StoryEditorOCM
Politikaizvanredni izbori

Veliki trijumf Darka Milinovića: pobijedio HDZ-ovca i osvojio vlast u Gospiću

Piše Mario Pušić/JL
23. lipnja 2024. - 21:25

Darko Milinović (LiPO) novi je gradonačelnik Gospića, nakon što je u drugom krugu nedjeljnih izvanrednih izbora pobijedio Josu Vrkljana (HDZ).

Dr. Milinović je godinama bio najmoćniji lički političar, bivši je ministar zdravstva i socijalne skrbi, te je bio 15 godina saborski zastupnik HDZ-a, onda u smiraj karijere i lički župan. Nakon što je izbačen iz HDZ-a suosnivač je stranke LiPO, te je upravo kao njihov predsjednik i kandidat sada postao i gradonačelnik.

Prema prvim neslužbenim rezultatima dr. Milinović dobio je 51 posto glasova svojih sunarodnjaka, dok je njegov protukandidat dobio 46 posto te je ostvario razliku od 353 glasa. Podsjetimo, u prvom krugu otpao je nezavisni Danijel Tušak, kojemu je potporu dao bivši gradonačelnik Karlo Starčević (HSP). Milinovićev zamjenik bit će gospićki ugostitelj Ivica Kovačević, a dvojac će grad voditi manje od godinu dana kada slijede redovni lokalni izbori. Milinović je zaposlenik Opće bolnice Gospić, a ranije je najavljivao kako će grad voditi volonterski.

Županija najodanija HDZ-u

Gospić je na izborima prije dva tjedna imao najveću izlaznost te je tamo HDZ ostvario najbolji izborni rezultat, a opet, relativnu pobjedu na izborima za gradonačelnika odnio im je najljući protukandidat i bivši HDZ-ovac dr. Darko Milinović.

Na izbore za Europski parlament izašlo je 5552 birača ili njih 52,73 posto, od čega je HDZ dobio 50,66 posto glasova. Izbori za gradonačelnika bili su, naravno, na istim mjestima i glasačke kutije jedne pokraj drugih. Da je svaki birač koji je zaokružio HDZ na listiću za Europski parlament to učinio i na listiću za izbor za gradonačelnika, stvar bi bila riješena u prvom krugu i HDZ bi dobio gradonačelnika. To više što je na izboru za gradonačelnika sudjelovalo više ljudi, odnosno neki koji su glasovali za gradonačelnika naprosto nisu iskoristili listić na izborima za Europski parlament. To se, međutim, nije dogodilo.

Baš zato su se sa zanimanjem čekali rezultati drugoga kruga: hoće li bivši HDZ-ovac Milinović odnijeti pobjedu u županiji najodanijoj HDZ-u ili će HDZ vratiti svoj glavni grad nakon što mu je sedam godina tamo vladao HSP-ovac Karlo Starčević? Dogodilo se ovo prvo.

HDZ upregnuo sve snage

HDZ je u protekla dva tjedna upregnuo sve što je mogao kako bi povukao glasače na svoju stranu, međutim, prilično težak, ali očekivani udarac zadao im je Starčević. Široj javnosti nije poznato da je kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika iz redova HDZ-a Kristina Prša zapravo Starčevićeva zamjenica s kojom je na dvojim lokalnim izborima pobijedio upravo HDZ, a zbog razlaza s njom inicirao je svoj odlazak i na kraju ove izbore, samo godinu dana prije raspisivanja redovnih lokalnih izbora.

Da je u kampanji bilo živo, svjedoče brojni napisi lokalnih medija koji tamo tradicionalno pušu u rog HDZ-u zbog lijepog marketinškog kolača koji ubiru od jedinica lokalne uprave. Jedan od njih čak je organizirao testiranje na droge na koje su pozvani politički suparnici i kandidati za njihove zamjenike, lijepo su se pratili svi visoki gosti plave stranačke iskaznice.

S druge strane, Milinović, koji ima zavidno političko iskustvo, kampanju je vodio uglavnom preko Facebooka, na kojem ima popriličan broj pratitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2024 23:36