StoryEditorOCM
Politikaslučaj turudić

Zastupnice iz Možemo! dočekale zoru na Markovom trgu: ‘Bit ćemo tu do glasanja u ime svih onih kojima je dosta!‘

Piše vijesti sd
7. veljače 2024. - 06:15

Zastupnici stranke Možemo! na Markovom su trgu probdjeli noć kako bi iskazali nezadovoljstvo činjenicim što Vlada Andreja Plenkovića i dalje inzistira na imenovanju Ivana Turudića za šefa DORH-a, i nakon što su u javnost izašle njegove kompromitirajuće poruke s Josipom Rimac. Glasanje o Turudiću trebalo bi biti održano danas.

- Cijeli dan i noć smo na Markovom trgu i bit ćemo sve do glasanja o Turudiću, u ime svih onih kojima je dosta, poručili su članovi Možemo! sinoć.

Ovo je neviđeno zarobljavanje institucija od strane Plenkovića - Turudić je osoba bez integriteta, bez povjerenja javnosti i sigurno će zlorabiti svoju funkciju.

Pored članova stranke Možemo, Benčić je podržala i saborska zastupnica iz redova stranke Centar Dalija Orešković. Sinoć ih je posjetio i zagrebački gradonačelnikn Tomislav Tomašević.

Stranka Možemo! je noćas na Twitteru objavljivala fotografije na kojima se vidi da su još uvijek na Markovom trgu. Na jednoj fotografiji se vidi kako članice Možemo! i Dalija Orešković drže natpise na kojima stoji:

‘Laž br.1 Josipa Rimac‘, ‘Laž br.2 Zdravko Mamić‘, ‘Laž br.3 bratić Vrlja‘.

image
Ronald Gorsic/Cropix

- Još smo tu. I bit ćemo do jutra. Vrijeme je za otpor, poručile su.

Kandidatkinja stranke Možemo! za premijerku Sandra Benčić objavila je na Facebooku kasno noćas još jednu fotografiju s Markovog trga:

- Pola 4... svježi ko rosa!

Hrvatski sabor nastavit će danas sjednicu glasovanjem o prijedlogu Vlade da se Ivana Turudića imenuje za glavnog državnog odvjetnika. Turudić, sudac Visokog kaznenog suda, trebao bi zamijeniti aktualnu šeficu DORH-a Zlatu Hrvoj Šipek kojoj mandat istječe u svibnju. O Turudićevu imenovanju, koje je proteklih dana ‘na noge‘ dignulo i ujedinilo oporbu u ocjeni da je neprikladan kandidat, Hrvatski sabor odlučivat će običnom većinom za koju su potrebni glasovi 39 zastupnika, uz uvjet da Sabor ima kvorum, odnosno da u dvorani bude 76 zastupnika. Za Turudićev izbor, HDZ je dobio potporu svih koalicijskih partnera, a oporba je pozvala vladajuće da odustanu od izbora. Osim Turudićeva imenovanja, Sabor ovaj tjedan treba raspraviti i sedam zakonskih prijedloga, među kojima su i izmjene zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi te o poljoprivredi.

image
Ronald Gorsic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 23:45