StoryEditorOCM
Regijaima neka tajna veza

U srbijanski parlament ušla i Ruska stranka. Vučić tvrdi da ne zna ‘tko su ti ljudi‘, ali jedna ih stvar itekako veže

Piše vijesti sd
19. prosinca 2023. - 11:48

Ruska stranka za koju je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da "ne zna tko su ti ljudi“, imat će svog predstavnika u republičkom i pokrajinskom parlamentu.

Ipak, Vučić bi itekako trebao znati za ovu stranku, ako ne zbog toga što inače "sve zna", onda zbog činjenice da su ljudi koji predvode njenu listu godinama bili - istaknuti članovi "njegovog" SNS-a, piše danas.rs.

U Narodnoj skupštini, Ruska stranka imat će jednog predstavnika, nositelja liste i predsjednika stranke Slobodana Nikolića, dok će u Skupštini Vojvodine sigurno imati jednog, a možda i dva zastupnika.

Tako je izvjesno da će u pokrajinski parlament ući Ljubica Bertović, master psiholog iz Subotice i prva na pokrajinskoj listi, koja je inače bila istaknuti član vladajućeg SNS-a u Subotici.

Na republičkom nivou Ruska stranka je osvojila 0,3 posto, a na pokrajinskom 1 posto glasova, a kako je dobila je status manjinske (16 članova RIK-a je bilo za, dok je 10 glasalo protiv, a jedan bio suzdržan) ove brojke su im dovoljne da postanu parlamentarna stranka.

image
Cropix/Cropix

Ova stranka osnovana je 2013. godine u Šapcu, a njezin predsednik Slobodan Nikolić po struci je ekonomist, ali i predsednik Društva Srpsko-ruskog prijateljstva “Vladimir Putin”.

Radio je u udruzi “Srpski prag 98” koje pomaže neženjama iz Srbije pri sklapanju brakova sa ženama iz Rusije. Bio je kandidat i član Gradskog Vijeća Šapca u dva mandata i vijećnik u Skupštini grada. Ruska stranka na pokrajinske je izbore izašla prvi put.

Inačle, Zoran Alimpić, zamjenik člana GIK-a rekao je za Radio Slobodnu Evropu da je nekoliko članova Komisije konstatiralo da sa potpisima građana u nekoliko gradskih općina na izbornoj listi „Ruska stranka – Slobodan Nikolić“, „nešto nije u redu“.

„Potpisi građana su djelovali čudno, kao da ih je ista ruka potpisivala, zatim potpisivanje inicijalima, neke žvrljotine i slično“, naveo je on.

Osim toga, članica GIK-a u proširenom sastavu Sofija Mandić primijetila je da je među potpisnicima koji su podržali izbornu listu Ruske stranke jedna njena poznanica. Kako je Mandić kazala, poznanica joj je rekla da nije potpisala nikakvu podršku izbornoj listi Ruske stranke i "da ne zna o čemu se radi". GIK je ipak usvojio listu, piše danas.rs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 02:15