StoryEditorOCM
Regijastravičan događaj

Vanjin otac šokirao postupkom na sudu: ‘Svega tu ima, on nije bio pozitivan lik u njihovom životu‘

Piše Višnja Gotal i Iva Badanjak/ JL
4. prosinca 2023. - 21:37

Aleksandar Đorčevski, otac otete i ubijene Vanje (14), priveden je na Kazneni sud, javlja TV Skopje1.

Tužiteljstvo ga sumnjiči kao suučesnika u slučaju ubojstva njegove kćeri. Tužitelj je od suca zatražio da mu odredi 48-satno zadržavanje kako ne bi pobjegao i ometao istragu.

Otac je na sud doveden nakon što je dan proveo u policijskoj postaji i tužiteljstvu na saslušanju. Na sud je došao u pratnji policije s lisicama na rukama, a jedan njegov potez iznenadio je mnoge. Kao što se može vidjeti na snimci, on je prilikom privođenja digao oba palca uvis, piše Jutarnji list.

Inače, jutros su iz Tužiteljstva i MUP-a Sjeverne Makedonije poručili da on negira bilo kakvu povezanost s ubojstvom, ali da imaju dokaze koji govore suprotno.

Također Ministarstvo unutarnjih poslova Sjeverne Makedonije priopćilo je večeras da je raspisana međunarodna tjeralica za Ljupčom Palevskim, građevinskim poduzetnikom i predsjednikom desničarskog pokreta "Treta", kojeg sumnjiče za ubojstvo 14-godišnje djevojčice.

Makedonsko državno odvjetništvo utvrdilo je da je djevojčica ubijena u ponedjeljak ujutro, oko 10 sati, samo nekoliko sati nakon otmice. Cilj otmice je bila iznuda. Ovo ubojstvo je, kako navode, povezano s još jednim ubojstvom u Sjevernoj Makedoniji. Naime, pronađeno je i tijelo Panča Žeževskog (74) iz Velesa, čiji je nastanak prijavljen 24. studenog, a tužiteljstvo je utvrdilo da su oba ubojstva počinile iste osobe.

Svjedočenje frizerove kćeri

"U vezi s ova dva slučaja osumnjičeno je pet osoba, od kojih su tri osobe u pritvoru, jedna je van zemlje, a jedna osoba se trenutno nalazi u policijskoj stanici", priopćilo je makedonsko državno tužiteljstvo.

Poveznica između 74-godišnjaka i djevojčice zasad nije jasna. Kako je kazala kći ubijenog frizera Panča Žeževskog, njih dvoje nisu se poznavali niti su se ikad sreli.

"Moj otac i nitko od nas nije poznavao djevojku. U policiji sam, ne znam još ništa, osim da su mi oca našli mrtvog, zakopanog. Prvi put od vas, od novinara, čujem da je motiv ubojstva bio koristoljublje. Nisam čitala priopćenje iz MUP-a, ali mogu reći da moj otac nikada nije bio bogat čovjek, pa ne znam što znači pojam koristoljublje. U stanici sam, ne mogu ništa više reći, jer ni ja nemam detalje", rekla je za makedonski portal Fokus kći Panča Žeževskog.

image

Makedonski policajci privode oca, Aleksandra Đorčevskog

Screenshot YouTube Skopje 1

Palevski je trenutno nedostupan i vjerojatno se nalazi izvan zemlje, iako su neki mediji naveli da je uhićen u Hrvatskoj. Kako piše Telma, Palevski je ranije bio u ekstradicijskom pritvoru u Beogradu, po tjeralici koju je raspisala Hrvatska.

"Ljupčo Palevski rođen 12.12.1964. godine u Skoplju traži se međunarodnom potjernicom za istragu krivičnih djela "otmica" i "ubojstvo" po KSV KO br. 3047/23 Osnovnog javnog tužilaštva Skoplje", navodi se na službenim stranicama Ministarstva unutarnjih poslova.

Prije škole sačekuša

Istraga je pokazala da je tri dana nakon ubojstva pobjegao u Srbiju, a nakon toga je, kako se vjeruje, otišao u Bugarsku. Tamošnje vlasti ranije danas su priopćile da nemaju informacije da se Palča nalazi na teritoriji Bugarske.

Sjeverna Makedonija zavijena je u crno nakon što je djevojčica za kojom se danima tragalo pronađena mrtva u nedjelju navečer.

Četrnaestogodišnja je Vanja u ponedjeljak 27.studenog, nakon vikenda provedenog s majkom i mlađom sestrom, krenula u školu. Sestra s kojom svakoga dana zajedno hoda sedam minuta do obližnje osnovne škole koju obje pohađaju, tog jutra nije imala prvi sat pa je Vanja krenula sama. Spustila se stubama zgrade u samom središtu Skoplja do predvorja. U tom je trenutku, u tom predvorju zgrade u elitnom dijelu grada, gdje žive dobrostojeće građanske obitelji, započela noćna mora koja će završiti njezinom smrću. U predvorju je zaskočena, zavezane su joj noge i ruke, ubačena je u vreću za spavanje. Tako je iznesena iz zgrade bez da je bilo tko od mnogih prolaznika koji jutrom prolaze tim dijelom grada, primijetio bilo što neobično. Djevojčica na pragu djevojaštva ubačena je u automobil i tada joj se gubi svaki trag. Što je proživljavala dok su je tako zavezanu u vreći za spavanje njoj nepoznati ljudi vozili u nepoznatom pravcu, nitko danas ne želi ni pomisliti.

Vanja je, svjedoče njezini prijatelji i profesori, bila vedra i pametna djevojka. Promišljala je više, kažu, od djevojaka njezine dobi. U ponedjeljak, tjedan dana nakon njezine otmice i dvadesetak sati nakon što je pronađeno njezino mrtvo tijelo, Vanjini školski kolege, njihovi roditelji i profesori, upisuju se u Knjigu žalosti.

"Bolno nam je razgovarati o svemu. Bila je mirna i vrijedna, ispunjavala svoje obaveze, cura koja nije bila u nikakvim klanovima, sa svima se družila, bila je mirna. Znamo samo da je bila divna cura koja je maštala o budućnosti", rekla je za Jutarnji majka iz Skoplja, čija kći pohađa istu školu. Moli da poštujemo želju za anonimnošću.

Čaršija priča o ocu

I inače, u Skoplju nitko neće govoriti otvoreno o svojim sumnjama zašto je Vanju zadesila ovako grozna sudbina.

"Svega tu ima u vezi s ocem, koji nikako, kako znamo, nije bio pozitivan lik u njihovom životu. On i Vanjina majka su bili razvedeni, njezin je otac, Vanjin djed, negdje tamo 2002. godine bio direktor carine i imućan čovjek, a sve to je naslijedila Vanjina majka. Njemu je, govore, u interesu bio novac. Kako su znali točno vrijeme kada Vanja ide u školu? Ovi koje su uhitili kažu da im je on to rekao. Pretpostavka je da nije znao da će Vanja biti sama pa se sumnja kako je namjera bila oteti obje djevojčice. Dakle, ovdje svi sumnjaju u očeve materijalne motive usmjerene prema bivšoj supruzi. Nije jasno zašto su djevojčicu i ubili ako su namjeravali ucjenjivati majku. Bit će da je nešto pošlo po zlu. Jako, jako pošlo po zlu kad je ubijena djevojčica stara tek 14 godina", rekao nam je jedan makedonski novinar koji se inače bavi crnom kronikom.

image

Zapaljeno vozilo pronađeno je u okolici sela Brazda u Skoplju, a djevojčica jepronađena mrtva kod sela Orman, na rubu Skoplja

Afp

Kad se Vanja nije pojavila na prvom satu, njezina je razrednica o tome odmah obavijestila majku koja je nestanak prijavila policiji.Otac je nestanak svoje kćeri prijavio tek dva i pol sata kasnije.

Prema riječima makedonskog ministra unutarnjih poslova Olivera Spasovskog, policija je ispitala više desetaka osoba, pregledala više od 50 kamera i pretražila mobitele, laptope i ostale elektroničke uređaje članova obitelji i prijatelja u potrazi za korisnim informacijama koji bi im mogli pomoći u rješavanju ovog slučaja. U potragu se uključilo nekoliko stotina policajaca, koji su pretražili korito rijeke Vardar, kao i sve podrumske prostorije u blizini mjesta gdje je prijavljen nestanak.

Majka demantirala glasine

Otkako je Vanja nestala, njezina majka Zorica Đorčevska odlazila je u policijsku postaju dva puta dnevno u potrazi za odgovorima. "Ne daju mi odgovore jer istraga traje, ali znam da je policija maksimalno angažirana", rekla je Đorčevska tri dana nakon Vanjinog nestanka za Meta.mk, dodajući kako ne želi spekulirati o razlozima nestanka. "Vanjin život za mene je bio otvorena knjiga, ništa nije skrivala. Ali ne znam, ona je dijete. Tri dana se pitam zašto nam se to dogodilo, mi smo sasvim normalna obitelj. Vanja je uzorna učenica, pristojna, nikada nije upadala u probleme. Vidim da se puno špekulacija širi u javnosti, zadire u naše živote, a većina tih stvari nije istinita", kazala je tada Zorica Đorčevska.

U petak je ministar Spasovski rekao da je iz elektroničkih uređaja koji su pregledani policija dobila korisne podatke koji bi mogli pomoći u rješavanju ovog slučaja. Dva dana kasnije, Vanja je pronađena mrtva kod sela Orman, na rubu Skoplja.

Među osumnjičenima je i Vlatko Kešišov koji je priveden i uhićen. Treći osumnjičenik je Velibor Manev, koji je također pritvoren.

Kako piše Blic, frizer Žeževski je ubijen, a zatim su s njegovim vozilom osumnjičeni oteli 14-godišnju Vanju. Otmica je, dodaju, izvršena na ulazu u zgradu, a otmičar je odlično poznavao teren. Vanja je upucana iz pištolja u 10 sati 27. studenog. Istog dana policija je pronašla Citroen, vozilo Panča Žeževskog, zapaljeno u okolici sela Brazda u Skoplju, piše Jutarnji list.

image

Osumnjičeni otac, zapaljeni automobil i ubijena Vanja Đ.

Screenshot/telegraf.rs/facebook/ JL
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 06:40