stdClass Object ( [id] => 1350784 [title] => Čeka nas teška godina: EU 1. srpnja preuzima - Orbán, mi možemo opet poslati Sinčića u EU parlament, a i Trump se vraća [alias] => ceka-nas-teska-godina-eu-1-srpnja-preuzima-orban-mi-mozemo-opet-poslati-sincica-u-eu-parlament-a-i-trump-se-vraca [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Godina koja prolazi bila je gadna, ali ne brinite, sljedeća će biti gora. Tako glasi moja upućena prognoza geopolitičkih i geoekonomskih procesa koja se zasniva na višedesetljetnom profesionalnom bavljenju međunarodnim odnosima.

Jebemti, kako je bilo lako u doba Hladnog rata. Zna si koji su dobri, koji loši, tko je s kim, tko protiv koga, iznenađenja malo, a bilo je i propisano hvaliti nesvrstane. Koji mir u duši kad pišeš najavu iduće godine, napadneš Sovjetski Savez, SAD, napišeš nešto pozitivno o Africi i bog bogova.

Godina pred nama je godina izbora, američkih, ruskih, europskih – sve vas lijepo molim da iziđete na izbore za Europski parlament i mudro birate da se ne sramotimo šaljući u Strasbourg neke Sinčiće i Kolakušiće koji za nas nisu napravili ništa.

Ističu se u tim izborima oni u zemlji koja baš i nije suverena, a mogli bi izazvati više nevolja nego da ruski predsjednik Vladimir Putin izgubi (neće, ne brinite se podržavatelji Rusije).

Kineski problemi

Riječ je o Republici Kini na Tajvanu, zemlji koju gotovo cijeli svijet, osim 13 država, među kojima je i Sveta Stolica, smatra dijelom Narodne Republike Kine. S tim se izazovom susrećemo brzo, već 13. siječnja, ankete pokazuju izjednačenost dvojice kandidata, William Lai iz dosad vladajuće stranke (DPP) održava malo vodstvo pred kandidatom opozicijske stranke Kuomintang. Hou Yu-ih zaostaje manje od 5 posto. Potonji je sklon boljim odnosima s NR Kinom, prvi ne. Beijing/Peking je već najavio da će burno reagirati na politike koje bi vodile udaljavanju odmetnutog otoka.

---

image

William Lai ima vrlo malo vodstvo pred protukandidatom, to je opasno za Tajvan

Norberto Duarte/Afp
---

Rata, vjerojatno, biti neće jer NR Kina za nj još nije spremna, a izazovi su trenutno preveliki, primjerice tenzije s Filipinima rastu: vlasti u Beijingu ne znaju je li im vojska spremna za jedan sukob, kamoli za dva. Dodatni je razlog ogroman dug kineske lokalne uprave i samouprave (optimistična procjena govori o 400 milijardi dolara), koji se počinje razotkrivati kao kamen oko vrata ekonomskom rastu uz, primjerice, nezaposlenost mladih, deflaciju, pad zainteresiranosti stranih ulagača zbog pretjeranog političkog pritiska na privredu.

Autokrati često baš u takvim uvjetima uđu u rat, osobito u državama snažnog nacionalnog naboja, ali Partija se boji ukrajinskog scenarija, rat koji je ruski predsjednik Vladimir Putin kanio završiti u dva, tri dana razvukao se na još malo pa dvije godine – dočekat će drugi rođendan, sigurno. Takav bi razvoj mogao biti prijetnja dosad neupitnoj vlasti Partije, a to je prijetnja svih prijetnji.

---

image

Hou Yu-ih - pobijedi li na izborima u Tajvanu slijede bolji odnosi s Kinom

Afp
---

Kineski komunisti koji jako vole novac radije ne bi talasali prije studenog kad će biti američki izbori koji su i dalje neizvjesni. Svi su izgledi da će republikanski kandidat biti Donald Trump, ako ne naiđe na prepreku koja bi mu onemogućila kandidaturu, primjerice, ako američki Vrhovni sud potvrdi da je savezna država Colorado u pravu kad je odlučila da zbog poticanja pobune ne smije biti na biračkom listiću. Mali su izgledi tomu, ali postoje.

Tu su i predizbori, Trump mora skupiti dovoljan broj delegata, a Nikki Haley, ambasadorica pri UN-u u njegovu mandatu, profilira se sve ozbiljnijom protukandidatkinjom.

Beijing nije pretjerano zadovoljan sadašnjom američkom administracijom, ali svjesni su da će Trump vjerojatno krenuti izolacionističkim politikama, najavio je 10 posto carina na sav američki uvoz, što bi njima, bez obzira na američki deficit u trgovini s NR Kinom, bio težak udarac koji bi produbio postojeće ekonomske nevolje. Nije Trump zaboravio ni Europu, najavio je da će se razračunati s NATO-om. Kako to veseli Putina.

---

image

Nikki Haley, može li ona, jedina, zaustaviti Trumpa?

Afp
---

Amerika je nezaustavljiva

Dodatna trenja u trgovinskim odnosima Washingtona i Beijinga prelila bi se na ukupnu globalnu ekonomiju koja je i dalje krhka i kolebljiva, siromašne se države povijaju pod teretom duga koji otežavaju kamate koje su porasle na Zapadu zbog borbe protiv inflacije. NR Kina je tu na lošem glasu jer je brojne od tih država dovela u dug, a ne pomaže im da olakšaju teret.

Sjedinjene Države se zasad dobro drže, inflacija je u studenom pala na 3,1 posto uz solidan ekonomski rast (treći kvartal 5,2 posto) što sugerira da ih recesija ne bi trebala posjetiti.

EU je u gorem stanju, inflacija je također spala, ali rast je slabašan, što je posljedica oporavka od energetskog šoka nakon ruske agresije Ukrajine: SAD je energetski samodostatan, što je još jedna potvrda da EU bez energetske neovisnosti ne može računati da će biti važan sudionik globalne ekonomije sljedećih desetljeća.

---

image

Snimka je iz Praga, Djed mraz s maskom Vladimira Putina drži štap sa znakom Z kao simbolom ruske okupatorske bande, a uz njega je prosvjednica s maskom ruske pravobraniteljice za djecu Marije Lvova-Belove. Uz nju je bomba, koja polijeće prema Ukrajini

 

 

Afp
---

Nju pak možemo steći samo prelaskom na obnovljive izvore energije, fosilnih nemamo, osim ugljena čija je opasnost vidljiva na Zapadnom Balkanu gdje od posljedica izgaranja godišnje umire više tisuća ljudi. Skupa je ta tranzicija pri kojoj velik dio troškova pada na pleća stanovništva. S jedne strane inflacija, s druge slab rast, a s treće viši računi za energiju savršena su kombinacija stvaranja javnog nezadovoljstva vladama. Veći dio tumačenja važnosti procesa energetske tranzicije prebacile su na klimatske promjene, a možda bi javnost bolje shvatila potrebu stvaranja energetske strategijske autonomije.

Tu su slabost uočile radikalno desne stranke koje su počele zazivati povratak jeftinih ruskih energenata kao rješenje, što je dio javnosti prihvatio. Ruska agresija Ukrajine postala je zamarajuća priča što desničarima ide u prilog. Rusko ispunjavanje ratnih ciljeva u Ukrajini predstavlja fatalnu ugrozu Europi jer se s takvom Moskvom neće moći racionalno pregovarati o novoj sigurnosnoj arhitekturi, ali desničare, osim Giorgije Meloni, talijanske premijerke, to ne zanima. Oni snatre za nacionalnim državama u kojima bi vladali poput Putina.

Svi gledaju u Francusku

Rast desnice, pa i u Hrvatskoj gdje nova anketa pokazuje da kao drugi na popisu mogućih premijera stoji Ivan Penava, klasični primjer hrvatskog političara lišenog znanja, sadržaja i bilo kakve političke kreativnosti te inovacije koja nadilazi bivši rat i Srbe kao neprijatelje (u Europi su to migranti, a i u SAD-u), odgovornost je dosad vodećih europskih, pa i hrvatskih stranaka, desnog i lijevog centra. Prvi su počeli, u strahu da će im desnica oteti biračko tijelo, slijediti njihove politike zbog čega je dio njihova biračkog tijela odlučio da je onda bolje okrenuti se onima koji su ideje, primjerice protumigrantske politike, iznjedrili.

U takvim okolnostima lijevi centar nije znao kako privući preostale u centru pa je nestao, primjerice u Francuskoj, izgubio vlast u Finskoj, pala mu je snažno popularnost u Njemačkoj gdje je na vlasti. Zeleni su se dijelom nametnuli zamjenom, ali ih je ograničilo stavljanje mjera borbe protiv klimatskih promjena u prvi plan.

---

image

Marine Le Pen mogla bi pobijediti na izborima za Europski parlament

Afp
---

Na izborima za Europski parlament u lipnju s osobitom pozornosti će se pratiti ishod u Francuskoj gdje bi desna opcija, personificirana u Marine Le Pen, mogla odnijeti pobjedu najavljujući oštru borbu za vlast 2027. godine.

Gledat će se kako će talijansko biračko tijelo ocijeniti rad vlade Giorgije Meloni te hoće li biračko tijelo potvrditi ankete prema kojima je radikalno desna Alternativa za Njemačku druga politička snaga u toj stožernoj državi EU-a. Sve to izravno utječe na Hrvatsku jer će izborni pobjednici definirati tijela EU-a čije odluke imaju upliv na naše živote (dosad nabolje, ali uz neke nove Orbáne, tko zna).

Loša je vijest da će predsjedanje našom Unijom, ako se ne dogodi neko čudo, 1. srpnja preuzeti mađarski premijer Viktor Orbán, onaj mutni lik koji se druži s Putinom, želi što bolje veze s NR Kinom, a turskom je predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoğanu prije koji tjedan, dok je bio u posjetu, poklonio konja. Tako se ponašaju autokrati, diktatori pače. U trenutku dok pišem ovaj tekst Mađarska i Turska su jedine dvije članice NATO-a koje odbijaju ratificirati ulazak Švedske u naš obrambeni Savez što koristi samo Putinu. Ankara najavljuje pozitivne korake, Budimpešta ne.

A u regiji se vatra širi

Region, kako ga volimo zvati u slengu, vrije. Odnosi sa Srbijom se neće pomicati u pozitivnom smjeru, a ka‘ će, ne zna se. Srbija je zarobljena politikama koje teže projiciranju moći u susjedstvu, društvo je to iskreno uvjereno da Kosovo ne može biti neovisno i da je Srbija najveća žrtva raspada obiju Jugoslavija pa zbog toga ima i neka posebna prava.

Što će biti u BiH teško bi procijenio i Kalhant, najbolji od pogađača u ptice kako ga titulira Homer u "Ilijadi". Uz te poznate nepoznanice, Zagreb mora osobito pozorno pratiti zbivanja u Crnoj Gori gdje traje osjetljiva tranzicija od države koju je bio zarobio Milo Đukanović prema vibrantnoj demokraciji, ali ulazak prosrpskih stranka u vladu mogao bi izazvati teškoće procesu jer će ga te snage nastojati usmjeriti prema političkom modelu Beograda.

Razloga, ipak, nema da budete previše zabrinuti, ovo će biti godina umjetne inteligencije koja će uskočiti kad nedostaje ljudske, ali ni umjetna nema toliko snage, bojim se. Brine me stoga da ta inteligencija konačno ne zaključi da je pravo rješenje Terminator. Sretna Vam Nova Godina!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SVIJET 2024. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => SVIJET 2024. 2 0 9052 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-27 14:26:51 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => Željko Trkanjec [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-27 19:16:52 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-12-27 19:16:33 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Čeka nas teška godina: EU 1. srpnja preuzima - Orbán, mi možemo opet poslati Sinčića u EU parlament, a i Trump se vraća page_title=Čeka nas teška godina: EU 1. srpnja preuzima - Orbán, mi možemo opet poslati Sinčića u EU parlament, a i Trump se vraća [metakey] => Svijet u 2024, Izbori u Tajvanu, eu parlament, Predsjedanje EU-a [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/27\/26216999.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/27\/26195771.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/27\/25447516.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/27\/26107058.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/27\/26227077.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/27\/26177710.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Afp","Afp","Norberto Duarte\/Afp","Afp"," Afp","Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ovaj \u0107e \u010dovjek predsjedati Europskom unijom od 1. srpnja. Ovaj lijevo na fotografiji, snimljenoj 17. listopada ove godine. A mogao bi i ovaj desno...<\/p>","

Snimka je iz Praga, Djed mraz s maskom Vladimira Putina dr\u017ei \u0161tap sa znakom Z kao simbolom ruske okupatorske bande, a uz njega je prosvjednica s maskom ruske pravobraniteljice za djecu Marije Lvova-Belove. Uz nju je bomba, koja polije\u0107e prema Ukrajini<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

William Lai ima vrlo malo vodstvo pred protukandidatom, to je opasno za Tajvan<\/p>","

Hou Yu-ih - pobijedi li na izborima u Tajvanu slijede bolji odnosi s Kinom<\/p>","

Nikki Haley, mo\u017ee li ona, jedina, zaustaviti Trumpa?<\/p>","

Marine Le Pen mogla bi pobijediti na izborima za Europski parlament<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x698","hd_26216999_1920.jpg":"1920x1080","k_26216999_1280.jpg":"1280x1280","k_26216999_1024.jpg":"1024x1024","k_26216999_640.jpg":"640x640","k_26216999_480.jpg":"480x480","k_26216999_340.jpg":"340x340","k_26216999_220.jpg":"220x220","o_26216999_1280.jpg":"1280x872","o_26216999_1024.jpg":"1024x698","o_26216999_640.jpg":"640x436","o_26216999_480.jpg":"480x327","o_26216999_340.jpg":"340x231","o_26216999_220.jpg":"220x149","h_26216999_1280.jpg":"1280x854","h_26216999_1024.jpg":"1024x683","h_26216999_640.jpg":"640x427","h_26216999_480.jpg":"480x320","h_26216999_340.jpg":"340x227","h_26216999_220.jpg":"220x147","pp_26216999_1280.jpg":"1280x1628","pp_26216999_1024.jpg":"1024x1303","pp_26216999_640.jpg":"640x814","pp_26216999_480.jpg":"480x611","pp_26216999_340.jpg":"340x432","pp_26216999_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1273","hd_26195771_1920.jpg":"1920x1080","k_26195771_1280.jpg":"1280x1280","k_26195771_1024.jpg":"1024x1024","k_26195771_640.jpg":"640x640","k_26195771_480.jpg":"480x480","k_26195771_340.jpg":"340x340","k_26195771_220.jpg":"220x220","o_26195771_1280.jpg":"1280x848","o_26195771_1024.jpg":"1024x678","o_26195771_640.jpg":"640x424","o_26195771_480.jpg":"480x318","o_26195771_340.jpg":"340x225","o_26195771_220.jpg":"220x145","h_26195771_1280.jpg":"1280x854","h_26195771_1024.jpg":"1024x683","h_26195771_640.jpg":"640x427","h_26195771_480.jpg":"480x320","h_26195771_340.jpg":"340x227","h_26195771_220.jpg":"220x147","pp_26195771_1280.jpg":"1280x1628","pp_26195771_1024.jpg":"1024x1303","pp_26195771_640.jpg":"640x814","pp_26195771_480.jpg":"480x611","pp_26195771_340.jpg":"340x432","pp_26195771_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25447516_1920.jpg":"1920x1080","k_25447516_1280.jpg":"1280x1280","k_25447516_1024.jpg":"1024x1024","k_25447516_640.jpg":"640x640","k_25447516_480.jpg":"480x480","k_25447516_340.jpg":"340x340","k_25447516_220.jpg":"220x220","o_25447516_1280.jpg":"1280x853","o_25447516_1024.jpg":"1024x682","o_25447516_640.jpg":"640x426","o_25447516_480.jpg":"480x320","o_25447516_340.jpg":"340x226","o_25447516_220.jpg":"220x146","h_25447516_1280.jpg":"1280x854","h_25447516_1024.jpg":"1024x683","h_25447516_640.jpg":"640x427","h_25447516_480.jpg":"480x320","h_25447516_340.jpg":"340x227","h_25447516_220.jpg":"220x147","pp_25447516_1280.jpg":"1280x1628","pp_25447516_1024.jpg":"1024x1303","pp_25447516_640.jpg":"640x814","pp_25447516_480.jpg":"480x611","pp_25447516_340.jpg":"340x432","pp_25447516_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26107058_1920.jpg":"1920x1080","k_26107058_1280.jpg":"1280x1280","k_26107058_1024.jpg":"1024x1024","k_26107058_640.jpg":"640x640","k_26107058_480.jpg":"480x480","k_26107058_340.jpg":"340x340","k_26107058_220.jpg":"220x220","o_26107058_1280.jpg":"1280x853","o_26107058_1024.jpg":"1024x682","o_26107058_640.jpg":"640x426","o_26107058_480.jpg":"480x320","o_26107058_340.jpg":"340x226","o_26107058_220.jpg":"220x146","h_26107058_1280.jpg":"1280x854","h_26107058_1024.jpg":"1024x683","h_26107058_640.jpg":"640x427","h_26107058_480.jpg":"480x320","h_26107058_340.jpg":"340x227","h_26107058_220.jpg":"220x147","pp_26107058_1280.jpg":"1280x1628","pp_26107058_1024.jpg":"1024x1303","pp_26107058_640.jpg":"640x814","pp_26107058_480.jpg":"480x611","pp_26107058_340.jpg":"340x432","pp_26107058_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26227077_1920.jpg":"1920x1080","k_26227077_1280.jpg":"1280x1280","k_26227077_1024.jpg":"1024x1024","k_26227077_640.jpg":"640x640","k_26227077_480.jpg":"480x480","k_26227077_340.jpg":"340x340","k_26227077_220.jpg":"220x220","o_26227077_1280.jpg":"1280x853","o_26227077_1024.jpg":"1024x682","o_26227077_640.jpg":"640x426","o_26227077_480.jpg":"480x320","o_26227077_340.jpg":"340x226","o_26227077_220.jpg":"220x146","h_26227077_1280.jpg":"1280x854","h_26227077_1024.jpg":"1024x683","h_26227077_640.jpg":"640x427","h_26227077_480.jpg":"480x320","h_26227077_340.jpg":"340x227","h_26227077_220.jpg":"220x147","pp_26227077_1280.jpg":"1280x1628","pp_26227077_1024.jpg":"1024x1303","pp_26227077_640.jpg":"640x814","pp_26227077_480.jpg":"480x611","pp_26227077_340.jpg":"340x432","pp_26227077_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26177710_1920.jpg":"1920x1080","k_26177710_1280.jpg":"1280x1280","k_26177710_1024.jpg":"1024x1024","k_26177710_640.jpg":"640x640","k_26177710_480.jpg":"480x480","k_26177710_340.jpg":"340x340","k_26177710_220.jpg":"220x220","o_26177710_1280.jpg":"1280x853","o_26177710_1024.jpg":"1024x682","o_26177710_640.jpg":"640x426","o_26177710_480.jpg":"480x320","o_26177710_340.jpg":"340x226","o_26177710_220.jpg":"220x146","h_26177710_1280.jpg":"1280x854","h_26177710_1024.jpg":"1024x683","h_26177710_640.jpg":"640x427","h_26177710_480.jpg":"480x320","h_26177710_340.jpg":"340x227","h_26177710_220.jpg":"220x147","pp_26177710_1280.jpg":"1280x1628","pp_26177710_1024.jpg":"1024x1303","pp_26177710_640.jpg":"640x814","pp_26177710_480.jpg":"480x611","pp_26177710_340.jpg":"340x432","pp_26177710_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15104823 Threads: 5 Questions: 3160726151 Slow queries: 7069165 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235161615 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/svijet/ceka-nas-teska-godina-eu-1-srpnja-preuzima-orban-mi-mozemo-opet-poslati-sincica-u-eu-parlament-a-i-trump-se-vraca-1350784 [printLink] => /vijesti/svijet/ceka-nas-teska-godina-eu-1-srpnja-preuzima-orban-mi-mozemo-opet-poslati-sincica-u-eu-parlament-a-i-trump-se-vraca-1350784?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 741991 [name] => Svijet u 2024 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-27 20:17:09 [main_article_id] => 0 [alias] => svijet-u-2024 [link] => /tag/svijet-u-2024 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 741992 [name] => Izbori u Tajvanu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-27 20:17:09 [main_article_id] => 0 [alias] => izbori-u-tajvanu [link] => /tag/izbori-u-tajvanu ) [2] => stdClass Object ( [id] => 453589 [name] => eu parlament [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => eu-parlament [link] => /tag/eu-parlament ) [3] => stdClass Object ( [id] => 741993 [name] => Predsjedanje EU-a [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-27 20:17:09 [main_article_id] => 0 [alias] => predsjedanje-eu-a [link] => /tag/predsjedanje-eu-a ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SVIJET 2024. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Čeka nas teška godina: EU 1. srpnja preuzima - Orbán, mi možemo opet poslati Sinčića u EU parlament, a i Trump se vraća [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/27/26216999.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Afp [mainImageDesc] =>

Ovaj će čovjek predsjedati Europskom unijom od 1. srpnja. Ovaj lijevo na fotografiji, snimljenoj 17. listopada ove godine. A mogao bi i ovaj desno...

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/27/26216999.jpg [title] =>

Ovaj će čovjek predsjedati Europskom unijom od 1. srpnja. Ovaj lijevo na fotografiji, snimljenoj 17. listopada ove godine. A mogao bi i ovaj desno...

Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/27/26195771.jpg [title] =>

Snimka je iz Praga, Djed mraz s maskom Vladimira Putina drži štap sa znakom Z kao simbolom ruske okupatorske bande, a uz njega je prosvjednica s maskom ruske pravobraniteljice za djecu Marije Lvova-Belove. Uz nju je bomba, koja polijeće prema Ukrajini

 

 

Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/27/25447516.jpg [title] =>

William Lai ima vrlo malo vodstvo pred protukandidatom, to je opasno za Tajvan

Norberto Duarte/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/27/26107058.jpg [title] =>

Hou Yu-ih - pobijedi li na izborima u Tajvanu slijede bolji odnosi s Kinom

Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/27/26227077.jpg [title] =>

Nikki Haley, može li ona, jedina, zaustaviti Trumpa?

Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/27/26177710.jpg [title] =>

Marine Le Pen mogla bi pobijediti na izborima za Europski parlament

Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Godina koja prolazi bila je gadna, ali ne brinite, sljedeća će biti gora. Tako glasi moja upućena prognoza geopolitičkih i geoekonomskih procesa koja se zasniva na višedesetljetnom profesionalnom bavljenju međunarodnim odnosima.

Jebemti, kako je bilo lako u doba Hladnog rata. Zna si koji su dobri, koji loši, tko je s kim, tko protiv koga, iznenađenja malo, a bilo je i propisano hvaliti nesvrstane. Koji mir u duši kad pišeš najavu iduće godine, napadneš Sovjetski Savez, SAD, napišeš nešto pozitivno o Africi i bog bogova.

Godina pred nama je godina izbora, američkih, ruskih, europskih – sve vas lijepo molim da iziđete na izbore za Europski parlament i mudro birate da se ne sramotimo šaljući u Strasbourg neke Sinčiće i Kolakušiće koji za nas nisu napravili ništa.

Ističu se u tim izborima oni u zemlji koja baš i nije suverena, a mogli bi izazvati više nevolja nego da ruski predsjednik Vladimir Putin izgubi (neće, ne brinite se podržavatelji Rusije).

Kineski problemi

Riječ je o Republici Kini na Tajvanu, zemlji koju gotovo cijeli svijet, osim 13 država, među kojima je i Sveta Stolica, smatra dijelom Narodne Republike Kine. S tim se izazovom susrećemo brzo, već 13. siječnja, ankete pokazuju izjednačenost dvojice kandidata, William Lai iz dosad vladajuće stranke (DPP) održava malo vodstvo pred kandidatom opozicijske stranke Kuomintang. Hou Yu-ih zaostaje manje od 5 posto. Potonji je sklon boljim odnosima s NR Kinom, prvi ne. Beijing/Peking je već najavio da će burno reagirati na politike koje bi vodile udaljavanju odmetnutog otoka.

---

image

William Lai ima vrlo malo vodstvo pred protukandidatom, to je opasno za Tajvan

Norberto Duarte/Afp
---

Rata, vjerojatno, biti neće jer NR Kina za nj još nije spremna, a izazovi su trenutno preveliki, primjerice tenzije s Filipinima rastu: vlasti u Beijingu ne znaju je li im vojska spremna za jedan sukob, kamoli za dva. Dodatni je razlog ogroman dug kineske lokalne uprave i samouprave (optimistična procjena govori o 400 milijardi dolara), koji se počinje razotkrivati kao kamen oko vrata ekonomskom rastu uz, primjerice, nezaposlenost mladih, deflaciju, pad zainteresiranosti stranih ulagača zbog pretjeranog političkog pritiska na privredu.

Autokrati često baš u takvim uvjetima uđu u rat, osobito u državama snažnog nacionalnog naboja, ali Partija se boji ukrajinskog scenarija, rat koji je ruski predsjednik Vladimir Putin kanio završiti u dva, tri dana razvukao se na još malo pa dvije godine – dočekat će drugi rođendan, sigurno. Takav bi razvoj mogao biti prijetnja dosad neupitnoj vlasti Partije, a to je prijetnja svih prijetnji.

---

image

Hou Yu-ih - pobijedi li na izborima u Tajvanu slijede bolji odnosi s Kinom

Afp
---

Kineski komunisti koji jako vole novac radije ne bi talasali prije studenog kad će biti američki izbori koji su i dalje neizvjesni. Svi su izgledi da će republikanski kandidat biti Donald Trump, ako ne naiđe na prepreku koja bi mu onemogućila kandidaturu, primjerice, ako američki Vrhovni sud potvrdi da je savezna država Colorado u pravu kad je odlučila da zbog poticanja pobune ne smije biti na biračkom listiću. Mali su izgledi tomu, ali postoje.

Tu su i predizbori, Trump mora skupiti dovoljan broj delegata, a Nikki Haley, ambasadorica pri UN-u u njegovu mandatu, profilira se sve ozbiljnijom protukandidatkinjom.

Beijing nije pretjerano zadovoljan sadašnjom američkom administracijom, ali svjesni su da će Trump vjerojatno krenuti izolacionističkim politikama, najavio je 10 posto carina na sav američki uvoz, što bi njima, bez obzira na američki deficit u trgovini s NR Kinom, bio težak udarac koji bi produbio postojeće ekonomske nevolje. Nije Trump zaboravio ni Europu, najavio je da će se razračunati s NATO-om. Kako to veseli Putina.

---

image

Nikki Haley, može li ona, jedina, zaustaviti Trumpa?

Afp
---

Amerika je nezaustavljiva

Dodatna trenja u trgovinskim odnosima Washingtona i Beijinga prelila bi se na ukupnu globalnu ekonomiju koja je i dalje krhka i kolebljiva, siromašne se države povijaju pod teretom duga koji otežavaju kamate koje su porasle na Zapadu zbog borbe protiv inflacije. NR Kina je tu na lošem glasu jer je brojne od tih država dovela u dug, a ne pomaže im da olakšaju teret.

Sjedinjene Države se zasad dobro drže, inflacija je u studenom pala na 3,1 posto uz solidan ekonomski rast (treći kvartal 5,2 posto) što sugerira da ih recesija ne bi trebala posjetiti.

EU je u gorem stanju, inflacija je također spala, ali rast je slabašan, što je posljedica oporavka od energetskog šoka nakon ruske agresije Ukrajine: SAD je energetski samodostatan, što je još jedna potvrda da EU bez energetske neovisnosti ne može računati da će biti važan sudionik globalne ekonomije sljedećih desetljeća.

---

image

Snimka je iz Praga, Djed mraz s maskom Vladimira Putina drži štap sa znakom Z kao simbolom ruske okupatorske bande, a uz njega je prosvjednica s maskom ruske pravobraniteljice za djecu Marije Lvova-Belove. Uz nju je bomba, koja polijeće prema Ukrajini

 

 

Afp
---

Nju pak možemo steći samo prelaskom na obnovljive izvore energije, fosilnih nemamo, osim ugljena čija je opasnost vidljiva na Zapadnom Balkanu gdje od posljedica izgaranja godišnje umire više tisuća ljudi. Skupa je ta tranzicija pri kojoj velik dio troškova pada na pleća stanovništva. S jedne strane inflacija, s druge slab rast, a s treće viši računi za energiju savršena su kombinacija stvaranja javnog nezadovoljstva vladama. Veći dio tumačenja važnosti procesa energetske tranzicije prebacile su na klimatske promjene, a možda bi javnost bolje shvatila potrebu stvaranja energetske strategijske autonomije.

Tu su slabost uočile radikalno desne stranke koje su počele zazivati povratak jeftinih ruskih energenata kao rješenje, što je dio javnosti prihvatio. Ruska agresija Ukrajine postala je zamarajuća priča što desničarima ide u prilog. Rusko ispunjavanje ratnih ciljeva u Ukrajini predstavlja fatalnu ugrozu Europi jer se s takvom Moskvom neće moći racionalno pregovarati o novoj sigurnosnoj arhitekturi, ali desničare, osim Giorgije Meloni, talijanske premijerke, to ne zanima. Oni snatre za nacionalnim državama u kojima bi vladali poput Putina.

Svi gledaju u Francusku

Rast desnice, pa i u Hrvatskoj gdje nova anketa pokazuje da kao drugi na popisu mogućih premijera stoji Ivan Penava, klasični primjer hrvatskog političara lišenog znanja, sadržaja i bilo kakve političke kreativnosti te inovacije koja nadilazi bivši rat i Srbe kao neprijatelje (u Europi su to migranti, a i u SAD-u), odgovornost je dosad vodećih europskih, pa i hrvatskih stranaka, desnog i lijevog centra. Prvi su počeli, u strahu da će im desnica oteti biračko tijelo, slijediti njihove politike zbog čega je dio njihova biračkog tijela odlučio da je onda bolje okrenuti se onima koji su ideje, primjerice protumigrantske politike, iznjedrili.

U takvim okolnostima lijevi centar nije znao kako privući preostale u centru pa je nestao, primjerice u Francuskoj, izgubio vlast u Finskoj, pala mu je snažno popularnost u Njemačkoj gdje je na vlasti. Zeleni su se dijelom nametnuli zamjenom, ali ih je ograničilo stavljanje mjera borbe protiv klimatskih promjena u prvi plan.

---

image

Marine Le Pen mogla bi pobijediti na izborima za Europski parlament

Afp
---

Na izborima za Europski parlament u lipnju s osobitom pozornosti će se pratiti ishod u Francuskoj gdje bi desna opcija, personificirana u Marine Le Pen, mogla odnijeti pobjedu najavljujući oštru borbu za vlast 2027. godine.

Gledat će se kako će talijansko biračko tijelo ocijeniti rad vlade Giorgije Meloni te hoće li biračko tijelo potvrditi ankete prema kojima je radikalno desna Alternativa za Njemačku druga politička snaga u toj stožernoj državi EU-a. Sve to izravno utječe na Hrvatsku jer će izborni pobjednici definirati tijela EU-a čije odluke imaju upliv na naše živote (dosad nabolje, ali uz neke nove Orbáne, tko zna).

Loša je vijest da će predsjedanje našom Unijom, ako se ne dogodi neko čudo, 1. srpnja preuzeti mađarski premijer Viktor Orbán, onaj mutni lik koji se druži s Putinom, želi što bolje veze s NR Kinom, a turskom je predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoğanu prije koji tjedan, dok je bio u posjetu, poklonio konja. Tako se ponašaju autokrati, diktatori pače. U trenutku dok pišem ovaj tekst Mađarska i Turska su jedine dvije članice NATO-a koje odbijaju ratificirati ulazak Švedske u naš obrambeni Savez što koristi samo Putinu. Ankara najavljuje pozitivne korake, Budimpešta ne.

A u regiji se vatra širi

Region, kako ga volimo zvati u slengu, vrije. Odnosi sa Srbijom se neće pomicati u pozitivnom smjeru, a ka‘ će, ne zna se. Srbija je zarobljena politikama koje teže projiciranju moći u susjedstvu, društvo je to iskreno uvjereno da Kosovo ne može biti neovisno i da je Srbija najveća žrtva raspada obiju Jugoslavija pa zbog toga ima i neka posebna prava.

Što će biti u BiH teško bi procijenio i Kalhant, najbolji od pogađača u ptice kako ga titulira Homer u "Ilijadi". Uz te poznate nepoznanice, Zagreb mora osobito pozorno pratiti zbivanja u Crnoj Gori gdje traje osjetljiva tranzicija od države koju je bio zarobio Milo Đukanović prema vibrantnoj demokraciji, ali ulazak prosrpskih stranka u vladu mogao bi izazvati teškoće procesu jer će ga te snage nastojati usmjeriti prema političkom modelu Beograda.

Razloga, ipak, nema da budete previše zabrinuti, ovo će biti godina umjetne inteligencije koja će uskočiti kad nedostaje ljudske, ali ni umjetna nema toliko snage, bojim se. Brine me stoga da ta inteligencija konačno ne zaključi da je pravo rješenje Terminator. Sretna Vam Nova Godina!

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Afp Afp Norberto Duarte/Afp Afp  Afp Afp
Afp

Ovaj će čovjek predsjedati Europskom unijom od 1. srpnja. Ovaj lijevo na fotografiji, snimljenoj 17. listopada ove godine. A mogao bi i ovaj desno...

Afp

Snimka je iz Praga, Djed mraz s maskom Vladimira Putina drži štap sa znakom Z kao simbolom ruske okupatorske bande, a uz njega je prosvjednica s maskom ruske pravobraniteljice za djecu Marije Lvova-Belove. Uz nju je bomba, koja polijeće prema Ukrajini

 

 

Norberto Duarte/Afp

William Lai ima vrlo malo vodstvo pred protukandidatom, to je opasno za Tajvan

Afp

Hou Yu-ih - pobijedi li na izborima u Tajvanu slijede bolji odnosi s Kinom

Afp

Nikki Haley, može li ona, jedina, zaustaviti Trumpa?

Afp

Marine Le Pen mogla bi pobijediti na izborima za Europski parlament

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/ceka-nas-teska-godina-eu-1-srpnja-preuzima-orban-mi-mozemo-opet-poslati-sincica-u-eu-parlament-a-i-trump-se-vraca-1350784 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=78ef0c7a8452758acb75438ad441ec23397510b9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C4%8Ceka+nas+te%C5%A1ka+godina%3A+EU+1.+srpnja+preuzima+-+Orb%C3%A1n%2C+mi+mo%C5%BEemo+opet+poslati+Sin%C4%8Di%C4%87a+u+EU+parlament%2C+a+i+Trump+se+vra%C4%87a&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fceka-nas-teska-godina-eu-1-srpnja-preuzima-orban-mi-mozemo-opet-poslati-sincica-u-eu-parlament-a-i-trump-se-vraca-1350784 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fceka-nas-teska-godina-eu-1-srpnja-preuzima-orban-mi-mozemo-opet-poslati-sincica-u-eu-parlament-a-i-trump-se-vraca-1350784 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SVIJET 2024. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SvijetSVIJET 2024.

Čeka nas teška godina: EU 1. srpnja preuzima - Orbán, mi možemo opet poslati Sinčića u EU parlament, a i Trump se vraća

Piše Željko Trkanjec
27. prosinca 2023. - 20:16
Ovaj će čovjek predsjedati Europskom unijom od 1. srpnja. Ovaj lijevo na fotografiji, snimljenoj 17. listopada ove godine. A mogao bi i ovaj desno...Afp

Godina koja prolazi bila je gadna, ali ne brinite, sljedeća će biti gora. Tako glasi moja upućena prognoza geopolitičkih i geoekonomskih procesa koja se zasniva na višedesetljetnom profesionalnom bavljenju međunarodnim odnosima.

Jebemti, kako je bilo lako u doba Hladnog rata. Zna si koji su dobri, koji loši, tko je s kim, tko protiv koga, iznenađenja malo, a bilo je i propisano hvaliti nesvrstane. Koji mir u duši kad pišeš najavu iduće godine, napadneš Sovjetski Savez, SAD, napišeš nešto pozitivno o Africi i bog bogova.

Godina pred nama je godina izbora, američkih, ruskih, europskih – sve vas lijepo molim da iziđete na izbore za Europski parlament i mudro birate da se ne sramotimo šaljući u Strasbourg neke Sinčiće i Kolakušiće koji za nas nisu napravili ništa.

Is...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 06:57