StoryEditorOCM
Svijetprimirje na vidiku

Bruji se o dogovoru Izraela i Hamasa, cure prvi detalji: na stolu i puštanje svih talaca?

Piše Vlado Vurušić/JL
24. siječnja 2024. - 13:16

Izrael i Hamas su se, čini se, preko posrednika (Egipat, Katar, SAD), dogovorili o duljem, možda i dvomjesečnom, primirju te puštanju preostalih 136 izraelskih talaca i zasad nepoznatog broja palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora (njih je oko šest tisuća).

Hamas je spreman na puštanje svih preostalih talaca, piše Wall Street Journal (WSJ), u zamjenu za dugoročnije, možda čak i tromjesečno primirje te da se palestinski civili slobodno kreću po enklavi, piše Jutarnji list.

SAD, Egipat i Katar smatraju da je dogovor o taocima ključan za prekid borbi i zalog za dogovor o kraju sukoba. Televizijska postaja Al-Sharq iz Saudijske Arabije izvijestila je da se Brett McGurk, izaslanik američkog predsjednika za Bliski istok, u Kairu sastao sa šefom egipatske obavještajne službe Abbasom Kamelom.

Razgovarali su o "unapređenju pregovaračkog procesa", pogotovo o taocima i dostavi humanitarne pomoći u pojas Gaze. Agencija Reuters javlja da je, pozivajući se na izvore u egipatskoj obavještajnoj zajednici, dogovoren najmanje jednomjesečni prekid vatre (podsjetimo da je šef izraelske obavještajne službe Mossad David Barnea predložio dvomjesečno primirje, ali problem je ipak u dogovoru o "definitivnom okončanju sukoba" u pojasu Gaze, odnosno kako bi pojas Gaze funkcionirao nakon okončanja izraelske operacije jer premijer Benjamin Netanyahu i dalje govori kako je cilj "uništiti Hamas da više ne bude na vlasti u pojasu Gaze".

image
-/Afp

Diplomati uključeni u posredovanje između Izraela i Hamasa pozvali su obje strane da se dogovore i o okončanju sukoba koji bi prolazio u nekoliko faza, a počeo bi oslobađanjem talaca te doveo do povlačenja izraelskih snaga i kraja rata u Gazi. Stoga Hamas, kako prenosi Reuters, traži od posrednika da Izrael ponudi jamstva da neće obnoviti napade kada svi izraelski taoci budu pušteni, odnosno razmijenjeni. Naime, dogovor o prekidu vatre došao je u trenutku najžešćih sukoba kod Khan Younisa na jugu Gaze gdje se, navodno, u podzemnim katakombama nalaze najznačajniji lideri militantnog pokreta Hamas koji su ostali u Gazi - Yahya Sinwar i Mohammed Deif. U tim borbama u utorak je poginuo 21 izraelski vojnik, što je najviše u jednom danu od početka sukoba.

Izrael je tražio da Sinwar i Deif s najbližim suradnicima (riječ je o šestero ljudi) napuste Gazu (podsjetimo da glavni vođe Hamasa žive u Bejrutu i Kataru), a zauzvrat će se izraelske snage povući s nekih područja Gaze te dopustiti civilima da se vrate u svoje kuće na sjeveru pojasa. No, Hamas je spreman pristati na puštanje, odnosno razmjenu preostalih talaca te na neke druge ustupke, osim da njegovi lideri napuste pojas Gaze.

image
-/Afp

Glasnogovornik američkog Vijeća na nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da će SAD podržati "što dulji" prekid vatre u zamjenu za oslobađanje talaca. "Apsolutno smo za to, pogotovo ako bi nam to dalo priliku da izvučemo taoce i dopremimo više humanitarne pomoći", izjavio je Kirby. Podsjetimo da obitelji izraelskih talaca vrše pritisak na vladu da prihvati dogovor, a prije nekoliko dana upali su na zasjedanje parlamentarnog Odbora za financije tražeći da vlada učini sve da oslobodi njihove rođake.

U Izraelu je sve više prosvjeda kojima se traži odlazak premijera Benjamina Netanyahua, pogotovo kada su dužnosnici vlade priznali da tijekom gotovo četveromjesečne opsade nisu uništili ni 30 posto Hamasovih snaga, niti su likvidirali ijednog važnijeg Hamasova zapovjednika u Gazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:32