stdClass Object ( [id] => 1304730 [title] => Zašto je Aleksandar Vučić u strahu od toga što će se dogoditi 12. srpnja? Što bi taj datum mogao značiti za njega i BiH [alias] => zasto-je-aleksandar-vucic-u-strahu-od-toga-sto-ce-se-dogoditi-12-srpnja-sto-bi-taj-datum-mogao-znaciti-za-njega-i-bih [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ionako zagrijanu političku i sigurnosnu atmosferu u Bosni i Hercegovini dodatno je potpalio srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

- Imamo mi mnogo većih briga od vaših podsmijeha. A to je i situacija na Kosovu, a danas nisam želio govoriti o situaciji u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj, jer vjerujem da će tamo situacija biti mnogo ozbiljnija i teža poslije 12. ili 13. srpnja – izjavio je Vučić u četvrtak u Beogradu.

Što je konkretno mislio novinari ga nisu stigli pitati, jer je ekspresno napustio njihovo društvo, vjerojatno svjesno ostavljajući regiju da se sada time bavi.

Po jednima, može se raditi o obljetnici pokolja u Srebrenici, koja pada u utorak 11. srpnja i u pravilu je svakoga puta imala dnevno-političkog odjeka. Prije osam godina i sam je Vučić bio napadnut dok je nazočio komemoraciji u Potočarima.

S druge strane, a što bi moglo biti vjerojatniji razlog, jest Summit NATO-a u Villnusu, koji se održava upravo 11. i 12. srpnja, a BiH će, makar i na marginama, biti jedna od tema. Očekivanja idu dotle da bi čelnici zemalja članica, a u strahu da Rusija ne destabilizira Balkan, mogli odlučiti poslati dodatne trupe u prvo hrvatsko istočno susjedstvo.

Takvo što im omogućuje sporazum Europske unije i Sjeverno-atlantskog saveza iz 2003. godine, gdje je jasno navedeno da će se se novi vojnici rasporediti u slučaju da je sigurnost BiH dovedena u pitanje. Prema rezolucijama Ujedinjenih naroda, one imaju izvršni mandat koji podrazumijeva i upotrebu sile, a kako bi se obranile od napada ili prijetnje napadom.

---

image

Aleksandar Vučić kraj EU zastave. On bi rađe da je tu neka druga, u tri boje bojena...

Afp
---

Trenutna misija EUFOR-a nosi naziv Althea, ali se ona na terenu ionako provodi korištenjem sredstava i resursa NATO-a. I EU i NATO za Misiju EUFOR Althea imaju na raspolaganju rezervne snage diljem Europe, koje u svakom trenutku mogu aktivirati i rasporediti na terenu.

U petak smo razgovarali s dva eksperta za sigurnosnu i političku situaciju u BiH, Edinom Subašićem iz Sarajeva i Milanom Šitarskim iz Mostara.

Subašić tako kaže da pouzdanih informacija o tome šta se sprema zasad nema i da se sve crpi iz postojećeg političkog konteksta. Ali, po njemu, tu su neki bitni indikatori:

- Najprije, to je nagli aktivizam Visokog predstavnika Christiana Schmidta, koji je konačno upotrijebio tzv. "bonnske ovlasti" za poništenje antidaytonskih odluka Skupštine Republike Srpske o nepoštivanju Ustavnog suda BiH. U četvrtak je poslao i diplomatski upozoravajuće pismo Službenom glasniku RS da njegove odluke moraju objaviti. Očigledno je da je Schmidt spreman i za oštrije mjere i da u tome ima jaku podršku SAD-a, Velike Britanije i Njemačke te još niza članica EU-a, mada ne svih. Stoga je vidljiva Dodikova nervoza, jer više ne može računati na jalovost OHR-a.

- Drugi indikator koji brine Vučića je znakovito ponovno fokusiranje predsjednika Bidena na Bosnu. Primajući vjerodajnice veleposlanika BiH Svena Alkalaja u Washingtonu, Biden je izričito naglasio efikasnu američku podršku integritetu i suverenitetu države Bosne!

To se u praksi očituje kroz milijunsku vojnu pomoć upućenu Oružanim snagama BiH i sve jači angažman NATO-a u regiji. Upravo u tom kontekstu, očekivanja od Summita NATO-a je da će odlukama Alijanse biti formalizirana još konkretnija pomoć. U Bosni se očekuje da bi snage EUFOR-a mogle biti ojačane američkim snagama kao sastavnice NATO-a, a za to već postoji pravna osnova u odredbama Daytonskog sporazuma – kaže ovaj bivši analitičar vojno-obavještajnih agencija u BiH.

Po njemu, Vučić i Dodik se najviše boje upravo tog scenarija, jer je očigledno da njih SAD i NATO više ništa ne pitaju. Interes SAD vidi u očuvanju Daytonskog projekta, koji je njihovo čedo, a Dodik je taj koji ga ozbiljno ugrožava.

Ne treba, isto tako kaže, zanemariti njihovo suzbijanje daljnjeg jačanja ruskog utjecaja na Balkanu, pri čemu je poznato da je Dodik glavni Putinov čovjek na Zapadnom Balkanu.

---

image

Milorad Dodik neprestano prijeti odvajanjem Republike Srpske, nepoštivanjem BiH i njezinih zakona. Sada je Zapadu dosta...

Afp
---

- Nije prvi put da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić daje izjave, ne samo u pitanju BiH, koje karakterizira znatan stupanj dramatičnosti, ali bez jasnog preciziranja konkretnih pojavnih oblika i indikatora te nagoviještene dramatične situacije. Njezinu konkretizaciju time ostavlja zainteresiranim javnostima i njihovim različitim segmentima.

S obzirom na to da su uglavnom u pitanju teme koje se tiču političkih, pa i sigurnosnih zbivanja regionalnog karaktera, za njih su zainteresirane javnosti nekoliko zemalja Jugoistočne Europe, a i donositelji odluka, pa i dijelovi javnosti izvan naše regije.

Raznolikost tih skupina i njihovih segmenata redovno dovodi do toga da se izjave predsjednika Vučića tumače različito od skupine do skupine i od segmenta do segmenta, što je moguće i njegov cilj, sukladan strateški eklektičkom karakteru njegove politike – reći će Milan Šitarski, član Stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara.

Uz najbolju volju, po njemu, u ovom trenutku zbilja je teško reći na što je konkretno mislio, te bi trebalo pričekati da prođe komemoracija u Srebrenici i samit NATO-a kako bi se možda dobio odgovor na to pitanje.

- U ovom trenutku bi se s nešto više sigurnosti moglo reći tek da on svoje izjave o BiH, pa i o Kosovu, ratu u Ukrajini i odnosu Srbije prema Rusiji posljednjih mjeseci vjerojatno daje vodeći računa prvenstveno o uzavreloj društvenoj i političkoj sceni u samoj Srbiji, a možda i o svom odnosu prema predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku, koji kronično varira između javnih manifestacija srdačne bliskosti i jedinstva s jedne, te neformaliziranog rivaliteta s druge strane – kaže ovaj naš sugovornik.

---

image

Barikade na Trebeviću. Više od 30 godina poslije onih prvih. Kakvi su to balvani u glavi...

---

Subašićeva je, pak, procjena, a koja se temelji i na nezavidnoj financijskoj situaciji manjeg BiH-entiteta i prijetnji bankrotom, da je Dodik osobno spreman ići do kraja i proglasiti odcjepljenje, ali RS nema resursa za takvo što. U kontekstu najavljenog Dodikova ojačavanja međuentitetske granice vidi i zaprečavanje ceste između Federacije i RS zemljom i kamenjem od prije nekoliko dana na Trebeviću.

- Također, nema naznaka da bi u tome imao ikakvu relevantnu vanjsku političku podršku izuzev od Rusije, eventualno Mađarske i Srbije (?), koja je u vlastitim velikim problemima oko Kosova. U Bosni se procjenjuje da bi se "ići do kraja" moglo odnositi samo na Dodika, budući da i on i Vučić sve češće javno iznose bojazan da je na Zapadu, prvenstveno u SAD-u i Velikoj Britaniji, odlučeno da se secesionizam u RS konkretnim mjerama konačno zaustavi, a to znači uklanjanje Dodika. Summit NATO-a će razriješiti mnoge dileme o sadržaju i dosezima akcija Zapada u Bosni – zaključuje Subašić.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OPET BALVANI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => OPET BALVANI 2 0 6591 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-07 11:29:33 [created_by] => 3234 [created_by_alias] => Zoran Šagolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-08 07:51:24 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-07-08 07:51:24 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Zašto je Aleksandar Vučić u strahu od toga što će se dogoditi 12. srpnja? Što bi taj datum mogao značiti za njega i BiH [metakey] => Daytonski sporazum, Misija Althea, Bonnske ovlasti, NATO samit, Aleksandar Vučić, Republika Srpska [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/07\/23659068.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/07\/25225420.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/07\/24772111.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/07\/25225466.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Afp","","Afp","Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Pripadnici ameri\u010dke 101 padobranske divizije na vje\u017ebama u Poljskoj. Ho\u0107e li uskoro krenuti put BiH?<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Barikade na Trebevi\u0107u. Vi\u0161e od 30 godina poslije onih prvih. Kakvi su to balvani u glavi...<\/p>","

Milorad Dodik neprestano prijeti odvajanjem Republike Srpske, nepo\u0161tivanjem BiH i njezinih zakona. Sada je Zapadu dosta...<\/p>","

Aleksandar Vu\u010di\u0107 kraj EU zastave. On bi ra\u0111e da je tu neka druga, u tri boje bojena...<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x739","hd_23659068_1920.jpg":"1920x1080","k_23659068_1280.jpg":"1280x1280","k_23659068_1024.jpg":"1024x1024","k_23659068_640.jpg":"640x640","k_23659068_480.jpg":"480x480","k_23659068_340.jpg":"340x340","k_23659068_220.jpg":"220x220","o_23659068_1280.jpg":"1280x923","o_23659068_1024.jpg":"1024x739","o_23659068_640.jpg":"640x461","o_23659068_480.jpg":"480x346","o_23659068_340.jpg":"340x245","o_23659068_220.jpg":"220x158","h_23659068_1280.jpg":"1280x854","h_23659068_1024.jpg":"1024x683","h_23659068_640.jpg":"640x427","h_23659068_480.jpg":"480x320","h_23659068_340.jpg":"340x227","h_23659068_220.jpg":"220x147","pp_23659068_1280.jpg":"1280x1628","pp_23659068_1024.jpg":"1024x1303","pp_23659068_640.jpg":"640x814","pp_23659068_480.jpg":"480x611","pp_23659068_340.jpg":"340x432","pp_23659068_220.jpg":"220x280"},{"size0":"713x511","hd_25225420_1920.jpg":"1920x1080","k_25225420_1280.jpg":"1280x1280","k_25225420_1024.jpg":"1024x1024","k_25225420_640.jpg":"640x640","k_25225420_480.jpg":"480x480","k_25225420_340.jpg":"340x340","k_25225420_220.jpg":"220x220","o_25225420_1280.jpg":"1280x917","o_25225420_1024.jpg":"1024x733","o_25225420_640.jpg":"640x458","o_25225420_480.jpg":"480x344","o_25225420_340.jpg":"340x243","o_25225420_220.jpg":"220x157","h_25225420_1280.jpg":"1280x854","h_25225420_1024.jpg":"1024x683","h_25225420_640.jpg":"640x427","h_25225420_480.jpg":"480x320","h_25225420_340.jpg":"340x227","h_25225420_220.jpg":"220x147","pp_25225420_1280.jpg":"1280x1628","pp_25225420_1024.jpg":"1024x1303","pp_25225420_640.jpg":"640x814","pp_25225420_480.jpg":"480x611","pp_25225420_340.jpg":"340x432","pp_25225420_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_24772111_1920.jpg":"1920x1080","k_24772111_1280.jpg":"1280x1280","k_24772111_1024.jpg":"1024x1024","k_24772111_640.jpg":"640x640","k_24772111_480.jpg":"480x480","k_24772111_340.jpg":"340x340","k_24772111_220.jpg":"220x220","o_24772111_1280.jpg":"1280x852","o_24772111_1024.jpg":"1024x682","o_24772111_640.jpg":"640x426","o_24772111_480.jpg":"480x319","o_24772111_340.jpg":"340x226","o_24772111_220.jpg":"220x146","h_24772111_1280.jpg":"1280x854","h_24772111_1024.jpg":"1024x683","h_24772111_640.jpg":"640x427","h_24772111_480.jpg":"480x320","h_24772111_340.jpg":"340x227","h_24772111_220.jpg":"220x147","pp_24772111_1280.jpg":"1280x1628","pp_24772111_1024.jpg":"1024x1303","pp_24772111_640.jpg":"640x814","pp_24772111_480.jpg":"480x611","pp_24772111_340.jpg":"340x432","pp_24772111_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25225466_1920.jpg":"1920x1080","k_25225466_1280.jpg":"1280x1280","k_25225466_1024.jpg":"1024x1024","k_25225466_640.jpg":"640x640","k_25225466_480.jpg":"480x480","k_25225466_340.jpg":"340x340","k_25225466_220.jpg":"220x220","o_25225466_1280.jpg":"1280x853","o_25225466_1024.jpg":"1024x682","o_25225466_640.jpg":"640x426","o_25225466_480.jpg":"480x320","o_25225466_340.jpg":"340x226","o_25225466_220.jpg":"220x146","h_25225466_1280.jpg":"1280x854","h_25225466_1024.jpg":"1024x683","h_25225466_640.jpg":"640x427","h_25225466_480.jpg":"480x320","h_25225466_340.jpg":"340x227","h_25225466_220.jpg":"220x147","pp_25225466_1280.jpg":"1280x1628","pp_25225466_1024.jpg":"1024x1303","pp_25225466_640.jpg":"640x814","pp_25225466_480.jpg":"480x611","pp_25225466_340.jpg":"340x432","pp_25225466_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4353257 Threads: 5 Questions: 137019404 Slow queries: 58530 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4100420 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/regija/zasto-je-aleksandar-vucic-u-strahu-od-toga-sto-ce-se-dogoditi-12-srpnja-sto-bi-taj-datum-mogao-znaciti-za-njega-i-bih-1304730 [printLink] => /vijesti/regija/zasto-je-aleksandar-vucic-u-strahu-od-toga-sto-ce-se-dogoditi-12-srpnja-sto-bi-taj-datum-mogao-znaciti-za-njega-i-bih-1304730?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 351228 [name] => Daytonski sporazum [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => daytonski-sporazum [link] => /tag/daytonski-sporazum ) [1] => stdClass Object ( [id] => 722595 [name] => Misija Althea [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-08 09:51:38 [main_article_id] => 0 [alias] => misija-althea [link] => /tag/misija-althea ) [2] => stdClass Object ( [id] => 722596 [name] => Bonnske ovlasti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-08 09:51:38 [main_article_id] => 0 [alias] => bonnske-ovlasti [link] => /tag/bonnske-ovlasti ) [3] => stdClass Object ( [id] => 722597 [name] => NATO samit [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-08 09:51:38 [main_article_id] => 0 [alias] => nato-samit [link] => /tag/nato-samit ) [4] => stdClass Object ( [id] => 369827 [name] => Aleksandar Vučić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => aleksandar-vucic [link] => /tag/aleksandar-vucic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 679375 [name] => Republika Srpska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => republika-srpska [link] => /tag/republika-srpska ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OPET BALVANI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zašto je Aleksandar Vučić u strahu od toga što će se dogoditi 12. srpnja? Što bi taj datum mogao značiti za njega i BiH [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3234 [name] => Zoran Šagolj [username] => zoran-agolj [email] => zoran-agolj@sd.hr [password] => $2y$10$tIfZayMMEQBtDnjPtu1K6uwW0tR6aJ9YVMB9PK6eFFOzAczYbw98a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zoran-sagolj-3234 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1752 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/de7d173dbb6f36fbc651af48772e1806?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/07/23659068.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Afp [mainImageDesc] =>

Pripadnici američke 101 padobranske divizije na vježbama u Poljskoj. Hoće li uskoro krenuti put BiH?

 

 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/07/23659068.jpg [title] =>

Pripadnici američke 101 padobranske divizije na vježbama u Poljskoj. Hoće li uskoro krenuti put BiH?

 

 

Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/07/25225420.jpg [title] =>

Barikade na Trebeviću. Više od 30 godina poslije onih prvih. Kakvi su to balvani u glavi...

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/07/24772111.jpg [title] =>

Milorad Dodik neprestano prijeti odvajanjem Republike Srpske, nepoštivanjem BiH i njezinih zakona. Sada je Zapadu dosta...

Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/07/25225466.jpg [title] =>

Aleksandar Vučić kraj EU zastave. On bi rađe da je tu neka druga, u tri boje bojena...

Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ionako zagrijanu političku i sigurnosnu atmosferu u Bosni i Hercegovini dodatno je potpalio srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

- Imamo mi mnogo većih briga od vaših podsmijeha. A to je i situacija na Kosovu, a danas nisam želio govoriti o situaciji u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj, jer vjerujem da će tamo situacija biti mnogo ozbiljnija i teža poslije 12. ili 13. srpnja – izjavio je Vučić u četvrtak u Beogradu.

Što je konkretno mislio novinari ga nisu stigli pitati, jer je ekspresno napustio njihovo društvo, vjerojatno svjesno ostavljajući regiju da se sada time bavi.

Po jednima, može se raditi o obljetnici pokolja u Srebrenici, koja pada u utorak 11. srpnja i u pravilu je svakoga puta imala dnevno-političkog odjeka. Prije osam godina i sam je Vučić bio napadnut dok je nazočio komemoraciji u Potočarima.

S druge strane, a što bi moglo biti vjerojatniji razlog, jest Summit NATO-a u Villnusu, koji se održava upravo 11. i 12. srpnja, a BiH će, makar i na marginama, biti jedna od tema. Očekivanja idu dotle da bi čelnici zemalja članica, a u strahu da Rusija ne destabilizira Balkan, mogli odlučiti poslati dodatne trupe u prvo hrvatsko istočno susjedstvo.

Takvo što im omogućuje sporazum Europske unije i Sjeverno-atlantskog saveza iz 2003. godine, gdje je jasno navedeno da će se se novi vojnici rasporediti u slučaju da je sigurnost BiH dovedena u pitanje. Prema rezolucijama Ujedinjenih naroda, one imaju izvršni mandat koji podrazumijeva i upotrebu sile, a kako bi se obranile od napada ili prijetnje napadom.

---

image

Aleksandar Vučić kraj EU zastave. On bi rađe da je tu neka druga, u tri boje bojena...

Afp
---

Trenutna misija EUFOR-a nosi naziv Althea, ali se ona na terenu ionako provodi korištenjem sredstava i resursa NATO-a. I EU i NATO za Misiju EUFOR Althea imaju na raspolaganju rezervne snage diljem Europe, koje u svakom trenutku mogu aktivirati i rasporediti na terenu.

U petak smo razgovarali s dva eksperta za sigurnosnu i političku situaciju u BiH, Edinom Subašićem iz Sarajeva i Milanom Šitarskim iz Mostara.

Subašić tako kaže da pouzdanih informacija o tome šta se sprema zasad nema i da se sve crpi iz postojećeg političkog konteksta. Ali, po njemu, tu su neki bitni indikatori:

- Najprije, to je nagli aktivizam Visokog predstavnika Christiana Schmidta, koji je konačno upotrijebio tzv. "bonnske ovlasti" za poništenje antidaytonskih odluka Skupštine Republike Srpske o nepoštivanju Ustavnog suda BiH. U četvrtak je poslao i diplomatski upozoravajuće pismo Službenom glasniku RS da njegove odluke moraju objaviti. Očigledno je da je Schmidt spreman i za oštrije mjere i da u tome ima jaku podršku SAD-a, Velike Britanije i Njemačke te još niza članica EU-a, mada ne svih. Stoga je vidljiva Dodikova nervoza, jer više ne može računati na jalovost OHR-a.

- Drugi indikator koji brine Vučića je znakovito ponovno fokusiranje predsjednika Bidena na Bosnu. Primajući vjerodajnice veleposlanika BiH Svena Alkalaja u Washingtonu, Biden je izričito naglasio efikasnu američku podršku integritetu i suverenitetu države Bosne!

To se u praksi očituje kroz milijunsku vojnu pomoć upućenu Oružanim snagama BiH i sve jači angažman NATO-a u regiji. Upravo u tom kontekstu, očekivanja od Summita NATO-a je da će odlukama Alijanse biti formalizirana još konkretnija pomoć. U Bosni se očekuje da bi snage EUFOR-a mogle biti ojačane američkim snagama kao sastavnice NATO-a, a za to već postoji pravna osnova u odredbama Daytonskog sporazuma – kaže ovaj bivši analitičar vojno-obavještajnih agencija u BiH.

Po njemu, Vučić i Dodik se najviše boje upravo tog scenarija, jer je očigledno da njih SAD i NATO više ništa ne pitaju. Interes SAD vidi u očuvanju Daytonskog projekta, koji je njihovo čedo, a Dodik je taj koji ga ozbiljno ugrožava.

Ne treba, isto tako kaže, zanemariti njihovo suzbijanje daljnjeg jačanja ruskog utjecaja na Balkanu, pri čemu je poznato da je Dodik glavni Putinov čovjek na Zapadnom Balkanu.

---

image

Milorad Dodik neprestano prijeti odvajanjem Republike Srpske, nepoštivanjem BiH i njezinih zakona. Sada je Zapadu dosta...

Afp
---

- Nije prvi put da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić daje izjave, ne samo u pitanju BiH, koje karakterizira znatan stupanj dramatičnosti, ali bez jasnog preciziranja konkretnih pojavnih oblika i indikatora te nagoviještene dramatične situacije. Njezinu konkretizaciju time ostavlja zainteresiranim javnostima i njihovim različitim segmentima.

S obzirom na to da su uglavnom u pitanju teme koje se tiču političkih, pa i sigurnosnih zbivanja regionalnog karaktera, za njih su zainteresirane javnosti nekoliko zemalja Jugoistočne Europe, a i donositelji odluka, pa i dijelovi javnosti izvan naše regije.

Raznolikost tih skupina i njihovih segmenata redovno dovodi do toga da se izjave predsjednika Vučića tumače različito od skupine do skupine i od segmenta do segmenta, što je moguće i njegov cilj, sukladan strateški eklektičkom karakteru njegove politike – reći će Milan Šitarski, član Stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara.

Uz najbolju volju, po njemu, u ovom trenutku zbilja je teško reći na što je konkretno mislio, te bi trebalo pričekati da prođe komemoracija u Srebrenici i samit NATO-a kako bi se možda dobio odgovor na to pitanje.

- U ovom trenutku bi se s nešto više sigurnosti moglo reći tek da on svoje izjave o BiH, pa i o Kosovu, ratu u Ukrajini i odnosu Srbije prema Rusiji posljednjih mjeseci vjerojatno daje vodeći računa prvenstveno o uzavreloj društvenoj i političkoj sceni u samoj Srbiji, a možda i o svom odnosu prema predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku, koji kronično varira između javnih manifestacija srdačne bliskosti i jedinstva s jedne, te neformaliziranog rivaliteta s druge strane – kaže ovaj naš sugovornik.

---

image

Barikade na Trebeviću. Više od 30 godina poslije onih prvih. Kakvi su to balvani u glavi...

---

Subašićeva je, pak, procjena, a koja se temelji i na nezavidnoj financijskoj situaciji manjeg BiH-entiteta i prijetnji bankrotom, da je Dodik osobno spreman ići do kraja i proglasiti odcjepljenje, ali RS nema resursa za takvo što. U kontekstu najavljenog Dodikova ojačavanja međuentitetske granice vidi i zaprečavanje ceste između Federacije i RS zemljom i kamenjem od prije nekoliko dana na Trebeviću.

- Također, nema naznaka da bi u tome imao ikakvu relevantnu vanjsku političku podršku izuzev od Rusije, eventualno Mađarske i Srbije (?), koja je u vlastitim velikim problemima oko Kosova. U Bosni se procjenjuje da bi se "ići do kraja" moglo odnositi samo na Dodika, budući da i on i Vučić sve češće javno iznose bojazan da je na Zapadu, prvenstveno u SAD-u i Velikoj Britaniji, odlučeno da se secesionizam u RS konkretnim mjerama konačno zaustavi, a to znači uklanjanje Dodika. Summit NATO-a će razriješiti mnoge dileme o sadržaju i dosezima akcija Zapada u Bosni – zaključuje Subašić.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Afp Afp Afp
Afp

Pripadnici američke 101 padobranske divizije na vježbama u Poljskoj. Hoće li uskoro krenuti put BiH?

 

 


Barikade na Trebeviću. Više od 30 godina poslije onih prvih. Kakvi su to balvani u glavi...

Afp

Milorad Dodik neprestano prijeti odvajanjem Republike Srpske, nepoštivanjem BiH i njezinih zakona. Sada je Zapadu dosta...

Afp

Aleksandar Vučić kraj EU zastave. On bi rađe da je tu neka druga, u tri boje bojena...

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/zasto-je-aleksandar-vucic-u-strahu-od-toga-sto-ce-se-dogoditi-12-srpnja-sto-bi-taj-datum-mogao-znaciti-za-njega-i-bih-1304730 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=de54035113b71f33dec92757ef49d3ee79c9e08a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Za%C5%A1to+je+Aleksandar+Vu%C4%8Di%C4%87+u+strahu+od+toga+%C5%A1to+%C4%87e+se+dogoditi+12.+srpnja%3F+%C5%A0to+bi+taj+datum+mogao+zna%C4%8Diti+za+njega+i+BiH&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fzasto-je-aleksandar-vucic-u-strahu-od-toga-sto-ce-se-dogoditi-12-srpnja-sto-bi-taj-datum-mogao-znaciti-za-njega-i-bih-1304730 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fzasto-je-aleksandar-vucic-u-strahu-od-toga-sto-ce-se-dogoditi-12-srpnja-sto-bi-taj-datum-mogao-znaciti-za-njega-i-bih-1304730 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OPET BALVANI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
RegijaOPET BALVANI

Zašto je Aleksandar Vučić u strahu od toga što će se dogoditi 12. srpnja? Što bi taj datum mogao značiti za njega i BiH

Piše Zoran Šagolj
8. srpnja 2023. - 09:51

Ionako zagrijanu političku i sigurnosnu atmosferu u Bosni i Hercegovini dodatno je potpalio srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

- Imamo mi mnogo većih briga od vaših podsmijeha. A to je i situacija na Kosovu, a danas nisam želio govoriti o situaciji u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj, jer vjerujem da će tamo situacija biti mnogo ozbiljnija i teža poslije 12. ili 13. srpnja – izjavio je Vučić u četvrtak u Beogradu.

Što je konkretno mislio novinari ga nisu stigli pitati, jer je ekspresno napustio njihovo društvo, vjerojatno svjesno ostavljajući regiju da se sada time bavi.

Po jednima, može se raditi o obljetnici pokolja u Srebrenici, koja pada u utorak 11. srpnja i u pravilu je svakoga puta imala dnevno-političkog odjeka. Prije osam godina i sam je Vučić bio napad...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 13:42