StoryEditorOCM
Regijagodišnje izvješće

Vučiću se ovo neće svidjeti, EU mu je jasno poručila: Srbija mora riješiti odnos s Hrvatskom i uvesti sankcije Rusiji

Piše Augustin Palokaj/JL
12. listopada 2022. - 20:18
Serbian President Aleksandar Vucic arrives at the Prague castle where the European Summit will take place in Prague, Czech Republic, on October 6, 2022. - Leaders from over 40 countries are set to meet in Prague on October 6, 2022, to launch the ”European Political Community”. (Photo by Ludovic MARIN/AFP)Ludovic Marin/Afp

Iznenadna uvjetna preporuka o dodjeli statusa kandidata Bosni i Hercegovini te najjasnija poruka dosad Srbiji da mora podržati sankcije protiv Rusije dva su ključna elementa ovogodišnjeg paketa proširenja EU i izvješća o napretku koje je danas u Bruxellesu usvojila Europska komisija.

Kao značajna prekretnica u procesu u paketu se spominju i nedavno otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom te potvrda da je Kosovo ispunilo sve uvjete o ukidanju viza za putovanje njegovih građana u EU.

Paket proširenja predstavio je povjerenik EU za proširenje Olivér Várhelyi najprije pred zastupnicima Europskog parlamenta, a potom i pred novinarima.

Tijekom rasprave u Europskom parlamentu brojni su zastupnici inzistirali upravo na pitanjima vezanim uz Srbiju i potrebu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 19:47