StoryEditorOCM
Regijagranična zona

Profesor geografije objasnio detalje jutrošnjeg jakog potresa: ‘Moguće da sad klizišta donesu veću štetu od potresa‘

Piše A.B.K.
14. ožujka 2024. - 08:21

Nakon što je Crnu Goru rano jutros pogodio jak potres, koji se osjetio u svim susjednim zemljama, profesor geografije iz Sarajeva Vedran Zubić podsjetio je kako se najviša planina u BiH, Maglić, nalazi na granici dviju država te napomenuo da je najviša točka Maglića sa crnogorske strane (Veliki Vitao 2.397 metara) epicentar gdje je registriran potres.

Govoreći o jačini i dubini potresa, Zubić je rekao da podaci govore da se radi o plitkom potresu čiji je epicentar 20 km sjeverozapadno od Plužina, što je upravo subdukcijska zona vanjskih Dinarida (Maglić).

"Glavni uzrok svih potresa je aktivnost Jadranske mikroploče koja se podvlači ispod ovog dijela Europe. Ona je odgovorna za subdukciju, rast planina, ali i seizmičku aktivnost. Dalje prema istoku je zona potiska planinskih masiva. Između Golije i Durmitora nalazi se dolina Pive. Tu se u rasjednoj zoni nalaze Plužine, mjesto epicentra jutrošnjeg zemljotresa. Ovo mjesto je seizmički vrlo aktivno, pa je tako 2013. godine ovdje zabilježen potres magnitude 4,2 -  pojašnjava Zubić za Klix.ba.

Zemljotres ove jačine je neugodan i stvara paniku, ali nije tako jak kakvi su bili mnogi potresi u Crnoj Gori.

"Bar je prije pola stoljeća doživio seizmičku katastrofu. I Crna Gora je tektonski aktivna, kao i cijela regija dodira dvije geološke i tektonske mase. Osim spomenutih vanjskih Dinarida sjevernije je regija pračanskog paleozoika. Taj dodir različitih petroloških segmenata izaziva vječnu mogućnost seizmičke aktivnosti", ističe Zubić.

Radi se o rastresitom području krša, a Zubić dalje navodi kako ovakvi potresi destabiliziraju vapnenačku površinu te su moguća brojna klizišta i drugi padinsko-gravitacijski elementi koji mogu izazvati veće štete od samog potresa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 19:10