StoryEditor
SvijetOZBILJNA PRIJETNJA

Amerikanci u strahu od ruske nuklearne podmornice koja može ‘izvršiti odmazdu čudovišnih razmjera po gradovima SAD-a‘: prva meta uspješno je pogođena

Piše PSD
12. siječnja 2022. - 09:10

Američki mediji ocijenili su mogućnosti ruskih nuklearnih podmornica četvrte generacije, koje i pored gubitka komunikacije sa zapovjedništvom, koje je hipotetički uništeno u masivnom nuklearnom udaru, mogu izvršiti odmazdu čudovišnih razmjera po gradovima u SAD-u, prenosi Russia Beyond.

Kako piše američki internetski portal The National Interest, osnovni je cilj ruskih nuklearnih podmornica klase "Borej", kojoj pripada i podmornica "Knjaz Oleg", uništenje neprijateljskih urbanih sredina kao što su gradovi.

Poseban problem predstavlja činjenica da ove podmornice mogu izvršiti uzvratni raketni udar iako je infrastruktura veze, uključujući i ostale nuklearne potencijale, uništena u koncentriranom nuklearnom udaru. Inače, isti zadatak imaju i podmornice naoružane balističkim projektilima koje imaju druge zemlje, navodi Russia Beyond.

U tekstu se posebno napominju potencijali nuklearne podmornice "Knjaz Vladimir" koja predstavlja prvo plovilo napravljeno na bazi modernizirane klase podmornica 955A klase "Borej". U materijalu se navodi da ove podmornice, uključujući i podmornice napravljene po projektu klase 955A, mogu nositi do 16 interkontinentalnih balističkih raketa "Bulava".

Treba napomenuti da je nedavno uspješno testirano podvodno lansiranje interkontinentalne rakete "Bulava" s nuklearne podmornice klase 955A "Knjaz Oleg". Kako su tada naveli u Moskvi, ova raketna proba realizirana je u okviru državnog programa testiranja koji je specijalno koncipiran za podmornicu ove klase.

Podmornica koja je prilikom lansiranja bila pozicinirana u vodama Bijelog mora uspješno je pogodila cilj koji se nalazio tisućama kilometara daleko na poligonu Kura na Kamčatki, piše Russia Beyond.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2022 12:09