StoryEditorOCM
Regijazločini arkanovaca

Ubojstvo koje je povezalo Miloševića sa zločinima u RH: Došla se raspitati o nestalim rođacima pa su je bacili u bunar

Piše Snježana Pavić/JL
31. svibnja 2023. - 15:20

Šefovi tajne službe MUP-a Srbije ipak su krivi i za zločine u Hrvatskoj: u konačnoj presudi Jovica Stanišić i Franko Simatović proglašeni su krivima i kao sudionici u udruženom zločinačkom pothvatu srpskih snaga na čelu sa Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bilo etničko čišćenje u Hrvatskoj i BiH 1991-1995 radi stvaranja nove srpske države na razvalinama Jugoslavije.

Kazna im je povećana sa 12 na 15 godina zatvora, no važnije od toga je što je Žalbeno vijeće tijela koje je naslijedilo Haaški sud uvažilo argumente tužitelja da Stanišić i Simatović trebaju biti odgovorni i kao članovi udruženog zločinačkog pothvata, kao ključna veza političkog vrha Srbije i paravojnih postrojbi. U presudi iz 2021. proglašeni su krivima samo za zločine "Arkanovaca" u Bosanskom Šamcu, bez udruženog zločinačkog pothvata (što je u Haagu oblik odgovornosti, a ne kazneno djelo) a sad im je odgovornost proširena na još desetak općina širom BiH i na jedno u Hrvatskoj. Riječ je o ubojstvu Marije Senaši u Daljskoj Planini iz lipnja 1992., podsjeća Jutarnji list.

Nažalost, Tužiteljstvo se nije žalilo na dio presude iz 2021. gdje su suci prvostupanjskog vijeća ustvrdili da tužitelji nisu dokazali odgovornost Stanišića i Simatovića za pripremanje i organiziranje srpske pobune u Hrvatskoj 1991. i zločine Arkanovaca i drugih paravojnih skupina iz Srbije na tlu Hrvatske 1991. čiji je cilj bio izazvati rat i protjerati nesrpsko stanovništvo.

Ipak, nesumnjivo je potvrđena veza između Miloševićevog režima i paravojnih snaga iz Srbije koje su počinile najveće zločine u Hrvatskoj i BiH: "Tužiteljstvo je eliminiralo svaku sumnju da je SDB plaćala ljude koji su vodili Srpsku dobrovoljačku gardu, isplaćivala značajne iznose novca, a Stanišić i Simatović su bili odgovorni za te isplate", rekla je čitajući obrazloženje presude Graciela Gatto Santana, predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove i predsjedavajuća Žalbenog vijeća. Stanišić je bio šef SDB-a, Službe državne bezbednosti, odnosno tajne službe MUP-a Srbije, a Simatović njemu podređeni zapovjednik jedinice za specijalne operacije SDB-a.

Prema optužnici, Stanišiću i Simatoviću sudilo se za niz zločina Arkanovaca na istoku Hrvatske 1991. i 1992. Lokalni pobunjeni Srbi su po optužnici 9. studenoga 1991. skupa s Arkanovom Srpskom dobrovoljačkom gardom, uhapsile najmanje 9 hrvatskih i mađarskih civila u Erdutu, Dalj Planini i Erdut Planini, i odveli ih u centar za obuku Teritorijalne obrane u Erdutu i sutradan ih ubili. Nekoliko dana nakon toga, ubili su još troje ljudi koji su se došli raspitati što je s njihovim rođacima i bacili im tijela u bunar u Borovu.

image

Arkan u društvu s Radovanom Karadžićem, liderom bosanskih Srba

Bozidar Milosevic/Afp

Među ubijenima je bilo dvoje članova obitelji Mađara ubijenih u prvoj skupini. Nekoliko mjeseci kasnije, došla je Marija Senaši, rođena 1937., raspitati se o sudbini svojih rođaka. Skupina Arkanovaca i lokalnih pobunjenih Srba ubila je Mariju Senaši, a tijelo joj je bačeno u napušteni bunar u Dalj Planini. Sad su Stanišić i Simatović proglašeni krivima za njezino ubojstvo, ali ne i za ubojstva počinjena 1991. godine.

U Dalj Planini svake se godine komemoriraju mađarske žrtve Domovinskog rata. Nakon zauzimanja Erduta, od studenoga 1991. do veljače 1992. srpske paravojne postrojbe ubile su 37 civila u Dalj Planini. Nakon obilježavanja prošlogodišnje obljetnice, hrvatski medij na mađarskom jeziku Képes Újság objavio je kako se dogodio zločin: Arkanove jedinice i formacije mjesnih Srba su 09. studenog 1991. skupile 12 hrvatskih i mađarskih civila iz Erduta, Dalj Planine i Erdut planine, te ih odveli u takozvani ispitni centar u Erdutu, gdje su sljedeći dan pobili svih 12 osoba, piše Jutarnji list.

Osam od dvanaest žrtava pronađeno je u slavonskom selu Ćelije, jedan u njivama Dalj Planine, a troje pak u jednom bunaru u Borovu. Nekoliko dana kasnije, uhitili su i ubili još troje civila, od kojih je jedan bio rođak Mađara ubijenih prije nekoliko dana i usudio se raspitivati o sudbini odvedenih. U prosincu su uhitili i ubili još nekoliko osoba, također i u veljači 1992. godine. Mariju Senaši, rođenu 1937. godine, uhitili su 3. srpnja. I ona se raspitivala što se dogodilo s njenom obitelji. Kasnije joj je tijelo pronađeno na dnu jednog napuštenog bunara u Dalj Planini. Arkan je umro prije nego što je optužnica protiv njega objavljena, iz presude protiv Stanišića i Simatovića otpala su sva ubojstva civila u Hrvatskoj osim ubojstva Marije Senaši.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 20:41