StoryEditorOCM
Svijetteške borbe

Snage za specijalne operacije Ukrajine nokautirale su Ruse na prilazima Robotinu

24. kolovoza 2023. - 22:49

Jedanaest tjedana nakon što su ukrajinske brigade pokrenule napade duž nekoliko glavnih smjerova u južnoj i istočnoj Ukrajini, uključujući os koja se proteže kroz Robotin do Melitopolja, borci 47. brigade ukrajinske vojske izvjesili su zastavu na vrhu  zgrade u samome središtu Robotina. Već nekoliko dana govori se o osvajanju važnog uporišta Robotina, a sad je to potvrđeno i videom koji pokazuje kako se žuto-plavi ukrajinski barjak vijori s krova potpuno razrušene školske zgrade.    

Objavljene su i snimke koji prikazuju tešku borbu specijalnih ukrajinskih snaga u oslobađanju Robotina.

Dug je još put do Melitopolja, treba osloboditi 80-tak kilometara cestom T0408, no Ukrajinci imaju zamah.

Sljedeće veliko uporište nakon Robotina je Tokmak. Ako ukrajinske trupe namjeravaju doseći obalu i prekinuti ruske kopnene opskrbne linije prema okupiranom Krimu, to bi mogli učiniti ovdje, duž polja i uskih drvoreda na putu prema Melitopolju. Nedavno je objavljeno izvješće američkih obavještajnih dužnosnika koji su skeptični oko toga da će Ukrajinci u ljetnoj protuofenzivi doći do Melitopolja koji se nalazi na raskrižju dviju važnih autocesta i željezničke pruge koje Rusiji omogućuju premještanje trupa i zaliha s Krimskog poluotoka na druga okupirana područja u južnoj Ukrajini.

Ukrajinske snage, koje guraju prema Melitopolju iz Robotina ostat će nekoliko milja izvan grada, predvidjeli su američki dužnosnici. Ukrajinci će ih pokušati demantirati, a na ovom potezu za to su zadužene dvije brigade: 47. i 82.

Kad je 47. brigada zajedno sa 33. pokrenula napad u ovom smjeru početkom lipnja, pretrpjeli su teške gubitke. Očajni pokušaj prelaska gustog minskog polja sjeverno od Robotina, na području Male Tokmačke 8. lipnja, koštao je jedinice preko dvadesetak tenkova te borbenih i inženjerijskih vozila zapadne proizvodnje. Na snimkama se vidjelo kako su u minskom polju zaglavilo 17 borbenih vozila M-2 Bradley, četiri tenka Leopard 2A6, tri inženjerijska vozila za čišćenje mina Leopard 2R i inženjerijsko vozilo Wisent. No, Ukrajinci nisu odustali, 47. brigada se oporavila od debakla u minskom polju i nastavila boriti i to pogotovo noću što im je omogućila moćna optika Leoparda 2 i Bradleya. Na videosnimci objavljenoj početkom srpnja vidjelo se kako ukrajinska posada njemačkog oklopnog vozila Bergepanzer pokušava izvući iz minskog polja američko borbeno vozilo M-2 Bradley.

Taj je video potvrdio dvije stvari: prvo da su ukrajinske snage napredovale dovoljno daleko duž smjera Male Tokmačke preko Robotina prema Tokmaku i da je područje sigurno za rad ekipe za izvlačenje opreme, i drugo – da vjeruju kako će neke od oštećenih borbenih vozila uspjeti popraviti i vratiti na bojište.

image

Veliki gubici koje je brigada imala početkom lipnja kod Male Tokmačke 

screenshot X

Prošli tjedan 47. brigadi pridružila se snažna 82. brigada zračno-jurišnih snaga koja se vozi u tenkovima Challenger 2 te njemačkim borbenim vozilima Marder i američkim Strykerima. Oni su, kako ocjenjuje analitičar Forbesa, dali ogromnu vatrenu moć ofenzivi na pravcu Melitopolja, očuvavši zamah Ukrajinaca u vrijeme kada su teški gubici 47. bojne prijetili usporavanjem napada.

Iako napadi Ukrajinaca na ovom pravcu nisu tako spektakularni kao oni mornaričkog korpusa koji su izmjenjujući tenkove i oklopne kamione u brzim kolonama, osovinu napredovanja koritom rijeke Mokri Jali dosad učinili jednim od uspješnijih krakova ukrajinske protuofenzive – nisu ni ništa manje djelotvorni.

„Među američkih stručnjacima popularno je opisivati ​​ukrajinsku protuofenzivu kao "neuspješnu", "zaustavljenu" ili "pogrešno raspoređenu". Ali oslobađanje Robotina govori drugo: ukrajinske oružane snage polako i postojano potiskuju ruske vojnike iz Ukrajine. Ruska protuofenziva duž jedne osovine zapadno od Kremine, u sjeveroistočnoj Ukrajini, do sada nije pokvarila ukrajinsko napredovanje, navodi analitičar Forbesa.

image

Vojnici 47. ukrajinske brigade 

screenshott x

Koliki dio svoje zemlje Ukrajinci mogu osloboditi prije nego što protuofenziva kulminira, a ruski 19-mjesečni rat protiv Ukrajine uđe u novu fazu, moglo bi ovisiti o kvaliteti ukrajinskih rezervi. Svježa 82. brigada bila je na raspolaganju za pojačanje iscrpljenije 47. brigade u desetom tjednu protuofenzive. Ali koje brigade će pojačati 82. u dvadesetom tjednu?

U ukrajinskom sustavu postoje neaktivirane brigade, uključujući 61. zajedno s nekoliko brigada teritorijalne i nacionalne garde. Istodobno zapadni saveznici organiziraju velike pošiljke dodatnog naoružanja, uključujući zamjenska borbena vozila Strykere i Bradlye plus tenkove M-1 i Leopard 1 i lovce F-16.

Forbes navodi kako je možda još važnije što ukrajinske topničke baterije koje su opskrbljene projektilima iz američkih i europskih tvornica - održavaju postojanu artiljerijsku paljbu duž 600 milja dugog bojišta, izravno podržavajući napadajuće brigade dok istovremeno ciljaju rusku artiljeriju. Do sada su ukrajinski artiljerci onesposobili više od tri ruska topnička oružja za svako vlastito koje su im Ruski topnici uništili.

Upravo bi degradacija ruskog topništva mogla oslabiti rusku obranu, i ojačati ukrajinsko ofanzivu. "Ukrajinsko napredovanje u području Robotina približava ukrajinske snage pokretanju operacija protiv druge linije obrane koja bi mogla biti relativno slabija od prve ruske obrambene linije u tom području", istaknuo je Institut za proučavanje rata (ISW).  

Zelenski: "Ne računajte na to!"

Ukrajinski su zapovjednici gotovo podjednako trupe rasporedili na istok i jug, i dio zapadnih generala traži da se tu napravi rez i glavnina snaga pošalje na južnu melitopoljsku bojišnicu.

No, ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski to odbija i navodi kako je to upravo ono što njihovi neprijatelji priželjkuju. 

"Imamo istok. Zna li netko od stručnjaka koliko ima ljudi, koliko je okupatora na istoku? Otprilike 200 tisuća! Prijedlog je sljedeći: uzmimo naše oružane snage od tamo, i prebacimo ih…. I što onda? … Onda će okupatori otići na Pavlograd, Dnjepar i presjeći obale... Ne, mi nećemo odustati od Harkiva, Donbasa ili Dnjepra... I neka svi svjetski analitičari na to i ne računaju", jasan je Zelenski. 

General Mark Milley, i njegov britanski kolega Sir Tony Radakin, smatraju da bi fokusiranjem svih trenutno raspoloživih snaga na jug, čak i pod cijenu kratkoročnog gubitka većeg broja vojnika i opreme, Ukrajinci Rusima brzopotezno odsjekli žilu kucavicu opskrbe i zadali udarac njihovom najjačem adutu - žilavosti u rovovima.

image
Jose Colon/Anadolu Agency Via Afp

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 20:30