StoryEditorOCM
RegijaVjerovali ili ne

U Mostaru je podijeljen i odvoz smeća, Hrvati i Bošnjaci imau svoje komunalne firme, kao i treću koja ih financira

Piše vijesti sd
9. srpnja 2023. - 09:19
Mostar, grad bogate povijesti i kulture, nikako da profunkcionira u komunalnim i političkim pitanjimaBožo Radić/Cropix

Osim ljepote, kulture i bogate povijesti, kao i teškog, krvavog rata, Mostar je pojam i poslijeratnih međunacionalnih podjela i nefunkciniranja, pa i neustroja gradskih institucija.

Priča o spajanju komunalnih poduzeća u Mostaru traje još od 2006. godine, od odluke koja je bila rezultat arbitraže specijalnog izaslanika OHR-a Norberta Wintersteina, kada su mostarski vijećnici usvojili odluku o osnivanju javnog poduzeća za obavljanje komunalnih poslova za cijeli Mostar.

Ta odluka je podrazumijevala da će prestati postojati dva komunalna poduzeća, "Komos" i "Parkovi", i da će jedinstveno poduzeće startati 2007. godine. Ali, umjesto toga, Mostar je dobio "Komunalno" kao treće, novoosnovano poduzeće. Ono je trenutačno nositelj svih komunalnih aktivnosti, s podugovaračima JP "Parkovi" i "Komos", koji naplatu i odvoz smeća vrše odvojeno u dva dijela grada.

image

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić s Lanom Pudar, osvajačicom europske zlatne medalje u plivanju

Antonio Balic/Cropix

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić ujedinjenje komunalnih poduzeća ponovno je najavio u ožujku rekavši kako vjeruje da će se realizirati za mjesec dana, što se nije dogodilo, a prije nekoliko dana je predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić razgovarao s predstavnicima Sindikata radnika komunalne privrede Hercegovačko neretvanskog kantona (HNK) o aktivnostima za ujedinjenje gradskih komunalnih poduzeća, piše Klix.ba.

Beskonačno odgađanje odluke

Sindikat je pozdravio aktivnosti gradske uprave uvjeren da će se time konačno uvesti red u komunalu, steći uvjeti za veće plaće radnicima i da će građani imati učinkovitu komunalnu uslugu, a time i čistiji i ljepši Mostar.

Međutim, predsjednik Udruženja za zaštitu prava potrošača Fortuna i dugogodišnji aktivist Marin Bago, koji je odličan poznavalac stanja komunale i koji je podnio kaznene prijave protiv njih još za vrijeme bivšeg gradonačelnika Ljube Bešlića, smatra to "pričom za budale".

image

U Mostaru su ratni ožiljci vidljivi na sve strane, od porušenih zgrada do narušenog funkcioniranja institucija

Nikola Vilić/ Cropix

"Tko god vjeruje u tu priču, nije informiran o čitavoj situaciji. Ključna stvar od koje se počinje u komunali proces odvijati je Odluka o obavljanju komunalne djelatnosti. Ona se ne donosi od 2016. godine iako ju je Grad Mostar bio dužan donijet, ona još ne postoji", kaže Bago.

Ta odluka objašnjava tko čisti i uređuje grad, tko se bavi zajedničkom komunalnom potrošnjom i što sve ona podrazumijeva. On smatra da gradonačelnik i predsjednik GV-a odbijaju donijeti tu odluku, svjesni da ni jedno od gradskih poduzeća nije u stanju samostalno odraditi taj dio posla.

strankama ujedinjavanje nije u interesu

"Svi znamo da su to stranačke firme, da je tu nepotizam došao do grla, ali njihovi ukupni kapaciteti i kad se sve tri firme spoje ne mogu održavati grad. Oni izmišljaju poslove, a ne mogu ni pola novca potrošiti. S druge strane, poduzeća se ne mogu ujediniti jer je ‘Komos‘ pod stečajem godinama, politički se samo održava da može nešto raditi i primati novac iz gradskog proračuna, a 49 posto je firme u privatnom suvlasništvu", pojasnio je Bago. JP "Komunalno" nema dostajuće kapacitete, opremu ni ljude, pa ne vidi što se tu može i treba ujediniti.

image

Gradnja nove zgrade Hrvatskog narodnog kazališta veliki je komunalni zahvat, ali i odvoz smeća mora biti važan

Nikola Vilić/ Cropix

"One preživljavaju isključivo trošeći budžet, dakle naš novac, a uslugu nam ne mogu pružiti. Nikad se neće ujediniti, jer su to stranački novčanici i one služe za izvlačenje novca i za uhljebljivanje svojih kadrova. Ni jednoj stranci na vlasti u Mostaru nije u interesu ujedinjavanje jer od mnogih ljudi su ta poduzeća protuzakonito napravila bogataše", naglasio je Bago.

On kaže da svima odgovara ovaj status quo, pogotovo kada se građani ne bune puno za uslugu koju praktički i nemaju. Tvrdi da su nedavno tražili od Grada operativni dinamički plan za određena naselja, te ustanovili da on ne postoji, što je pokazalo katastrofalno stanje.

podnio kaznenu prijavu

"Ako Grad Mostar nema operativne i dinamičke planove za kvart, znači da nema ni za čitav grad. To nam nameće niz pitanja, kako određuju cijene, kako planiraju, kako se radi, kako se kontrolira, to je jedan obični raspašoj. Tu bi trebalo reagirati Tužiteljstvo HNK, ali, nažalost, je i to jedna propala institucija od koje nema ništa", kaže Bago.

Podsjeća da je za vrijeme bivšeg gradonačelnika Ljube Bešlića, Tužiteljstvu HNK-a podnio kaznenu prijavu zbog komunale i niza nepravilnosti, ali da nikad nije bilo reakcije, zbog čega se žalio i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću na njihov rad.

image

Mostar, grad bogate povijesti i kulture, nikako da profunkcionira u komunalnim i političkim pitanjima

Božo Radić/Cropix

"PokojniBešlić ostavio je Grad s proračunom od sedam milijuna u komunali, a ovi sada imaju 19 milijuna i zaista ne vidim kako će se to rješavati. Ali, ne pristajem da netko 15 godina govori da će ujediniti mostarska poduzeća i nitko to ne bi trebao uzimati ozbiljno", zaključio je Bago za Klix.ba.

Odvoz smeća i čišćenje grada, osim što je životno važna djelatnost, odličan je pokazatelj ukupnog stanja u Mostaru. Ako se ne mogu ujediniti i funkcionirati komunalna poduzeća, kako će onda više instance?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 17:35