StoryEditorOCM
Svijetpogodili mete

Bitka poput ove nikad nije viđena, širi se snimka neba iznad Bliskog istoka. Riječ je o jednoj od ključnih vojnih baza

Piše Ivan Zrinjski/JL
4. listopada 2024. - 10:31

U utorak navečer Iran je salvom projektila napao Izrael. Prema procjenama Izraelskih obrambenih snaga (IDF), ukupno je prema njihovoj zemlji poletjelo 180 projektila. IDF tvrdi da je većina presretnuta u zraku i da nisu došli do svog cilja, ali nekoliko njih probilo je izraelsku protuzračnu obranu i pogodilo svoje mete, piše Jutarnji list. 

Između ostalog, na društvenim mrežama kruže i satelitske snimke zračne baze Nevatim u Izraelu, a na kojima se vidi velika rupa na jednom od hangara. Riječ je o jednoj od ključnih vojnih baza u zemlji u kojoj su, između ostalog, smješteni i najmoderniji izraelski borbeni avioni - F-35I (Adir). Je li pogodak u hangar istodobno oštetio ili uništio neki od aviona ili možda neku drugu letjelicu Zračnih snaga Izraela, nije moguće utvrditi na temelju ovih snimaka.

Ukupno je u napadu ubijen jedan palestinski civil, a još četiri osobe su ranjene.

Iranska salva projektila bila je veća od one tijekom napada u travnju kada je, prema različitim informacijama, ispaljeno između 120 i 150 projektila. Tada je prema Izraelu lansirano i 170 dronova, što ovaj put nije bio slučaj.

I dok 180 projektila zvuči kao velik broj, prosječnoj osobi teško je predočiti kako to izgleda u stvarnosti. No, zahvaljujući gospodinu Zaidu M. Al-Abbadiju iz Jordana, ovaj put imamo video koji prikazuje ne samo balističke projektile kako lete prema Izraelu, već i desetke presretačkih raketa koje je ispalila izraelska protuzračna obrana (uz pomoć SAD-a). Riječ je o snimci koja je doista jedinstvena, navodi Tyler Rogoway, ekspert specijaliziranog portala The War Zone.

Kako piše Rogoway, video je navodno sniman u blizi Ammana, uz korištenje infracrvene kamere. Snimka je pritom ubrzana 10 puta kako bi se lakše dobio dojam količine projektila, ali ne sumnjamo da bi čak i u normalnoj brzini ovi prizori djelovali nadrealno, sličniji nekoj meteorskoj kiši nego raketnoj bitci iznad Bliskog istoka. Imajte na umu i da je kamera pritom obuhvatila samo dio neba i da je sasvim sigurno bilo raketa koje nije zabilježila.

A što je točno Iran ispalio prema Izraelu? Prema pisanju CNN-a, a koji se poziva na analize eksperata, radi se o raznim varijantama balističkih projektilima Šahab-3. Riječ je o projektilima srednjeg dometa (između 1000 i 2000 kilometara) koji prema cilju lete u balističkoj putanji, a mogu nositi bojne glave veličine od 760 do 100 kilograma. Osnovne varijante ovih projektila sada već smatraju donekle zastarjelima te ih Iran zamjenjuje njihovim novijim varijantama - Gadr-110 i Emad, a koji su prema tvrdnjama iranskih eksperata znatno precizniji. Treba napomenuti da Teheran tvrdi kako su lansirali i balistički projektil Fatah-1, a za koji kažu da može postići i hipersonične brzine (iako to nije potvrđeno).

Što se tiče izraelske strane, njihova je PZO vjerojatno uglavnom djelovala sustavima Davidova praćka i Arrow. Davidova praćka namijenjena je za obaranje krstarećih i taktičkih balističkih projektila, aviona i dronova, a domet im je od 40 do 300 kilometara. Sustavi Arrow pak službi baš za obranu od balističkih projektila, a domet samih Arrow projektila je i do 2400 kilometara, a mogu djelovati na visinama od 150 km. Izrael i dalje ima i sustave Patriot (u ranijim varijantama), ali smatra se da nisu korišteni u obrani od ovog napada. Što se tiče Amerikanaca, oni u regiji imaju spomenute Patriote, ali i sustave THAAD i projektile SM-6, no nije poznato jesu li, i u kojoj mjeri, korišteni u ovom slučaju.

Na kraju valja napomenuti da Iran, prema raznim procjenama, u svojem arsenalu ima više tisuća balističkih projektila. Čak i pod pretpostavkom da bi nemali dio njih zakazao, čini se da Teheran definitivno ima potencijal za ozbiljno probijanje izraelske zračne obrane, čak i u slučaju da u pomoć IDF-u uskoče i saveznici poput SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2024 10:31