stdClass Object ( [id] => 1057944 [title] => Do 2030. godine iščeznut će tip obrazovanja kakav poznajemo: sve bit će na botune, a učitelji će (opet) postati uglednici [alias] => do-2030-godine-isceznut-ce-tip-obrazovanja-kakav-poznajemo-sve-bit-ce-na-botune-a-ucitelji-ce-opet-postati-uglednici [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Iako se vrlo veliki broj učitelja još uvijek boji informatičke tehnologije, ona ubrzano ulazi u škole širom svijeta, što znači da ćemo za desetak godina sve više učiti online. Čak i u razredima. Tako barem misli istraživački tim prestižnog The Economista, koji je upravo objavio globalno istraživanje o budućnosti učenja pod nazivom „Priča iz 2030. Učenje za budućnost“.

U ovom istraživanju, koje je sponzorirao informatički div Microsoft, obuhvaćeno je deset zemalja od kojih su neke globalno poznate kao prosvjetni „prvaci“, npr. Finska u Europi ili Južna Koreja u Aziji, i u kojima se već sada piše online budućnost obrazovanja.

Među 1034 učitelja i deset obrazovnih eksperata i praktičara koji su sudjelovali u ovom istraživanju, velika većina je svjesna da je pred nama doba „neopipljivog“ kapitalizma u kojem će matematički algoritmi, baze podataka, računalni programi i aplikacije postati kapital koji će stvarati bogatstvo. Koliko je stvar ozbiljna, svjedoči činjenica da znanstvenici već nekoliko godina najavljuju doba „neopipljive ekonomije“ koja će u cijelosti počivati na računalnoj tehnologiji i u kojoj će mnogi današnji poslovi postati zastarjeli i nestati, a na tržištu rada će bolju prođu imati zaposlenici s razvijenim intelektualnim vještinama.

Da bi pripremili djecu za takvu budućnost, stručnjaci u nekim zemljama kao npr. u Finskoj, slovarice i radne bilježnice su pretvorili u automatizirane interaktivne programe koji učitelje oslobađaju „štrebanja“ i omogućavaju im smisleni i kreativni pristup nastavi.

Slično je i s vrednovanjem tipskih zadataka koje je automatizirano, što učitelje oslobađa da svoj rad usmjere na to da učenike potaknu na kreativno razmišljanje o konkretnoj, životnoj primjeni stečenog znanja.

Uz to, informatička tehnologija trebala bi omogućiti da zanimljive stvari iz čitavog svijeta uđu u razred, koji će tako postati globalna učionica.

Prvi primjer su prestižni svjetski muzeji, čije zanimljive i kreativne virtualne izložbe mogu ući u svaki razred. Ovo je posebno važno za slabije razvijene zemlje gdje informatička tehnologija, po relativno povoljnoj cijeni, može donijeti obrazovanje čak i u najnepristupačnije krajeve.

Također, vrlo su su korisne bezbrojne animirane lekcije dostupne na internetu, koje na kratak i jednostavan način uvedu učenike u gradivo koje uče u školi.

U optimističnijoj varijanti informatička tehnologija bi trebala svakom učeniku omogućiti da gradivo savladava svojim vlastitim ritmom i tako se pripremi za cjeloživotno obrazovanje i pripremi se za „neopipljivi“ kapitalizam budućnosti.

U toj budućnosti posebno će biti „meke“, društvene vještine.

Naime, u automatiziranom svijetu budućnosti na tržištu rada sve više će se cijeniti emocionalna inteligencija, umijeće izgradnje skladnih međuljudskih odnosa, a posebno intelektualna kreativnost, koja će pokretati strojeve na kojima će počivati svijet.

Važnost tih „mekih“ vještina najbolje je objasnila obrazovna ekspertica Esther Wojcicki iz poznate kalifornijske srednje škole Palo Alto, koja već dugo prednjači u kreativnom korištenju informatičke tehnologije.

- Slobodno promišljanje i izražavanje, poduzetnost i sklonost riziku, destigmatizacija pogrešaka i otvorenost su društvene vrijednosti koje su u prošlosti pokretale Ameriku i koje u budućnosti mogu pokretati svijet - smatra Wojcicki.

Osim toga, ako ćemo vjerovati ekspertima The Economista, učitelj budućnosti bit će neka vrsta „gurua“ koji će svoje učenike poučavati online građanstvu, što će reći etičnom ponašanju na internetskim mrežama i čuvanju vlastite privatnosti. Uz to, učitelji će u određenoj mjeri morati „liječiti“ rastuću depresivnost učenika koju donosi izloženost tehnologiji umjesto stvarnim životnim vezama i sve jača izloženost stresu.

Zato ne treba iznenaditi što eksperti smatraju da je obrazovanje jednako važno i kompleksno kao istraživanje svemira.

---

image
Ivo Ravlić/Ilustracija/Cropix
---

Upravo tako misli Larry Cuban, obrazovni ekspert sa prestižnog Sveučilišta Stanford. On smatra da je razumijevanje i motiviranje učenika vrlo kompleksan problem koji sama tehnologija ne može riješiti. U idealnim uvjetima to je zadatak za visoko motiviranog, profesionalnog učitelja koji će uz pomoć tehnologije naći način kojim će pridobiti svoje učenike za intelektualni napor. Sve to znači, smatra Kuban, da bi učitelji trebali biti visoko cijenjeni profesionalci oslobođeni od političkog, društvenog, vjerskog ili bilo kojeg drugog pritiska.

Zato bi učiteljska profesija, smatraju, u budućnosti trebala postati društveno vrlo ugledno zanimanje.

U svemu je, drže eksperti The Economista, najvažniji meritokratski sustav napredovanja „navijen“ tako da većim plaćama, profesionalnim napredovanjem i povlasticama nagrađuje znanje, učinkovitost i poduzetnost. Upravo onako kako je to npr. u Singapuru ili Finskoj.

Što to u stvarnosti znači, svjedoči primjer nekih zemalja koje su zadnjih godina udvostručile učiteljske plaće, te istovremeno uvele vrlo stroge nacionalne ispite za ulazak u učiteljsku profesiju. Najdalekovidnijom se pokazala Engleska, koja je još 2018. godine započela pilot-projekt plaćene slobodne akademske godine za učitelje koji imaju više od deset godina staža i koji mogu dokazati da će tijekom te godine steći znanja i iskustava korisna za nastavu.

Ipak, od svega ovo neće biti ništa, smatraju eksperti The Economista, ako svjetske vlade u budućnosti ne budu vodile školsku politiku „cigle i betona“.

Iza ovih riječi krije se činjenica da vlade koje strateški razmišljaju o budućnosti svojih zemalja moraju ulagati u izgradnju novih i modernih škola, prilagođenih informatičkom obrazovanju budućnosti.

Štoviše, vlade bi trebale razmišljati i o takvim strateškim „sitnicama“ kao što je pitanje odgovarajućeg fizičkog školskog ozračja, koje će učenike poticati na bolje rezultate. To opet znači da se politika „cigle i betona“ mora provoditi vrlo rafinirano jer, smatraju eksperti, izgled škole, a posebno izgled razreda izravno utječe na rezultate učenja otprilike šestine učenika.

Uz to, politiku „cigle i betona“ treba sustavno oplemeniti informatičkom opremom koja će automatizacijom i globalnim uvezivanjem učiteljima omogućiti da svojim radom djecu pripremaju za budućnost.

Iako vrlo skupe, ove investicije eksperti The Economista smatraju strateškim interesom svih država koja drže do sebe jer njihova budućnost ovisi o učiteljima koji trebaju odgojiti i kultivirati sljedeću generaciju političkih vođa, mislilaca, izumitelja i poduzetnih pojedinaca koji će društvo „gurati“ naprijed.

Sve u svemu, do 2030. napredne zemlje koje misle o svojoj budućnosti ulagat će u nove školske zgrade, visoko kompjuterizirano školstvo, ali i visoko profesionalne učitelje i njihov društveni ugled.

---

Uspon neopipljivog kapitalizma


Koliko će naša budućnost biti neopipljiva i koliko će svima koji budu živjeli oko 2030. biti potrebna internetska tehnologija i digitalna znanja, svjedoči britanski ekonomski stručnjak Jonathan Haskel koji je član uprave Bank of England.
On je još prije dvije godine u knjizi 'Uspon neopipljivog kapitalizma' opisao koliko će naš život biti vezan uz digitalnu tehnologiju.

Naime, već sada se gomila novca ulaže u „neopipljive“ investicije kao što su računalni programi i aplikacije, istraživanje i razvoj, dizajn, istraživanje tržišta i propagandu, te za obuku zaposlenika.

U budućnosti u kojoj će, zahvaljujući informatičkoj tehnologiji sve biti automatizirano, porast će potreba za zaposlenicima koji imaju veće intelektualne kapacitete i koji su sposobni biti vođe i menadžeri. Usporedno s rastom vrijednosti znanja rast će i vrijednost obrazovanja. Tim više što će informatička tehnologija u budućnosti, na još nepoznat način, izmijeniti društvene norme i standarde, odnosno izmijeniti odnose ne samo u poslovnom i političkom svijetu nego i u našim svakodnevnim životima.

Zato će u budućnosti svima biti potrebna prilagodba na novu stvarnost jer će se u automatiziranom svijetu budućnosti na tržištu rada sve više cijeniti emocionalna inteligencija, razvijeni međuljudski odnosi, a posebno intelektualna kreativnost koja će pokretati strojeve na kojima će počivati svijet.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Škola budućnosti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => Škola budućnosti 1 1 1 1 1 1 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-11-11 11:44:33 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Tihomir Rajčić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-11-16 07:23:22 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-11-16 07:23:22 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2647 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/11\/11\/15266334.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/11\/13726866.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ilustracija\/Shutterstock ","Ivo Ravli\u0107\/Ilustracija\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1282","k_15266334_1280.jpg":"1280x1280","k_15266334_1024.jpg":"1024x1024","k_15266334_640.jpg":"640x640","k_15266334_480.jpg":"480x480","k_15266334_340.jpg":"340x340","k_15266334_220.jpg":"220x220","o_15266334_1280.jpg":"1280x854","o_15266334_1024.jpg":"1024x683","o_15266334_640.jpg":"640x427","o_15266334_480.jpg":"480x320","o_15266334_340.jpg":"340x227","o_15266334_220.jpg":"220x146","h_15266334_1280.jpg":"1280x854","h_15266334_1024.jpg":"1024x683","h_15266334_640.jpg":"640x427","h_15266334_480.jpg":"480x320","h_15266334_340.jpg":"340x227","h_15266334_220.jpg":"220x147","pp_15266334_1280.jpg":"1006x1280","pp_15266334_1024.jpg":"805x1024","pp_15266334_640.jpg":"503x640","pp_15266334_480.jpg":"377x480","pp_15266334_340.jpg":"267x340","pp_15266334_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_13726866_1280.jpg":"1280x1280","k_13726866_1024.jpg":"1024x1024","k_13726866_640.jpg":"640x640","k_13726866_480.jpg":"480x480","k_13726866_340.jpg":"340x340","k_13726866_220.jpg":"220x220","o_13726866_1280.jpg":"1280x853","o_13726866_1024.jpg":"1024x682","o_13726866_640.jpg":"640x426","o_13726866_480.jpg":"480x320","o_13726866_340.jpg":"340x226","o_13726866_220.jpg":"220x146","h_13726866_1280.jpg":"1280x854","h_13726866_1024.jpg":"1024x683","h_13726866_640.jpg":"640x427","h_13726866_480.jpg":"480x320","h_13726866_340.jpg":"340x227","h_13726866_220.jpg":"220x147","pp_13726866_1280.jpg":"1006x1280","pp_13726866_1024.jpg":"805x1024","pp_13726866_640.jpg":"503x640","pp_13726866_480.jpg":"377x480","pp_13726866_340.jpg":"267x340","pp_13726866_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15414592 Threads: 2 Questions: 3192784516 Slow queries: 7175344 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235837162 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/do-2030-godine-isceznut-ce-tip-obrazovanja-kakav-poznajemo-sve-bit-ce-na-botune-a-ucitelji-ce-opet-postati-uglednici-1057944 [printLink] => /vijesti/svijet/do-2030-godine-isceznut-ce-tip-obrazovanja-kakav-poznajemo-sve-bit-ce-na-botune-a-ucitelji-ce-opet-postati-uglednici-1057944?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 385201 [name] => školstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => skolstvo [link] => /tag/skolstvo ) [1] => stdClass Object ( [id] => 679330 [name] => Obrazovanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => obrazovanje [link] => /tag/obrazovanje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Škola budućnosti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Do 2030. godine iščeznut će tip obrazovanja kakav poznajemo: sve bit će na botune, a učitelji će (opet) postati uglednici [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-19-00-48-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/11/15266334.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ilustracija/Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/11/15266334.jpg [title] => Ilustracija/Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/11/13726866.jpg [title] => Ivo Ravlić/Ilustracija/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Iako se vrlo veliki broj učitelja još uvijek boji informatičke tehnologije, ona ubrzano ulazi u škole širom svijeta, što znači da ćemo za desetak godina sve više učiti online. Čak i u razredima. Tako barem misli istraživački tim prestižnog The Economista, koji je upravo objavio globalno istraživanje o budućnosti učenja pod nazivom „Priča iz 2030. Učenje za budućnost“.

U ovom istraživanju, koje je sponzorirao informatički div Microsoft, obuhvaćeno je deset zemalja od kojih su neke globalno poznate kao prosvjetni „prvaci“, npr. Finska u Europi ili Južna Koreja u Aziji, i u kojima se već sada piše online budućnost obrazovanja.

Među 1034 učitelja i deset obrazovnih eksperata i praktičara koji su sudjelovali u ovom istraživanju, velika većina je svjesna da je pred nama doba „neopipljivog“ kapitalizma u kojem će matematički algoritmi, baze podataka, računalni programi i aplikacije postati kapital koji će stvarati bogatstvo. Koliko je stvar ozbiljna, svjedoči činjenica da znanstvenici već nekoliko godina najavljuju doba „neopipljive ekonomije“ koja će u cijelosti počivati na računalnoj tehnologiji i u kojoj će mnogi današnji poslovi postati zastarjeli i nestati, a na tržištu rada će bolju prođu imati zaposlenici s razvijenim intelektualnim vještinama.

Da bi pripremili djecu za takvu budućnost, stručnjaci u nekim zemljama kao npr. u Finskoj, slovarice i radne bilježnice su pretvorili u automatizirane interaktivne programe koji učitelje oslobađaju „štrebanja“ i omogućavaju im smisleni i kreativni pristup nastavi.

Slično je i s vrednovanjem tipskih zadataka koje je automatizirano, što učitelje oslobađa da svoj rad usmjere na to da učenike potaknu na kreativno razmišljanje o konkretnoj, životnoj primjeni stečenog znanja.

Uz to, informatička tehnologija trebala bi omogućiti da zanimljive stvari iz čitavog svijeta uđu u razred, koji će tako postati globalna učionica.

Prvi primjer su prestižni svjetski muzeji, čije zanimljive i kreativne virtualne izložbe mogu ući u svaki razred. Ovo je posebno važno za slabije razvijene zemlje gdje informatička tehnologija, po relativno povoljnoj cijeni, može donijeti obrazovanje čak i u najnepristupačnije krajeve.

Također, vrlo su su korisne bezbrojne animirane lekcije dostupne na internetu, koje na kratak i jednostavan način uvedu učenike u gradivo koje uče u školi.

U optimističnijoj varijanti informatička tehnologija bi trebala svakom učeniku omogućiti da gradivo savladava svojim vlastitim ritmom i tako se pripremi za cjeloživotno obrazovanje i pripremi se za „neopipljivi“ kapitalizam budućnosti.

U toj budućnosti posebno će biti „meke“, društvene vještine.

Naime, u automatiziranom svijetu budućnosti na tržištu rada sve više će se cijeniti emocionalna inteligencija, umijeće izgradnje skladnih međuljudskih odnosa, a posebno intelektualna kreativnost, koja će pokretati strojeve na kojima će počivati svijet.

Važnost tih „mekih“ vještina najbolje je objasnila obrazovna ekspertica Esther Wojcicki iz poznate kalifornijske srednje škole Palo Alto, koja već dugo prednjači u kreativnom korištenju informatičke tehnologije.

- Slobodno promišljanje i izražavanje, poduzetnost i sklonost riziku, destigmatizacija pogrešaka i otvorenost su društvene vrijednosti koje su u prošlosti pokretale Ameriku i koje u budućnosti mogu pokretati svijet - smatra Wojcicki.

Osim toga, ako ćemo vjerovati ekspertima The Economista, učitelj budućnosti bit će neka vrsta „gurua“ koji će svoje učenike poučavati online građanstvu, što će reći etičnom ponašanju na internetskim mrežama i čuvanju vlastite privatnosti. Uz to, učitelji će u određenoj mjeri morati „liječiti“ rastuću depresivnost učenika koju donosi izloženost tehnologiji umjesto stvarnim životnim vezama i sve jača izloženost stresu.

Zato ne treba iznenaditi što eksperti smatraju da je obrazovanje jednako važno i kompleksno kao istraživanje svemira.

---

image
Ivo Ravlić/Ilustracija/Cropix
---

Upravo tako misli Larry Cuban, obrazovni ekspert sa prestižnog Sveučilišta Stanford. On smatra da je razumijevanje i motiviranje učenika vrlo kompleksan problem koji sama tehnologija ne može riješiti. U idealnim uvjetima to je zadatak za visoko motiviranog, profesionalnog učitelja koji će uz pomoć tehnologije naći način kojim će pridobiti svoje učenike za intelektualni napor. Sve to znači, smatra Kuban, da bi učitelji trebali biti visoko cijenjeni profesionalci oslobođeni od političkog, društvenog, vjerskog ili bilo kojeg drugog pritiska.

Zato bi učiteljska profesija, smatraju, u budućnosti trebala postati društveno vrlo ugledno zanimanje.

U svemu je, drže eksperti The Economista, najvažniji meritokratski sustav napredovanja „navijen“ tako da većim plaćama, profesionalnim napredovanjem i povlasticama nagrađuje znanje, učinkovitost i poduzetnost. Upravo onako kako je to npr. u Singapuru ili Finskoj.

Što to u stvarnosti znači, svjedoči primjer nekih zemalja koje su zadnjih godina udvostručile učiteljske plaće, te istovremeno uvele vrlo stroge nacionalne ispite za ulazak u učiteljsku profesiju. Najdalekovidnijom se pokazala Engleska, koja je još 2018. godine započela pilot-projekt plaćene slobodne akademske godine za učitelje koji imaju više od deset godina staža i koji mogu dokazati da će tijekom te godine steći znanja i iskustava korisna za nastavu.

Ipak, od svega ovo neće biti ništa, smatraju eksperti The Economista, ako svjetske vlade u budućnosti ne budu vodile školsku politiku „cigle i betona“.

Iza ovih riječi krije se činjenica da vlade koje strateški razmišljaju o budućnosti svojih zemalja moraju ulagati u izgradnju novih i modernih škola, prilagođenih informatičkom obrazovanju budućnosti.

Štoviše, vlade bi trebale razmišljati i o takvim strateškim „sitnicama“ kao što je pitanje odgovarajućeg fizičkog školskog ozračja, koje će učenike poticati na bolje rezultate. To opet znači da se politika „cigle i betona“ mora provoditi vrlo rafinirano jer, smatraju eksperti, izgled škole, a posebno izgled razreda izravno utječe na rezultate učenja otprilike šestine učenika.

Uz to, politiku „cigle i betona“ treba sustavno oplemeniti informatičkom opremom koja će automatizacijom i globalnim uvezivanjem učiteljima omogućiti da svojim radom djecu pripremaju za budućnost.

Iako vrlo skupe, ove investicije eksperti The Economista smatraju strateškim interesom svih država koja drže do sebe jer njihova budućnost ovisi o učiteljima koji trebaju odgojiti i kultivirati sljedeću generaciju političkih vođa, mislilaca, izumitelja i poduzetnih pojedinaca koji će društvo „gurati“ naprijed.

Sve u svemu, do 2030. napredne zemlje koje misle o svojoj budućnosti ulagat će u nove školske zgrade, visoko kompjuterizirano školstvo, ali i visoko profesionalne učitelje i njihov društveni ugled.

---

Uspon neopipljivog kapitalizma


Koliko će naša budućnost biti neopipljiva i koliko će svima koji budu živjeli oko 2030. biti potrebna internetska tehnologija i digitalna znanja, svjedoči britanski ekonomski stručnjak Jonathan Haskel koji je član uprave Bank of England.
On je još prije dvije godine u knjizi 'Uspon neopipljivog kapitalizma' opisao koliko će naš život biti vezan uz digitalnu tehnologiju.

Naime, već sada se gomila novca ulaže u „neopipljive“ investicije kao što su računalni programi i aplikacije, istraživanje i razvoj, dizajn, istraživanje tržišta i propagandu, te za obuku zaposlenika.

U budućnosti u kojoj će, zahvaljujući informatičkoj tehnologiji sve biti automatizirano, porast će potreba za zaposlenicima koji imaju veće intelektualne kapacitete i koji su sposobni biti vođe i menadžeri. Usporedno s rastom vrijednosti znanja rast će i vrijednost obrazovanja. Tim više što će informatička tehnologija u budućnosti, na još nepoznat način, izmijeniti društvene norme i standarde, odnosno izmijeniti odnose ne samo u poslovnom i političkom svijetu nego i u našim svakodnevnim životima.

Zato će u budućnosti svima biti potrebna prilagodba na novu stvarnost jer će se u automatiziranom svijetu budućnosti na tržištu rada sve više cijeniti emocionalna inteligencija, razvijeni međuljudski odnosi, a posebno intelektualna kreativnost koja će pokretati strojeve na kojima će počivati svijet.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ilustracija/Shutterstock Ivo Ravlić/Ilustracija/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/do-2030-godine-isceznut-ce-tip-obrazovanja-kakav-poznajemo-sve-bit-ce-na-botune-a-ucitelji-ce-opet-postati-uglednici-1057944 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=22363991af050f8081c626703edbc272f5424b13 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Do+2030.+godine+i%C5%A1%C4%8Deznut+%C4%87e+tip+obrazovanja+kakav+poznajemo%3A+sve+bit+%C4%87e+na+botune%2C+a+u%C4%8Ditelji+%C4%87e+%28opet%29+postati+uglednici&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fdo-2030-godine-isceznut-ce-tip-obrazovanja-kakav-poznajemo-sve-bit-ce-na-botune-a-ucitelji-ce-opet-postati-uglednici-1057944 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fdo-2030-godine-isceznut-ce-tip-obrazovanja-kakav-poznajemo-sve-bit-ce-na-botune-a-ucitelji-ce-opet-postati-uglednici-1057944 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Škola budućnosti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
SvijetŠkola budućnosti

Do 2030. godine iščeznut će tip obrazovanja kakav poznajemo: sve bit će na botune, a učitelji će (opet) postati uglednici

Piše Tihomir Rajčić
16. studenog 2020. - 08:23

Iako se vrlo veliki broj učitelja još uvijek boji informatičke tehnologije, ona ubrzano ulazi u škole širom svijeta, što znači da ćemo za desetak godina sve više učiti online. Čak i u razredima. Tako barem misli istraživački tim prestižnog The Economista, koji je upravo objavio globalno istraživanje o budućnosti učenja pod nazivom „Priča iz 2030. Učenje za budućnost“.

U ovom istraživanju, koje je sponzorirao informatički div Microsoft, obuhvaćeno je deset zemalja od kojih su neke globalno poznate kao prosvjetni „prvaci“, npr. Finska u Europi ili Južna Koreja u Aziji, i u kojima se već sada piše online budućnost obrazovanja.

Među 1034 učitelja i deset obrazovnih eksperata i praktičara koji su sudjelovali u ovom istraživanju, velika većina je svjesna...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 21:00