, 2000 oklopnih vozila i 1000 dronova kako bi mogla parirati Rusiji u Donbasu, što su brojke višestruko veće od onih o kojima se raspravljalo na Zapadu.

Naime, Sjedinjene Države su obećale četiri mobilna raketna bacača, a Britanija još nekoliko; Washington je poslao nešto više od 100 haubica, a druge nacije još nekoliko desetaka. S tim na umu, ukrajinski zahtjevi možda nisu realni ili čak praktični – haubice, na primjer, stižu brže nego što se Ukrajinci mogu uvježbati da ih koriste. Ali, Zelenski, njegov savjetnik i drugi očito namjeravaju nastaviti s pritiskom na Zapad, žaleći se svakodnevno da je trenutni dotok oružja izrazito nedovoljan.

"Ako mislite da bismo trebali izgubiti, samo nam recite izravno 'želimo da izgubite', tada ćemo razumjeti zašto nam dajete oružje u ovim količinama", rekao je Podoljak u intervjuu.

---

image

Mihajlo Podoljak, savjetnik predsjednika Zelenskog

AFP
---

Zapadni čelnici slažu se da će sposobnost Ukrajine da se bori protiv ruske invazije u velikoj mjeri ovisiti o tome koliko brzo i u kojim količinama njihove zemlje mogu isporučiti teško oružje. Nametnuli su oštre ekonomske sankcije Rusiji, pružili značajnu financijsku i vojnu pomoć Ukrajini i javno inzistirali da je na ukrajinskim, demokratski izabranim čelnicima da odluče kako i kada pregovarati s Rusijom.

S druge strane, francuski predsjednik Emmanuel Macron dvaput je rekao da je važno ne "poniziti Rusiju". Europski dužnosnici također su zabrinuti zbog štete koju trpe njihova vlastita gospodarstva, inflacija i visokih cijena energije, te zbog očekivanih političkih reakcija na to kod kuće.

Mnogi u Europi žele pronaći način, čak i ako je način za to privremeni prekid vatre, za nastavak ukrajinskog izvoza žitarica dok globalne cijene hrane rastu, a dijelovi svijeta suočeni su s prijetnjom gladi. Takvi razgovori izazivaju nevjericu u Kijevu i u prijestolnicama srednje i istočne Europe gdje se Rusije najviše plaše, čiji se dužnosnici su se pitali koliko su njihovi prijatelji na zapadu predani u borbi protiv agresije gospodina Putina. Čelnici nekoliko zemalja koje su nekad bile dio sovjetskog bloka vjeruju da su ciljevi ovog rata širi od granica Ukrajine, te da se ambicije Kremlja – da ponovno uspostavi tu sferu utjecaja i dokine europski sigurnosni poredak – moraju dokinuti njihovim porazom, a ne prestankom vatre.

I nije jasno bi li išta osim potpune pobjede zadovoljilo Vladimira Putina, bez obzira na cijenu, niti je jasno kako bi on tu pobjedu definirao.

Odlazak francuskog predsjednika Emanuela Macrona, njemačkog kancelara Olafa Scholza i talijanskog premijera Marija Draghija u Kijev nije službeno potvrđen, a konkretni datum se čuva u tajnosti iz sigurnosnih razloga, ali će se održati prije sastanka na vrhu zemalja G7 koje počinje 26. lipnja.

Njihov sastanak sa Zelenskim u Kijevu imao bi očitu simboliku, pokazujući potporu ovih velikih, bogatih zapadnoeuropskih zemalja obrani Ukrajine, njezinom teritorijalnom integritetu i nadi u europsku budućnost.

Njih trojica će vjerojatno najaviti nove isporuke oružja Ukrajini i razmatrati različite opcije kako da joj se omogući izvoz žita iz blokirane luke Odesa. Ne zna hoće li pritom biti govora o prekidu vatre ili pregovorima.

Francuska, prema tvrdnjama predsjednikova glasnogovornika, želi da Ukrajina pobjedi, ali sam Macron nikad nije javno izgovorio te riječi. A Scholz, koji je bio kritiziran da ne isporučuje oružje Ukrajini više i brže, kaže da Rusija ne smije pobijediti, ali nikada nije rekao da Ukrajina mora pobijediti. Draghi je prekinuo talijanske tradicionalno bliske veze s Moskvom snažno podržavajući Ukrajinu, čak i za članstvo u Europskoj uniji. Za njega pak Macron kaže da je još zadugo nerealno, ali da će to biti glavno pitanje na sljedećem sastanku na vrhu Europske unije kasnije ovog mjeseca.

Ukrajinci i dalje inzistiraju na tome da bi im veći dotok zapadnog oružja i streljiva mogao pomoći da preokrenu situaciju na istoku ili u najmanju ruku zaustavi rusko napredovanje. Ruske snage također trpe velike gubitke i ostaju bez vlastitog naprednijeg oružja.

Ali, malo tko vjeruje da je ovaj rat blizu kraja, ili da je bilo koja strana blizu poraza, iako gospodarstva i Rusije i Ukrajine i dalje jako trpe. Čak i ako padnu Sjeverodonjeck i Lisičansk, čime bi bila dovršena ruska okupacija regije Lugansk, Ukrajina će se i dalje boriti za kontrolu nad dijelovima susjedne Donjecke regije, a u protuofenzivama su njezine snage ponovno zauzele teritorij oko Harkiva na sjeveroistoku i Hersona na jugu.

---

image

Razorena ulica Lisičanska

AFP
---

Andrew A. Michta, američki politolog sa sjedištem u Njemačkoj, tvrdi da Putinovo samouspoređivanje s Petrom Velikim pokazuje kako "obrana Ukrajine nije samo stvar njezina nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, već – u konačnici – i potiskivanja Rusije iz Europe, čime bi se završila tri stoljeća njezinih imperijalnih pretenzija", napisao je za Politico. "Prvi put u modernoj eri," napisao je, "to bi natjeralo Moskvu da prihvati ono što je potrebno, ekonomski i politički, da postane 'normalna' nacionalna država."

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP AFP AFP
AFP

Volodimir Zelenski nedavno s ukrajinskim borcima u Bakhmutu na istoku Ukrajine

AFP

Volodimir Zelenski

AFP

Razorena ulica Lisičanska

AFP

Mihajlo Podoljak, savjetnik predsjednika Zelenskog

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/dok-zelenski-trazi-vise-oruzja-i-obecava-povratak-krima-njegov-savjetnik-porucuje-mirovnom-zapadu-ako-mislite-da-bismo-trebali-izgubiti-recite-nam-to-izravno-1200745 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=248fe18d5a53d408ce9ea39eeb8d0aaf197f2e62 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dok+Zelenski+tra%C5%BEi+vi%C5%A1e+oru%C5%BEja+i+obe%C4%87ava+povratak+Krima%2C+njegov+savjetnik+poru%C4%8Duje+%E2%80%98miroljubivom%E2%80%98+Zapadu%3A+%E2%80%98Ako+mislite+da+bismo+trebali+izgubiti%2C+recite+nam+to+izravno%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fdok-zelenski-trazi-vise-oruzja-i-obecava-povratak-krima-njegov-savjetnik-porucuje-mirovnom-zapadu-ako-mislite-da-bismo-trebali-izgubiti-recite-nam-to-izravno-1200745 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fdok-zelenski-trazi-vise-oruzja-i-obecava-povratak-krima-njegov-savjetnik-porucuje-mirovnom-zapadu-ako-mislite-da-bismo-trebali-izgubiti-recite-nam-to-izravno-1200745 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OŠTRO IZ UKRAJINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SvijetOŠTRO IZ UKRAJINE

Dok Zelenski traži više oružja i obećava povratak Krima, njegov savjetnik poručuje ‘miroljubivom‘ Zapadu: ‘Ako mislite da bismo trebali izgubiti, recite nam to izravno!‘

Piše S.Pg.
14. lipnja 2022. - 15:53

Gubeći tlo pod nogama zbog ruskog brutalnog napredovanja na istoku, Ukrajina je u ponedjeljak zatražila arsenal sofisticiranog zapadnog oružja koji je višestruko veći od onoga što im je obećano, ili se čak raspravljalo, povećavajući pritisak na zapadne čelnike da preispitaju svoj pristup ratu – objavljuje New York Times.

Taktika koja je dobro poslužila Ukrajincima na početku rata nije ni približno tako učinkovita otkako su se borbe prebacile na otvoreno područje Donbasa na istoku, gdje se Rusi oslanjaju na svoju ogromnu prednost u dalekometnom topništvu.

S obzirom da čelnici Francuske, Njemačke i Italije planiraju svoj prvi posjet glavnom gradu Ukrajine otkako je počeo rat, a on se očekuje uskoro, oni i drugi zapadni čelnici moraju odlučiti hoće li udvostručiti...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 06:55