stdClass Object ( [id] => 1128015 [title] => Njemački tisak o posjetu Srbiji: Angela Merkel je simbol jednog vremena koje je prošlo. Ostaj nam zdravo, kancelarko, i povedi Vučića sa sobom! [alias] => njemacki-tisak-o-posjetu-srbiji-angela-merkel-je-simbol-jednog-vremena-koje-je-proslo-ostaj-nam-zdravo-kancelarko-i-povedi-vucica-sa-sobom [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

 Tisak na njemačkom jeziku nizom je članaka i analiza propratio oproštajni posjet Angele Merkel Zapadnom Balkanu. Bez obzira na sve simpatije prema njemačkoj kancelarki, "ona je simbol jednog vremena, koje je prošlo“.

Dobrodošlicu je njemačka kancelarka, kako piše Andrej Ivanji za berlinski Tageszeitung (TAZ) dobila već na nebu. Šest MIG-ova Vojnog zrakoplovstva Srbije pratilo je njezin avion. Autocesta je bila ukrašen zastavicama Njemačke i Srbije te plakatima na kojima je pisalo: "Dobro došla, kancelarko Merkel”, piše Deutsche Welle, a prenosi N1.

Bio je to 16. susret u 9 godina s Vučićem, otkako je on na kormilu Srbije. Samo su tijekom korone morali razgovarati videolinkom. “Kad god mu je trebalo, Vučić je mogao računati s podrškom “svoje prijateljice Angele”, kako ju je uobičavao nazivati. Podignutog prsta govorio je Srbima da se trebaju ugledati na Nijemce, držao tirade o protestantskoj radnoj etici i Maxu Weberu”, navodi se u članku i dodaje:

“Kancelarka je sa svoje strane odnos sa Vučićem opisivala kao otvoren i pun povjerenja. Nisu bili istog mišljenja o svemu, posebno u pogledu nezavisnosti Kosova, ali što da se radi”, piše TAZ i dodaje kako je posjetom Beogradu, gdje je i prenoćila, Merkel ukazala počast Vučiću. Tim prije što se s premijerima ostalih balkanskih zemalja susrela tek idući dan u Tirani.

---

image
S premijerkom Anom Brnabić Merkel se sastala samo protokolarno. 'I mamica zna tko je u Srbiji boss', piše njemački tisak


 
Peđa Milosavljević/Cropix
---

"Čisto protokolarno ona se trebala sastati s premijerkom Srbije Anom Brnabić, ali zna se tko je šef u Srbiji, voljeni narodni vođa, oko kojeg se sustavno gradi kult ličnosti i koji se stavlja iznad ustava i zakona i koji od parlamenta, vlade, pravosuđa… pravi vic. To je, u najmanju ruku, mišljenje opozicije i ono malo medija koji izvještavaju kritički. U Parlamentu Srbije nema nijedne opozicijske stranke. To njemačka kancelarka dobro zna, pa ipak se godinama dala uprezati u "prijateljicu Angelu": stabilokracija ispred demokracije – to je očito bio pragmatični moto Merkeline politike na Zapadnom Balkanu”, piše Andrej Ivanji u tekstu za TAZ.

"I mamica zna tko je u Srbiji boss”, nastavlja se dalje u tekstu i ukazuje kako se Srbija godinama razvijala u "text-book autokraciju” ili po definiciji američke NGO FreedomHouse u "hibridnu demokraciju”. Navodi se i kako državne institucije i većina medija slijede samo interese Srpske napredne stranke, s Vučićem na čelu. "U zemlji sa 6,9 milijuna stanovnika, SNS, u kojoj vlada željezna disciplina, ima 750.000 članova. To je armija, u kojoj svaki vojnik ima sveti zadatak – da veliča i slavi Vučića. Čini se da to nikome u njemačkoj vladi nije zasmetalo. Pa njemačkim firmama u Srbiji je jako dobro”, zaključuje Andrej Ivanji u tekstu zaTageszeitung iz Berlina.

'Ne!' Angele Merkel Trumpovoj politici razmjene teritorija

Isti list donosi i tekst Ericha Rathfeldera u kojem piše da Angela Merkel, i pored svih kritika, u stanovništvu zemalja Zapadnog Balkana uživa poštovanje i simpatiju. Ta pozitivna slika vezana je uz činjezinicu da je Merkel dala regiji perspektivu učlanjenja i EU-integracija i da od toga nikada nije odustala, čak i ako joj nije uspjelo napraviti pomak. Pozitivnu sliku ostavila je njezina podrška makedonskoj demokratskoj opoziciji. Uz to, Merkel je 2010. prisilila vodstvo u Srbiji da započne pregovore s Kosovom, premda njezin utjecaj nije bio toliki da ostvari jedinstvenu poziciju u EU o pitanju Kosova, piše Deutsche Welle, a prenosi N1.

"U sjećanju je ostalo i njezino NE! Trumpovoj politici i njegovom prijedlogu razmjene teritorija između Srbije i Kosova, tako da se održalo načelo o nepovredivosti granica, koje je prihvaćeno i u EU. Nije samo BiH profitirala od toga, s obzirom na želju srpskih nacionalista da ujedine RS sa Srbijom”. No, Merkel je, kao mnogi drugi zapadni političari i političarke "podcijenila snagu nacionalizma” u regiji. Zapad je građanski pokret, demokratsku opoziciju i one koji su pružali otpor "odbacivao kao nevažne”. Ni Merkel nije dovoljno energično regirala na gušenje slobodnog mišljenja, uhićenja novinara, ugnjetavanje opozicije, seksualnih i drugih manjina u Srbiji i regiji”, piše TAZ i nastavlja:

---

image
Merkel je stabilokracija bila ispred demokracije
Ludovic Marin/AFP
---

“Kada je Putin počeo ne samo politički već i vojno pomagati Srbiju, to jedva da je privlačilo pažnju. Ruske tajne službe bile su uključene u antizapadne pokušaje puča u Makedoniji i u Crnoj Gori, a aktivni su i u BH entitetu Republici Srpskoj. I Turska i Kina, s obzirom na politički vakuum, pokušavaju osnažiti svoje pozicije na Balkanu. Zapadnim sugovornicima je promaknulo da nacionalisti nastavljaju provoditi svoje dugoročne ciljeve ne samo u Srbiji. To je posebno vidljivo u BiH.

"Negiranje zločina i propagiranje povijesnih laži kojima se od zločinaca prave heroji mnogi su zapadni političari i diplomati prihvaćali. Njihovo nepoznavanje povijesti, naivnost i doboroćudnost su nacionalistički orijentirani političari nemilosrdno iskoristili…”, piše Erich Rathfelder u tekstu za Tageszeitung.

Novo razumijevanje s eDIJEM rAMOM

"Sada se Aleksandar Vučić i Edi Rama dobro razumiju. U vremenima, kada se zbog Kosova gotovo nisu htjeli ni rukovati, bili su istog mišljenja u respektu prema Angeli Merkel”, piše Neue Zürcher Zeitung. List navodi kako je kancelarka zahvalila na tome oproštajnom posjetom Beogradu i Tirani, gdje se susrela i sa predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, premijerima Kosova, Crne Gore i Sjeverne Makedonije. No, Zapadni Balkan nikada nije bio vanjsko-politički prioritet njemačke kancelarke. Pa ipak nije joj bilo svejedno, šta se događa u regiji, piše Deutsche Welle, a prenosi N1.

Službeni Berlin još uvijek podržava daleki cilj – učlanjenje zemalja Zapadnog Balkana u EU. Ali, realizacija tog cilja u doglednom vremenu je "iluzija”, dodaje švicarski list. NZZ se osvrće na Berlinski proces, kojem je Merkel udahnula život 2014. godine, ali koji je dao "mršave rezultate”: ukidanje roaminga i institucionaliziranu razmjenu mladih. S obzirom na to da je ova regija bila poprište ratova, za nju kao i za mnoge druge političare prioritet je bio stabilnost. "Taj cilj je umnogome ostvaren”, piše NZZ.

“Ali, važna pitanja ostala su neriješena. Dijalog Srbije i Kosova nije dao rezultate, a u nekim drugim zemljama bilježe se pogoršanja. U BiH i Crnoj Gori se etnička raznovrsnost zloupotrebljava za političke igre. U proljeće se čak pojavio anonimni prijedlog za promjenu granica po etničkim kriterijima. Nakon uhićenja Mladića, Srbija se nadala bržem putu ka učlanjenju. Ali Merkel je inzistirala na priznanju Kosova, što je i sada tabu u Srbiji.

Zbog srpsko-albanskih antagonizama udvaralo se Vučiću i Rami, bez obzira na autoritarne tendencije u načinu njihovog vladanja. Demokratska opozicija zamjerala je Merkel što je otvoreno snažila Vučića. Sve dok postoji unutrašnjo-politička stabilnost i vanjsko-politička proračunatost, političkim vladarima se progledavalo kroz prste u pogledu nedostataka u oblasti pravne države. Njemačka je glavni investitor u Srbiji. Dobavljač u automobilskoj industriji Leoni otvorio je u Srbiji svoju četvrtu tvornicu i spada u najvećeg poslodavca u Srbiji.”

---

image
'Srpska napredna stranka, u kojoj vlada željezna disciplina, ima 750.000 članova. To je armija  u kojoj svaki vojnik ima sveti zadatak – da veliča i slavi Vučića'
Peđa Milosavljević/Cropix
---

Pa ipak, više resursa se odlijeva nego što se ulijeva u zemlju, citira NZZ Dušana Reljića iz Fondacije za nauku i politiku. “Vanjsko-politički deficit šest država Zapadnog Balkana u odnosu na EU je tokom protekle desetljeća iznosio 100 milijardi eura. Tome treba pridodati desetine tisuća ljudi koji svake godine napuštaju Balkan u pravcu Zapadne Europe. Reljić pledira da se Zapadni Balkan "ekonomski integrira” u EU. On ističe kako je ta regija "strukturno-zapušteno i Europskom unijom okružen otok, za čiji budući odnos s EU-om niti Bruxelles niti Berlin nemaju stratešku viziju”, piše švicarski Neue Zürcher Zeitung.

Rheinische Post u komentaru zaključuje kako Angeli Merkel ne preostaje ništa drugo, nego da apelira na EU i traži od svog nasljednika da mu Balkan bude u srcu. “To je premalo i stoga je njezin posjet, usprkos pohvalama za angažman, povezan sa slutnjom da će se u postmerkel eri problemi i konflikti još više zaoštravati.”

"Ostaj nam zdravo, Angela, i uzmi Vučića sa sobom”, piše isti list u posebnom članku, osvrćući se na pisanje beogradskog lista “Nova”. Merkel je bila zainteresirana za “mir na europskoj periferiji i sigurnost njemačkih investicija, ali ne baš puno za demokraciju”. U simboličnom smislu posjet Merkel bio je iznimno važan, citira list bivšeg veleposlanika Srbije u Berlinu Ognjena Pribičevića i njegovom rečenicom okončava članak: "Da budemo realni. Angela Merkel je simbol jednog vremena, koje je prošlo”, piše Deutsche Welle, a prenosi N1

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => odjeci turneje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => odjeci turneje 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-09-17 09:24:04 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => PSD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-09-17 10:38:14 [modified_by] => 3211 [publish_up] => 2021-09-17 10:36:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 464 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/09\/17\/19352076.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/17\/19352068.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/17\/19352070.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/17\/19352072.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","Pe\u0111a Milosavljevi\u0107\/Cropix","Pe\u0111a Milosavljevi\u0107\/Cropix","Ludovic Marin\/AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Susret 'prijatelja' Angele Merkel i Aleksandra Vu\u010di\u0107a\u00a0\u00a0","S premijerkom Anom Brnabi\u0107 Merkel se sastala samo protokolarno. 'I mamica zna tko je u Srbiji boss', pi\u0161e njema\u010dki tisak
\n
\n
\n\u00a0","'Srpska napredna stranka, u kojoj vlada \u017eeljezna disciplina, ima 750.000 \u010dlanova. To je armija\u00a0 u kojoj svaki vojnik ima sveti zadatak \u2013 da veli\u010da i slavi Vu\u010di\u0107a'","Merkel je stabilokracija bila ispred demokracije"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1318","hd_19352076_1920.jpg":"1920x1080","k_19352076_1280.jpg":"1280x1280","k_19352076_1024.jpg":"1024x1024","k_19352076_640.jpg":"640x640","k_19352076_480.jpg":"480x480","k_19352076_340.jpg":"340x340","k_19352076_220.jpg":"220x220","o_19352076_1280.jpg":"1280x878","o_19352076_1024.jpg":"1024x702","o_19352076_640.jpg":"640x439","o_19352076_480.jpg":"480x329","o_19352076_340.jpg":"340x233","o_19352076_220.jpg":"220x151","h_19352076_1280.jpg":"1280x854","h_19352076_1024.jpg":"1024x683","h_19352076_640.jpg":"640x427","h_19352076_480.jpg":"480x320","h_19352076_340.jpg":"340x227","h_19352076_220.jpg":"220x147","pp_19352076_1280.jpg":"1006x1280","pp_19352076_1024.jpg":"805x1024","pp_19352076_640.jpg":"503x640","pp_19352076_480.jpg":"377x480","pp_19352076_340.jpg":"267x340","pp_19352076_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1254","hd_19352068_1920.jpg":"1920x1080","k_19352068_1280.jpg":"1280x1280","k_19352068_1024.jpg":"1024x1024","k_19352068_640.jpg":"640x640","k_19352068_480.jpg":"480x480","k_19352068_340.jpg":"340x340","k_19352068_220.jpg":"220x220","o_19352068_1280.jpg":"1280x836","o_19352068_1024.jpg":"1024x668","o_19352068_640.jpg":"640x418","o_19352068_480.jpg":"480x313","o_19352068_340.jpg":"340x222","o_19352068_220.jpg":"220x143","h_19352068_1280.jpg":"1280x854","h_19352068_1024.jpg":"1024x683","h_19352068_640.jpg":"640x427","h_19352068_480.jpg":"480x320","h_19352068_340.jpg":"340x227","h_19352068_220.jpg":"220x147","pp_19352068_1280.jpg":"1006x1280","pp_19352068_1024.jpg":"805x1024","pp_19352068_640.jpg":"503x640","pp_19352068_480.jpg":"377x480","pp_19352068_340.jpg":"267x340","pp_19352068_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19352070_1920.jpg":"1920x1080","k_19352070_1280.jpg":"1280x1280","k_19352070_1024.jpg":"1024x1024","k_19352070_640.jpg":"640x640","k_19352070_480.jpg":"480x480","k_19352070_340.jpg":"340x340","k_19352070_220.jpg":"220x220","o_19352070_1280.jpg":"1280x853","o_19352070_1024.jpg":"1024x682","o_19352070_640.jpg":"640x426","o_19352070_480.jpg":"480x320","o_19352070_340.jpg":"340x226","o_19352070_220.jpg":"220x146","h_19352070_1280.jpg":"1280x854","h_19352070_1024.jpg":"1024x683","h_19352070_640.jpg":"640x427","h_19352070_480.jpg":"480x320","h_19352070_340.jpg":"340x227","h_19352070_220.jpg":"220x147","pp_19352070_1280.jpg":"1006x1280","pp_19352070_1024.jpg":"805x1024","pp_19352070_640.jpg":"503x640","pp_19352070_480.jpg":"377x480","pp_19352070_340.jpg":"267x340","pp_19352070_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_19352072_1920.jpg":"1920x1080","k_19352072_1280.jpg":"1280x1280","k_19352072_1024.jpg":"1024x1024","k_19352072_640.jpg":"640x640","k_19352072_480.jpg":"480x480","k_19352072_340.jpg":"340x340","k_19352072_220.jpg":"220x220","o_19352072_1280.jpg":"1280x854","o_19352072_1024.jpg":"1024x683","o_19352072_640.jpg":"640x427","o_19352072_480.jpg":"480x320","o_19352072_340.jpg":"340x226","o_19352072_220.jpg":"220x146","h_19352072_1280.jpg":"1280x854","h_19352072_1024.jpg":"1024x683","h_19352072_640.jpg":"640x427","h_19352072_480.jpg":"480x320","h_19352072_340.jpg":"340x227","h_19352072_220.jpg":"220x147","pp_19352072_1280.jpg":"1006x1280","pp_19352072_1024.jpg":"805x1024","pp_19352072_640.jpg":"503x640","pp_19352072_480.jpg":"377x480","pp_19352072_340.jpg":"267x340","pp_19352072_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15485274 Threads: 9 Questions: 3201228293 Slow queries: 7206146 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235998457 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/regija ) ) [link] => /vijesti/regija/njemacki-tisak-o-posjetu-srbiji-angela-merkel-je-simbol-jednog-vremena-koje-je-proslo-ostaj-nam-zdravo-kancelarko-i-povedi-vucica-sa-sobom-1128015 [printLink] => /vijesti/regija/njemacki-tisak-o-posjetu-srbiji-angela-merkel-je-simbol-jednog-vremena-koje-je-proslo-ostaj-nam-zdravo-kancelarko-i-povedi-vucica-sa-sobom-1128015?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 463151 [name] => Angela Merkel [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => angela-merkel [link] => /tag/angela-merkel ) [1] => stdClass Object ( [id] => 369827 [name] => Aleksandar Vučić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => aleksandar-vucic [link] => /tag/aleksandar-vucic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 287969 [name] => Njemačka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => njemacka [link] => /tag/njemacka ) [3] => stdClass Object ( [id] => 399013 [name] => Srbija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => srbija [link] => /tag/srbija ) [4] => stdClass Object ( [id] => 607716 [name] => ZAPADNI BALKAN [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-05-06 23:21:59 [main_article_id] => 0 [alias] => zapadni-balkan [link] => /tag/zapadni-balkan ) [5] => stdClass Object ( [id] => 642117 [name] => oproštajna turneja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-25 10:04:39 [main_article_id] => 0 [alias] => oprostajna-turneja [link] => /tag/oprostajna-turneja ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => odjeci turneje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Njemački tisak o posjetu Srbiji: Angela Merkel je simbol jednog vremena koje je prošlo. Ostaj nam zdravo, kancelarko, i povedi Vučića sa sobom! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/17/19352076.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => Susret 'prijatelja' Angele Merkel i Aleksandra Vučića   [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/17/19352076.jpg [title] => AFPSusret 'prijatelja' Angele Merkel i Aleksandra Vučića   ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/17/19352068.jpg [title] => Peđa Milosavljević/CropixS premijerkom Anom Brnabić Merkel se sastala samo protokolarno. 'I mamica zna tko je u Srbiji boss', piše njemački tisak


 
) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/17/19352070.jpg [title] => Peđa Milosavljević/Cropix'Srpska napredna stranka, u kojoj vlada željezna disciplina, ima 750.000 članova. To je armija  u kojoj svaki vojnik ima sveti zadatak – da veliča i slavi Vučića' ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/17/19352072.jpg [title] => Ludovic Marin/AFPMerkel je stabilokracija bila ispred demokracije ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

 Tisak na njemačkom jeziku nizom je članaka i analiza propratio oproštajni posjet Angele Merkel Zapadnom Balkanu. Bez obzira na sve simpatije prema njemačkoj kancelarki, "ona je simbol jednog vremena, koje je prošlo“.

Dobrodošlicu je njemačka kancelarka, kako piše Andrej Ivanji za berlinski Tageszeitung (TAZ) dobila već na nebu. Šest MIG-ova Vojnog zrakoplovstva Srbije pratilo je njezin avion. Autocesta je bila ukrašen zastavicama Njemačke i Srbije te plakatima na kojima je pisalo: "Dobro došla, kancelarko Merkel”, piše Deutsche Welle, a prenosi N1.

Bio je to 16. susret u 9 godina s Vučićem, otkako je on na kormilu Srbije. Samo su tijekom korone morali razgovarati videolinkom. “Kad god mu je trebalo, Vučić je mogao računati s podrškom “svoje prijateljice Angele”, kako ju je uobičavao nazivati. Podignutog prsta govorio je Srbima da se trebaju ugledati na Nijemce, držao tirade o protestantskoj radnoj etici i Maxu Weberu”, navodi se u članku i dodaje:

“Kancelarka je sa svoje strane odnos sa Vučićem opisivala kao otvoren i pun povjerenja. Nisu bili istog mišljenja o svemu, posebno u pogledu nezavisnosti Kosova, ali što da se radi”, piše TAZ i dodaje kako je posjetom Beogradu, gdje je i prenoćila, Merkel ukazala počast Vučiću. Tim prije što se s premijerima ostalih balkanskih zemalja susrela tek idući dan u Tirani.

---

image
S premijerkom Anom Brnabić Merkel se sastala samo protokolarno. 'I mamica zna tko je u Srbiji boss', piše njemački tisak


 
Peđa Milosavljević/Cropix
---

"Čisto protokolarno ona se trebala sastati s premijerkom Srbije Anom Brnabić, ali zna se tko je šef u Srbiji, voljeni narodni vođa, oko kojeg se sustavno gradi kult ličnosti i koji se stavlja iznad ustava i zakona i koji od parlamenta, vlade, pravosuđa… pravi vic. To je, u najmanju ruku, mišljenje opozicije i ono malo medija koji izvještavaju kritički. U Parlamentu Srbije nema nijedne opozicijske stranke. To njemačka kancelarka dobro zna, pa ipak se godinama dala uprezati u "prijateljicu Angelu": stabilokracija ispred demokracije – to je očito bio pragmatični moto Merkeline politike na Zapadnom Balkanu”, piše Andrej Ivanji u tekstu za TAZ.

"I mamica zna tko je u Srbiji boss”, nastavlja se dalje u tekstu i ukazuje kako se Srbija godinama razvijala u "text-book autokraciju” ili po definiciji američke NGO FreedomHouse u "hibridnu demokraciju”. Navodi se i kako državne institucije i većina medija slijede samo interese Srpske napredne stranke, s Vučićem na čelu. "U zemlji sa 6,9 milijuna stanovnika, SNS, u kojoj vlada željezna disciplina, ima 750.000 članova. To je armija, u kojoj svaki vojnik ima sveti zadatak – da veliča i slavi Vučića. Čini se da to nikome u njemačkoj vladi nije zasmetalo. Pa njemačkim firmama u Srbiji je jako dobro”, zaključuje Andrej Ivanji u tekstu zaTageszeitung iz Berlina.

'Ne!' Angele Merkel Trumpovoj politici razmjene teritorija

Isti list donosi i tekst Ericha Rathfeldera u kojem piše da Angela Merkel, i pored svih kritika, u stanovništvu zemalja Zapadnog Balkana uživa poštovanje i simpatiju. Ta pozitivna slika vezana je uz činjezinicu da je Merkel dala regiji perspektivu učlanjenja i EU-integracija i da od toga nikada nije odustala, čak i ako joj nije uspjelo napraviti pomak. Pozitivnu sliku ostavila je njezina podrška makedonskoj demokratskoj opoziciji. Uz to, Merkel je 2010. prisilila vodstvo u Srbiji da započne pregovore s Kosovom, premda njezin utjecaj nije bio toliki da ostvari jedinstvenu poziciju u EU o pitanju Kosova, piše Deutsche Welle, a prenosi N1.

"U sjećanju je ostalo i njezino NE! Trumpovoj politici i njegovom prijedlogu razmjene teritorija između Srbije i Kosova, tako da se održalo načelo o nepovredivosti granica, koje je prihvaćeno i u EU. Nije samo BiH profitirala od toga, s obzirom na želju srpskih nacionalista da ujedine RS sa Srbijom”. No, Merkel je, kao mnogi drugi zapadni političari i političarke "podcijenila snagu nacionalizma” u regiji. Zapad je građanski pokret, demokratsku opoziciju i one koji su pružali otpor "odbacivao kao nevažne”. Ni Merkel nije dovoljno energično regirala na gušenje slobodnog mišljenja, uhićenja novinara, ugnjetavanje opozicije, seksualnih i drugih manjina u Srbiji i regiji”, piše TAZ i nastavlja:

---

image
Merkel je stabilokracija bila ispred demokracije
Ludovic Marin/AFP
---

“Kada je Putin počeo ne samo politički već i vojno pomagati Srbiju, to jedva da je privlačilo pažnju. Ruske tajne službe bile su uključene u antizapadne pokušaje puča u Makedoniji i u Crnoj Gori, a aktivni su i u BH entitetu Republici Srpskoj. I Turska i Kina, s obzirom na politički vakuum, pokušavaju osnažiti svoje pozicije na Balkanu. Zapadnim sugovornicima je promaknulo da nacionalisti nastavljaju provoditi svoje dugoročne ciljeve ne samo u Srbiji. To je posebno vidljivo u BiH.

"Negiranje zločina i propagiranje povijesnih laži kojima se od zločinaca prave heroji mnogi su zapadni političari i diplomati prihvaćali. Njihovo nepoznavanje povijesti, naivnost i doboroćudnost su nacionalistički orijentirani političari nemilosrdno iskoristili…”, piše Erich Rathfelder u tekstu za Tageszeitung.

Novo razumijevanje s eDIJEM rAMOM

"Sada se Aleksandar Vučić i Edi Rama dobro razumiju. U vremenima, kada se zbog Kosova gotovo nisu htjeli ni rukovati, bili su istog mišljenja u respektu prema Angeli Merkel”, piše Neue Zürcher Zeitung. List navodi kako je kancelarka zahvalila na tome oproštajnom posjetom Beogradu i Tirani, gdje se susrela i sa predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, premijerima Kosova, Crne Gore i Sjeverne Makedonije. No, Zapadni Balkan nikada nije bio vanjsko-politički prioritet njemačke kancelarke. Pa ipak nije joj bilo svejedno, šta se događa u regiji, piše Deutsche Welle, a prenosi N1.

Službeni Berlin još uvijek podržava daleki cilj – učlanjenje zemalja Zapadnog Balkana u EU. Ali, realizacija tog cilja u doglednom vremenu je "iluzija”, dodaje švicarski list. NZZ se osvrće na Berlinski proces, kojem je Merkel udahnula život 2014. godine, ali koji je dao "mršave rezultate”: ukidanje roaminga i institucionaliziranu razmjenu mladih. S obzirom na to da je ova regija bila poprište ratova, za nju kao i za mnoge druge političare prioritet je bio stabilnost. "Taj cilj je umnogome ostvaren”, piše NZZ.

“Ali, važna pitanja ostala su neriješena. Dijalog Srbije i Kosova nije dao rezultate, a u nekim drugim zemljama bilježe se pogoršanja. U BiH i Crnoj Gori se etnička raznovrsnost zloupotrebljava za političke igre. U proljeće se čak pojavio anonimni prijedlog za promjenu granica po etničkim kriterijima. Nakon uhićenja Mladića, Srbija se nadala bržem putu ka učlanjenju. Ali Merkel je inzistirala na priznanju Kosova, što je i sada tabu u Srbiji.

Zbog srpsko-albanskih antagonizama udvaralo se Vučiću i Rami, bez obzira na autoritarne tendencije u načinu njihovog vladanja. Demokratska opozicija zamjerala je Merkel što je otvoreno snažila Vučića. Sve dok postoji unutrašnjo-politička stabilnost i vanjsko-politička proračunatost, političkim vladarima se progledavalo kroz prste u pogledu nedostataka u oblasti pravne države. Njemačka je glavni investitor u Srbiji. Dobavljač u automobilskoj industriji Leoni otvorio je u Srbiji svoju četvrtu tvornicu i spada u najvećeg poslodavca u Srbiji.”

---

image
'Srpska napredna stranka, u kojoj vlada željezna disciplina, ima 750.000 članova. To je armija  u kojoj svaki vojnik ima sveti zadatak – da veliča i slavi Vučića'
Peđa Milosavljević/Cropix
---

Pa ipak, više resursa se odlijeva nego što se ulijeva u zemlju, citira NZZ Dušana Reljića iz Fondacije za nauku i politiku. “Vanjsko-politički deficit šest država Zapadnog Balkana u odnosu na EU je tokom protekle desetljeća iznosio 100 milijardi eura. Tome treba pridodati desetine tisuća ljudi koji svake godine napuštaju Balkan u pravcu Zapadne Europe. Reljić pledira da se Zapadni Balkan "ekonomski integrira” u EU. On ističe kako je ta regija "strukturno-zapušteno i Europskom unijom okružen otok, za čiji budući odnos s EU-om niti Bruxelles niti Berlin nemaju stratešku viziju”, piše švicarski Neue Zürcher Zeitung.

Rheinische Post u komentaru zaključuje kako Angeli Merkel ne preostaje ništa drugo, nego da apelira na EU i traži od svog nasljednika da mu Balkan bude u srcu. “To je premalo i stoga je njezin posjet, usprkos pohvalama za angažman, povezan sa slutnjom da će se u postmerkel eri problemi i konflikti još više zaoštravati.”

"Ostaj nam zdravo, Angela, i uzmi Vučića sa sobom”, piše isti list u posebnom članku, osvrćući se na pisanje beogradskog lista “Nova”. Merkel je bila zainteresirana za “mir na europskoj periferiji i sigurnost njemačkih investicija, ali ne baš puno za demokraciju”. U simboličnom smislu posjet Merkel bio je iznimno važan, citira list bivšeg veleposlanika Srbije u Berlinu Ognjena Pribičevića i njegovom rečenicom okončava članak: "Da budemo realni. Angela Merkel je simbol jednog vremena, koje je prošlo”, piše Deutsche Welle, a prenosi N1

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP Peđa Milosavljević/Cropix Peđa Milosavljević/Cropix Ludovic Marin/AFP
AFP
Susret 'prijatelja' Angele Merkel i Aleksandra Vučića  
Peđa Milosavljević/Cropix
S premijerkom Anom Brnabić Merkel se sastala samo protokolarno. 'I mamica zna tko je u Srbiji boss', piše njemački tisak


 
Peđa Milosavljević/Cropix
'Srpska napredna stranka, u kojoj vlada željezna disciplina, ima 750.000 članova. To je armija  u kojoj svaki vojnik ima sveti zadatak – da veliča i slavi Vučića'
Ludovic Marin/AFP
Merkel je stabilokracija bila ispred demokracije
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/njemacki-tisak-o-posjetu-srbiji-angela-merkel-je-simbol-jednog-vremena-koje-je-proslo-ostaj-nam-zdravo-kancelarko-i-povedi-vucica-sa-sobom-1128015 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=98bd91376417c4abfb229b3837191d2248fd1e45 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Njema%C4%8Dki+tisak+o+posjetu+Srbiji%3A+Angela+Merkel+je+simbol+jednog+vremena+koje+je+pro%C5%A1lo.+Ostaj+nam+zdravo%2C+kancelarko%2C+i+povedi+Vu%C4%8Di%C4%87a+sa+sobom%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fnjemacki-tisak-o-posjetu-srbiji-angela-merkel-je-simbol-jednog-vremena-koje-je-proslo-ostaj-nam-zdravo-kancelarko-i-povedi-vucica-sa-sobom-1128015 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fnjemacki-tisak-o-posjetu-srbiji-angela-merkel-je-simbol-jednog-vremena-koje-je-proslo-ostaj-nam-zdravo-kancelarko-i-povedi-vucica-sa-sobom-1128015 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => odjeci turneje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Regijaodjeci turneje

Njemački tisak o posjetu Srbiji: Angela Merkel je simbol jednog vremena koje je prošlo. Ostaj nam zdravo, kancelarko, i povedi Vučića sa sobom!

Piše PSD
17. rujna 2021. - 12:36

 Tisak na njemačkom jeziku nizom je članaka i analiza propratio oproštajni posjet Angele Merkel Zapadnom Balkanu. Bez obzira na sve simpatije prema njemačkoj kancelarki, "ona je simbol jednog vremena, koje je prošlo“.

Dobrodošlicu je njemačka kancelarka, kako piše Andrej Ivanji za berlinski Tageszeitung (TAZ) dobila već na nebu. Šest MIG-ova Vojnog zrakoplovstva Srbije pratilo je njezin avion. Autocesta je bila ukrašen zastavicama Njemačke i Srbije te plakatima na kojima je pisalo: "Dobro došla, kancelarko Merkel”, piše Deutsche Welle, a prenosi N1.

Bio je to 16. susret u 9 godina s Vučićem, otkako je on na kormilu Srbije. Samo su tijekom korone morali razgovarati videolinkom. “Kad god mu je trebalo, Vučić je mogao računati s podrškom “svoje prijateljice...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 16:38