StoryEditorOCM
SvijetNADREALNO ISKUSTVO

‘Bio sam učitelj djece bogatih Rusa, vidio i čuo sve i svašta; jedan je dječak imao i vlastitog masera, upitao me...‘

Piše VIJESTI SD
20. ožujka 2024. - 08:12
Podučavanje se odvijalo u luksuznom penthouseu u Monaku (na slici lievo), moskovskim vilama ili na jahtama na Karibima

Novinar Business Insidera Cameron Manley (24) radio prije početka rata u Ukrajini kao privatni učitelj u Moskvi, a kada je počela agresija, onda i u Monaku.

U opsežnom članku iznio je svoja iskustva boravka u najbogatijim moskovskim obiteljima. Koncem 2021. zaposlio se u međunarodnoj agenciji za podučavanje u Moskvi. Naplaćivali su 138 eura po satu, a učitelji s bogatijim iskustvom čak i više - prenosi Jutarnji list.

Za podučavanje nije bilo potrebno nikakvo formalno obrazovanje, ali roditelji su rado izdvajali novac za svoju djecu ako su učitelji imali engleski naglasak ili su u nekom trenutku svog života pohađali privatne škole u Britaniji ili neka od najboljih sveučilišta.

Iznos od 138 eura bio je sitnica za mnoge obitelji, a podučavanje se odvijalo u luksuznom penthouseu u Monaku, moskovskim vilama ili na jahtama.

Novac koji je ruska elita bila spremna dati mladim, neiskusnim učiteljima bio je nevjerojatan, a pomalo i zastrašujući. Cameron Manley tvrdi da su neki njegovi poznanici zarađivali i šesteroznamenkaste iznose.

Nekima su bile ponuđeni slični iznosi za ljeto na jahti s ruskim obiteljima. Lokacije su bile St. Barts na Karibima ili putovanje oko svijeta. Djeca su bila u dobi između četiri i 18 godina, a nerijetko su imali privatne vozače koji su ih vozili u zatamnjenim Range Roverima ili Mercedesima.

image

Neki privatni učitelji zarađivali su i šesteroznamenkaste iznose, nekima su bile ponuđeni slični iznosi za ljeto na jahti - lokacije su bile St. Barts na Karibima (na slici) ili putovanje oko svijeta

Eleanor Scriven/Robertharding Via Afp

U Moskvi bogate obitelji žive najčešće u Rubljovki, elitnom kvartu u zapadnom dijelu ruske prijestolnice, gdje i ruski predsjednik Vladimir Putin ima kuću.

Mnoga djeca živjela su u potpuno drugačijem svijetu od onoga kakvoga mi poznajemo.

Cameron se prisjeća da je jedan njegov kolega držao sate osmogodišnjem Ivanu. Jednom prilikom su njegovi roditelji isplanirali vikend izvan grada.

- Nadamo se da će nas vrijeme poslužiti da možemo otići helikopterom, da se ne moramo voziti, izjavili su.

Podučavali su i Alekseja (13) i njegovu mlađu sestru Elenu (11). Kada je Cameron prvi put vidio dječaka, imao je tenisice Balenciaga koje koštaju 1000 dolara i sat vrijedan barem pet puta više.

Bio je pristojan, baš poput Ivana, ali se činilo da nema dodira sa stvarnošću. Ostao je šokiran na jedan njegov komentar.

- Zadnji put ste bili na masaži prije sedam mjeseci? Ja sam svaki dan na masaži, imam svog privatnog terapeuta - rekao je.

Elena je bila malo manje komunikativna i činilo se da ne uživa u raskošnom načinu života.

- Što sam učinila da zaslužim sve ovo? Mrzim svoj život, često je govorila. Kako je vrijeme prolazilo Cameron i njegovi kolege postali su zabrinuti za djevojčicu.

Željela je biti u razredu s drugim učenicima, mrzila je privatne satove, no njezini su roditelji inzistirali.

Dvije vrste roditelja

Ističe da je upoznao dvije vrste roditelja: One koji su na svoju djecu potrošili tisuće dolara jer im je stalo do njih i one koji su novac trošili da se ne brinuti za svoju djecu. Činilo mu se da većina roditelja spada u drugu kategoriju.

Rijetko je imao kontakt s roditeljima, obično se komunikacija odvijala s dadiljama ili vozačima.

Jednom je morao držati lekcije u vili pokraj mora u Saint-Jean-Cap-Ferratu, elitnoj lokaciji između Nice na jugu Francuske i Monaka. Kuća se nalazila na privatnoj cesti i Cameron je ušao na velika vrata koja su bila prepuna sigurnosnih kamera. Kuća se prostirala na dva kata, imala je bazen, potpuno opremljenu teretanu, saunu i parnu kupelj.

Kad je stigao, rekli su mu da djeca u dobi od četiri i šest godina nisu završila s treningom i da će ih morati čekati vani na ulici.

Naposljetku je dadilja rekla da će mu pronaći mjesto da sjednem "da ga nitko ne vidi", pa da je odvela do najudaljenijeg kutka vile. Djeca su ušetala oko sat vremena kasnije.

Neki su pokušali izvući svoju djecu iz Rusije nakon početka invazije. Obratili su se školi za pomoć u želji da osiguraju školovanje djece na Zapadu ili u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kamo su mnogi bogati Rusiji pobjegli nakon početka rata.

image

Bila je jedna obitelj s troje djece koja je tražila školu u Dubaiju - ispalo je da su to unuci visokog ruskog političara

Giuseppe Cacace/Afp

Bila je jedna obitelj s troje djece koja je tražila školu u Dubaiju. Obratili su se preko Zooma na savršenom engleskom jeziku. Djeca su bila pristojna, dobro odgojena i bistra. Kasnije su otkrili da je riječ o unucima visokog ruskog političara koji je imao jednu od vodećih uloga u ruskoj politici kada je počinjao rat u Ukrajini.

Tvrtka za koju je novinar Business Insidera radio tražila je od predavača da s djecom ne razgovaraju o politici. No, ispričao je kako su sama djeca započinjala tu temu, a njihovi komentari bili su u skladu s ideologijom koju su vjerojatno usvojili kod kuće.

- Ukrajina je ipak naša, rekao je Aleksej na jednom satu neposredno nakon početka invazije u veljači 2022. godine.

- On je nevjerojatan, zar ne?, rekao je jednom Ivan komentirajući fotografiju Putina.

Cameron je imao i neugodnu situaciju s jednim roditeljem: ‘Trebao bi otvoriti ured u Kijevu. Tamo je prekrasno‘.

Spominje jednu učenicu Elizavetu (15), koja je često isticala svoje nezadovoljstvo zbog Putina.

- Ubijamo tisuće nedužnih Ukrajinaca. To je strašno, rekla je. Tog tjedna su je izbacili iz škole jer je bojala kosu te je zamolila roditelje da joj osiguraju dodatne sate kako ne zaostajala za gradivom.

U rujnu 2022. su je roditelji htjeli poslati u englesku privatnu školu.

Najbolje što sada mogu učiniti je napustiti Rusiju, rekla mu je. "To je zadnja opcija koju imam. Možda bih iz inozemstva mogla učiniti nešto dobro."

Elizaveta je bila iznimka. Cameron Manly prisjetio se i dana kada je svojim učenicima rekao da mora napustiti Rusiju. Činilo se da je Eleni svejedno, ali Aleksej se poprilično uzrujao - prenosi Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 00:25