stdClass Object ( [id] => 1343779 [title] => Prošlo je 105 godina od osnutka prve Jugoslavije. Je li Hrvatska srljala ‘kao guske u maglu‘ ili je to bio jedini izlaz? [alias] => proslo-je-105-godina-od-osnutka-prve-jugoslavije-je-li-hrvatska-srljala-kao-guske-u-maglu-ili-je-to-bio-jedini-izlaz [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U ime njegova veličanstva kralja Petra I. proglašavam ujedinjenje Srbije sa zemljama nezavisne Države Slovenaca, Hrvata i Srba u jedinstveno kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca – rekao je 1. prosinca 1918. srbijanski regent Aleksandar Karađorđević.

Tim riječima, koje su popraćene pljeskom okupljenih južnoslavenskih političara iz bivše Austro-Ugarske, stvorena je država koja je kasnije zapamćena po imenu Jugoslavija. Prije tih sudbonosnih riječi tridesetak dana postojala je provizorna Država SHS, koja je obuhvaćala Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i dijelove današnje Vojvodine. Ta je država stvorena odlukom Hrvatskoga sabora koji je 29. listopada 1918. proglasio prekid naših stoljetnih veza s Carevinom Austrijom i Kraljevinom Ugarskom.

Nakon nekoliko mjeseci političkog "potezanja", vladajuća Hrvatsko-srpska koalicija i saborska oporba prihvatili su žurni prijedlog vođe saborske većine Svetozara Pribićevića da Hrvatska nakon napuštanja monarhije Habsburgovaca uđe u novoosnovanu Državu Slovenaca, Hrvata i Srba. Prema Pribićevićevim riječima, jedina svrha postojanja te države bila je ujedinjenje sa Srbijom u jugoslavensku državu koja se imala protezati od rijeke Soče na zapadu do grada Soluna u Grčkoj, na krajnjem jugoistoku.

---

image

Svetozar Pribičević, vođa tadašnje saborske većine

---

‘Uništene Hrvatska i Srbija‘

Taj je prijedlog u Saboru primljen uz buran pljesak i povike odobravanja. Bila je to za dugo vremena posljednja sjednica Hrvatskoga sabora, koji je svoj rad nakratko obnovio tek tijekom Drugoga svjetskog rata.

Za ozračje koje je vladalo među tadašnjom hrvatskom političkom elitom karakterističan je kratki odlomak razgovora splitskoga gradonačelnika Josipa Smodlake s jednim pravaškim političarom, a koji se krajem studenoga 1918. odigrao u Hrvatskome saboru.

"Što si to učinio, doktore, uništio si 800-godišnju Hrvatsku", rekao je Smodlaki sav u suzama jedan od članova saborske pravaške manjine.

"Nisam uništio samo Hrvatsku, nego i Srbiju, a mjesto njih imamo veliku Jugoslaviju."

---

image

Josip Smodlaka i njegova čuvena rečenica: "Nisam uništio samo Hrvatsku, nego i Srbiju, a mjesto njih imamo veliku Jugoslaviju."

---

A tom "uništenju" prethodila je sudbonosna sjednica središnjeg odbora Narodnoga vijeća Države SHS na kojoj je u noći s 24. na 25. studenoga donesena odluka o odlasku u Beograd i ujedinjenju s Kraljevinom Srbijom. Ovo u biti paradržavno političko tijelo kojemu je Sabor prepustio odlučivanje o sudbini Hrvatske pokušao je "prodrmati" Stjepan Radić, čije je upozorenje "ne srljajte kao guske u maglu" ostalo zapamćeno u našoj kolektivnoj podsvijesti. U čitavoj stvari važno je to što je Stjepan Radić upozoravao na objektivnu činjenicu da je tadašnja hrvatska politička elita mimo Hrvatskoga sabora i mimo demokratski izražene volje hrvatskih građana krenula stvarati novu državu sa Srbijom.

---

image

Stjepan Radić nije bio za tako brzo ujedinjenje sa Srbijom u novu državnu zajednicu

Afp
---

Ipak, gledano strateški, Hrvatska tada nije imala puno izbora jer su na njezin teritorij počele ulaziti talijanska i srbijanska vojska, pri čemu su srbijanski vojnici nerijetko izgledali kao osloboditelji od talijanskih osvajača, kako što je to bilo npr. u Splitu, gdje je krajem studenoga 1918., prema pisanju dnevnika Novo doba, osvanuo transparent na kojemu je pisalo:

"Dobro došli braćo! Orlovi beli... Pomoz Bog junaci."

No ova priča ima i drugu stranu, koju pokazuju riječi koje je regentu Aleksandru tih dana uputio utjecajni srbijanski vojvoda (feldmaršal) Živojin Mišić.

---

image

Feldmaršal Živojin Mišić: "Što mi znamo o Hrvatima? Ništa, skoro ništa"

---

"Što mi znamo o Hrvatima? Ništa, skoro ništa. Nekoliko jugoslavenski nastrojenih hrvatskih političara i pjesnika nisu hrvatski narod. Većina u tomu narodu o nama misli vrlo loše, kako su ih stoljećima odgajali Beč i Vatikan. Većina njih žali za Austro-Ugarskom iako su stalno kukali zbog njezina postupanja. Stoljeća su, vaše visočanstvo, postavila neke pregrade koje se ne mogu ukloniti nikakvim deklaracijama o bratstvu, niti našim bajunetama."

Sudbonosni Londonski ugovor

Iza tih riječi stajala je činjenica da se Hrvatska nakon 1. prosinca 1918. našla izvan srednjoeuropskoga političkoga i civilizacijskoga okružja u kojem je bila osam stoljeća i da je bila uključena u projekt stvaranja nove kulturne i nacionalne samosvijesti koji je trebao rezultirati jugoslavizacijom Hrvatske.

U čitavoj stvari vrlo je zanimljivo što je službeni Beograd hrvatsku elitu tih dana upozorio kako može izabrati između Jugoslavije i velike Srbije te da u novoj državi nema mjesta za hrvatsku državnost. Stoljetno nasljeđe hrvatske državnosti smatrano je opasnom habsburškom tvorbom koja bi ometala, navodno prirodnu, dominaciju Srbije i njezine državnosti. Po tadašnjoj beogradskoj logici, samostalna Hrvatska mogla se protezati na vrlo malenom području zapadno od linije Virovitica – Karlovac – Karlobag, koja je sedamdesetak godina kasnije postala ratni cilj srbo-jugoslavenske agresije na Hrvatsku.

U pozadini ovakvoga držanja službenoga Beograda bio je za Hrvatsku sudbonosni Londonski ugovor iz 1915., kojim su Italija, Srbija i manjim dijelom Crna Gora podijelile najveći dio hrvatske obale Jadrana. Tu podjelu hrvatskoga teritorija su, svaka iz svojih strateških razloga, dogovorile Velika Britanija i Rusija, a Francuska ga je prešutno odobrila. S obzirom da se svima podrazumijevalo kako Slavonija, skupa s Bosnom i Hercegovinom, treba pripasti Srbiji, eventualno nezavisna Hrvatska je trebala obuhvaćati samo središnji dio naše domovine plus obalu od Istre do Dalmacije, uključujući luke Rijeku i Karlobag, te otoke Sv. Grgur i Rab.

---

image

Franjo Supilo - uzdao se u obećanje britanskog ministra vanjskih poslova Edwarda Greya, da će Hrvatska imati pravo na samoodređenje, a koja bi se sastojala od današnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Naravno, uvjet je bio da to prihvati vlada Srbije

---

Ipak, već su se onda čuli glasovi u prilog hrvatskim interesima. Primjer toga bio je moćni britanski ministar vanjskih poslova Edward Grey, koji je hrvatskom emigrantu Franu Supilu obećao samoodređenje i ujedinjenje Hrvatske, koja bi se sastojala od današnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Naravno, ako to prihvati vlada Srbije.

Još je precizniji bio stalni podtajnik u britanskome ministarstvu vanjskih poslova Arthur Nicholson, koji je rekao:

"Dalmacija je slavenska zemlja koja se teži ujediniti s ostatkom Hrvatske i ogorčeno će se odupirati pokušaju uklapanja u Italiju."

Hrvatska politička elita računala je da uz pomoć Srbije može suzbiti talijanske ambicije na hrvatskoj obali Jadrana, te je očekivala da će uspostavom Jugoslavije velikosrpske ambicije službenoga Beograda biti manje opasne. Uz sve ovo važno je znati da se ulazak Hrvatske u jugoslavensku državu zbio u vrlo kaotičnim prilikama raspada pravnoga i društvenog okvira bivše monarhije Habsburgovaca te hrvatska politička elita nije imala dovoljno ni snage ni volje da spriječi anarhiju.

Prosinačke žrtve

Ipak, tadašnja žurba hrvatske političke elite već je četiri dana nakon nastanka Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca izazvala hrvatski bunt. Naime, žrtve spontanih prosvjeda na Trgu bana Jelačića u Zagrebu 5. prosinca 1918. predstavljaju krvavi epilog stvaranja Jugoslavije.

Historiografska istraga koju su za potrebe knjige "Petoprosinačka pobuna" proveli povjesničari Mislav Gabelica i Stjepan Matković pokazala je da je riječ o improviziranoj pobuni koja je bila izraz realnoga hrvatskoga političkog nezadovoljstva. Iza te pobune nije izravno stajala ni jedna stranka niti je riječ bila o stranim agentima, kako se često pisalo u jugoslavenskoj historiografiji. Hrvatski vojnici i građani kojima se nije sviđala opcija služenja jugoslavensko-srpskome režimu izveli su politički prosvjed koji je u strogo političkom smislu zakasnio, jer je možda prije 1. prosinca mogao utjecati na držanje kolebljivoga dijela elita. Sada je bilo kasno.

Riječ je na kraju bila o spontanom prosvjedu protiv brisanja hrvatske državnosti, tijekom kojega su čuvari novonastaloga jugoslavenskog režima hladnokrvno pucali na prosvjednike.

U tome smislu pobuna od 5. prosinca zaista jest hrvatska tragedija, koja je najavila mnoge slične tragedije tijekom burnog i krvavoga 20. stoljeća, koje je i danas teško zaboraviti.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NA DANAŠNJI DAN [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => NA DANAŠNJI DAN 2 0 7783 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-30 12:32:32 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => Tihomir RAJČIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-01 11:06:41 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-12-01 11:06:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Prošlo je 105 godina od osnutka prve Jugoslavije. Je li Hrvatska srljala 'kao guske u maglu' ili je to bio jedini izlaz? page_title=Prošlo je 105 godina od osnutka prve Jugoslavije. Je li Hrvatska srljala 'kao guske u maglu' ili je to bio jedini izlaz? [metakey] => prva jugoslavija, Kraljevina, aleksandar karađorđević, Ujedinjene Slavena, Prosinačke žrtve [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/30\/10538001.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/30\/26133753.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/30\/26133733.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/30\/26133731.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/30\/26133730.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/30\/26133726.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["NS RS","","","Afp","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Prestolonasljednik Aleksandar, kao Regent Kraljevine Srbije progla\u0161ava \u201dujedinjenje svih zemalja Srba, Hrvata i Slovenaca u jedinstvenu dr\u017eavu\u201d<\/p>","

Franjo Supilo - uzdao se u obe\u0107anje britanskog ministra vanjskih poslova Edwarda Greya, da \u0107e Hrvatska imati pravo na samoodre\u0111enje, a koja bi se sastojala od dana\u0161nje Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Naravno, uvjet je bio da to prihvati vlada Srbije<\/p>","

Feldmar\u0161al \u017divojin Mi\u0161i\u0107: \u201d\u0160to mi znamo o Hrvatima? Ni\u0161ta, skoro ni\u0161ta\u201d<\/p>","

Stjepan Radi\u0107 nije bio za tako brzo ujedinjenje sa Srbijom u novu dr\u017eavnu zajednicu<\/p>","

Josip Smodlaka i njegova \u010duvena re\u010denica: \u201dNisam uni\u0161tio samo Hrvatsku, nego i Srbiju, a mjesto njih imamo veliku Jugoslaviju.\u201d<\/p>","

Svetozar Pribi\u010devi\u0107, vo\u0111a tada\u0161nje saborske ve\u0107ine<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1000x486","hd_10538001_1920.jpg":"1920x1080","k_10538001_1280.jpg":"1280x1280","k_10538001_1024.jpg":"1024x1024","k_10538001_640.jpg":"640x640","k_10538001_480.jpg":"480x480","k_10538001_340.jpg":"340x340","k_10538001_220.jpg":"220x220","o_10538001_1280.jpg":"1280x622","o_10538001_1024.jpg":"1024x497","o_10538001_640.jpg":"640x311","o_10538001_480.jpg":"480x233","o_10538001_340.jpg":"340x165","o_10538001_220.jpg":"220x106","h_10538001_1280.jpg":"1280x854","h_10538001_1024.jpg":"1024x683","h_10538001_640.jpg":"640x427","h_10538001_480.jpg":"480x320","h_10538001_340.jpg":"340x227","h_10538001_220.jpg":"220x147","pp_10538001_1280.jpg":"1280x1628","pp_10538001_1024.jpg":"1024x1303","pp_10538001_640.jpg":"640x814","pp_10538001_480.jpg":"480x611","pp_10538001_340.jpg":"340x432","pp_10538001_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3413","hd_26133753_1920.jpg":"1920x1080","k_26133753_1280.jpg":"1280x1280","k_26133753_1024.jpg":"1024x1024","k_26133753_640.jpg":"640x640","k_26133753_480.jpg":"480x480","k_26133753_340.jpg":"340x340","k_26133753_220.jpg":"220x220","o_26133753_1280.jpg":"1280x2275","o_26133753_1024.jpg":"1024x1820","o_26133753_640.jpg":"640x1137","o_26133753_480.jpg":"480x853","o_26133753_340.jpg":"340x604","o_26133753_220.jpg":"220x391","h_26133753_1280.jpg":"1280x854","h_26133753_1024.jpg":"1024x683","h_26133753_640.jpg":"640x427","h_26133753_480.jpg":"480x320","h_26133753_340.jpg":"340x227","h_26133753_220.jpg":"220x147","pp_26133753_1280.jpg":"1280x1628","pp_26133753_1024.jpg":"1024x1303","pp_26133753_640.jpg":"640x814","pp_26133753_480.jpg":"480x611","pp_26133753_340.jpg":"340x432","pp_26133753_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3061","hd_26133733_1920.jpg":"1920x1080","k_26133733_1280.jpg":"1280x1280","k_26133733_1024.jpg":"1024x1024","k_26133733_640.jpg":"640x640","k_26133733_480.jpg":"480x480","k_26133733_340.jpg":"340x340","k_26133733_220.jpg":"220x220","o_26133733_1280.jpg":"1280x2040","o_26133733_1024.jpg":"1024x1632","o_26133733_640.jpg":"640x1020","o_26133733_480.jpg":"480x765","o_26133733_340.jpg":"340x542","o_26133733_220.jpg":"220x350","h_26133733_1280.jpg":"1280x854","h_26133733_1024.jpg":"1024x683","h_26133733_640.jpg":"640x427","h_26133733_480.jpg":"480x320","h_26133733_340.jpg":"340x227","h_26133733_220.jpg":"220x147","pp_26133733_1280.jpg":"1280x1628","pp_26133733_1024.jpg":"1024x1303","pp_26133733_640.jpg":"640x814","pp_26133733_480.jpg":"480x611","pp_26133733_340.jpg":"340x432","pp_26133733_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2907","hd_26133731_1920.jpg":"1920x1080","k_26133731_1280.jpg":"1280x1280","k_26133731_1024.jpg":"1024x1024","k_26133731_640.jpg":"640x640","k_26133731_480.jpg":"480x480","k_26133731_340.jpg":"340x340","k_26133731_220.jpg":"220x220","o_26133731_1280.jpg":"1280x1938","o_26133731_1024.jpg":"1024x1550","o_26133731_640.jpg":"640x969","o_26133731_480.jpg":"480x726","o_26133731_340.jpg":"340x514","o_26133731_220.jpg":"220x333","h_26133731_1280.jpg":"1280x854","h_26133731_1024.jpg":"1024x683","h_26133731_640.jpg":"640x427","h_26133731_480.jpg":"480x320","h_26133731_340.jpg":"340x227","h_26133731_220.jpg":"220x147","pp_26133731_1280.jpg":"1280x1628","pp_26133731_1024.jpg":"1024x1303","pp_26133731_640.jpg":"640x814","pp_26133731_480.jpg":"480x611","pp_26133731_340.jpg":"340x432","pp_26133731_220.jpg":"220x280"},{"size0":"472x587","hd_26133730_1920.jpg":"1920x1080","k_26133730_1280.jpg":"1280x1280","k_26133730_1024.jpg":"1024x1024","k_26133730_640.jpg":"640x640","k_26133730_480.jpg":"480x480","k_26133730_340.jpg":"340x340","k_26133730_220.jpg":"220x220","o_26133730_1280.jpg":"1280x1591","o_26133730_1024.jpg":"1024x1273","o_26133730_640.jpg":"640x795","o_26133730_480.jpg":"480x596","o_26133730_340.jpg":"340x422","o_26133730_220.jpg":"220x273","h_26133730_1280.jpg":"1280x854","h_26133730_1024.jpg":"1024x683","h_26133730_640.jpg":"640x427","h_26133730_480.jpg":"480x320","h_26133730_340.jpg":"340x227","h_26133730_220.jpg":"220x147","pp_26133730_1280.jpg":"1280x1628","pp_26133730_1024.jpg":"1024x1303","pp_26133730_640.jpg":"640x814","pp_26133730_480.jpg":"480x611","pp_26133730_340.jpg":"340x432","pp_26133730_220.jpg":"220x280"},{"size0":"927x1502","hd_26133726_1920.jpg":"1920x1080","k_26133726_1280.jpg":"1280x1280","k_26133726_1024.jpg":"1024x1024","k_26133726_640.jpg":"640x640","k_26133726_480.jpg":"480x480","k_26133726_340.jpg":"340x340","k_26133726_220.jpg":"220x220","o_26133726_1280.jpg":"1280x2073","o_26133726_1024.jpg":"1024x1659","o_26133726_640.jpg":"640x1036","o_26133726_480.jpg":"480x777","o_26133726_340.jpg":"340x550","o_26133726_220.jpg":"220x356","h_26133726_1280.jpg":"1280x854","h_26133726_1024.jpg":"1024x683","h_26133726_640.jpg":"640x427","h_26133726_480.jpg":"480x320","h_26133726_340.jpg":"340x227","h_26133726_220.jpg":"220x147","pp_26133726_1280.jpg":"1280x1628","pp_26133726_1024.jpg":"1024x1303","pp_26133726_640.jpg":"640x814","pp_26133726_480.jpg":"480x611","pp_26133726_340.jpg":"340x432","pp_26133726_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7720666 Threads: 2 Questions: 1629081150 Slow queries: 4839762 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111219842 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/regija/proslo-je-105-godina-od-osnutka-prve-jugoslavije-je-li-hrvatska-srljala-kao-guske-u-maglu-ili-je-to-bio-jedini-izlaz-1343779 [printLink] => /vijesti/regija/proslo-je-105-godina-od-osnutka-prve-jugoslavije-je-li-hrvatska-srljala-kao-guske-u-maglu-ili-je-to-bio-jedini-izlaz-1343779?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 665185 [name] => prva jugoslavija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-30 15:38:30 [main_article_id] => 0 [alias] => prva-jugoslavija [link] => /tag/prva-jugoslavija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 738870 [name] => Kraljevina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-01 12:06:59 [main_article_id] => 0 [alias] => kraljevina [link] => /tag/kraljevina ) [2] => stdClass Object ( [id] => 636400 [name] => aleksandar karađorđević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-19 08:54:11 [main_article_id] => 0 [alias] => aleksandar-karadordevic [link] => /tag/aleksandar-karadordevic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 738871 [name] => Ujedinjene Slavena [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-01 12:06:59 [main_article_id] => 0 [alias] => ujedinjene-slavena [link] => /tag/ujedinjene-slavena ) [4] => stdClass Object ( [id] => 738872 [name] => Prosinačke žrtve [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-01 12:07:00 [main_article_id] => 0 [alias] => prosinacke-zrtve [link] => /tag/prosinacke-zrtve ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NA DANAŠNJI DAN [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Prošlo je 105 godina od osnutka prve Jugoslavije. Je li Hrvatska srljala ‘kao guske u maglu‘ ili je to bio jedini izlaz? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/30/10538001.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => NS RS [mainImageDesc] =>

Prestolonasljednik Aleksandar, kao Regent Kraljevine Srbije proglašava ”ujedinjenje svih zemalja Srba, Hrvata i Slovenaca u jedinstvenu državu”

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/30/10538001.jpg [title] =>

Prestolonasljednik Aleksandar, kao Regent Kraljevine Srbije proglašava ”ujedinjenje svih zemalja Srba, Hrvata i Slovenaca u jedinstvenu državu”

NS RS ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/30/26133753.jpg [title] =>

Franjo Supilo - uzdao se u obećanje britanskog ministra vanjskih poslova Edwarda Greya, da će Hrvatska imati pravo na samoodređenje, a koja bi se sastojala od današnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Naravno, uvjet je bio da to prihvati vlada Srbije

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/30/26133733.jpg [title] =>

Feldmaršal Živojin Mišić: ”Što mi znamo o Hrvatima? Ništa, skoro ništa”

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/30/26133731.jpg [title] =>

Stjepan Radić nije bio za tako brzo ujedinjenje sa Srbijom u novu državnu zajednicu

Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/30/26133730.jpg [title] =>

Josip Smodlaka i njegova čuvena rečenica: ”Nisam uništio samo Hrvatsku, nego i Srbiju, a mjesto njih imamo veliku Jugoslaviju.”

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/30/26133726.jpg [title] =>

Svetozar Pribičević, vođa tadašnje saborske većine

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U ime njegova veličanstva kralja Petra I. proglašavam ujedinjenje Srbije sa zemljama nezavisne Države Slovenaca, Hrvata i Srba u jedinstveno kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca – rekao je 1. prosinca 1918. srbijanski regent Aleksandar Karađorđević.

Tim riječima, koje su popraćene pljeskom okupljenih južnoslavenskih političara iz bivše Austro-Ugarske, stvorena je država koja je kasnije zapamćena po imenu Jugoslavija. Prije tih sudbonosnih riječi tridesetak dana postojala je provizorna Država SHS, koja je obuhvaćala Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i dijelove današnje Vojvodine. Ta je država stvorena odlukom Hrvatskoga sabora koji je 29. listopada 1918. proglasio prekid naših stoljetnih veza s Carevinom Austrijom i Kraljevinom Ugarskom.

Nakon nekoliko mjeseci političkog "potezanja", vladajuća Hrvatsko-srpska koalicija i saborska oporba prihvatili su žurni prijedlog vođe saborske većine Svetozara Pribićevića da Hrvatska nakon napuštanja monarhije Habsburgovaca uđe u novoosnovanu Državu Slovenaca, Hrvata i Srba. Prema Pribićevićevim riječima, jedina svrha postojanja te države bila je ujedinjenje sa Srbijom u jugoslavensku državu koja se imala protezati od rijeke Soče na zapadu do grada Soluna u Grčkoj, na krajnjem jugoistoku.

---

image

Svetozar Pribičević, vođa tadašnje saborske većine

---

‘Uništene Hrvatska i Srbija‘

Taj je prijedlog u Saboru primljen uz buran pljesak i povike odobravanja. Bila je to za dugo vremena posljednja sjednica Hrvatskoga sabora, koji je svoj rad nakratko obnovio tek tijekom Drugoga svjetskog rata.

Za ozračje koje je vladalo među tadašnjom hrvatskom političkom elitom karakterističan je kratki odlomak razgovora splitskoga gradonačelnika Josipa Smodlake s jednim pravaškim političarom, a koji se krajem studenoga 1918. odigrao u Hrvatskome saboru.

"Što si to učinio, doktore, uništio si 800-godišnju Hrvatsku", rekao je Smodlaki sav u suzama jedan od članova saborske pravaške manjine.

"Nisam uništio samo Hrvatsku, nego i Srbiju, a mjesto njih imamo veliku Jugoslaviju."

---

image

Josip Smodlaka i njegova čuvena rečenica: "Nisam uništio samo Hrvatsku, nego i Srbiju, a mjesto njih imamo veliku Jugoslaviju."

---

A tom "uništenju" prethodila je sudbonosna sjednica središnjeg odbora Narodnoga vijeća Države SHS na kojoj je u noći s 24. na 25. studenoga donesena odluka o odlasku u Beograd i ujedinjenju s Kraljevinom Srbijom. Ovo u biti paradržavno političko tijelo kojemu je Sabor prepustio odlučivanje o sudbini Hrvatske pokušao je "prodrmati" Stjepan Radić, čije je upozorenje "ne srljajte kao guske u maglu" ostalo zapamćeno u našoj kolektivnoj podsvijesti. U čitavoj stvari važno je to što je Stjepan Radić upozoravao na objektivnu činjenicu da je tadašnja hrvatska politička elita mimo Hrvatskoga sabora i mimo demokratski izražene volje hrvatskih građana krenula stvarati novu državu sa Srbijom.

---

image

Stjepan Radić nije bio za tako brzo ujedinjenje sa Srbijom u novu državnu zajednicu

Afp
---

Ipak, gledano strateški, Hrvatska tada nije imala puno izbora jer su na njezin teritorij počele ulaziti talijanska i srbijanska vojska, pri čemu su srbijanski vojnici nerijetko izgledali kao osloboditelji od talijanskih osvajača, kako što je to bilo npr. u Splitu, gdje je krajem studenoga 1918., prema pisanju dnevnika Novo doba, osvanuo transparent na kojemu je pisalo:

"Dobro došli braćo! Orlovi beli... Pomoz Bog junaci."

No ova priča ima i drugu stranu, koju pokazuju riječi koje je regentu Aleksandru tih dana uputio utjecajni srbijanski vojvoda (feldmaršal) Živojin Mišić.

---

image

Feldmaršal Živojin Mišić: "Što mi znamo o Hrvatima? Ništa, skoro ništa"

---

"Što mi znamo o Hrvatima? Ništa, skoro ništa. Nekoliko jugoslavenski nastrojenih hrvatskih političara i pjesnika nisu hrvatski narod. Većina u tomu narodu o nama misli vrlo loše, kako su ih stoljećima odgajali Beč i Vatikan. Većina njih žali za Austro-Ugarskom iako su stalno kukali zbog njezina postupanja. Stoljeća su, vaše visočanstvo, postavila neke pregrade koje se ne mogu ukloniti nikakvim deklaracijama o bratstvu, niti našim bajunetama."

Sudbonosni Londonski ugovor

Iza tih riječi stajala je činjenica da se Hrvatska nakon 1. prosinca 1918. našla izvan srednjoeuropskoga političkoga i civilizacijskoga okružja u kojem je bila osam stoljeća i da je bila uključena u projekt stvaranja nove kulturne i nacionalne samosvijesti koji je trebao rezultirati jugoslavizacijom Hrvatske.

U čitavoj stvari vrlo je zanimljivo što je službeni Beograd hrvatsku elitu tih dana upozorio kako može izabrati između Jugoslavije i velike Srbije te da u novoj državi nema mjesta za hrvatsku državnost. Stoljetno nasljeđe hrvatske državnosti smatrano je opasnom habsburškom tvorbom koja bi ometala, navodno prirodnu, dominaciju Srbije i njezine državnosti. Po tadašnjoj beogradskoj logici, samostalna Hrvatska mogla se protezati na vrlo malenom području zapadno od linije Virovitica – Karlovac – Karlobag, koja je sedamdesetak godina kasnije postala ratni cilj srbo-jugoslavenske agresije na Hrvatsku.

U pozadini ovakvoga držanja službenoga Beograda bio je za Hrvatsku sudbonosni Londonski ugovor iz 1915., kojim su Italija, Srbija i manjim dijelom Crna Gora podijelile najveći dio hrvatske obale Jadrana. Tu podjelu hrvatskoga teritorija su, svaka iz svojih strateških razloga, dogovorile Velika Britanija i Rusija, a Francuska ga je prešutno odobrila. S obzirom da se svima podrazumijevalo kako Slavonija, skupa s Bosnom i Hercegovinom, treba pripasti Srbiji, eventualno nezavisna Hrvatska je trebala obuhvaćati samo središnji dio naše domovine plus obalu od Istre do Dalmacije, uključujući luke Rijeku i Karlobag, te otoke Sv. Grgur i Rab.

---

image

Franjo Supilo - uzdao se u obećanje britanskog ministra vanjskih poslova Edwarda Greya, da će Hrvatska imati pravo na samoodređenje, a koja bi se sastojala od današnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Naravno, uvjet je bio da to prihvati vlada Srbije

---

Ipak, već su se onda čuli glasovi u prilog hrvatskim interesima. Primjer toga bio je moćni britanski ministar vanjskih poslova Edward Grey, koji je hrvatskom emigrantu Franu Supilu obećao samoodređenje i ujedinjenje Hrvatske, koja bi se sastojala od današnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Naravno, ako to prihvati vlada Srbije.

Još je precizniji bio stalni podtajnik u britanskome ministarstvu vanjskih poslova Arthur Nicholson, koji je rekao:

"Dalmacija je slavenska zemlja koja se teži ujediniti s ostatkom Hrvatske i ogorčeno će se odupirati pokušaju uklapanja u Italiju."

Hrvatska politička elita računala je da uz pomoć Srbije može suzbiti talijanske ambicije na hrvatskoj obali Jadrana, te je očekivala da će uspostavom Jugoslavije velikosrpske ambicije službenoga Beograda biti manje opasne. Uz sve ovo važno je znati da se ulazak Hrvatske u jugoslavensku državu zbio u vrlo kaotičnim prilikama raspada pravnoga i društvenog okvira bivše monarhije Habsburgovaca te hrvatska politička elita nije imala dovoljno ni snage ni volje da spriječi anarhiju.

Prosinačke žrtve

Ipak, tadašnja žurba hrvatske političke elite već je četiri dana nakon nastanka Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca izazvala hrvatski bunt. Naime, žrtve spontanih prosvjeda na Trgu bana Jelačića u Zagrebu 5. prosinca 1918. predstavljaju krvavi epilog stvaranja Jugoslavije.

Historiografska istraga koju su za potrebe knjige "Petoprosinačka pobuna" proveli povjesničari Mislav Gabelica i Stjepan Matković pokazala je da je riječ o improviziranoj pobuni koja je bila izraz realnoga hrvatskoga političkog nezadovoljstva. Iza te pobune nije izravno stajala ni jedna stranka niti je riječ bila o stranim agentima, kako se često pisalo u jugoslavenskoj historiografiji. Hrvatski vojnici i građani kojima se nije sviđala opcija služenja jugoslavensko-srpskome režimu izveli su politički prosvjed koji je u strogo političkom smislu zakasnio, jer je možda prije 1. prosinca mogao utjecati na držanje kolebljivoga dijela elita. Sada je bilo kasno.

Riječ je na kraju bila o spontanom prosvjedu protiv brisanja hrvatske državnosti, tijekom kojega su čuvari novonastaloga jugoslavenskog režima hladnokrvno pucali na prosvjednike.

U tome smislu pobuna od 5. prosinca zaista jest hrvatska tragedija, koja je najavila mnoge slične tragedije tijekom burnog i krvavoga 20. stoljeća, koje je i danas teško zaboraviti.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
NS RS Afp
NS RS

Prestolonasljednik Aleksandar, kao Regent Kraljevine Srbije proglašava ”ujedinjenje svih zemalja Srba, Hrvata i Slovenaca u jedinstvenu državu”


Franjo Supilo - uzdao se u obećanje britanskog ministra vanjskih poslova Edwarda Greya, da će Hrvatska imati pravo na samoodređenje, a koja bi se sastojala od današnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Naravno, uvjet je bio da to prihvati vlada Srbije


Feldmaršal Živojin Mišić: ”Što mi znamo o Hrvatima? Ništa, skoro ništa”

Afp

Stjepan Radić nije bio za tako brzo ujedinjenje sa Srbijom u novu državnu zajednicu


Josip Smodlaka i njegova čuvena rečenica: ”Nisam uništio samo Hrvatsku, nego i Srbiju, a mjesto njih imamo veliku Jugoslaviju.”


Svetozar Pribičević, vođa tadašnje saborske većine

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/proslo-je-105-godina-od-osnutka-prve-jugoslavije-je-li-hrvatska-srljala-kao-guske-u-maglu-ili-je-to-bio-jedini-izlaz-1343779 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=15cd94c6f9c46fecd6245b0fa38c9f559012b735 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pro%C5%A1lo+je+105+godina+od+osnutka+prve+Jugoslavije.+Je+li+Hrvatska+srljala+%E2%80%98kao+guske+u+maglu%E2%80%98+ili+je+to+bio+jedini+izlaz%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fproslo-je-105-godina-od-osnutka-prve-jugoslavije-je-li-hrvatska-srljala-kao-guske-u-maglu-ili-je-to-bio-jedini-izlaz-1343779 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fproslo-je-105-godina-od-osnutka-prve-jugoslavije-je-li-hrvatska-srljala-kao-guske-u-maglu-ili-je-to-bio-jedini-izlaz-1343779 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NA DANAŠNJI DAN [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
RegijaNA DANAŠNJI DAN

Prošlo je 105 godina od osnutka prve Jugoslavije. Je li Hrvatska srljala ‘kao guske u maglu‘ ili je to bio jedini izlaz?

Piše Tihomir RAJČIĆ
1. prosinca 2023. - 12:06
Prestolonasljednik Aleksandar, kao Regent Kraljevine Srbije proglašava ”ujedinjenje svih zemalja Srba, Hrvata i Slovenaca u jedinstvenu državu”NS RS

U ime njegova veličanstva kralja Petra I. proglašavam ujedinjenje Srbije sa zemljama nezavisne Države Slovenaca, Hrvata i Srba u jedinstveno kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca – rekao je 1. prosinca 1918. srbijanski regent Aleksandar Karađorđević.

Tim riječima, koje su popraćene pljeskom okupljenih južnoslavenskih političara iz bivše Austro-Ugarske, stvorena je država koja je kasnije zapamćena po imenu Jugoslavija. Prije tih sudbonosnih riječi tridesetak dana postojala je provizorna Država SHS, koja je obuhvaćala Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i dijelove današnje Vojvodine. Ta je država stvorena odlukom Hrvatskoga sabora koji je 29. listopada 1918. proglasio prekid naših stoljetnih veza s Carevinom Austrijom i Kraljevinom Ugarskom.

Nakon nekoliko mjeseci p...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 18:28