stdClass Object ( [id] => 1209760 [title] => Čovjek s Nobelovom nagradom iz ekonomije upozorio: ‘Nisu političari krivi za inflaciju, nego ekonomija koja na prvo mjesto stavlja korporativne interese i tržišna rješenja‘ [alias] => covjek-s-nobelovom-nagradom-iz-ekonomije-upozorio-nisu-politicari-krivi-za-inflaciju-nego-ekonomija-koja-na-prvo-mjesto-stavlja-korporativne-interese-i-trzisna-rjesenja [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Joseph Stiglitz američki je ekonomist i redoviti profesor na Sveučilištu Columbia. Dobitnik je Nobelove Memorijalne nagrade za ekonomske znanosti te je obnašao dužnost višeg potpredsjednika i glavnog ekonomista Svjetske banke. Njegov tekst prenosimo s Project Syndicatea.

U desetljećima nakon 1970-ih, šokovi cijena nafte doveli su do skoka inflacije i zakočili gospodarski rast, ali stabilnost cijena je održana čak i kada je rast bio snažan. Mnogi političari i ekonomisti su se tada naklonili, ponosno tvrdeći da su pronašli čarobnu formulu. Podupirač takozvane Velike umjerenosti bile su neovisne središnje banke koje su mogle usidriti inflacijska očekivanja tako što su se vjerodostojno obvezale da će podići kamatne stope kad god inflacija digne svoju ružnu glavu – ili čak djelovati preventivno kada je to potrebno. Neovisnost je značila da središnje banke ne moraju - i obično nisu - brinuti o ravnoteži između troškova (općenito izgubljene proizvodnje i radnih mjesta) i bilo kakvih pretpostavljenih koristi.

Ali ova konvencionalna mudrost je uvijek bila osporavana. Budući da povećanja kamatnih stopa postižu željeni ishod ograničavanjem potražnje, ona ne "rješavaju" inflaciju koja proizlazi iz šokova u opskrbi - poput naglog rasta cijena nafte (kao u 1970-ima i ponovno danas) ili vrsta blokada u opskrbnom lancu viđenih tijekom pandemije COVID-19 i nakon ruskog rata u Ukrajini. Više kamatne stope neće dovesti do više automobila, više nafte, više žitarica, više gnojiva ili više dječje hrane. Naprotiv, čineći ulaganja skupljima čak može spriječiti učinkovit odgovor na probleme na strani ponude.

Iskustvo iz 1970-ih nudi neke važne lekcije za današnji trenutak. Jedna je da velika povećanja kamatnih stopa mogu biti vrlo destruktivna. Razmotrimo latinoameričku dužničku krizu 1980-ih, koja je imala dugotrajne učinke koji su trajali gotovo dva desetljeća. Još jedna lekcija je da je "meko slijetanje" koje pilotiraju središnje banke posebno teško orkestrirati.

---

image
Jung Yeon-je/Afp
---

Danas je velik dio javne rasprave usmjeren na pripisivanje krivnje za povećanje inflacije. Stručnjaci se prepiru oko toga je li američka središnja banka trebala djelovati ranije i je li vlada trebala trošiti manje kao odgovor na COVID-19. Ali takva pitanja nisu osobito na mjestu. S obzirom na razmjere nedavnih poremećaja u opskrbi koji proizlaze iz kineske stroge karantene, nestašice poluvodiča, problema u proizvodnji dječjih formula i higijenskih proizvoda te ratnih učinaka na zalihe žitarica, nafte i gnojiva, inflacija je bila neizbježna.

Štoviše, nagli rast dobiti poduzeća sugerira da povećana tržišna koncentracija može biti važan čimbenik trenutne inflacije. Iako točni uzroci većih korporativnih profita nisu posve jasni, nema spora da su doista porasli tijekom pandemije. A kada se na tržištima pojave ozbiljna ograničenja ponude, kao što je bio slučaj u mnogim sektorima u posljednje dvije godine, tvrtke sa značajnom tržišnom snagom bit će u boljem položaju da iskoriste situaciju.

Lako je onima koji nisu na funkciji kriviti one koji su na funkciji – takva je priroda politike. Ali predsjednik Joe Biden i kongresni demokrati nisu ništa više krivi za inflaciju u Sjedinjenim Državama nego predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u Europskoj uniji ili premijer Boris Johnson u Ujedinjenom Kraljevstvu. Vjeruje li itko izvan kulta sljedbenika Donalda Trumpa da bi SAD bio pošteđen današnje inflacije samo da je Trump ponovno izabran?

POGREŠNA STRANA JEDNADŽBE

Relevantno pitanje, sada kada je inflacija ovdje, je što učiniti u vezi s tim. Kamatne stope koje porastu dovoljno visoko doista će prigušiti rast cijena, ali će to učiniti ubijanjem gospodarstva. Da, neki zagovornici viših kamatnih stopa tvrde da će agresivna borba protiv inflacije pomoći siromašnima, jer plaće zaostaju za cijenama (što implicira, naravno, da plaće ne potiču, već prigušuju inflaciju). Ali radnicima ništa nije teže od nedostatka prihoda i smanjene pregovaračke moći, što će se dogoditi ako središnja banka izazove recesiju. A to posebno vrijedi za SAD, koji ima najslabiji sustav socijalne zaštite među naprednim gospodarstvima.

---

image
Koen Van Weel/Anp Via Afp
---

Svakako, određena normalizacija kamatnih stopa bila bi dobra stvar. Kamatne stope bi trebale odražavati nedostatak kapitala, a "ispravna" cijena kapitala očito nije nula ili negativna - kao što bi se činilo da impliciraju kamatne stope blizu nule i vrlo negativne realne (korigirane za inflaciju) kamatne stope. Ali postoje i znatne opasnosti u previsokim guranjima stopa prebrzo.

Na primjer, važno je prepoznati da je rast plaća u SAD-u naglo usporio, s godišnje stope od preko 6 posto u jesen 2021. na samo 4,4 posto u posljednjem razdoblju. (Godišnje stope uspoređuju tromjesečne prosjeke. Najnovije razdoblje uspoređuje plaće po satu u ožujku, travnju i svibnju s prosincem, siječnjem i veljačom.) Toliko o "spirali plaća i cijena" koja su se svi plašili i koja je poticala zahtjeva za brzim pooštravanjem monetarne politike.

Također je važno prepoznati da je ovaj razvoj potpuno suprotan standardnim modelima Phillipsove krivulje, koji pretpostavljaju obrnuti odnos između inflacije i nezaposlenosti u kratkom roku. Usporavanje rasta plaća dogodilo se u vrijeme kada je stopa nezaposlenosti ispod 4 posto - što je razina ispod bilo čijih procjena "stope nezaposlenosti koja ne ubrzava inflaciju". Ovaj fenomen možda nešto duguje mnogo nižoj razini sindikalne organiziranosti i moći radnika u današnjoj ekonomiji; ali bez obzira na razlog, naglo usporavanje rasta plaća ukazuje na to da kreatori politika trebaju dobro razmisliti prije nego što generiraju daljnje povećanje nezaposlenosti kako bi ukrotili inflaciju.

FED-ovo povećanje kamata već je imalo veliki utjecaj na američko gospodarstvo. Hipotekarne stope skočile su s oko 3 posto prošle godine na oko 6 posto nakon posljednjeg povećanja, a ovo iznenadno povećanje troškova posuđivanja uvelike je promijenilo oblik tržišta nekretnina. Hipoteke za kupnju pale su za više od 15 posto na godišnjoj razini, a tržište refinanciranja se praktički zatvorilo, prekinuvši važan izvor kredita za milijune kućanstava i najavljujući val otpuštanja u industriji hipotekarnog financiranja. Prema najnovijim podacima, započeta izgradnja stanova (izgradnja novih kuća) u svibnju je pala za 7 posto u odnosu na prethodni mjesec.

---

image
Sergii Iaremenko/science Photo L/Science Photo Library Via Afp
---

Suprotno tvrdnjama mnogih analitičara, kućanstva još uvijek ne troše u značajnijoj mjeri svoju ušteđevinu. Pad stope štednje u posljednjih nekoliko mjeseci, o kojem se naširoko izvještava, ne odražava niti dodatnu potrošnju niti pad prihoda, već povećanje iznosa poreza na kapitalnu dobit koji ljudi plaćaju. Naplata poreza prijavljena za mjesec svibanj bila je više od 40 posto iznad razine iz 2019. Ako kombiniramo štednju i naplatu poreza, stopa od 19,1 posto za svibanj zapravo je iznad prosjeka od 18,6 posto za 2018. i 2019. godinu.

Uz normalnu stvarnu potrošnju, malo je razloga vjerovati da američko gospodarstvo ima ozbiljan problem prekomjerne potražnje. Što je još gore, više kamatne stope i njihovi učinci na stambena tržišta vjerojatno će se pokazati kontraproduktivnima. Na kraju krajeva, stanarine su važna komponenta indeksa potrošačkih cijena i naglo rastu, djelomično zbog nedostatka ponude. Sada kada ponuda stanova doživljava novi udar zbog viših stopa hipoteka, svaka kratkoročna korist u obliku smanjene potražnje bit će djelomično neutralizirana višim troškovima stanovanja.

PRAVA DEBATA

Ovaj primjer ukazuje na veći problem, jer će mnoge od ključnih dimenzija današnje inflacije, kao što su cijene hrane, stanova, energije i automobila, vjerojatno reagirati samo na umjereno više kamatne stope. Na primjer, zahtjevi za kupnju hipoteke već su pali za više od 20 posto u odnosu na razinu od prije godinu dana, a sniženje cijena nekretnina postalo je široko rasprostranjeno. Unatoč tome, postoji iskušenje da se kamatne stope povećaju previše i prebrzo, zbog čega je sada raširen strah od prijeteće recesije.

Ipak, unatoč svoj buci i galami oko inflacije i odgovora monetarne politike, manje je neslaganja nego što bi se moglo pomisliti. Većina komentatora i s lijeve i s desne strane smatra da kamate treba povećati. Kontroverza proizlazi iz pitanja kao što su kada bismo se trebali brinuti da stope rastu previše i prebrzo i koliko bismo trebali biti preventivni.

---

image
Jean-luc Flemal/Belga Via Afp
---

Jastrebovi inflacije žele povisiti kamatne stope sve dok se inflacija ne smiri ili bol povećane nezaposlenosti i nižeg rasta ne postane prevelika za podnošenje (a čak i tada će se žaliti na nedostatak hrabrosti). Nasuprot tome, oni koji se više bave realnom ekonomijom i obični radnici zalažu se za postupni pristup, pri čemu bi se značajna pooštravanja uskratila sve dok ne postoje dokazi o značajnom ubrzanju inflacije.

U upravljanju ovom podjelom, trebali bismo imati na umu da se današnje gospodarstvo uvelike razlikuje od gospodarstva 1970-ih. Bilo bi vrhunac gluposti nakalemiti rješenja iz 1970-ih na probleme s kojima ćemo se suočiti 2022. Ekonomija je vrlo drugačija: globalizacija je dalekosežnija, a sindikati znatno slabiji. Sukladno tome, rasprava bi se trebala okrenuti tome što još vlada može učiniti kako bi ukrotila inflaciju i upravljala njezinim najnepovoljnijim učincima, te koje će nas političke i ekonomske ideje najvjerojatnije voditi do ciljeva kojima težimo.

Čak i većina onih koji su se žalili na prekomjernu potražnju priznaju da današnju inflaciju uglavnom pokreću poremećaji na strani ponude i da, iako se nijedan od šokova nije mogao predvidjeti s velikom preciznošću, privatni je sektor ozbiljno podbacio. Kratkovidno ponašanje (ono kakvo smo vidjeli uoči financijske krize 2008.) ponovno je nametnulo enormne troškove društvu. U turbulentnom svijetu opterećenom sve većim rizicima, našim gospodarstvima u potpunosti nedostaje otpornost. Što je još gore, mnogi od tih rizika bili su predvidljivi – i doista, predviđeni. Uzmite u obzir pretjerano oslanjanje Europe na ruski plin. Mnogi su ekonomisti upozoravali na opasnosti od nedostatka diversifikacije – posebice s obzirom da se tržišna koncentracija u energetskom sektoru nastavlja velikom brzinom. Rusija sada brutalno opravdava ta upozorenja.

---

image
Frank Hoermann/Sven Simon/Dpa Picture-alliance Via Afp
---

Iako bi se neki nedavni šokovi dogodili bez obzira na sve, njihovi su učinci pogoršani političkom i ekonomskom filozofijom koja na prvo mjesto stavlja korporativne interese i "tržišna" rješenja. Mnogi od najvećih problema današnjice – i njihove posljedice za obične građane – mogu se riješiti samo zajedničkim zajedničkim djelovanjem. Oni pozivaju na vladine politike usmjerene na ograničavanje koncentracije tržišne moći i poticanje veće diversifikacije i dugoročnijeg razmišljanja (putem poreznih struktura i zakona o korporativnom upravljanju), te na industrijske strategije koje prepoznaju važnost granica i stvarnih rizika s kojima se suočavamo.

OČI NA ZALIHAMA

Ograničenja na strani ponude zahtijevaju rješenja na strani ponude, od kojih mnoga tek trebaju dobiti odgovarajuću pozornost. Takve mjere bi ukrotile inflaciju koliko i ograničena povećanja kamatnih stopa, a ne bi išle na štetu radnika i šireg gospodarstva.

Kako bi se riješili problemi ponude radne snage, kreatori politike trebali bi razmotriti imigracijsku reformu, ulaganja u skrb o djeci, višu minimalnu plaću i zakonodavstvo koje bi radno mjesto učinilo privlačnijim, posebno za žene i starije osobe. Kako bismo popravili stambeni sektor, moramo poticati prenamjenu praznih poslovnih prostora u stambene jedinice. Kako bismo se uhvatili u koštac s energetskom krizom (i budućim), potrebna su nam mnogo veća javna ulaganja u zelenu energiju i državna jamstva za cijene nafte – kombinacija politika koja bi potaknula proizvodnju u slučaju nestašica, dok bi se dugoročno i dalje postupno ukidala fosilna goriva. Također su nam potrebni stroži zakoni o tržišnom natjecanju, kako tvrtke ne bi imale poticaja za smanjenje proizvodnje kao načina da povećaju svoj profit.

---

---

Što je najvažnije, moramo pomoći onima na dnu i sredini da se nose s posljedicama inflacije. Budući da je SAD blizu energetske neovisnosti, na cijelu zemlju relativno ne utječu promjene cijena energije (dobici izvoznika jednostavno se nadoknađuju gubicima uvoznika). Ali postoji veliki problem distribucije. Naftne i plinske tvrtke zgrću nevjerojatne dobitke dok obični građani jedva spajaju kraj s krajem. "Inflacijski rabat", financiran porezom na neočekivanu dobit korporacija za fosilna goriva, učinkovito bi riješio te nejednakosti.

Današnja inflacija proizvela je velike dobitnike i velike gubitnike, pri čemu su dobitnici koncentrirani na vrhu raspodjele prihoda i bogatstva, a gubitnici na dnu. Ne mora biti tako, niti više uopće treba biti.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => joseph stiglitz [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => joseph stiglitz 2 0 12752 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-07-19 21:07:23 [created_by] => 3268 [created_by_alias] => psd [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-07-20 09:02:40 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-07-20 09:02:40 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2217 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/07\/19\/22814018.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/19\/22813974.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/19\/22813976.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/19\/22813978.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/19\/22813980.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/19\/22813982.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Eric Piermont\/Afp","Frank Hoermann\/Sven Simon\/Dpa Picture-alliance Via Afp","Jean-luc Flemal\/Belga Via Afp","Sergii Iaremenko\/science Photo L\/Science Photo Library Via Afp","Koen Van Weel\/Anp Via Afp","Jung Yeon-je\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x681","hd_22814018_1920.jpg":"1920x1080","k_22814018_1280.jpg":"1280x1280","k_22814018_1024.jpg":"1024x1024","k_22814018_640.jpg":"640x640","k_22814018_480.jpg":"480x480","k_22814018_340.jpg":"340x340","k_22814018_220.jpg":"220x220","o_22814018_1280.jpg":"1280x851","o_22814018_1024.jpg":"1024x681","o_22814018_640.jpg":"640x425","o_22814018_480.jpg":"480x319","o_22814018_340.jpg":"340x226","o_22814018_220.jpg":"220x146","h_22814018_1280.jpg":"1280x854","h_22814018_1024.jpg":"1024x683","h_22814018_640.jpg":"640x427","h_22814018_480.jpg":"480x320","h_22814018_340.jpg":"340x227","h_22814018_220.jpg":"220x147","pp_22814018_1280.jpg":"1280x1628","pp_22814018_1024.jpg":"1024x1303","pp_22814018_640.jpg":"640x814","pp_22814018_480.jpg":"480x611","pp_22814018_340.jpg":"340x432","pp_22814018_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_22813974_1920.jpg":"1920x1080","k_22813974_1280.jpg":"1280x1280","k_22813974_1024.jpg":"1024x1024","k_22813974_640.jpg":"640x640","k_22813974_480.jpg":"480x480","k_22813974_340.jpg":"340x340","k_22813974_220.jpg":"220x220","o_22813974_1280.jpg":"1280x852","o_22813974_1024.jpg":"1024x682","o_22813974_640.jpg":"640x426","o_22813974_480.jpg":"480x319","o_22813974_340.jpg":"340x226","o_22813974_220.jpg":"220x146","h_22813974_1280.jpg":"1280x854","h_22813974_1024.jpg":"1024x683","h_22813974_640.jpg":"640x427","h_22813974_480.jpg":"480x320","h_22813974_340.jpg":"340x227","h_22813974_220.jpg":"220x147","pp_22813974_1280.jpg":"1280x1628","pp_22813974_1024.jpg":"1024x1303","pp_22813974_640.jpg":"640x814","pp_22813974_480.jpg":"480x611","pp_22813974_340.jpg":"340x432","pp_22813974_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_22813976_1920.jpg":"1920x1080","k_22813976_1280.jpg":"1280x1280","k_22813976_1024.jpg":"1024x1024","k_22813976_640.jpg":"640x640","k_22813976_480.jpg":"480x480","k_22813976_340.jpg":"340x340","k_22813976_220.jpg":"220x220","o_22813976_1280.jpg":"1280x852","o_22813976_1024.jpg":"1024x682","o_22813976_640.jpg":"640x426","o_22813976_480.jpg":"480x319","o_22813976_340.jpg":"340x226","o_22813976_220.jpg":"220x146","h_22813976_1280.jpg":"1280x854","h_22813976_1024.jpg":"1024x683","h_22813976_640.jpg":"640x427","h_22813976_480.jpg":"480x320","h_22813976_340.jpg":"340x227","h_22813976_220.jpg":"220x147","pp_22813976_1280.jpg":"1280x1628","pp_22813976_1024.jpg":"1024x1303","pp_22813976_640.jpg":"640x814","pp_22813976_480.jpg":"480x611","pp_22813976_340.jpg":"340x432","pp_22813976_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x767","hd_22813978_1920.jpg":"1920x1080","k_22813978_1280.jpg":"1280x1280","k_22813978_1024.jpg":"1024x1024","k_22813978_640.jpg":"640x640","k_22813978_480.jpg":"480x480","k_22813978_340.jpg":"340x340","k_22813978_220.jpg":"220x220","o_22813978_1280.jpg":"1280x958","o_22813978_1024.jpg":"1024x767","o_22813978_640.jpg":"640x479","o_22813978_480.jpg":"480x359","o_22813978_340.jpg":"340x254","o_22813978_220.jpg":"220x164","h_22813978_1280.jpg":"1280x854","h_22813978_1024.jpg":"1024x683","h_22813978_640.jpg":"640x427","h_22813978_480.jpg":"480x320","h_22813978_340.jpg":"340x227","h_22813978_220.jpg":"220x147","pp_22813978_1280.jpg":"1280x1628","pp_22813978_1024.jpg":"1024x1303","pp_22813978_640.jpg":"640x814","pp_22813978_480.jpg":"480x611","pp_22813978_340.jpg":"340x432","pp_22813978_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x721","hd_22813980_1920.jpg":"1920x1080","k_22813980_1280.jpg":"1280x1280","k_22813980_1024.jpg":"1024x1024","k_22813980_640.jpg":"640x640","k_22813980_480.jpg":"480x480","k_22813980_340.jpg":"340x340","k_22813980_220.jpg":"220x220","o_22813980_1280.jpg":"1280x901","o_22813980_1024.jpg":"1024x721","o_22813980_640.jpg":"640x450","o_22813980_480.jpg":"480x337","o_22813980_340.jpg":"340x239","o_22813980_220.jpg":"220x154","h_22813980_1280.jpg":"1280x854","h_22813980_1024.jpg":"1024x683","h_22813980_640.jpg":"640x427","h_22813980_480.jpg":"480x320","h_22813980_340.jpg":"340x227","h_22813980_220.jpg":"220x147","pp_22813980_1280.jpg":"1280x1628","pp_22813980_1024.jpg":"1024x1303","pp_22813980_640.jpg":"640x814","pp_22813980_480.jpg":"480x611","pp_22813980_340.jpg":"340x432","pp_22813980_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x678","hd_22813982_1920.jpg":"1920x1080","k_22813982_1280.jpg":"1280x1280","k_22813982_1024.jpg":"1024x1024","k_22813982_640.jpg":"640x640","k_22813982_480.jpg":"480x480","k_22813982_340.jpg":"340x340","k_22813982_220.jpg":"220x220","o_22813982_1280.jpg":"1280x847","o_22813982_1024.jpg":"1024x678","o_22813982_640.jpg":"640x423","o_22813982_480.jpg":"480x317","o_22813982_340.jpg":"340x225","o_22813982_220.jpg":"220x145","h_22813982_1280.jpg":"1280x854","h_22813982_1024.jpg":"1024x683","h_22813982_640.jpg":"640x427","h_22813982_480.jpg":"480x320","h_22813982_340.jpg":"340x227","h_22813982_220.jpg":"220x147","pp_22813982_1280.jpg":"1280x1628","pp_22813982_1024.jpg":"1024x1303","pp_22813982_640.jpg":"640x814","pp_22813982_480.jpg":"480x611","pp_22813982_340.jpg":"340x432","pp_22813982_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38371401 Threads: 3 Questions: 7096215669 Slow queries: 3299959 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608301118 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/covjek-s-nobelovom-nagradom-iz-ekonomije-upozorio-nisu-politicari-krivi-za-inflaciju-nego-ekonomija-koja-na-prvo-mjesto-stavlja-korporativne-interese-i-trzisna-rjesenja-1209760 [printLink] => /vijesti/svijet/covjek-s-nobelovom-nagradom-iz-ekonomije-upozorio-nisu-politicari-krivi-za-inflaciju-nego-ekonomija-koja-na-prvo-mjesto-stavlja-korporativne-interese-i-trzisna-rjesenja-1209760?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 674179 [name] => stiglitz [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-14 16:33:38 [main_article_id] => 0 [alias] => stiglitz [link] => /tag/stiglitz ) [1] => stdClass Object ( [id] => 298492 [name] => inflacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => inflacija [link] => /tag/inflacija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 623952 [name] => kamatne stope [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-25 16:29:54 [main_article_id] => 0 [alias] => kamatne-stope [link] => /tag/kamatne-stope ) [3] => stdClass Object ( [id] => 385752 [name] => nafta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nafta [link] => /tag/nafta ) [4] => stdClass Object ( [id] => 397053 [name] => banke [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => banke [link] => /tag/banke ) [5] => stdClass Object ( [id] => 438445 [name] => recesija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => recesija [link] => /tag/recesija ) [6] => stdClass Object ( [id] => 390958 [name] => plaće [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => place [link] => /tag/place ) [7] => stdClass Object ( [id] => 521548 [name] => Rusija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rusija [link] => /tag/rusija ) [8] => stdClass Object ( [id] => 401709 [name] => tržište [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => trziste [link] => /tag/trziste ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => joseph stiglitz [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Čovjek s Nobelovom nagradom iz ekonomije upozorio: ‘Nisu političari krivi za inflaciju, nego ekonomija koja na prvo mjesto stavlja korporativne interese i tržišna rješenja‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3268 [name] => Marin Prvan [username] => marin.prvan [email] => marin.prvan@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$GWP8zzSH5rRjqEKZ6l0whejihuAKy0ZdB67mN/zV1/QEkeFRrDAri [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marin-prvan-3268 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1782 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/12c390f42fccf3621d7c6741bc019c02?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/19/22814018.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Eric Piermont/Afp [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/19/22814018.jpg [title] => Eric Piermont/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/19/22813974.jpg [title] => Frank Hoermann/Sven Simon/Dpa Picture-alliance Via Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/19/22813976.jpg [title] => Jean-luc Flemal/Belga Via Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/19/22813978.jpg [title] => Sergii Iaremenko/science Photo L/Science Photo Library Via Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/19/22813980.jpg [title] => Koen Van Weel/Anp Via Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/19/22813982.jpg [title] => Jung Yeon-je/Afp ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Joseph Stiglitz američki je ekonomist i redoviti profesor na Sveučilištu Columbia. Dobitnik je Nobelove Memorijalne nagrade za ekonomske znanosti te je obnašao dužnost višeg potpredsjednika i glavnog ekonomista Svjetske banke. Njegov tekst prenosimo s Project Syndicatea.

U desetljećima nakon 1970-ih, šokovi cijena nafte doveli su do skoka inflacije i zakočili gospodarski rast, ali stabilnost cijena je održana čak i kada je rast bio snažan. Mnogi političari i ekonomisti su se tada naklonili, ponosno tvrdeći da su pronašli čarobnu formulu. Podupirač takozvane Velike umjerenosti bile su neovisne središnje banke koje su mogle usidriti inflacijska očekivanja tako što su se vjerodostojno obvezale da će podići kamatne stope kad god inflacija digne svoju ružnu glavu – ili čak djelovati preventivno kada je to potrebno. Neovisnost je značila da središnje banke ne moraju - i obično nisu - brinuti o ravnoteži između troškova (općenito izgubljene proizvodnje i radnih mjesta) i bilo kakvih pretpostavljenih koristi.

Ali ova konvencionalna mudrost je uvijek bila osporavana. Budući da povećanja kamatnih stopa postižu željeni ishod ograničavanjem potražnje, ona ne "rješavaju" inflaciju koja proizlazi iz šokova u opskrbi - poput naglog rasta cijena nafte (kao u 1970-ima i ponovno danas) ili vrsta blokada u opskrbnom lancu viđenih tijekom pandemije COVID-19 i nakon ruskog rata u Ukrajini. Više kamatne stope neće dovesti do više automobila, više nafte, više žitarica, više gnojiva ili više dječje hrane. Naprotiv, čineći ulaganja skupljima čak može spriječiti učinkovit odgovor na probleme na strani ponude.

Iskustvo iz 1970-ih nudi neke važne lekcije za današnji trenutak. Jedna je da velika povećanja kamatnih stopa mogu biti vrlo destruktivna. Razmotrimo latinoameričku dužničku krizu 1980-ih, koja je imala dugotrajne učinke koji su trajali gotovo dva desetljeća. Još jedna lekcija je da je "meko slijetanje" koje pilotiraju središnje banke posebno teško orkestrirati.

---

image
Jung Yeon-je/Afp
---

Danas je velik dio javne rasprave usmjeren na pripisivanje krivnje za povećanje inflacije. Stručnjaci se prepiru oko toga je li američka središnja banka trebala djelovati ranije i je li vlada trebala trošiti manje kao odgovor na COVID-19. Ali takva pitanja nisu osobito na mjestu. S obzirom na razmjere nedavnih poremećaja u opskrbi koji proizlaze iz kineske stroge karantene, nestašice poluvodiča, problema u proizvodnji dječjih formula i higijenskih proizvoda te ratnih učinaka na zalihe žitarica, nafte i gnojiva, inflacija je bila neizbježna.

Štoviše, nagli rast dobiti poduzeća sugerira da povećana tržišna koncentracija može biti važan čimbenik trenutne inflacije. Iako točni uzroci većih korporativnih profita nisu posve jasni, nema spora da su doista porasli tijekom pandemije. A kada se na tržištima pojave ozbiljna ograničenja ponude, kao što je bio slučaj u mnogim sektorima u posljednje dvije godine, tvrtke sa značajnom tržišnom snagom bit će u boljem položaju da iskoriste situaciju.

Lako je onima koji nisu na funkciji kriviti one koji su na funkciji – takva je priroda politike. Ali predsjednik Joe Biden i kongresni demokrati nisu ništa više krivi za inflaciju u Sjedinjenim Državama nego predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u Europskoj uniji ili premijer Boris Johnson u Ujedinjenom Kraljevstvu. Vjeruje li itko izvan kulta sljedbenika Donalda Trumpa da bi SAD bio pošteđen današnje inflacije samo da je Trump ponovno izabran?

POGREŠNA STRANA JEDNADŽBE

Relevantno pitanje, sada kada je inflacija ovdje, je što učiniti u vezi s tim. Kamatne stope koje porastu dovoljno visoko doista će prigušiti rast cijena, ali će to učiniti ubijanjem gospodarstva. Da, neki zagovornici viših kamatnih stopa tvrde da će agresivna borba protiv inflacije pomoći siromašnima, jer plaće zaostaju za cijenama (što implicira, naravno, da plaće ne potiču, već prigušuju inflaciju). Ali radnicima ništa nije teže od nedostatka prihoda i smanjene pregovaračke moći, što će se dogoditi ako središnja banka izazove recesiju. A to posebno vrijedi za SAD, koji ima najslabiji sustav socijalne zaštite među naprednim gospodarstvima.

---

image
Koen Van Weel/Anp Via Afp
---

Svakako, određena normalizacija kamatnih stopa bila bi dobra stvar. Kamatne stope bi trebale odražavati nedostatak kapitala, a "ispravna" cijena kapitala očito nije nula ili negativna - kao što bi se činilo da impliciraju kamatne stope blizu nule i vrlo negativne realne (korigirane za inflaciju) kamatne stope. Ali postoje i znatne opasnosti u previsokim guranjima stopa prebrzo.

Na primjer, važno je prepoznati da je rast plaća u SAD-u naglo usporio, s godišnje stope od preko 6 posto u jesen 2021. na samo 4,4 posto u posljednjem razdoblju. (Godišnje stope uspoređuju tromjesečne prosjeke. Najnovije razdoblje uspoređuje plaće po satu u ožujku, travnju i svibnju s prosincem, siječnjem i veljačom.) Toliko o "spirali plaća i cijena" koja su se svi plašili i koja je poticala zahtjeva za brzim pooštravanjem monetarne politike.

Također je važno prepoznati da je ovaj razvoj potpuno suprotan standardnim modelima Phillipsove krivulje, koji pretpostavljaju obrnuti odnos između inflacije i nezaposlenosti u kratkom roku. Usporavanje rasta plaća dogodilo se u vrijeme kada je stopa nezaposlenosti ispod 4 posto - što je razina ispod bilo čijih procjena "stope nezaposlenosti koja ne ubrzava inflaciju". Ovaj fenomen možda nešto duguje mnogo nižoj razini sindikalne organiziranosti i moći radnika u današnjoj ekonomiji; ali bez obzira na razlog, naglo usporavanje rasta plaća ukazuje na to da kreatori politika trebaju dobro razmisliti prije nego što generiraju daljnje povećanje nezaposlenosti kako bi ukrotili inflaciju.

FED-ovo povećanje kamata već je imalo veliki utjecaj na američko gospodarstvo. Hipotekarne stope skočile su s oko 3 posto prošle godine na oko 6 posto nakon posljednjeg povećanja, a ovo iznenadno povećanje troškova posuđivanja uvelike je promijenilo oblik tržišta nekretnina. Hipoteke za kupnju pale su za više od 15 posto na godišnjoj razini, a tržište refinanciranja se praktički zatvorilo, prekinuvši važan izvor kredita za milijune kućanstava i najavljujući val otpuštanja u industriji hipotekarnog financiranja. Prema najnovijim podacima, započeta izgradnja stanova (izgradnja novih kuća) u svibnju je pala za 7 posto u odnosu na prethodni mjesec.

---

image
Sergii Iaremenko/science Photo L/Science Photo Library Via Afp
---

Suprotno tvrdnjama mnogih analitičara, kućanstva još uvijek ne troše u značajnijoj mjeri svoju ušteđevinu. Pad stope štednje u posljednjih nekoliko mjeseci, o kojem se naširoko izvještava, ne odražava niti dodatnu potrošnju niti pad prihoda, već povećanje iznosa poreza na kapitalnu dobit koji ljudi plaćaju. Naplata poreza prijavljena za mjesec svibanj bila je više od 40 posto iznad razine iz 2019. Ako kombiniramo štednju i naplatu poreza, stopa od 19,1 posto za svibanj zapravo je iznad prosjeka od 18,6 posto za 2018. i 2019. godinu.

Uz normalnu stvarnu potrošnju, malo je razloga vjerovati da američko gospodarstvo ima ozbiljan problem prekomjerne potražnje. Što je još gore, više kamatne stope i njihovi učinci na stambena tržišta vjerojatno će se pokazati kontraproduktivnima. Na kraju krajeva, stanarine su važna komponenta indeksa potrošačkih cijena i naglo rastu, djelomično zbog nedostatka ponude. Sada kada ponuda stanova doživljava novi udar zbog viših stopa hipoteka, svaka kratkoročna korist u obliku smanjene potražnje bit će djelomično neutralizirana višim troškovima stanovanja.

PRAVA DEBATA

Ovaj primjer ukazuje na veći problem, jer će mnoge od ključnih dimenzija današnje inflacije, kao što su cijene hrane, stanova, energije i automobila, vjerojatno reagirati samo na umjereno više kamatne stope. Na primjer, zahtjevi za kupnju hipoteke već su pali za više od 20 posto u odnosu na razinu od prije godinu dana, a sniženje cijena nekretnina postalo je široko rasprostranjeno. Unatoč tome, postoji iskušenje da se kamatne stope povećaju previše i prebrzo, zbog čega je sada raširen strah od prijeteće recesije.

Ipak, unatoč svoj buci i galami oko inflacije i odgovora monetarne politike, manje je neslaganja nego što bi se moglo pomisliti. Većina komentatora i s lijeve i s desne strane smatra da kamate treba povećati. Kontroverza proizlazi iz pitanja kao što su kada bismo se trebali brinuti da stope rastu previše i prebrzo i koliko bismo trebali biti preventivni.

---

image
Jean-luc Flemal/Belga Via Afp
---

Jastrebovi inflacije žele povisiti kamatne stope sve dok se inflacija ne smiri ili bol povećane nezaposlenosti i nižeg rasta ne postane prevelika za podnošenje (a čak i tada će se žaliti na nedostatak hrabrosti). Nasuprot tome, oni koji se više bave realnom ekonomijom i obični radnici zalažu se za postupni pristup, pri čemu bi se značajna pooštravanja uskratila sve dok ne postoje dokazi o značajnom ubrzanju inflacije.

U upravljanju ovom podjelom, trebali bismo imati na umu da se današnje gospodarstvo uvelike razlikuje od gospodarstva 1970-ih. Bilo bi vrhunac gluposti nakalemiti rješenja iz 1970-ih na probleme s kojima ćemo se suočiti 2022. Ekonomija je vrlo drugačija: globalizacija je dalekosežnija, a sindikati znatno slabiji. Sukladno tome, rasprava bi se trebala okrenuti tome što još vlada može učiniti kako bi ukrotila inflaciju i upravljala njezinim najnepovoljnijim učincima, te koje će nas političke i ekonomske ideje najvjerojatnije voditi do ciljeva kojima težimo.

Čak i većina onih koji su se žalili na prekomjernu potražnju priznaju da današnju inflaciju uglavnom pokreću poremećaji na strani ponude i da, iako se nijedan od šokova nije mogao predvidjeti s velikom preciznošću, privatni je sektor ozbiljno podbacio. Kratkovidno ponašanje (ono kakvo smo vidjeli uoči financijske krize 2008.) ponovno je nametnulo enormne troškove društvu. U turbulentnom svijetu opterećenom sve većim rizicima, našim gospodarstvima u potpunosti nedostaje otpornost. Što je još gore, mnogi od tih rizika bili su predvidljivi – i doista, predviđeni. Uzmite u obzir pretjerano oslanjanje Europe na ruski plin. Mnogi su ekonomisti upozoravali na opasnosti od nedostatka diversifikacije – posebice s obzirom da se tržišna koncentracija u energetskom sektoru nastavlja velikom brzinom. Rusija sada brutalno opravdava ta upozorenja.

---

image
Frank Hoermann/Sven Simon/Dpa Picture-alliance Via Afp
---

Iako bi se neki nedavni šokovi dogodili bez obzira na sve, njihovi su učinci pogoršani političkom i ekonomskom filozofijom koja na prvo mjesto stavlja korporativne interese i "tržišna" rješenja. Mnogi od najvećih problema današnjice – i njihove posljedice za obične građane – mogu se riješiti samo zajedničkim zajedničkim djelovanjem. Oni pozivaju na vladine politike usmjerene na ograničavanje koncentracije tržišne moći i poticanje veće diversifikacije i dugoročnijeg razmišljanja (putem poreznih struktura i zakona o korporativnom upravljanju), te na industrijske strategije koje prepoznaju važnost granica i stvarnih rizika s kojima se suočavamo.

OČI NA ZALIHAMA

Ograničenja na strani ponude zahtijevaju rješenja na strani ponude, od kojih mnoga tek trebaju dobiti odgovarajuću pozornost. Takve mjere bi ukrotile inflaciju koliko i ograničena povećanja kamatnih stopa, a ne bi išle na štetu radnika i šireg gospodarstva.

Kako bi se riješili problemi ponude radne snage, kreatori politike trebali bi razmotriti imigracijsku reformu, ulaganja u skrb o djeci, višu minimalnu plaću i zakonodavstvo koje bi radno mjesto učinilo privlačnijim, posebno za žene i starije osobe. Kako bismo popravili stambeni sektor, moramo poticati prenamjenu praznih poslovnih prostora u stambene jedinice. Kako bismo se uhvatili u koštac s energetskom krizom (i budućim), potrebna su nam mnogo veća javna ulaganja u zelenu energiju i državna jamstva za cijene nafte – kombinacija politika koja bi potaknula proizvodnju u slučaju nestašica, dok bi se dugoročno i dalje postupno ukidala fosilna goriva. Također su nam potrebni stroži zakoni o tržišnom natjecanju, kako tvrtke ne bi imale poticaja za smanjenje proizvodnje kao načina da povećaju svoj profit.

---

---

Što je najvažnije, moramo pomoći onima na dnu i sredini da se nose s posljedicama inflacije. Budući da je SAD blizu energetske neovisnosti, na cijelu zemlju relativno ne utječu promjene cijena energije (dobici izvoznika jednostavno se nadoknađuju gubicima uvoznika). Ali postoji veliki problem distribucije. Naftne i plinske tvrtke zgrću nevjerojatne dobitke dok obični građani jedva spajaju kraj s krajem. "Inflacijski rabat", financiran porezom na neočekivanu dobit korporacija za fosilna goriva, učinkovito bi riješio te nejednakosti.

Današnja inflacija proizvela je velike dobitnike i velike gubitnike, pri čemu su dobitnici koncentrirani na vrhu raspodjele prihoda i bogatstva, a gubitnici na dnu. Ne mora biti tako, niti više uopće treba biti.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Eric Piermont/Afp Frank Hoermann/Sven Simon/Dpa Picture-alliance Via Afp Jean-luc Flemal/Belga Via Afp Sergii Iaremenko/science Photo L/Science Photo Library Via Afp Koen Van Weel/Anp Via Afp Jung Yeon-je/Afp
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/covjek-s-nobelovom-nagradom-iz-ekonomije-upozorio-nisu-politicari-krivi-za-inflaciju-nego-ekonomija-koja-na-prvo-mjesto-stavlja-korporativne-interese-i-trzisna-rjesenja-1209760 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f73cfa4b5cff7f6c25b38d089bf751fb5186afe5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C4%8Covjek+s+Nobelovom+nagradom+iz+ekonomije+upozorio%3A+%E2%80%98Nisu+politi%C4%8Dari+krivi+za+inflaciju%2C+nego+ekonomija+koja+na+prvo+mjesto+stavlja+korporativne+interese+i+tr%C5%BEi%C5%A1na+rje%C5%A1enja%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fcovjek-s-nobelovom-nagradom-iz-ekonomije-upozorio-nisu-politicari-krivi-za-inflaciju-nego-ekonomija-koja-na-prvo-mjesto-stavlja-korporativne-interese-i-trzisna-rjesenja-1209760 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fcovjek-s-nobelovom-nagradom-iz-ekonomije-upozorio-nisu-politicari-krivi-za-inflaciju-nego-ekonomija-koja-na-prvo-mjesto-stavlja-korporativne-interese-i-trzisna-rjesenja-1209760 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => joseph stiglitz [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetjoseph stiglitz

Čovjek s Nobelovom nagradom iz ekonomije upozorio: ‘Nisu političari krivi za inflaciju, nego ekonomija koja na prvo mjesto stavlja korporativne interese i tržišna rješenja‘

Piše psd
20. srpnja 2022. - 11:02

Joseph Stiglitz američki je ekonomist i redoviti profesor na Sveučilištu Columbia. Dobitnik je Nobelove Memorijalne nagrade za ekonomske znanosti te je obnašao dužnost višeg potpredsjednika i glavnog ekonomista Svjetske banke. Njegov tekst prenosimo s Project Syndicatea.

U desetljećima nakon 1970-ih, šokovi cijena nafte doveli su do skoka inflacije i zakočili gospodarski rast, ali stabilnost cijena je održana čak i kada je rast bio snažan. Mnogi političari i ekonomisti su se tada naklonili, ponosno tvrdeći da su pronašli čarobnu formulu. Podupirač takozvane Velike umjerenosti bile su neovisne središnje banke koje su mogle usidriti inflacijska očekivanja tako što su se vjerodostojno obvezale da će podići kamatne stope kad god inflacija digne svoju ružnu glavu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 16:15