StoryEditorOCM
Svijetteret godina

Ameriku muče dileme: glasaš za Bidena, a do kraja mandata dobijaš Kamalu Harris u Bijeloj kući? Ne bi bilo prvi put

Piše D. K.
8. svibnja 2023. - 21:30

Američki predsjednik Joe Biden u novu predsjedničku nominaciju ulazi sa svojom prvom suradnicom i desnom rukom, američkom potpredsjednicom Kamalom Harris. Ništa iznenađujuće, s obzirom da su oboje već u nekoliko navrata najavljivali iste ambicije za još jedan mandat.

Tamnoputa Kamala lojalna je ‘pospanom Joeu‘ i teško će mu otkazati poziv da još jednom pokušaju zajedno trijumfirati, no Biden bi mogao u doglednoj budućnosti imati puno realniji problem za takav poduhvat: sebe i svoje poodmakle godine.

image

Kamala i Joe: ‘prva zamjena‘ postaje vrlo važna

Brendan Smialowski/Afp

Aktualni predsjednik s novom bi kandidaturom postao najstariji čovjek u povijesti koji se ‘drznuo‘ upustiti u borbu za još u Bijeloj kući.

Harrisova je dugo bila omiljena republikanska meta zbog svog angažmana oko pitanja američko-meksičke granice i problema migranata, te su je pratile i glasine bivšeg personala kako je s njome prilično teško raditi. Rejting joj je trenutno prilično nizak, a nije puno bolji ni Bidenov: ona uživa oko 42, a on oko 43 posto potpore.

Potpredsjednici se u SAD-u tradicionalno opisuju kao "otkucaj srca" daleko od predsjedničke fotelje. To znači da će, ako predsjednik umre, potpredsjednik zauzeti njegovo mjesto. Situacija se u američkoj povijesti nekoliko puta dogodila: Nixona je nakon ostavke zamijenio Gerald Ford, a Johna Kennedyja je nakon smrti u atentatu odmijenio slavni ‘LBJ‘, Lyndon B. Johnson, podsjeća Newsweek.

Politolozi u SAD-u smatraju da potpredsjednički kandidati nemaju presudan učinak na ishode predsjedničkih izbora. Rejtinzi Bidena i Trumpa bili su navlas isti s ili bez doprinosa Mikea Pencea ili Kamale Harris. Samo je trash-kandidatkinji za potpredsjednicu kakva je bila Sarah Palin pošlo za rukom znatnije umanjiti šanse onome na prvom mjestu.

No, u slučaju Joea Bidena to možda neće više funkcionirati, jer je riječ o realno previše starom kandidatu za predsjednika. Njegovo ‘rezervno srce‘ u projekcijama američke budućnosti bi moglo imati jako važnu ulogu, primarno iz bioloških razloga.

image

Joe Biden i Kamala Harris u Taqueriji Habaneros u Washingtonu

Jim Watson/Afp

Biden za novi mandat ima mnoga realna postignuća svoje administracije: od pada inflacije do milijarde vrijednog zakona o infrastrukturi. Kamala Harris je kao potpredsjednica na svoja pleća primala rezultate manje uspješnih politika, poput migracija na južnim granicama.

Međutim, u drugom mandatu u kojem se na potpredsjednika gleda kao na vjerojatnog mogućeg nasljednika šefa nacije, ona bi mogla dobiti posve novi javni profil, tvrdi profesor politologije na Sveučilištu Surrey Mark Shanahan.

Republikanci su dugo bili kritični prema potpredsjednici zbog graničnih politika, pa su uvjereni da je što učestalije ponavljanje rečenice ‘glas za Bidena je glas za Harrisovu‘ siguran put do njihove političke pobjede.

No, Amerikanci uglavnom primarno glasaju za vrh izborne liste, napominju politolozi. Ako ponovni glavni izbor za Bijelu kuću bude Biden protiv Trumpa, Kamalu Harris i njezinu političku važnost će sigurno skriti sjena tog velikog dvoboja i postati će kao figura prilično irelevantna za odluke birača.

No, usprkos svemu tome mogla bi se lako ispostaviti sudbonosnom za američku političku budućnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 11:58