StoryEditor
Regijaosam godina od odlaska

Jovanka Broz s 28 godina udala se za tri desetljeća starijega Tita, nakon njegove smrti u spavaćici su je izbacili na ulicu i do kraja držali u kućnom pritvoru

Piše S.K.
20. listopada 2021. - 15:20

Na današnji dan, 20. listopada 2013., u 89. godini života umrla je Jovanka Broz, supruga Josipa Broza Tita, koja je ostala u sjećanju generacijama onih kojima je bila čast, obaveza ili nužda živjeti s Titom, ali i onima koji su rođeni nakon raspada Jugoslavije. Njena slava prelazila je i granice, protezala se gotovo svugdje dokle je dosezala široka diplomatska aktivost bivše države, od Amerike i Engleske, ističnoga bloka i Pokreta nesvrstanih.

image
S Titom 70-ih
AFP

Jovanka Broz taj status i transdržavnu prepoznatljivost duguje svome "celebrity" statusu, višedesetljetnim protokolarnim pojavljivanjem uz "Najvećeg sina", ali i bračnim problemima, tračevima i teorijama špijunske urote da bi posljednjih desetljeća postala tema jer je živjela u za nju lošim uvjetima i sa slabim prihodima, neriješene bračne ostavštine.

image
U godini vjenčanja, Jovanka 1952.
AFP

Jovanka Broz, djevojački Budisavljević, rođena je 7. prosinca 1924.. u ličkome selu Pećanima, kao mlada skojevka vrlo rano je otišla u partizane, gdje je bila ranjena i preživjela tifus. Nakon rata, zaposlila se u Maršalatu, gdje je zapela za oko maršalu. Poslije se pisalo da ju je tu s tom namjerom postavio prvi čovjek tajne službe Aleksandar Ranković, a po drugima Stevo Krajačić, tadašnji šef hrvatske Udbe. Bilo kako bilo, 30 godina stariji Tito uočio je svoju zaposlenicu, rodila se ljubav, a 1952. godine i brak, uz Rankovićevo kumstvo.

Kreacije žuži jelinek

Nakon vjenčanja Jovanka je otišla u Rim na izobrazbu iz lijepog ponašanja, izgrađivanja protokolarnih manira i držanja. To što je tamo naučila poslije je pokazivala domovini i svijetu i za to primala pohvale i komplimente. Za nju je radila i prva jugoslavenska modna dizajnerica Žuži Jelinek. Tepali su joj da je prva dama Jugoslavije, Pepeljuga komunizma, prva prava komunistička svjetska celebrity...

image
Mlada nevjesta među drugovima, 1952. na kongresu Komunističke partije u Zagrebu
AFP

Kako je u nekrologu u Jutarnjem listu zapisao Vlado Vurušić, Jovanka se sve do kraja 60-ih zadovoljavala ulogom lutke zaraznog osmijeha i dobrodušne domaćice, ali onda je poželjela političku moć. U društvu u kojem je bilo gotovo nemoguće dobiti otkaz, dopušteno joj je da mijenja sobarice kao nogometne trenere pa je, izložena različitim lobističkim strujama, poželjela mijenjati političare, generale i veleposlanike. I tu je naišla na probleme. Od 1966. godine državni vrh je čak 59 puta problemski raspravljao o odnosu druga Tita i drugarice Jovanke. U tajnosti, naravno. Navodno se Jovanka zanosila idejom da će baš ona naslijediti Tita.

image
U Rusiji 1972.
AFP

Umjesto toga uslijedio je njen pad. Uz Tita zadnji put se pojavila 14. lipnja 1977. na prijemu za norveškog premijera. Formalno se nisu rastavili, ali su se "ružno i zauvijek razdvojili, da se više nikada ne vide", i to pune tri godine prije Titove smrti u svibnju 1980. Jovanka ni jednom nije bila kod Tita dok se mjesecima liječio u Ljubljani. Jugoslavenska nomenkaltura jedva ju je pustila na njegov sprovod.

image
Moskva, 1956.: Jovanka, Tito, Hruščov
AFP

Da stvar bude još bezdušnija, Jovanku je ista ekipa mjesec dana nakon muževe smrti izbacila iz kuće u Užičkoj 15. U spavaćici, bez osobnih stvari i dokumenata, i prebacila u kućni pritvor u neadekvatnu vilu. Ona jest imala 700 kvadrata, ali nije imala grijanje i prokišnjavala je.

Iluzije o svojoj povijesnoj ulozi

Odbačena i izolirana, u "zlatnom kavezu" provela je posljednjih deset godina jugoslavenskoga režima, i 23 godine srpskoga. Posjećivali su je rodbina i prijatelji, puno rjeđe mediji, kojima se žalila na loš položaj i sjećala se starih dobrih vremena, žalila se na materijalne uvjete, nemogućnost dolaska do svojih stvari, pričala o prijemima, haljinama i darovima. Moglo se pročitati i da je bila opsjednuta iluzijama o svojoj povijesnoj ulozi i značaju.

image
S Titom u Moskvi na njegovu primanju Lenjinova ordena
AFP

S vremenom joj je sve više bilo narušeno zdravlje. U kolovozu 2013. primljena je u Klinički centar u Beogradu u vrlo lošem stanju. Dijagnosticiran joj je rak kože, ali u stadiju koji nije opasan po život. Sredinom rujna pala je u komu iz koje se probudila, ali iz one listopadske nije. Poželjela je biti pokopana uz supruga u Kući cvijeća na Dedinju, a srpski političari izašli su joj u susret.

image
Jovankin grob nalazi se u sklopu Titove grobnice
Marko Đoković/Cropix

Danas se sudbina Jovanke Broz promatra u tragičnome ključu. Izolacija od supruga uz moderaciju političke klike, deložacija iz kuće, višedesetljetni kućni pritvor, ograničenje raspolaganja imovinom dio su razloga koji idu u prilog tome. Navodno je zbog Titova predsjedničkog statusa morala pristati i na brak bez djece.

image
Na Jovankinu sprovodu okupila se masa svijeta
Marko Đoković/Cropix

Tragična sudbina Jovanke Broz i njen nekadašnji sjaj zato i dalje intenzivno intrigiraju javnost, što pokazuje i nedavno snimljena igrano-dokumentarna serija “Jovanka Broz i tajne službe”, čija je premijera bila na RTS-u. Bit će toga i još, riječ je ipak o prvoj gospođi komunizma, Jackie Kennedy prije nje same, pred kojom su i engleska kraljica i iranska carica pred njom izgledale - sasvim obično.

image
Jovanka Broz ispraćena je uz melodiju 'O bella ciao', uz vojne počasti i plotun jedinice Garde Vojske Srbije
Marko Đoković/Cropix

.

item - id = 1136553
related id = 0 -> 1149349
related id = 1 -> 1147050
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. prosinac 2021 23:45