StoryEditor
Regijazaboravljena doajenka

Đurđa je jedna od najstarijih Balkanki - u svojih 109 godina preživjela je dva svjetska rata, težak život i koronu, a najstarije dijete joj ima 90 godina!

Piše PSD
4. svibnja 2022. - 14:59

Za starije osobe na ovim prostorima izgleda da ne vrijedi ono što vrijedi za dužnike, da te, kada si puno dužan, vjerovnik drži kao malo vode na dlanu. Vidimo nažalost da starijim osoba financijski nije dobro, a iz primjera bake Đurđe, koja ima 109 godina, vidimo da nije dobro ni biti puno star, pa čak ni biti druga najstarija osoba u Srbiji.

Na težak socijalni položaj bake Đurđe Marković pažnju je na društvenim mrežama skrenula Tamara Misirlić, karatistica i humanitarka iz Vranja.

"Baka Đurđa Marković preživjela je oba svjetska rata i sve vrijeme je pomagala vojnicima. Zbog toga su je Bugari htjeli ubiti, ali ova spretna žena je uspjela pobjeći s djetetom u naručju.

image

Baka Đurđa na profilu humanitarke Tamare Misirlić

Screenshot Instagram Tamara Misirlić

Danas baka Đurđa živi u teškim uvjetima, sa sinom Miroslavom, u selu Radovnica. Kuća im je stara i propala, grede na plafonu su se iskrivile i samo čekaju kada će se sručiti na njih dvoje, ali kako Miroslav kaže, oni se ne plaše.

Žive od bakine socijalne pomoći od koje mogu kupiti pelene, nešto hrane i platiti to malo struje što potroše. Imaju i par koza, koje će morati prodati ili ih pokloniti, jer nemaju dovoljno novca da ih prehrane, a Miroslav poslije nesreće koju je preživio više nije sposoban sve raditi sam", napisala je Tamara Misirlić, a prenijeli Blic i Žena.

kći od devedesetak godina

Baka Đurđa, koja živi sa sinom i snahom u jednom dijelu kuće, dok je u drugom njen drugi sin, preživjela je Prvi i Drugi svjetski rat, krajem 2020. potvrđeno je da je zaražena covidom, ali je uspjela ozdraviti usprkos dobi od 108 godina. Trenutno je druga po redu najstarija živuća osoba u Srbiji.

Cijeli Đurđin život bio je težak i ispunjen neimaštinom, nadničarila je i vodila sa sobom i djecu, kojih ima 11 i koji su joj podarili više od sto unučadi i praunučadi.

"Najstarije dijete ima 90 godina. To je kći koja živi u Makedoniji. Najmlađe dijete, ne znam koliko godina ima sad. Teško mi je hodati i ležati, slabo čujem i gotovo ništa ne vidim," govorila je baka Đurđa u emisiji "Kvadratura kruga", prenosi Žena.

Inače, kako piše Wikipedia, za baku Đurđu tvrdilo se da je rođena 1908. godine, ali nadležne službe nisu htjele verificirati taj podatak jer su matične i crkvene knjige uništene za vrijeme Drugog svjetskog rata. Budući da je njen najmlađi sin u studenom 2021. imao 58 godina, to bi značilo da ga je rodila s 55 godina, što je nemoguće. Istraživači sugeriraju da je ona zapravo rođena 1913. godine, jer je njeno najstarije dijete rođeno 1929. godine.

Budući da na ovim prostorima nije lako dočekati ni mirovinu, a kamoli visoku starost, osoba poput bake Đurđe koja je u takvim uvjetima doživjela punih 109 godina zaslužila je puno veću pažnju lokalne i društvene zajednice. Ponajprje da joj se osigura adekvatan smještaj i skrb te potrebna hrana i lijekovi. Ako je 109 godina preživjela u teškim uvjetima da barem zadnje godine proživi kako je zaslužila. Ne mora to biti vila na Dedinju ni predsjednička mirovina, ali svakako život dostojan doajenke.

image

Sin se brine o majci, ali i njemu je zdravlje sve lošije

Screenshot YouTube RTS
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2022 06:40