StoryEditorOCM
PolitikaNova stranka

Već se zna što će tražiti od Plenkovića? Radić ušetao uz Thompsonovu pjesmu: ‘Nacionalno smo se okupili da obranimo dom‘

Piše Marina Karlović-Sabolić
28. rujna 2024. - 15:07
Do sada stranke nastale nakon raskola u politici nisu bile dugog vijeka. Može li Radićev DOMINO uzdrmati parlamentarnu većinu?Goran Mehkek/Cropix

Bilo je tu svega.

I pune dvorane, i sveučilišnih profesora, i Thompsonovih taktova, i HOS-ovih crnih majica s pozdravom Za dom spremni, i zastave s prvim bijelim poljem.

Mario Radić u subotu je, nakon razlaza s Ivanom Penavom i Domovinskim pokretom, osnovao novu stranku Dom i nacionalno okupljanje. Ili skraćeno - DOMINO.

Okupili su se, kaže, da obrane svoj dom.

image

Mario Radić na osnivačkom saboru nove politicke stranke Dom i nacionalno okupljanje Foto: Goran Mehekek/CROPIX

Goran Mehkek/Cropix

- Veliki je danas dan. Danas je novi početak. Neki nisu mogli sakriti veselje da nas neće biti, ali vidite da nas ima puno, dvorana će biti mala. Nacionalno smo se okupili da obranimo svoj dom. U novoj će stranci biti europarlamentarac, saborski zastupnici, županijski, gradski i općinski vijećnici – poručio je Radić. On je u subotu i izabrn za predsjednika nove stranke. Potpredsjednici su dr. Damir Biloglav, Igor Peternel i Branka Lozo. Slaven Dobrović je glavni tajnik, a europarlamentarac Stjepo Bartulica međunarodni tajnik.

O podršci Vladi DOMINO će se, objavio je Radić, očitovati idućeg tjedna.

Neslužbene informacije govore da Radić nije sklon izlaziti iz vladajuće većine. Ali da će tražiti dodatna jamstva za provedbu onoga što je DP u kampanji zagovarao. Nagađa se da nova stranka pikira na resor poljoprivrede, kojeg sada drži DP-ovac Josip Dabro.

No da bi došao u poziciju da bilo što traži od Andreja Plenkovića, Radić bi trebao imati četiri saborska zastupnika. A to bar za sada nije slučaj.

Politička trampa

Penava je pak u međuvremenu odigrao potez koji je Radiću poprilično suzio manevarski prostor. Predsjedništvo Domovinskog pokreta nedavno je, naime, jednoglasno podržalo Dragana Primorca u utrci za predsjednika Republike. Radić i njegovi suradnici svoju su štoriju kontra Penave gradili na tezi da on zapravo igra za Zorana Milanovića. Da zbog osobnih veza koje Penava ima s predsjednikom Republike u prvom krugu neće podržati HDZ-ovog kandidata. A da će u drugom svojim biračima dati mig da glasaju za Milanovića.

Tu se Radićeva oporba unutar DP-a nadala da će izgurati Penavu na čistinu i srušiti njegove akcije u HDZ-u.

image

Penavin DP na desnici je dobio konkurenciju. Foto: Goran Mehekek/CROPIX

Goran Mehkek/Cropix

HDZ se pak – bar što se tiče središnjice vladajuće stranke u Zagrebu - u čitavom tom unutarstranačkom sukobu u DP-u držao po strani. I čekao pobjednika iz tog bratoubilačkog rata. Koji će kontrolirati dovoljan broj DP-ovih zastupnika u Saboru. I  s kojim onda mogu razgovarati. Penava je odnio pobjedu i javno podržao Primorca. Zauzvrat je vjerojatno dobio obećanje da će HDZ stati iza DP-a na lokalnim izborima u Vukovaru.

Takva „trampa“ bila bi logična: Plenković bi tako zaštitio bokove na desnici. A Penava zadržao svoju utvrdu u Vukovaru prije nego ode na dužnost potpredsjednika Vlade u Zagreb.

General bez divizije

Uloge su se sada promijenile. Sada Radićev DOMINO najavljuje da će imati svog kandidata za predsjednika Republike. Da će Primorac dobiti konkurenciju na desnici. I da će njegovo ime objaviti idućega tjedna.

Radićeva nova stranka u Saboru u ovom trenutku ima dva zastupnika, u studenom bi trebao dobiti i trećeg, zadarskog liječnika dr. Damira Biloglava. No bez četvrtog Radić ne može puno. I ne može ugroziti parlamentarnu većinu HDZ-a, DP-a i dijela manjinskih zastupnika. Tu Radić ima strukturni problem: Željko Lacković, s kojim gaji dobre odnose, i koji je u subotu došao na osnivački Sabor DOMINA, stati će uz njega sve dok je on dio vladajuće koalicije. Njemu prelazak u oporbu nije opcija. Radićevu ponudu na stolu navodno ima i Marijan Pavliček, predsjednik Hrvatskih suverenista. On je pak spreman razmotriti suradnju sa svim desnim opcijama, ali samo dok se ona odvija u oporbi. A ne u vlasti.

image

Do sada stranke nastale nakon raskola u politici nisu bile dugog vijeka. Može li Radićev DOMINO uzdrmati parlamentarnu većinu?
Foto: Goran Mehekek/CROPIX

Goran Mehkek/Cropix

U tom labirintu razlika na desnici Radić će trebati dosta takta, mudrosti i političke vještine da iz vladajuće većine izvuče još jednog, četvrtog zastupnika. Time bi broj zastupnika koji podržavaju HDZ i DP pao ispod natpolovične većine. A Radića će u tom slučaju i Plenković i Penava početi gledati kao ozbiljnog partnera.

Dotad je Radić general bez divizije koji je doduše malo zamutio vodu na desnici. Ali koji nema snage situaciju preokrenuti u svoju korist.

image

Zagreb, 280924.
Buzin.
Hotel Aristos.
Osnivacki sabor nove politicke stranke Dom i nacionalno okupljanje.
Foto: Goran Mehekek/CROPIX

Goran Mehkek/Cropix

Tajni Radićev adut

Zlatko Hasanbegović, koji je trebao biti tajni Radićev adut s DP-ove koalicijske liste, neće se tako lako vratiti u Sabor na mjesto zastupnika koje je osvojio Mislav Kolakušić, a na kojemu je do povlačenja bio njegov zamjenik Dražan Dizdar. Kolakušić najavljuje i tužbu ustavnom sudu ako Mandatno-imunitetno povjerenstvo bude dale prednost Hasanbegoviću, a ne njemu. Tu za sada vlada pat pozicija: Kolakušić se ne može vratiti u Sabor jer je dao ostavku i time se odrekao mandata, a Hasanbegović ne može u Sabor jer nije član Kolakušićeve stranke Pravo i pravda, nego Bloka za Hrvatsku koji je s njima zajedno bio na DP-ovoj koalicijskoj listi u Zagrebu.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 15:08