StoryEditorOCM
RegijaChristian Schmidt

Visoki predstavnik komentirao Dodikove prijetnje: ‘Želi me uhititi? To je ludilo! Ako nastavi, evo što ga čeka‘

Piše vijesti sd
8. rujna 2023. - 09:13

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt je za njemački FAZ komentirao prijetnje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da će ga uhititi ako stupi na teritorij tog entiteta, prenosi Klix.ba.

Schmidt kaže da će ipak doći u RS, a nije isključio ni Dodikovu smjenu ako nastavi s pretjeranim potezima.

U intervjuu koji je Schmidt jučer dao za Frankfurter Allgemeine Zeitung, objasnio je kako planira odgovoriti na Dodikovu prijetnju rekavši da će "naravno" nastaviti putovati u Republiku Srpsku. Dodikovo ponašanje je nazvao "političkim ludilom".

- Zaista imam sastanke u RS-u idućih dana i tjedana, posebno u Banjoj Luci, ali i u drugim gradovima. Toga se držim, najavio je Schmidt, dodajući da Dodik treba prestati sa svojim "egocentričnim ludilom".

Objasnio je i zašto je s pravnog aspekta njegovo uhićenje na teritoriju RS nemoguće.

- Osim činjenice da sam podložan Bečkoj diplomatskoj konvenciji i samim tim uživam imunitet, Dodik ne bi imao nadležnost da naredi uhićenje, jer nema ovlaštenja da izdaje upute policiji - rekao je Schmidt.

On upozorava Dodika da bi morao biti spreman "za neke prilično neugodne trenutke". Na upit hoće li smijeniti Dodika i kako će to napraviti, Schmidt je izbjegao odgovor:

- Ovo su razmatranja koja se ne iznose unaprijed. Vidjet ćemo kako će se međunarodna zajednica nositi s nekim tko predstavlja bliskog saveznika Vladimira Putina, rekao je.

Upitan za komentar da li bi mogao imati podršku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u slučaju da dođe do bilo kakve akcije protiv Dodika, Schmidt je dao još jedan polovičan odgovor:

- Vidjet ćemo je li Dodikova najava samo prazna priča ili će ih biti još više. Ako ih bude još, onda će biti vrlo ozbiljno. Nisam ni na koji način spreman za kompromisne pregovore, rekao je.

Schmidt je komentirao i da će, nakon što dođe u RS sljedećeg tjedna, i ne bude uhapšen, Dodik izgubiti svoju moćnu reputaciju među pristašama.

- Njegove pristalice jednostavno će shvatiti da on nikako ne radi uvijek ono što kaže - i da svojoj zemlji ne donosi ništa dobro, prokomentirao je Schmidt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 12:46