StoryEditor
Regija"VEGA"

Projekt vrijedan 17,2 milijuna eura: u Sloveniji s radom kreće prvo superračunalo, pružat će potporu umjetnoj inteligenciji

Piše HINA
20. travnja 2021. - 22:25
Na fotografiji: Janez Janša  Goran Mehkek/Cropix

Simboličkim pritiskom na crveno dugme slovenski premijer Janez Janša pokrenuo je u utorak u Mariboru u superračunalo "Vega", projekt vrijedan 17,2 milijuna eura, sufinanciran najvećim dijelom europskim sredstvima.

-Drago mi je da se Slovenija ovime postavlja uz bok svjetskim velesilama na području informacijskih tehnologija- kazao je slovenski premijer.

Dodao je da će superračunalo postavljeno u prostorima Instituta informacijskih znanosti u Mariboru, a nazvano po slovenskom matematičaru Juriju Vegi, služiti domaćim i europskim znanstvenicima. Prema riječima Aleša Bošnjaka, direktora mariborskog instituta, Vega je jedno od najsnažnijih superračunala u Europi i svijetu.

-Trenutno je u svijetu samo 13 država koje imaju jača superračunala- kazao je Bošnjak.

Superračunalo Vega ima snagu od 6,9 petaflopova, što je otprilike onoliko kao kad bi oko 50.000 osobnih računala paralelno računalo istu operaciju.

- Naša snaga superračunala odmah je iza kapaciteta Velike Britanije, a ispred Ruske Federacije- kazao je na svečanosti prorektor mariborskog sveučilišta Zoran Ren.

- Superračunala će europskim malim i srednjim poduzećima omogućiti ulazak u visokotehnološko gospodarstvo budućnosti- rekla je u poruci video-vezom sudionicima svečanosti u Mariboru Margrethe Vestager, potpredsjednica Europske komisije, odgovorna za digitalnu transformaciju gospodarstva.

Projekt  izveden u okviru poduzeća EuroHPC ocijenila je odličnim primjerom europske suradnje na svim razinama.

- Još važnije je da superračunarstvo ubuduće da potporu umjetnoj inteligenciji i ubrza identifikaciju molekula za nove lijekove, te olakša praćenje zaraza novim koronavirusom i tako da doprinos spašavanju života- istaknula je u obraćanju video-vezom Vestager.
 
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2021 00:20