StoryEditorOCM
PolitikaAko osvoje vlast

Trinaest hrabrih poteza ‘Možemo‘: Smjena Ivana Turudića, kazne zatvora za kaznena djela korupcije, izgradnja stanova...

Piše Vijesti SD
17. ožujka 2024. - 18:43

"Hrvatska treba Vladu koja će nepotkupljivo raditi u javnom interesu i napokon provesti nužne reforme koje niti jedna dosadašnja Vlada nije usudila provesti", izjavili su Tomislav Tomašević i Sandra Benčić na predstavljanju "hrabrih poteza" - skupa 13 mjera koje najavljuje Možemo! ako osvoji vlast, piše jutarnji.hr.

U Možemo! upozoravaju kako Hrvatska desetljećima stagnira jer političari nemaju hrabrosti za temeljite promjene. Boje se otpora i nezadovoljstva interesnih grupa, ne žele da im padne rejting ili se jednostavno zubima drže za svoje fotelje. Zbog toga privilegirani pojedinci izvlače rente i dobro žive, a svi ostali koji igraju po pravilima osjećaju se izigrano.

U Zagrebu i Pazinu, gdje je na vlasti zelena ljevica, pokazuju kako se to radi. Tamo više ne treba nikakva veza da bi se netko zaposlio. Nema pogodovanja, nema dodvoravanja velikim igračima.

"Gradimo sustav u kojem vrijede jednaka pravila za sve i u kojem možemo prosperirati neovisno o tome čiji smo. Hrvatska treba Vladu koja će nepotkupljivo i odgovorno raditi u javnom interesu. Vladu koja će imati hrabrosti napokon provesti reforme za koje odavno znamo da su nužne da bismo krenuli naprijed. Ne pristajemo na to da Hrvatska bude čekaonica", tvrde iz Možemo!.

"U Zagrebu smo već pokazali da se ne bojimo hrabrih promjena u interesu većine građana - i to onih za koje su nam mnogi govorili da ih je nemoguće provesti jer idu kontra brojnih interesa i jer staju na žulj moćnim igračima. Spremnost na takve istinske promjene i jasna politička volja ono je što nas izdvaja u odnosu na ostale stranke", dodao je Tomašević.

Evo kojih je to 13 obećanja ako dođu na vlast, a to su sljedećim redom: smjena kompromitiranog šefa DORH-a Ivana Turudića i uvođenje obavezne kazne zatvora za kaznena djela korupcije, izgradnja stanova za javni najam, među ostalim i oporezivanjem ekstraprofita banaka i trgovačkih lanaca, zabrana oglašavanje kladionica i kasina, ograničiti im broj i odmaknuti ih od bolnica i škola te uvođenje građanskog odgoja u sve škole.

Osim toga, Možemo! najavljuje hitno zaustavljanje sve bespravne gradnje na obali i diljem Hrvatske, podržat će domaće poljoprivrednike i osigurati zdravu hranu građanima tako da bolnice, vrtići i škole nabavljaju hranu od lokalnih proizvođača, pravo žena na besplatan i dostupan pobačaj stavit će u Ustav, oslobodit će građane dužničkog ropstva tako što će zabraniti prodaju dugova agencijama za naplatu potraživanja bez pristanka dužnika, kao i lihvarske otplatne planove. Pravo glasa dobit će 16-godišnjaci, a istospolni parovi moći će posvajati djecu. Posljednja tri obećanja glase: stat će na kraj obijesnoj vožnji oštrim i dosljednim kažnjavanjem prekršitelja, kriminalci s dvostrukim državljanstvom više neće moći izbjegavati služenje kazne bijegom u BiH ili drugu državu i višestruko će smanjiti prevelik broj općina i županija.

Kako se može doznati, Možemo! nastavlja pregovore s SDP-om o točkastoj koaliciji, odnosno zajedničkom nastupu u slavonskim i dalmatinskim izbornim jedinicama, gdje lijeve stranke stoje slabije. Dogovor se očekuje za nekoliko dana i zasad na to ne utječe odluka SDP-a da je Zoran Milanović njihov premijerski kandidat. Međutim, u slučaju izborne pobjede lijevog centra, pitanje je koliko obećanja Možemo! može ispuniti budući da je Milanović, primjerice, izričito protiv smanjivanja broja županija i općina, piše jutarnji.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 11:31