StoryEditorOCM
Regijanastavak suđenja

Velja Nevolja osporava iskaze svojih bivših suradnika: ‘Svako njihovo slovo sam zabilježio. Ovo je tako slatko...‘

Piše vijesti sd
20. lipnja 2023. - 23:33

Poslije više od mjesec dana pauze, nastavljeno je suđenje klanu zloglasnog srbijanskog ubojice i navijačkog vođe Veljka Belivuka, Velje Nevolje, za sedam teških ubojstava, otmice, silovanje, mučenje, prodaju droge i nedopušeno nošenje oružja.

U ovom sudskom postupku javno su svjedočila trojica okrivljenih – Srđan Lalić, Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević, koji su sklopili sporazume s tužiteljstvom o priznanju krivnje i nagodili se za manje kazne zatvora za istinito svjedočenje o kaznenim djelima koja im se optužnicom stavljaju na teret.

Srđan Lalić nagodio se na 18 godina, Bojan Hrvatin na 15, a Nikola Spasojević na 14 godina zatvora, i samim tim su dobili status optuženih suradnika, podsjeća N1.

S obzirom na to da su se njihova svjedočenja završila i da su ih ispitivali predsjednica sudskog vijeća, postupajući tužitelji, punomoćnici oštećenih, odvjetnici odbrane, kao i sami okrivljeni, na današnjem ročištu na redu je bilo iznošenje primjedbi na iskaze sve trojice optuženih suradnika. Odvjetnici obrane su tražili i da suđenje počne ispočetka. 

Prvi među optuženima koji je imao prigodu iznijeti primjedbe je prvookrivljeni Veljko Belivuk. On je kazao da će iznositi "kontradiktornosti u iskazima suradnika koje su dali tužiteljima, ali i pred sudom“.

Naime, treba napomenuti da su optuženi suradnici iskaze dali prije nego što su sklopili sporazume s tužiteljstvom. Od trenutka kada dobivaju statuse suradnika, oni su u obvezi govoriti samo istinu, jer bi u suprotnom njihovi sporazumi bili raskinuti.

Rekao je tako Belivuk da je suradnik Srđan Lalić lagao, ali i da je "najinteligentniji od svih suradnika".

"Lalić je vrlo inteligentan, zato ga je tužiteljstvo i izabralo, pošto on koristi svoj mozak, za razliku od Hrvatina i Spasojevića. Ali vidite, nama nije jasno kako je on dobio 18 godina zatvora za šest ubojstava“, rekao je Veljko Belivuk.

image

Veljko Belivuk i Srđan Lalić u vrijeme kad su bili gotovo nerazdvojni

Mup Srbije/

Belivuk je čitao transkripte sa svakog ročišta na kojima su suradnici svjedočili i umjesto konkretnih primjedbi iznosio je konstatacije i osobna zapažanja.

Ugavnom bi pročitao čitave paragrafe i onda iznio konstataciju da je suradnik ili lagao ili prema njegovom mišljenju nelogično govorio. Belivuk je rekao: "Ja sam ovo mjesecima pisao. Prst mi se iskrivio, plik imam. Ja sam 10 tisuća stranica transkripta pročitao. Oči su mi ispale. Svako njihovo slovo sam zabilježio. Ovo je tako slatko. Ovo je toliko sažeto, da bih ja onda samo pokvario ako bih to skratio“, prenosi  N1.

Predsednica sudskog veća zamolila ga je da ipak sažme koliko može i rekla da ga ne prekida već mu dopušta da kaže sve što ima, jer mu se na teret stavljaju teška kaznena djela.

Ali, Belivuk je nastavio s čitanjem transkripta...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 20:13