StoryEditor
Regijau svom filmu

Dodik brani Rusiju, a Njemačku uspoređuje s Trećim Reichom: ‘Oni izdvajaju milijune za jačanje vojske. Nema Srbina kojem se zbog ove informacije ne pali alarm!‘

Piše psd
7. travnja 2022. - 16:14

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik održao je danas konferenciju za novinare u Banjoj Luci, a glavna tema je bila glasanje ambasadora BiH pri UN-u Svena Alkalaja za izbacivanje Rusije iz Vijeća za ljudska prava UN-a.

Lider SNSD-a je presicu započeo napomenom da Alkalaj ne smije glasati u UN-u bez stava Predsjedništva BiH.

"Predsjedništvo BiH nije zauzelo stav o izbacivanju Rusije iz Vijeća za ljudska prava. Vidjeli smo da su se mnoge zemlje o tome izjašnjavale, BiH nije. Alkalaj ne glasa u ime BiH, to je privatna odluka 'muslimanskog' kruga iz Sarajeva. To je kršenje Ustava", kazao je Dodik.

Dodao je da je o ovome pisao generalnom tajniku UN-a, kao i brojnim veleposlanicima te Putinu i Lavrovu.

"Jedini organ zadužen za provođenje vanjske politike BiH je Predsjedništvo BiH. Vidimo da to u posljednje vrijeme određena gospoda rade".

U nastavku je rekao kako vidi da su mnogi u Bundestagu ostrašćeni u borbi protiv Republike Srpske.

"Pogriješio sam prošle godine što sam usaglasio da se produži mandat misije Althea. To sljedeće godine sigurno neću napraviti. To povjerenje su izgubili bespotrebnim paradiranjem ovuda. Ljudi su ovdje uznemireni. Za nas je ovo apsolutno neprihvatljivo. Nisu učinili da našim ljudima objasne zašto su ovdje, nego ovdje nam demonstriraju moć i snagu. Mislim da je s EUFOR-om u BiH završeno ove godine", naglašava Dodik.

U nastavku se osvrnuo na izjave Bakira Izetbegovića u kojima on kaže da je Daytonski sporazum podloga za aparthejd.

"Vidjeli ste što kaže Izetbegović. On smatra da je Daytonski sporazum osnov za aparthejd. Mislim da se aparthejd provodi u Federaciji prema Srbima. Vidio sam kako žive Srbi u Federaciji. Da li ovo treba da smatramo da se 'muslimanska strana' odrekla Daytonskog sporazuma?", pita Dodik.

U nastavku je Dodik osuo verbalnu paljbu, uključujući i brojne uvrede na Njemačku, povlačeći paralelu između Trećeg Reicha i današnje Njemačke. Poručio je da ni u kojim okolnostima neće prihvatiti slanje njemačkih vojnika na teritoriji BiH.

"Njemačka izdvaja milijune za jačanje vojske. Nema Srbina kojem se zbog ove informacije ne pali alarm!", dodao je Dodik.

Između ostalog, uputio je uvrede i na račun fizičkog izgleda izaslanika Bundestaga ispred SPD-a za Zapadni Balkan Adisa Ahmetovića.

"Kad ga vidim, podsjeća me na one jungende. (Hitlerjugend op. a. članovi Hitlerove mladeži u Drugom svjetskom ratu)", kazao je Dodik.

Dodik je inače na presici podržao Rusiju ustvrdivši kako je diljem svijeta na djelu "proturuska histerija".

Dodikova je poruka kako bi za BiH bilo najbolje da o ruskoj agresiji na Ukrajinu ne govori ništa i ne zauzima bilo kakvo stajalište jer Srbi ionako neće pristati na bilo kakvu osudu postupaka Rusije.

"To nije rat između Rusije i Ukrajine, to je rat između globalnih igrača, liberalnog Zapada predvođenog SAD-om i Velikom Britanijom i Rusije", Dodikova je teza uz poruku kako mediji samo kleveću Rusiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2022 12:40