StoryEditorOCM
Regija97 posto glasova

Rezultati izbora u Crnoj Gori: U vodstvu Pokret Europa sad! predsjednika Milatovića; Do nove Vlade novim koalicijama

Piše vijesti sd
11. lipnja 2023. - 23:04

Nakon 97 posto obrađenih glasova, na prijevremenim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori najveći broj glasova osvojio je Pokret Europa sad, iz kojega je i aktualni predsjednik Jakov Milatović. Prema podacima Centra za monitoring i istraživanje, Pokret Europa sad osvojio je 25,6 posto glasova te će u novom sazivu Skupštine Crne Gore imati 23 mandata.

Demokratska partija socijalista čiji je predsjednik donedavno bio Milo Đukanović osvojila je drugo mjesto na izborima te će u novom sazivu s koalicijskim partnerima brojati 22 mandata.

Koalicija koju vodi Andrija Mandić, a koja uključuje tri stranke koje nastupaju pod imenom "Za budućnost Crne Gore" osvojila je treće mjesto te će imati 13 mandata.

Dritan Abazović i Aleksa Bečić, političari koji predvode građanski pokret URA i Demokrate, osvojili su četvrto mjesto i imat će 11 mandata u novom sazivu.

Bošnjačka stranka ostvarila je veliki rast u odnosu na prošle izbore te su osvojili ukupno šest mandata tj. 6,9 posto glasova.

SNP i Demos broje 3,2 posto glasova, odnosno dva mandata. Dvije albanske stranke u Skupštini Crne Gore broje ukupno tri mandata. Albanski forum osvojio je dva mandata dok je Albanska alijansa osvojila 1,5 posto glasova što će im biti dovoljno za jedan mandat. Jedan mandat u novom sazivu imat će i Hrvatska građanska inicijativa koja je osvojila 0,6 posto glasova.

Dakle, jasno je da će do formiranja nove Vlade doći formiranjem novih političkih saveza. 

Prema pojedinim analitičarima, veliku šansu za formiranje saveza imaju Pokret Europa sad kao i URA i Demokrate, međutim, potencijalnu koaliciju mogla bi ugroziti posljednja afera koja se tiče ulaska južnokorejskog programera kriptovaluta koji je ušao u Crnu Goru.

Veliko iznenađenje izbora predstavlja i rezultat Bošnjačke stranke čiji je nositelj liste najavio kako će upravo ta stranka imati ključnu ulogu u formiranju vlasti.


RANIJE:
U Crnoj Gori danas su se održali izvanredni parlamentarni izbori. Pravo glasa ima 542.468 građana. U izbornoj utrci sudjelovalo je 15 lista. 

Ovo su treći izbori u posljednjih devet mjeseci – u listopadu prošle godine održali su se lokalni izbori u većini crnogorskih opština, potom su bila dva kruga predsjedničkih izbora u ožujku i travnju.

Na sjeveru zemlje do 20 sati glasalo je 58,3 posto birača, u centralnoj regiji 59 posto, a na jugu 49,2 posto birača. Sveukupno, do 20 sati glasalo je 56,4 posto ili oko 305.760 birača. Birališta su zatvorena u 20 sati.

"Izborni dan je prošao kao u najrazvijenijim demokratskim državama i zahvaljujemo građanima na korektnosti", poručio je ministar unutarnjih poslova Filip Adžić, nakon zatvaranja biračkih mjesta.

- Sa aspekta sigurnosti, narušavanja javnog reda i mira i kaznenih djela izborni dan protekao je u najboljem redu, bez značajnijih problema. Uz zahvalnost građanima i pojačane preventive aktivnosti službenika Uprave policije, nadamo se da će tako ostati do okončanja izbornog dana, kao i nakon toga - poručio je ministar Adžić. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 22:10