StoryEditorOCM
RegijaA NAMA NIŠTA!

Aleksandar Vučić bijesan na Crnogorce: U Vladi imate i Bošnjake i Albance, pa čak i Hrvata, samo za Srbe nema mjesta

Piše Zoran Šagolj
16. srpnja 2023. - 16:02
Aleksandar Vučić je prije samo sedam dana primko predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića. Nisu se baš nešto smiješili...    PeĐa MilosavljeviĆ/Cropix

Samo dan nakon što su u petak objavljeni konačni rezultati parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, stigla je vijest o skorom formiranju tamošnje vlade.

Interesantno je da je sve plasirano iz druge države i usta Aleksandra Vučića, srbijanskog, a ne crnogorskog predsjednika.

– Drago mi je da Bošnjaci imaju šest ministarstava, a Srbi "šipak", a ima ih 30 posto u Crnoj Gori. Imat će i Hrvati s 0,9 posto stanovništva i sretan sam zbog toga. Imat će i Albanci, samo Srbi neće to da imaju, jer će uvijek biti "remetilački faktor" – komentirao je Vučić u zajedljivom tonu tijekom gostovanja na Pinku.

Prema pisanju crnogorske Borbe, novu vladu Crne Gore činit će koalicija Pokreta Europa sad (PES), Demokrata i predstavnici manjina, što znači većinu od 41 zastupnika u Skupštini Crne Gore. Premijer bi trebao biti biti Milojko Spajić iz PES-a, a potpredsjednici Branko Krvavac, Momo Koprivica, Ervin Ibrahimović i Nik Đeljošaj.

Kako bi se zadovoljili svi stranački apetiti, odlučeno je da će nova vlada imati čak 22 ministarstva ili četiri više u odnosu na prethodni saziv. PES-u kao relativnom pobjedniku izbora pripalo bi osim mjesta premijera i potpredsjednika devet resora, Demokratama jedan potpredsjednik i pet ministarstava, Bošnjačkoj stranci šest, albanskim opcijama su pripala dva ministarska mjesta i jedno za Hrvatsku građansku inicijativu.

Vučić je očito nezadovoljan jer je PES, čiji je kandidat na nedavnim izborima bio aktualni predsjednik Crne Gore i potpredsjednik ove stranke, Jakov Milatović, zaobišao prosrpske i proruske stranke na čelu s Demokratskom frontom. Taj blok uz pomoć Srpske pravoslavne crkve, inače važnog političkog čimbenika u susjednoj državi, svojim glasovima je pomogao Milatoviću u svrgavanju Mila Đukanovića nakon više od tri desetljeća vladavine.

image

Novi crnogorski premijer Milojko Spajić vodi Vladu sa čak 22 ministarstva. Dok svim ministrima zapamti imena, prođe mandat..

Afp

Iz svih kombinacija ispao je i Dritan Abazović, koji već duže od godinu dana vodi vladu u tehničkom mandatu. Abazović i njegova URA u dva su navrata od 2020. pobjeđivali Đukanovićev DPS. Na izbore je izišao u koaliciji "Hrabro se broji" sa Demokratama Alekse Bečića, koji očito nije mogao odoljeti zovu vlasti i savez je pukao.

Milatović je ranije, inače, izrazio zabrinutost medijskim napisima o "glomaznoj vladi" i smatra kako će biti jasno da su se zadovoljavali politički apetiti.

– Ja očekujem da ta vlada bude europska, i bude orijentirana na reforme. Zabrinjavaju me medijski navodi da će biti velika, glomazna, da je naglasak na podjeli resora u političkom smislu. Ako se po jutru dan poznaje, onda mislim da treba neke svari promijeniti dok je na vrijeme. Jer građani očekuju jednu vladu koja će u bitnome promijeniti stvari. Ne volim vidjeti potkusurivanja i mislim da bi se svi politički subjekti trebali složiti oko stvari koja nam je zajednički imenitelj, a to je europski put – poručio je predsjednik Crne Gore.

– Na meni je veća odgovornost da pozovem političke subjekte da se onako iskreno i odgovorno odnesu prema formiranju nove vlade. Očekivanja su velika i ne bih volio da građane netko iznevjeri opet – još je imao za dodati Milatović, očito poručujući svojima iz PES-a da bi se i njega trebalo pitati za neke stvari. To bi moglo značiti i da je ova cijela priča još daleko od gotove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2024 05:58