stdClass Object ( [id] => 1252210 [title] => Strah od rata na Kosovu: Vučić diže vojsku uz granicu šesti put u zadnjih pet godina; Što piše u najnovijem ruskom planu za ‘rješenje‘ kosovske krize? [alias] => hoce-li-zaratiti-na-kosovu-je-li-vucicevo-zveckanje-oruzjem-dio-ruskog-plana-za-rjesenje-kosovske-krize-kojega-mu-je-urucio-ruski-veleposlanik-ili-jos-jedan-propagandni-blef [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Vrije na Kosovu. Opet. A to za nikoga u bližem i daljem susjedstvu nije i ne može biti dobra vijest. Jer je iduće logično pitanje: Hoće li zaratiti, dovesti do destabilizacije čitave regije?

Uostalom, i nas se sve to itekako tiče, ako ni zbog čega i zato što bi hrvatski turizam lako mogao biti jedna od kolateralnih žrtava negativnog razvoja situacije.

Nakon sad već višetjednih tenzija izazvanih postavljenjem barikada (one su na više cestovnih pravaca koji vode do dva granična prijalaza osvanule još 9. prosinca, ovoga puta zbog uhićenja bivšeg pripadnika kosovske policije iz Sjeverne Mitrovice Dejana Pantića, osumnjičenog za napad na prostorije izborne komisije u tom gradu), uslijedila je prijetnja iz Prištine da će barikade biti uklonjene. Za deeskalaciju i uklanjanje barikada zalagala se i međunarodna zajednica. No, situacija se ubrzo pretvorila u zatvoren krug: kosovske su vlasti tražile uklanjanje barikada, Srbi na barikadama da se prvo povuku specijalci koji su tu i došli zbog barikada...

Ovih je dana stigla i rezolutna poruka prištinskih vlasti kako neće dopustiti patrijarhu SPC-a Porfiriju da pred pravoslavni Božić posjeti Pećku patrijaršiju, tonom koji nije ostavio mjesta za razgovor.

Nakon svega, predsjednik Srbije i vrhovni zapovjednik Vojske Srbije Aleksandar Vučić naredio je stavljanje vojske i svih jedinica MUP-a u najviši stupanj borbene gotovosti.

U ponedjeljak navečer bilo je i puškaranja uz granicu između lokalnih Srba i kosovske policije, sve to "garnirano" detonacijama, u Zubinom potoku...

---

image

Selo Rudare, pokraj Zvečana - "prepreke" na cesti u režiji tamošnjih Srba

Armend Nimani/Afp
------
image
Armend Nimani/Afp
---

Treba li se bojati eskalacije? Opasnosti od prerastanja situacije visokih napetosti u oružani sukob?

Naravno da treba, jer gdje ima toliko oružja, treba samo iskra da plane veliki, opasni požar. Ali, poznavajući agende Aleksandra Vučića, političara u permanentnoj kampanji, koji svoj autoritet gradi prije svega simuliranjem neke vrste "izvanrednog stanja", dakle, stalnim podgrijavanjem tenzija i svoje navodne borbe protiv "svih mogućih neprijatelja Srbije", ipak će biti da i u ovoj situaciji predsjednik Srbije tek – bilda svoj rejting u srbijanskoj javnosti.

U redu, možda i odrađuje, svjesno ili ne, prljavi posao za Moskvu, iako u međuvremenu pokušava uvjeriti Bruxelles da su mu i eurointegracije i europski maniri ponašanja u politici na srcu. 

Na tom je tragu i razmišljanje Vesne Pešić, sociologinje iz Beograda koja je uvjerena da se "izazivanje sukoba na Kosovu zapravo događa pod utjecajem i za račun Rusije kojoj odgovara da se u Europi otvori još jedan sukob, a to se najbrže može postići na nestabilnom Balkanu, točnije, u već otvorenom sukobu Srbije i Kosova".

U prilog svojoj tezi, poznata antiratna i aktivistica za ljudska prava podsjeća da se srbijanski predsjednik redovno konzultira s ruskim veleposlanikom: "Čak je nekidan Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, dostavila Bocan-Harčenku, ruskom ambasadoru u Srbiji, tobožnje rješenje za Kosovo. Možda je baš ono sada na djelu. Treba reći i to da je Vučić dopustio rusku propagandu na portalu Russia Today (RT) koji je u EU zabranjen. Nedavno je otvoren i Wagnerov centar u Beogradu. Već dugo postoji špijunski ruski centar u Nišu, pod firmom Centra za pomoć u izvanrednim situacijama (poplave, požari, potresi, itd.), iako se u takvim situacijama baš nikako nije pokazao korisnim", tvrdi Pešić.

A javnost u Srbiji, kao što znamo, nije teško "nabrijati" na kosovsku temu i Vučić to svako toliko vješto koristi. Ako nisu u pitanju "neprijatelji" sa Zapada, dakle, NATO, po potrebi i EU i Vatikan, povampirene "ustaše" iz Hrvatske, onda su tu dobri stari – Albanci s Kosova. Kao naručeni.

---

image
Armend Nimani/Afp
------
image
Armend Nimani/Afp
---

Nego, što u praksi zapravo znači to dizanje vojske i policije u najviši stupanj borbene gotovosti? To podrazumijeva spremnost Vojske Srbije da "u slučaju potrebe, u najkraćem vremenu, odgovori na svaki razvoj situacije", odnosno da "snage Vojske Srbije predviđene za reagiranje u ovakvim situacijama, budu u trenutnoj spremnosti za izvršenje postavljenih zadataka, dok su ostale snage u razini koja omogućava izvršavanje zadataka u skladu s propisanim rokovima za angažiranje"...

I sad dolazimo do bitne pojedinosti u ovakvoj situaciji – ovo je šesti put da Vučić izdaje ovakvu naredbu u posljednjih pet godina! Šesti!

Zadnji put dogodilo se to 2. studenoga ove godine zbog dronova koji su sa Kosova ulazili u Srbiju i promatrali, tj. špijunirali položaje i objekte srpske vojske.

Razina borbene gotovosti Vojske Srbije bila je podignuta i u rujnu 2021., kada je istekao rok za preregistraciju vozila sa srpskim registarskim oznakama na Kosovu. Tada su pripadnici srpske zajednice, protiveći se preregistraciji, blokirali granične prijelaze, a na prijelazima Jarinje i Brnjak bile su raspoređene Specijalne jedinice Policije Kosova... Naravno, u blizini su bile i snage KFOR-a, pripadnici NATO-a...

---

image

Strani vojnici na Kosovu

Armend Nimani/Afp
------
image

Kosovski specijalci kod Jarinja

Armend Nimani/Afp
---

Na svu sreću, razum je pobijedio svaki put, ili bolje reći, radili su telefoni i užarili su se diplomatski kanali, tako da ipak nije došlo do sukoba nakon kojih bi bilo teško vratiti se na početne pozicije, ma kako nezavidne bile.

Vučić ovim prije svega kupuje vrijeme i pokušava popraviti svoje pregovaračke pozicije. Nimalo ne pridonosi smanjivanju tenzija kad kad opstanak barikada izjednačava s interesima srpskog naroda na Kosovu ("Histerično se inzistira na uklanjanju barikada jer je potrebno da se Srbi protjeraju s Kosova, jer to vide kao rešenje").

Pokušava politički kapitalizirati i poteze crkvenih poglavara, ("Mi Srbi smo krivi jer imamo SPC i što je patrijarh poželio otići u Pećku patrijaršiju"), gotovo po istom receptu kojim je izazvana kriza u Crnoj Gori, kada su se uskovitlale strasti zbog ustoličenja mitropolita SPC-a na Cetinju. Bilo je to prije godinu i tri mjeseca, niste valjda već zaboravili...

---

image
Armend Nimani/Afp
------
image

Srpske barikade... Zvuči poznato? Čini se da neki nisu izvukli pouke

Armend Nimani/Afp
---

No, svu apsurdnost srpske pregovaračke pozicije, odnosno pat pozicije u kojoj je Vučić, zapravo je najbolje sažeo predsjednik kosovske Vlade, Albin Kurti, koji je postavio logično pitanje - kako Beograd može očekivati proglašavanje zajednice srpskih općina na sjeveru odmetnutog Kosova, a da prije toga - ne prizna Kosovo?

"Oni bi se željeli vratiti nekim projektima koje su smislili prije nego što sam postao premijer, a to je razmjena teritorija. To je vrijeme (Richarda) Grenella”, kazao je Kurti, spominjući američkog posrednika iz ere administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa, kad su se takve ideje pojavile kao moguće rješenje čitave situacije, što nije naišlo i na podršku administracije Joea Bidena...

Dakle, situacija izgleda gotovo bezizlazno. Naravno da za Vučića priznanje Kosova na bilo koji način ne dolazi u obzir, to će pitanje rado "ostaviti" kao amanet nekom svom nasljedniku, jer bi u tom slučaju mogao birati samo na kojem bi ga rasvjetnom stupu razjarena rulja - kojom inače zna vješto manipulirati kad mu to treba - mogla objesiti. Sve ove godine svojim patetično-nacionalističkim istupima, "operiranim" od stvarnog stanja na Kosovu, nije gotovo ničim doprinio da osvijesti širu javnost u Srbiji kad je u pitanju odnos prema nekadašnjoj jugoslavenskoj "socijalističkoj autonomnoj pokrajini".

Ili što bi u svom tekstu na temu kosovske krize kazao Dejan Ilić, autor više knjiga eseja, izdavač i urednik časopisa "Reč", "ima već trideset godina kako se Srbi ne mogu dosjetiti ničega pametnijeg od barikada".

Ilić je za peščanik.net ovako pojasnio svoju tezu: "U protekla tri desetljeća vidjeli smo i posljedice barikada. One nisu donijele nikome ništa dobro. Ni samim Srbima ni njihovim susjedima pogotovo. A opet su Srbi izvan Beograda i dalje spremni podizati barikade onako kako to nekome u Beogradu padne na pamet. Možemo li od barikada na Kosovu očekivati da ne završe kako su završile barikade oko Knina? Teško je reći, ali okolnosti svakako nisu iste. Nema više uzurpirane JNA da potpiruje besmislene ambicije. Vojska Srbije daleko je i od one sasvim razvaljene JNA, teško da bi se na nju bilo tko mogao osloniti. Pored toga, za razliku od ondašnje Jugoslavije, danas na Kosovu već imamo strane naoružane jedinice. Konačno, za razliku od Knina 1991., na Kosovu 2022. još su svježa sjećanja na netom završeni rat. Sve to bi morali biti dovoljni razlozi da ne dođe do novog oružanog sukoba".

Naravno, Ilić u čitavoj sitauciji računa - na razum. Međutim, Vučić je pragmatičniji. Njega više zanima osobni rejting. 

Za nadati se da oružani sukob u nekom trenutku neće postati Vučićev alat za spašavanje rejtinga i o(p)stanak na vlasti po svaku cijenu. Makar se ona mjerila i ljudskim životima. I svjesnim odbacivanjem slabašne, ali još uvijek žive europske perspektive Srbije.

---

image
Armend Nimani/Afp
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => analiza krize [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => analiza krize 2 0 8838 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-12-27 20:02:55 [created_by] => 3127 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-12-27 23:20:35 [modified_by] => 3127 [publish_up] => 2022-12-27 20:22:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 73 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Hoće li zaratiti na Kosovu: Je li Vučićevo zveckanje oružjem dio ruskog plana za 'rješenje' kosovske krize kojega mu je uručio ruski veleposlanik ili još jedan propagandni blef? [metakey] => kriza na kosovu, Aleksandar Vučić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/12\/27\/19529234.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/27\/24049733.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/27\/24049722.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/27\/24049713.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/27\/24049714.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/27\/24049715.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/27\/24049734.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/27\/24049720.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/27\/24049721.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/27\/24049719.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/27\/24049718.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/27\/24049717.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/27\/24049716.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/27\/19529104.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/27\/19487112.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Armend Nimani\/Afp","Armend Nimani\/Afp","Armend Nimani\/Afp","Armend Nimani\/Afp","Armend Nimani\/Afp","Armend Nimani\/Afp","Armend Nimani\/Afp","Armend Nimani\/Afp","Armend Nimani\/Afp","Armend Nimani\/Afp","Armend Nimani\/Afp","Armend Nimani\/Afp","Armend Nimani\/Afp","Armend Nimani\/Afp","Armend Nimani\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Snage NATO-a za mnoge su jamstvo da ipak ne\u0107e do\u0107i do oru\u017eanih sukoba<\/p>","

Selo Rudare, pokraj Zve\u010dana - \u201dprepreke\u201d na cesti u re\u017eiji tamo\u0161njih Srba<\/p>","","","","","

Srpske barikade... Zvu\u010di poznato? \u010cini se da neki nisu izvukli pouke<\/p>","","","","","","

Talijanski vojnici dio su NATO-ovih snaga za odr\u017eanje mira na Kosovu<\/p>","

Strani vojnici na Kosovu<\/p>","

Kosovski specijalci kod Jarinja<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1281","hd_19529234_1920.jpg":"1920x1080","k_19529234_1280.jpg":"1280x1280","k_19529234_1024.jpg":"1024x1024","k_19529234_640.jpg":"640x640","k_19529234_480.jpg":"480x480","k_19529234_340.jpg":"340x340","k_19529234_220.jpg":"220x220","o_19529234_1280.jpg":"1280x854","o_19529234_1024.jpg":"1024x683","o_19529234_640.jpg":"640x427","o_19529234_480.jpg":"480x320","o_19529234_340.jpg":"340x226","o_19529234_220.jpg":"220x146","h_19529234_1280.jpg":"1280x854","h_19529234_1024.jpg":"1024x683","h_19529234_640.jpg":"640x427","h_19529234_480.jpg":"480x320","h_19529234_340.jpg":"340x227","h_19529234_220.jpg":"220x147","pp_19529234_1280.jpg":"1280x1628","pp_19529234_1024.jpg":"1024x1303","pp_19529234_640.jpg":"640x814","pp_19529234_480.jpg":"480x611","pp_19529234_340.jpg":"340x432","pp_19529234_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24049733_1920.jpg":"1920x1080","k_24049733_1280.jpg":"1280x1280","k_24049733_1024.jpg":"1024x1024","k_24049733_640.jpg":"640x640","k_24049733_480.jpg":"480x480","k_24049733_340.jpg":"340x340","k_24049733_220.jpg":"220x220","o_24049733_1280.jpg":"1280x853","o_24049733_1024.jpg":"1024x682","o_24049733_640.jpg":"640x426","o_24049733_480.jpg":"480x320","o_24049733_340.jpg":"340x226","o_24049733_220.jpg":"220x146","h_24049733_1280.jpg":"1280x854","h_24049733_1024.jpg":"1024x683","h_24049733_640.jpg":"640x427","h_24049733_480.jpg":"480x320","h_24049733_340.jpg":"340x227","h_24049733_220.jpg":"220x147","pp_24049733_1280.jpg":"1280x1628","pp_24049733_1024.jpg":"1024x1303","pp_24049733_640.jpg":"640x814","pp_24049733_480.jpg":"480x611","pp_24049733_340.jpg":"340x432","pp_24049733_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24049722_1920.jpg":"1920x1080","k_24049722_1280.jpg":"1280x1280","k_24049722_1024.jpg":"1024x1024","k_24049722_640.jpg":"640x640","k_24049722_480.jpg":"480x480","k_24049722_340.jpg":"340x340","k_24049722_220.jpg":"220x220","o_24049722_1280.jpg":"1280x853","o_24049722_1024.jpg":"1024x682","o_24049722_640.jpg":"640x426","o_24049722_480.jpg":"480x320","o_24049722_340.jpg":"340x226","o_24049722_220.jpg":"220x146","h_24049722_1280.jpg":"1280x854","h_24049722_1024.jpg":"1024x683","h_24049722_640.jpg":"640x427","h_24049722_480.jpg":"480x320","h_24049722_340.jpg":"340x227","h_24049722_220.jpg":"220x147","pp_24049722_1280.jpg":"1280x1628","pp_24049722_1024.jpg":"1024x1303","pp_24049722_640.jpg":"640x814","pp_24049722_480.jpg":"480x611","pp_24049722_340.jpg":"340x432","pp_24049722_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24049713_1920.jpg":"1920x1080","k_24049713_1280.jpg":"1280x1280","k_24049713_1024.jpg":"1024x1024","k_24049713_640.jpg":"640x640","k_24049713_480.jpg":"480x480","k_24049713_340.jpg":"340x340","k_24049713_220.jpg":"220x220","o_24049713_1280.jpg":"1280x853","o_24049713_1024.jpg":"1024x682","o_24049713_640.jpg":"640x426","o_24049713_480.jpg":"480x320","o_24049713_340.jpg":"340x226","o_24049713_220.jpg":"220x146","h_24049713_1280.jpg":"1280x854","h_24049713_1024.jpg":"1024x683","h_24049713_640.jpg":"640x427","h_24049713_480.jpg":"480x320","h_24049713_340.jpg":"340x227","h_24049713_220.jpg":"220x147","pp_24049713_1280.jpg":"1280x1628","pp_24049713_1024.jpg":"1024x1303","pp_24049713_640.jpg":"640x814","pp_24049713_480.jpg":"480x611","pp_24049713_340.jpg":"340x432","pp_24049713_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24049714_1920.jpg":"1920x1080","k_24049714_1280.jpg":"1280x1280","k_24049714_1024.jpg":"1024x1024","k_24049714_640.jpg":"640x640","k_24049714_480.jpg":"480x480","k_24049714_340.jpg":"340x340","k_24049714_220.jpg":"220x220","o_24049714_1280.jpg":"1280x853","o_24049714_1024.jpg":"1024x682","o_24049714_640.jpg":"640x426","o_24049714_480.jpg":"480x320","o_24049714_340.jpg":"340x226","o_24049714_220.jpg":"220x146","h_24049714_1280.jpg":"1280x854","h_24049714_1024.jpg":"1024x683","h_24049714_640.jpg":"640x427","h_24049714_480.jpg":"480x320","h_24049714_340.jpg":"340x227","h_24049714_220.jpg":"220x147","pp_24049714_1280.jpg":"1280x1628","pp_24049714_1024.jpg":"1024x1303","pp_24049714_640.jpg":"640x814","pp_24049714_480.jpg":"480x611","pp_24049714_340.jpg":"340x432","pp_24049714_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24049715_1920.jpg":"1920x1080","k_24049715_1280.jpg":"1280x1280","k_24049715_1024.jpg":"1024x1024","k_24049715_640.jpg":"640x640","k_24049715_480.jpg":"480x480","k_24049715_340.jpg":"340x340","k_24049715_220.jpg":"220x220","o_24049715_1280.jpg":"1280x853","o_24049715_1024.jpg":"1024x682","o_24049715_640.jpg":"640x426","o_24049715_480.jpg":"480x320","o_24049715_340.jpg":"340x226","o_24049715_220.jpg":"220x146","h_24049715_1280.jpg":"1280x854","h_24049715_1024.jpg":"1024x683","h_24049715_640.jpg":"640x427","h_24049715_480.jpg":"480x320","h_24049715_340.jpg":"340x227","h_24049715_220.jpg":"220x147","pp_24049715_1280.jpg":"1280x1628","pp_24049715_1024.jpg":"1024x1303","pp_24049715_640.jpg":"640x814","pp_24049715_480.jpg":"480x611","pp_24049715_340.jpg":"340x432","pp_24049715_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24049734_1920.jpg":"1920x1080","k_24049734_1280.jpg":"1280x1280","k_24049734_1024.jpg":"1024x1024","k_24049734_640.jpg":"640x640","k_24049734_480.jpg":"480x480","k_24049734_340.jpg":"340x340","k_24049734_220.jpg":"220x220","o_24049734_1280.jpg":"1280x853","o_24049734_1024.jpg":"1024x682","o_24049734_640.jpg":"640x426","o_24049734_480.jpg":"480x320","o_24049734_340.jpg":"340x226","o_24049734_220.jpg":"220x146","h_24049734_1280.jpg":"1280x854","h_24049734_1024.jpg":"1024x683","h_24049734_640.jpg":"640x427","h_24049734_480.jpg":"480x320","h_24049734_340.jpg":"340x227","h_24049734_220.jpg":"220x147","pp_24049734_1280.jpg":"1280x1628","pp_24049734_1024.jpg":"1024x1303","pp_24049734_640.jpg":"640x814","pp_24049734_480.jpg":"480x611","pp_24049734_340.jpg":"340x432","pp_24049734_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24049720_1920.jpg":"1920x1080","k_24049720_1280.jpg":"1280x1280","k_24049720_1024.jpg":"1024x1024","k_24049720_640.jpg":"640x640","k_24049720_480.jpg":"480x480","k_24049720_340.jpg":"340x340","k_24049720_220.jpg":"220x220","o_24049720_1280.jpg":"1280x853","o_24049720_1024.jpg":"1024x682","o_24049720_640.jpg":"640x426","o_24049720_480.jpg":"480x320","o_24049720_340.jpg":"340x226","o_24049720_220.jpg":"220x146","h_24049720_1280.jpg":"1280x854","h_24049720_1024.jpg":"1024x683","h_24049720_640.jpg":"640x427","h_24049720_480.jpg":"480x320","h_24049720_340.jpg":"340x227","h_24049720_220.jpg":"220x147","pp_24049720_1280.jpg":"1280x1628","pp_24049720_1024.jpg":"1024x1303","pp_24049720_640.jpg":"640x814","pp_24049720_480.jpg":"480x611","pp_24049720_340.jpg":"340x432","pp_24049720_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24049721_1920.jpg":"1920x1080","k_24049721_1280.jpg":"1280x1280","k_24049721_1024.jpg":"1024x1024","k_24049721_640.jpg":"640x640","k_24049721_480.jpg":"480x480","k_24049721_340.jpg":"340x340","k_24049721_220.jpg":"220x220","o_24049721_1280.jpg":"1280x853","o_24049721_1024.jpg":"1024x682","o_24049721_640.jpg":"640x426","o_24049721_480.jpg":"480x320","o_24049721_340.jpg":"340x226","o_24049721_220.jpg":"220x146","h_24049721_1280.jpg":"1280x854","h_24049721_1024.jpg":"1024x683","h_24049721_640.jpg":"640x427","h_24049721_480.jpg":"480x320","h_24049721_340.jpg":"340x227","h_24049721_220.jpg":"220x147","pp_24049721_1280.jpg":"1280x1628","pp_24049721_1024.jpg":"1024x1303","pp_24049721_640.jpg":"640x814","pp_24049721_480.jpg":"480x611","pp_24049721_340.jpg":"340x432","pp_24049721_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24049719_1920.jpg":"1920x1080","k_24049719_1280.jpg":"1280x1280","k_24049719_1024.jpg":"1024x1024","k_24049719_640.jpg":"640x640","k_24049719_480.jpg":"480x480","k_24049719_340.jpg":"340x340","k_24049719_220.jpg":"220x220","o_24049719_1280.jpg":"1280x853","o_24049719_1024.jpg":"1024x682","o_24049719_640.jpg":"640x426","o_24049719_480.jpg":"480x320","o_24049719_340.jpg":"340x226","o_24049719_220.jpg":"220x146","h_24049719_1280.jpg":"1280x854","h_24049719_1024.jpg":"1024x683","h_24049719_640.jpg":"640x427","h_24049719_480.jpg":"480x320","h_24049719_340.jpg":"340x227","h_24049719_220.jpg":"220x147","pp_24049719_1280.jpg":"1280x1628","pp_24049719_1024.jpg":"1024x1303","pp_24049719_640.jpg":"640x814","pp_24049719_480.jpg":"480x611","pp_24049719_340.jpg":"340x432","pp_24049719_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24049718_1920.jpg":"1920x1080","k_24049718_1280.jpg":"1280x1280","k_24049718_1024.jpg":"1024x1024","k_24049718_640.jpg":"640x640","k_24049718_480.jpg":"480x480","k_24049718_340.jpg":"340x340","k_24049718_220.jpg":"220x220","o_24049718_1280.jpg":"1280x853","o_24049718_1024.jpg":"1024x682","o_24049718_640.jpg":"640x426","o_24049718_480.jpg":"480x320","o_24049718_340.jpg":"340x226","o_24049718_220.jpg":"220x146","h_24049718_1280.jpg":"1280x854","h_24049718_1024.jpg":"1024x683","h_24049718_640.jpg":"640x427","h_24049718_480.jpg":"480x320","h_24049718_340.jpg":"340x227","h_24049718_220.jpg":"220x147","pp_24049718_1280.jpg":"1280x1628","pp_24049718_1024.jpg":"1024x1303","pp_24049718_640.jpg":"640x814","pp_24049718_480.jpg":"480x611","pp_24049718_340.jpg":"340x432","pp_24049718_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24049717_1920.jpg":"1920x1080","k_24049717_1280.jpg":"1280x1280","k_24049717_1024.jpg":"1024x1024","k_24049717_640.jpg":"640x640","k_24049717_480.jpg":"480x480","k_24049717_340.jpg":"340x340","k_24049717_220.jpg":"220x220","o_24049717_1280.jpg":"1280x853","o_24049717_1024.jpg":"1024x682","o_24049717_640.jpg":"640x426","o_24049717_480.jpg":"480x320","o_24049717_340.jpg":"340x226","o_24049717_220.jpg":"220x146","h_24049717_1280.jpg":"1280x854","h_24049717_1024.jpg":"1024x683","h_24049717_640.jpg":"640x427","h_24049717_480.jpg":"480x320","h_24049717_340.jpg":"340x227","h_24049717_220.jpg":"220x147","pp_24049717_1280.jpg":"1280x1628","pp_24049717_1024.jpg":"1024x1303","pp_24049717_640.jpg":"640x814","pp_24049717_480.jpg":"480x611","pp_24049717_340.jpg":"340x432","pp_24049717_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24049716_1920.jpg":"1920x1080","k_24049716_1280.jpg":"1280x1280","k_24049716_1024.jpg":"1024x1024","k_24049716_640.jpg":"640x640","k_24049716_480.jpg":"480x480","k_24049716_340.jpg":"340x340","k_24049716_220.jpg":"220x220","o_24049716_1280.jpg":"1280x853","o_24049716_1024.jpg":"1024x682","o_24049716_640.jpg":"640x426","o_24049716_480.jpg":"480x320","o_24049716_340.jpg":"340x226","o_24049716_220.jpg":"220x146","h_24049716_1280.jpg":"1280x854","h_24049716_1024.jpg":"1024x683","h_24049716_640.jpg":"640x427","h_24049716_480.jpg":"480x320","h_24049716_340.jpg":"340x227","h_24049716_220.jpg":"220x147","pp_24049716_1280.jpg":"1280x1628","pp_24049716_1024.jpg":"1024x1303","pp_24049716_640.jpg":"640x814","pp_24049716_480.jpg":"480x611","pp_24049716_340.jpg":"340x432","pp_24049716_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_19529104_1920.jpg":"1920x1080","k_19529104_1280.jpg":"1280x1280","k_19529104_1024.jpg":"1024x1024","k_19529104_640.jpg":"640x640","k_19529104_480.jpg":"480x480","k_19529104_340.jpg":"340x340","k_19529104_220.jpg":"220x220","o_19529104_1280.jpg":"1280x851","o_19529104_1024.jpg":"1024x681","o_19529104_640.jpg":"640x425","o_19529104_480.jpg":"480x319","o_19529104_340.jpg":"340x226","o_19529104_220.jpg":"220x146","h_19529104_1280.jpg":"1280x854","h_19529104_1024.jpg":"1024x683","h_19529104_640.jpg":"640x427","h_19529104_480.jpg":"480x320","h_19529104_340.jpg":"340x227","h_19529104_220.jpg":"220x147","pp_19529104_1280.jpg":"1280x1628","pp_19529104_1024.jpg":"1024x1303","pp_19529104_640.jpg":"640x814","pp_19529104_480.jpg":"480x611","pp_19529104_340.jpg":"340x432","pp_19529104_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_19487112_1920.jpg":"1920x1080","k_19487112_1280.jpg":"1280x1280","k_19487112_1024.jpg":"1024x1024","k_19487112_640.jpg":"640x640","k_19487112_480.jpg":"480x480","k_19487112_340.jpg":"340x340","k_19487112_220.jpg":"220x220","o_19487112_1280.jpg":"1280x854","o_19487112_1024.jpg":"1024x683","o_19487112_640.jpg":"640x427","o_19487112_480.jpg":"480x320","o_19487112_340.jpg":"340x226","o_19487112_220.jpg":"220x146","h_19487112_1280.jpg":"1280x854","h_19487112_1024.jpg":"1024x683","h_19487112_640.jpg":"640x427","h_19487112_480.jpg":"480x320","h_19487112_340.jpg":"340x227","h_19487112_220.jpg":"220x147","pp_19487112_1280.jpg":"1280x1628","pp_19487112_1024.jpg":"1024x1303","pp_19487112_640.jpg":"640x814","pp_19487112_480.jpg":"480x611","pp_19487112_340.jpg":"340x432","pp_19487112_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4129218 Threads: 2 Questions: 124544330 Slow queries: 54253 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3781382 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/regija ) ) [link] => /vijesti/regija/hoce-li-zaratiti-na-kosovu-je-li-vucicevo-zveckanje-oruzjem-dio-ruskog-plana-za-rjesenje-kosovske-krize-kojega-mu-je-urucio-ruski-veleposlanik-ili-jos-jedan-propagandni-blef-1252210 [printLink] => /vijesti/regija/hoce-li-zaratiti-na-kosovu-je-li-vucicevo-zveckanje-oruzjem-dio-ruskog-plana-za-rjesenje-kosovske-krize-kojega-mu-je-urucio-ruski-veleposlanik-ili-jos-jedan-propagandni-blef-1252210?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 688070 [name] => kriza na kosovu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-17 13:45:18 [main_article_id] => 0 [alias] => kriza-na-kosovu [link] => /tag/kriza-na-kosovu ) [1] => stdClass Object ( [id] => 369827 [name] => Aleksandar Vučić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => aleksandar-vucic [link] => /tag/aleksandar-vucic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => analiza krize [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Strah od rata na Kosovu: Vučić diže vojsku uz granicu šesti put u zadnjih pet godina; Što piše u najnovijem ruskom planu za ‘rješenje‘ kosovske krize? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3127 [name] => Hrvoje Prnjak [username] => hrvoje-prnjak [email] => hrvoje-prnjak@sd.hr [password] => $2y$10$Y4luKz1IlJc.uVykb8ag5uxFiMOpwxBSgWDMihSGHVvj6mi9HVY4i [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/hrvoje-prnjak-3127 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1645 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d026d46ecd5929a4ba78babd6e96d66?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/27/19529234.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Armend Nimani/Afp [mainImageDesc] =>

Snage NATO-a za mnoge su jamstvo da ipak neće doći do oružanih sukoba

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/27/19529234.jpg [title] =>

Snage NATO-a za mnoge su jamstvo da ipak neće doći do oružanih sukoba

Armend Nimani/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/27/24049733.jpg [title] =>

Selo Rudare, pokraj Zvečana - ”prepreke” na cesti u režiji tamošnjih Srba

Armend Nimani/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/27/24049722.jpg [title] => Armend Nimani/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/27/24049713.jpg [title] => Armend Nimani/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/27/24049714.jpg [title] => Armend Nimani/Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/27/24049715.jpg [title] => Armend Nimani/Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/27/24049734.jpg [title] =>

Srpske barikade... Zvuči poznato? Čini se da neki nisu izvukli pouke

Armend Nimani/Afp ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/27/24049720.jpg [title] => Armend Nimani/Afp ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/27/24049721.jpg [title] => Armend Nimani/Afp ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/27/24049719.jpg [title] => Armend Nimani/Afp ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/27/24049718.jpg [title] => Armend Nimani/Afp ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/27/24049717.jpg [title] => Armend Nimani/Afp ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/27/24049716.jpg [title] =>

Talijanski vojnici dio su NATO-ovih snaga za održanje mira na Kosovu

Armend Nimani/Afp ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/27/19529104.jpg [title] =>

Strani vojnici na Kosovu

Armend Nimani/Afp ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/27/19487112.jpg [title] =>

Kosovski specijalci kod Jarinja

Armend Nimani/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Vrije na Kosovu. Opet. A to za nikoga u bližem i daljem susjedstvu nije i ne može biti dobra vijest. Jer je iduće logično pitanje: Hoće li zaratiti, dovesti do destabilizacije čitave regije?

Uostalom, i nas se sve to itekako tiče, ako ni zbog čega i zato što bi hrvatski turizam lako mogao biti jedna od kolateralnih žrtava negativnog razvoja situacije.

Nakon sad već višetjednih tenzija izazvanih postavljenjem barikada (one su na više cestovnih pravaca koji vode do dva granična prijalaza osvanule još 9. prosinca, ovoga puta zbog uhićenja bivšeg pripadnika kosovske policije iz Sjeverne Mitrovice Dejana Pantića, osumnjičenog za napad na prostorije izborne komisije u tom gradu), uslijedila je prijetnja iz Prištine da će barikade biti uklonjene. Za deeskalaciju i uklanjanje barikada zalagala se i međunarodna zajednica. No, situacija se ubrzo pretvorila u zatvoren krug: kosovske su vlasti tražile uklanjanje barikada, Srbi na barikadama da se prvo povuku specijalci koji su tu i došli zbog barikada...

Ovih je dana stigla i rezolutna poruka prištinskih vlasti kako neće dopustiti patrijarhu SPC-a Porfiriju da pred pravoslavni Božić posjeti Pećku patrijaršiju, tonom koji nije ostavio mjesta za razgovor.

Nakon svega, predsjednik Srbije i vrhovni zapovjednik Vojske Srbije Aleksandar Vučić naredio je stavljanje vojske i svih jedinica MUP-a u najviši stupanj borbene gotovosti.

U ponedjeljak navečer bilo je i puškaranja uz granicu između lokalnih Srba i kosovske policije, sve to "garnirano" detonacijama, u Zubinom potoku...

---

image

Selo Rudare, pokraj Zvečana - "prepreke" na cesti u režiji tamošnjih Srba

Armend Nimani/Afp
------
image
Armend Nimani/Afp
---

Treba li se bojati eskalacije? Opasnosti od prerastanja situacije visokih napetosti u oružani sukob?

Naravno da treba, jer gdje ima toliko oružja, treba samo iskra da plane veliki, opasni požar. Ali, poznavajući agende Aleksandra Vučića, političara u permanentnoj kampanji, koji svoj autoritet gradi prije svega simuliranjem neke vrste "izvanrednog stanja", dakle, stalnim podgrijavanjem tenzija i svoje navodne borbe protiv "svih mogućih neprijatelja Srbije", ipak će biti da i u ovoj situaciji predsjednik Srbije tek – bilda svoj rejting u srbijanskoj javnosti.

U redu, možda i odrađuje, svjesno ili ne, prljavi posao za Moskvu, iako u međuvremenu pokušava uvjeriti Bruxelles da su mu i eurointegracije i europski maniri ponašanja u politici na srcu. 

Na tom je tragu i razmišljanje Vesne Pešić, sociologinje iz Beograda koja je uvjerena da se "izazivanje sukoba na Kosovu zapravo događa pod utjecajem i za račun Rusije kojoj odgovara da se u Europi otvori još jedan sukob, a to se najbrže može postići na nestabilnom Balkanu, točnije, u već otvorenom sukobu Srbije i Kosova".

U prilog svojoj tezi, poznata antiratna i aktivistica za ljudska prava podsjeća da se srbijanski predsjednik redovno konzultira s ruskim veleposlanikom: "Čak je nekidan Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, dostavila Bocan-Harčenku, ruskom ambasadoru u Srbiji, tobožnje rješenje za Kosovo. Možda je baš ono sada na djelu. Treba reći i to da je Vučić dopustio rusku propagandu na portalu Russia Today (RT) koji je u EU zabranjen. Nedavno je otvoren i Wagnerov centar u Beogradu. Već dugo postoji špijunski ruski centar u Nišu, pod firmom Centra za pomoć u izvanrednim situacijama (poplave, požari, potresi, itd.), iako se u takvim situacijama baš nikako nije pokazao korisnim", tvrdi Pešić.

A javnost u Srbiji, kao što znamo, nije teško "nabrijati" na kosovsku temu i Vučić to svako toliko vješto koristi. Ako nisu u pitanju "neprijatelji" sa Zapada, dakle, NATO, po potrebi i EU i Vatikan, povampirene "ustaše" iz Hrvatske, onda su tu dobri stari – Albanci s Kosova. Kao naručeni.

---

image
Armend Nimani/Afp
------
image
Armend Nimani/Afp
---

Nego, što u praksi zapravo znači to dizanje vojske i policije u najviši stupanj borbene gotovosti? To podrazumijeva spremnost Vojske Srbije da "u slučaju potrebe, u najkraćem vremenu, odgovori na svaki razvoj situacije", odnosno da "snage Vojske Srbije predviđene za reagiranje u ovakvim situacijama, budu u trenutnoj spremnosti za izvršenje postavljenih zadataka, dok su ostale snage u razini koja omogućava izvršavanje zadataka u skladu s propisanim rokovima za angažiranje"...

I sad dolazimo do bitne pojedinosti u ovakvoj situaciji – ovo je šesti put da Vučić izdaje ovakvu naredbu u posljednjih pet godina! Šesti!

Zadnji put dogodilo se to 2. studenoga ove godine zbog dronova koji su sa Kosova ulazili u Srbiju i promatrali, tj. špijunirali položaje i objekte srpske vojske.

Razina borbene gotovosti Vojske Srbije bila je podignuta i u rujnu 2021., kada je istekao rok za preregistraciju vozila sa srpskim registarskim oznakama na Kosovu. Tada su pripadnici srpske zajednice, protiveći se preregistraciji, blokirali granične prijelaze, a na prijelazima Jarinje i Brnjak bile su raspoređene Specijalne jedinice Policije Kosova... Naravno, u blizini su bile i snage KFOR-a, pripadnici NATO-a...

---

image

Strani vojnici na Kosovu

Armend Nimani/Afp
------
image

Kosovski specijalci kod Jarinja

Armend Nimani/Afp
---

Na svu sreću, razum je pobijedio svaki put, ili bolje reći, radili su telefoni i užarili su se diplomatski kanali, tako da ipak nije došlo do sukoba nakon kojih bi bilo teško vratiti se na početne pozicije, ma kako nezavidne bile.

Vučić ovim prije svega kupuje vrijeme i pokušava popraviti svoje pregovaračke pozicije. Nimalo ne pridonosi smanjivanju tenzija kad kad opstanak barikada izjednačava s interesima srpskog naroda na Kosovu ("Histerično se inzistira na uklanjanju barikada jer je potrebno da se Srbi protjeraju s Kosova, jer to vide kao rešenje").

Pokušava politički kapitalizirati i poteze crkvenih poglavara, ("Mi Srbi smo krivi jer imamo SPC i što je patrijarh poželio otići u Pećku patrijaršiju"), gotovo po istom receptu kojim je izazvana kriza u Crnoj Gori, kada su se uskovitlale strasti zbog ustoličenja mitropolita SPC-a na Cetinju. Bilo je to prije godinu i tri mjeseca, niste valjda već zaboravili...

---

image
Armend Nimani/Afp
------
image

Srpske barikade... Zvuči poznato? Čini se da neki nisu izvukli pouke

Armend Nimani/Afp
---

No, svu apsurdnost srpske pregovaračke pozicije, odnosno pat pozicije u kojoj je Vučić, zapravo je najbolje sažeo predsjednik kosovske Vlade, Albin Kurti, koji je postavio logično pitanje - kako Beograd može očekivati proglašavanje zajednice srpskih općina na sjeveru odmetnutog Kosova, a da prije toga - ne prizna Kosovo?

"Oni bi se željeli vratiti nekim projektima koje su smislili prije nego što sam postao premijer, a to je razmjena teritorija. To je vrijeme (Richarda) Grenella”, kazao je Kurti, spominjući američkog posrednika iz ere administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa, kad su se takve ideje pojavile kao moguće rješenje čitave situacije, što nije naišlo i na podršku administracije Joea Bidena...

Dakle, situacija izgleda gotovo bezizlazno. Naravno da za Vučića priznanje Kosova na bilo koji način ne dolazi u obzir, to će pitanje rado "ostaviti" kao amanet nekom svom nasljedniku, jer bi u tom slučaju mogao birati samo na kojem bi ga rasvjetnom stupu razjarena rulja - kojom inače zna vješto manipulirati kad mu to treba - mogla objesiti. Sve ove godine svojim patetično-nacionalističkim istupima, "operiranim" od stvarnog stanja na Kosovu, nije gotovo ničim doprinio da osvijesti širu javnost u Srbiji kad je u pitanju odnos prema nekadašnjoj jugoslavenskoj "socijalističkoj autonomnoj pokrajini".

Ili što bi u svom tekstu na temu kosovske krize kazao Dejan Ilić, autor više knjiga eseja, izdavač i urednik časopisa "Reč", "ima već trideset godina kako se Srbi ne mogu dosjetiti ničega pametnijeg od barikada".

Ilić je za peščanik.net ovako pojasnio svoju tezu: "U protekla tri desetljeća vidjeli smo i posljedice barikada. One nisu donijele nikome ništa dobro. Ni samim Srbima ni njihovim susjedima pogotovo. A opet su Srbi izvan Beograda i dalje spremni podizati barikade onako kako to nekome u Beogradu padne na pamet. Možemo li od barikada na Kosovu očekivati da ne završe kako su završile barikade oko Knina? Teško je reći, ali okolnosti svakako nisu iste. Nema više uzurpirane JNA da potpiruje besmislene ambicije. Vojska Srbije daleko je i od one sasvim razvaljene JNA, teško da bi se na nju bilo tko mogao osloniti. Pored toga, za razliku od ondašnje Jugoslavije, danas na Kosovu već imamo strane naoružane jedinice. Konačno, za razliku od Knina 1991., na Kosovu 2022. još su svježa sjećanja na netom završeni rat. Sve to bi morali biti dovoljni razlozi da ne dođe do novog oružanog sukoba".

Naravno, Ilić u čitavoj sitauciji računa - na razum. Međutim, Vučić je pragmatičniji. Njega više zanima osobni rejting. 

Za nadati se da oružani sukob u nekom trenutku neće postati Vučićev alat za spašavanje rejtinga i o(p)stanak na vlasti po svaku cijenu. Makar se ona mjerila i ljudskim životima. I svjesnim odbacivanjem slabašne, ali još uvijek žive europske perspektive Srbije.

---

image
Armend Nimani/Afp
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Armend Nimani/Afp Armend Nimani/Afp Armend Nimani/Afp Armend Nimani/Afp Armend Nimani/Afp Armend Nimani/Afp Armend Nimani/Afp Armend Nimani/Afp Armend Nimani/Afp Armend Nimani/Afp Armend Nimani/Afp Armend Nimani/Afp Armend Nimani/Afp Armend Nimani/Afp Armend Nimani/Afp
Armend Nimani/Afp

Snage NATO-a za mnoge su jamstvo da ipak neće doći do oružanih sukoba

Armend Nimani/Afp

Selo Rudare, pokraj Zvečana - ”prepreke” na cesti u režiji tamošnjih Srba

Armend Nimani/Afp

Srpske barikade... Zvuči poznato? Čini se da neki nisu izvukli pouke

Armend Nimani/Afp

Talijanski vojnici dio su NATO-ovih snaga za održanje mira na Kosovu

Armend Nimani/Afp

Strani vojnici na Kosovu

Armend Nimani/Afp

Kosovski specijalci kod Jarinja

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/hoce-li-zaratiti-na-kosovu-je-li-vucicevo-zveckanje-oruzjem-dio-ruskog-plana-za-rjesenje-kosovske-krize-kojega-mu-je-urucio-ruski-veleposlanik-ili-jos-jedan-propagandni-blef-1252210 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=bc6a3399e50e6f2242a3b799e8c85b1200eda33b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Strah+od+rata+na+Kosovu%3A+Vu%C4%8Di%C4%87+di%C5%BEe+vojsku+uz+granicu+%C5%A1esti+put+u+zadnjih+pet+godina%3B+%C5%A0to+pi%C5%A1e+u+najnovijem+ruskom+planu+za+%E2%80%98rje%C5%A1enje%E2%80%98+kosovske+krize%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fhoce-li-zaratiti-na-kosovu-je-li-vucicevo-zveckanje-oruzjem-dio-ruskog-plana-za-rjesenje-kosovske-krize-kojega-mu-je-urucio-ruski-veleposlanik-ili-jos-jedan-propagandni-blef-1252210 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fhoce-li-zaratiti-na-kosovu-je-li-vucicevo-zveckanje-oruzjem-dio-ruskog-plana-za-rjesenje-kosovske-krize-kojega-mu-je-urucio-ruski-veleposlanik-ili-jos-jedan-propagandni-blef-1252210 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => analiza krize [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Regijaanaliza krize

Strah od rata na Kosovu: Vučić diže vojsku uz granicu šesti put u zadnjih pet godina; Što piše u najnovijem ruskom planu za ‘rješenje‘ kosovske krize?

27. prosinca 2022. - 21:22

Vrije na Kosovu. Opet. A to za nikoga u bližem i daljem susjedstvu nije i ne može biti dobra vijest. Jer je iduće logično pitanje: Hoće li zaratiti, dovesti do destabilizacije čitave regije?

Uostalom, i nas se sve to itekako tiče, ako ni zbog čega i zato što bi hrvatski turizam lako mogao biti jedna od kolateralnih žrtava negativnog razvoja situacije.

Nakon sad već višetjednih tenzija izazvanih postavljenjem barikada (one su na više cestovnih pravaca koji vode do dva granična prijalaza osvanule još 9. prosinca, ovoga puta zbog uhićenja bivšeg pripadnika kosovske policije iz Sjeverne Mitrovice Dejana Pantića, osumnjičenog za napad na prostorije izborne komisije u tom gradu), uslijedila je prijetnja iz Prištine da će barikade biti uklonjene. Za deeskalaciju i uklanjanje ba...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 23:28