StoryEditorOCM
SvijetŠto se događa?

Bill Gates prvi put od 1990. godine pao ispod desetog mjesta na listi svjetskih bogataša, razvod ga je skupo koštao

Piše vijesti sd
6. listopada 2024. - 08:40

Gotovo dvadeset godina, s početkom 1990., Bill Gates bio je ili najbogatiji ili drugi najbogatiji čovjek na Forbesovoj godišnjoj listi 400 najbogatijih Amerikanaca.

To više nije slučaj. Iako je Gates još uvijek nevjerojatno bogat – ima 107 milijardi dolara – na ovogodišnjoj Forbesovoj listi nalazi se tek na devetom mjestu, dok je prošle godine bio šesti. Njegovo bogatstvo palo je u međuvremenu za četiri milijarde dolara u godini u kojoj su američki burzovni indeksi poput S&P 500 i Nasdaq 100 porasli za 30 posto. Među globalnim milijarderima, Gates je sada na dvanaestom mjestu – to je prvi put da se ne nalazi među 10 najbogatijih ljudi svijeta od 1991. godine, piše Forbes.

Jedan veliki razlog za ovakav pad njegov je razvod od Melinde French Gates s kojom je bio u braku 27 godina.

image

 Kada je Melinda French Gates u svibnju objavila kako namjerava odstupiti s pozicije predsjednice zaklade Bill & Melinda Gates, rekla je da će dobiti dodatnih 12,5 milijardi dolara za svoj dobrotvorni rad

Stefani Reynolds/Afp

 Kada je Melinda French Gates u svibnju ove godine objavila kako namjerava odstupiti s pozicije predsjednice zaklade Bill & Melinda Gates, također je spomenula kako će dobiti dodatnih 12,5 milijardi dolara za svoj dobrotvorni rad. Nije rekla otkud taj novac dolazi ni kada će ga primiti, no Forbes je saznao kako sredstva nisu dio novca same zaklade, već da dolaze od Billa Gatesa. Čini se kako ih je već prebacio.

Forbes je povećao procijenjeno bogatstvo French Gates na 29 milijardi dolara, dok je prije godinu dana ono iznosilo oko 10,3 milijarde dolara. To ju čini devetom najbogatijom Amerikankom. Glasnogovornici i Billa i Melinde odbili su komentirati nagodbu.

 Tijekom rasprave na Forbesovom summitu o filantropiji u rujnu 2022. godine, Bill Gates je predvidio da će pasti na Forbesovoj listi 400 najbogatijih Amerikanaca. Tada je izjavio kako planira nastaviti donirati svoje bogatstvo u dobrotvorne svrhe dok ne nestane s Forbesovog popisa milijardera.

image

 Bill i Melinda French Gates, financijska suradnja i nakon razvoda

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2024 08:40