StoryEditor
RegijaSRBIJA: MEDIJSKI RAT

Vučiću bliski tabloidi ‘raskrinkali‘ mladića koji se požalio da mu je otac umro zbog manjka respiratora: Đufa je često izostajao s nastave!

8. srpnja 2020. - 13:29

Nije trebalo dugo čekati da se tabloidi s trajnom ulogom trbuhozboraca politika Aleksandra Vučića stave u službu obrane vlasti kroz diskreditiranje prosvjednika s beogradskih ulica.

Tako su i Informer i Kurir, gotovo istodobno, danas na svojim web stranicama pustili tekstove u kojima se "raskrinkava" mladić čija je kratka, ali emocionalna ispovijed pred kamerama N1 televizije ispred Skupštine gotovo postala zaštitni znak nasilnih demonstracija u večernjim satima utorka.

"Evo tko stoji iza rečenice: 'Ćale, ovo je za tebe!' Ima dugu nasilničku povijest! Lončar: Nije istina da mu je otac preminuo zbog nedostatka respiratora!", objavio je Informer, dok je Kurir u naslovu bio tek nešto blaži: "On je sinoć vikao Ćale ovo je za tebe: Đufa iz Majdanpeka poznat po nasilničkoj prošlosti, a evo tko mu je bio otac"...

Pa tako tabloidi donose usklađenu priču o jednom od "junaka" uličnog prosvjeda, Petru Đuriću, kojeg prijatelji zovu Đufa, inače sinu pokojnog slikara Ljubiše Đurića. Prenose i izjavu ministra zdravlja Zlatibora Lončara koji demantira Đufine navode, ističući kako zemunska bolnica ima više od 75 respiratora, pri čemu se ni u jednom trenutku, kaže, nije koristilo više od 30 uređaja.

"Inače, Đufa ima nasilničku povijest. Naime, on je poznat kao nasilnik iz Majdanpeka koji je s prijateljima maltretirao profesora povijesti Nebojšu Bazića u Gimnaziji 'Mile Arsenijević Bandera'. Đurić je neko vrijeme proveo u Americi gdje je studirao i igrao košarku, ali ga u Majdanpeku pamte kao vrlo problematičnog... Majdanpečanin J. S, momak koji pamti Đurića kao maturanta, svojevremeno je za Kurir ispričao da je Petar uvijek pravio probleme i da je više izostajao s nastave nego što je dolazio u školu. Pošto su njegovi roditelji bili imućni, Petar je među prvima dobio mobilni s kamerom i stalno je izazivao nevolje, snimao je svašta i snimke stavljao na internet. Dok je bio u gimnaziji, bio je baš problematičan, ali ga je štitila majka, koja je tu predavala likovni, a samim tim i drugi profesori. Dolazio je u školu samo da napravi neki problem" – potrudio se Kurir pronaći nekadašnjeg Đurićevog školskog kolegu.
Pa su tako "otkrili" i da je prosvjednik čija je izjava postala hit na društvenim mrežama s "još nekoliko nasilnika" mahao profesoru povijesti "srednjim prstom ispred lica"...

Srpski mediji prenose i izjavu zamjenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića: "Huligani rušili Beograd, a mi se borimo da sačuvamo živote".
Iza naslova na portalu mondo.rs stoji i Vesićevo pojašnjenje: "Oni koji nisu sudjelovali na izborima sada bi na silu zauzeli Narodnu skupštinu, puna su im usta Kosova i Metohije, a srbuju tisućama kilometara od KiM gdje ovi 'heroji' ne smiju otići".
Vesić dodaje da je "huligane koji su rušili Beograd" organizirao radikalni desničar Srđan Nogo (inače, bivši član ekstremističkih Dveri) te vladika Grigorije.

image
AFP


"Huligane koji su rušili Beograd organizirao je radikalni desničar Srđan Nogo, a inspiratori su bili Đilasov kum i politički guru Mlađan Đorđević i njihov osobni vladika i 'biznismen' koji se jučer proslavio izjavom da bi srušio hram Svetog Save - vladika Grigorije", naveo je Vesić.

I dok predsjednik Vučić, čiji je javni nastup i najava policijskog sata u utorak kasno poslijepodne i bila okidač za kasnije nemire ispred Skupštine, ovoga puta nije žurio s komentarima, u njegovo ime su se u srijedu ujutro oglasili bliski mu suradnici, Aleksandar Vulin i Ivica Dačić. Ministar obrane Vulin je tako poručio: "Srbija na silu mora odgovoriti silom zakona" (danas.rs).

Ministar vanjskih poslova i Vučićev koalicijski partner Dačić pak tvrdi: "Ne vjerujem da je skup spontano organiziran". 
A kad smo već kod pozadine demonstracija, Informer se potrudio imenovati, odnosno, prozvati još jednog oporbenog političara. Iako bivši gradonačelnik Beograda i bivši demokrat, danas predsjednik Stranke slobode i pravde, nije viđen na prosvjedu ispred Skupštine, završio je u prokazivačkom naslovu Informera: "Evo kako izgleda 'demokracija' Đilasovskih huligana! Zapaljena policijska i privatna vozila parkirana pored Skupštine".

Tenzije indikativno smiruje tek prvi čovjek srbijanskog stožera, epidemiolog Predrag Kon: "Još se razmišlja o policijskom satu, situacija u Beogradu se popravlja", naslov je s portala mondo.rs. Dr. Kon ističe kako njegov razgovor s Vučićem o uvođenju policijskog sata "nije odluka Kriznog stožera, već su to samo prva promišljanja".
Poručio je i da se situacija u Beogradu "popravlja i da nikome nije na kraj pameti da nekog maltretira". Na koncu je dodao i kako "postoje pokazatelji da se situacija popravlja u Beogradu", iz čega bi se moglo izvući i zaključak kako dr. Kon "omekšava" prvotnu Vučićevu najavu povratka na rigidnije mjere, odnosno, priprema teren za nešto blaže mjere nego što je to predjednik Srbije bio najavio u utorak.

image
AFP


Istodobno, Dejan Ilić s Vučiću nesklonog portala Peščanik.net piše: "Vučić je bezočno ponovno optužio žitelje Beograda da su nemarni prema vlastitom zdravlju. Te da ih zato on mora uzeti pod svoju strogu ruku i sačuvati od njih samih. Ej, isti onaj Vučić pod kojim se igrao derbi na gotovo punom stadionu. Isti onaj Vučić pod kojim su održani izbori, točno 14 dana poslije kojih imamo zabranu kretanja u Beogradu... Dakle, idiotski raspišete izbore, održite ih i onda dva tjedna kasnije uvedete zabranu kretanja da zaštitite one koji su se već zarazili izlaskom na izbore. Svi brojevi zaraženih i umrlih koje danas imamo, posljedica su predizborne razularenosti pod Vučićevim pokroviteljstvom, a ne neodgovornog ponašanja ljudi poslije izbora.

Ali, žitelji Beograda bit će kažnjeni, ni manje ni više, nego zato što ih je zarazio upravo onaj koji ih sad hoće kazniti što su se zarazili. Tako konačno prelazimo i na drugu stranu idiotizma. Jesmo li zaista takvi idioti da dopustimo da nas idiot kazni za vlastite greške predstavljajući te svoje greške kao naše? Je li ostalo barem zrno zdrave pameti u glavama žitelja Beograda, koje, ako ne baš za ovaj vikend, a onda svakako uskoro, može proklijati u opravdanu pobunu"...

Izdvojeno

01. kolovoz 2020 20:45