StoryEditor
RegijaREPOVI RATA

Hoće li negirati ratne zločine? Kosovski predsjednik Thaci prvi put javno istupa nakon što je objavljeno da Haag protiv njega podiže optužnicu

Piše PSD.
29. lipnja 2020. - 09:52
AFP/Arhiva

Iako je obraćanje javnosti prvotno bio najavio za nedjelju, 28. lipnja, kosovski predsjednik Hashim Thaci odložio je svoje obraćanje za danas.

Trebalo bi to biti prvo njegovo javno istupanje nakon izvješća Specijalnog tužitelja da je podnio na ispitivanje optužnicu u deset točaka u kojoj se Thaci te predsjednik Demokratske partije Kosova Kadri Veseli "i ostali", terete za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubojstvo, prisilno nestajanje osoba, progon i mučenje.

Za razliku od Thacija, Veseli, inače, aktualni zastupnik i nekadašnji predsjednik Skupštine Kosova, izjavio je kako je ponosan što je bio dio oslobodilačkog rata naroda Kosova i u potpunosti negirao bilo kakvu umiješanost u kazneno djelo.

U najnovijoj haaškoj optužnici se navodi da osumnjičeni iz optužnice snose kaznenu odgovornost za skoro 100 ubojstava. Među njima su, navodi se, i kosovski Albanci, Srbi, Romi i osobe drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici.

Thacija je vijest o podizanju optužnice zatekla na putu za Washington gdje se trebao održati sastanak sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem uz posredovanje posebnog predstavnika predsjednika SAD za dijalog dvije zemlje Richarda Grenella.

Zbog optužnice, Thaci je prekinuo putovanje i otkazao učešće na sastanku u Bijeloj kući.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

03. prosinac 2020 16:00