StoryEditorOCM
Politikauskoro se raspuštaju

Sabor neće stići raspraviti 180 točaka, ovo su neke od njih: porez na bogatstvo, spolni odgoj, vojska na granicama...

Piše Hina
11. ožujka 2024. - 08:54

Aktualni saziv Hrvatskog sabora raspušta se 14. ožujka, a do tada zastupnici će raspraviti još nekoliko vladinih zakonskih prijedloga i jednu oporbenu inicijativu, što znači da će oko 180 točaka saborskog dnevnog reda ostati neraspravljeno.

U zadnjim danima Sabor će tako raspravljati o zakonu o plaćama pravosudnih dužnosnika, o lobiranju, o šumama, ali i oporbenom prijedlogu da se osnuje istražno povjerenstvo radi utvrđivanja (potencijalnog) korumpiranja medija javnim novcem. Slijedi raspuštanje i raspisivanje izbora što znači da će oko 180 točaka dnevnog reda Sabora ostati neraspravljeno.

Riječ je uglavnom o prijedlozima i inicijativama koje je oporba uputila u proceduru, njih više od 130, a koji nikada nisu došli na red za raspravu na plenarnoj sjednici. Manji dio čine vladina izvješća i izvješća institucija koja imaju obvezu podnositi ih Saboru.

I dok izvješća čekaju izbor novog saziva Hrvatskog sabora kada će ponovno biti uvrštena u dnevni red i o njima se raspravljati, oporbeni zakonski prijedlozi i inicijative se brišu.

Saborska oporba protekle tri i pol godine uputila je u proceduru niz prijedloga zakona od kojih neki čekaju na raspravu od 2020. godine, primjerice prijedlog Mire Bulj (Most) da se zabrane genetski modificirani organizmi ili prijedlog zakona o zaštiti života Kluba Hrvatskih suverenista. Iz 2020. datiraju i SDP-ovi prijedlozi izmjena zakona o sprečavanju sukoba interesa, o porezu na dohodak i o doplatku za djecu.

Oporba je osim kroz zakone rješenja nudila i kroz zaključke o kojima ovaj saborski saziv također nikada neće raspravljati.

Vojska na granicama, porez na bogatstvo, spolni odgoj...

Most primjerice zaključkom od Vlade traži da aktivira vojsku na granicama i da razriješi Upravu HEP-a, Katarina Peović (RF) da uvede porez na neto bogatstvo, a Možemo! da omogući istospolnim roditeljima upis u rodni list djeteta i donese Nacionalni plan za unapređenje prava LGBTIQ osoba.

Klub Socijaldemokrati traži izradu nacionalnog kurikulum kojim bi se u osnovne i srednje škole uveo spolni odgoj, a Anka Mrak Taritaš (GLAS) da se osigura psihološku pomoć za sve učenike osnovnih i srednjih škola.

Karolina Vidović Krišto (OiP) želi pak izvješća o arbitraži koja se vodi pred sudom u Washingtonu protiv Hrvatske i o demografskim kretanjima.

Oko nekih tema oporba je bila složna pa je skupno podnosila inicijative, no ni o njima ovaj saziv neće imati prilike izreći mišljenje. Takve su primjerice interpelacije o radu Vlade u vezi upravljanja sustavom civilne zaštite, vezano za zaštitu potrošača od rasta cijena energenata, u vezi s provedbom obnove nakon potresa ili u vezi s provedbom popisa stanovništva.

Neraspravljene će ostati i tri rezolucije, o umjetnoj inteligenciji i o položaju i pravima starijih osoba koje je predložila Marija Selak Raspudić (Most) te o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima u EU u kontekstu zdravlja žena koju je predložio Klub Hrvatskih suverenista.

Sreće nemaju ni neki zakonski prijedlozi HDZ-ovih koalicijskih partnera kao što je prijedlog Silvana Hrelje (NZ) da se osnuje pravobranitelj za umirovljenike i starije osobe ili prijedlog zakona o zdravstvenoj radiološko- tehnološkoj djelatnosti Darka Klasića (HSLS).

O tome kada i o kojim točkama Sabor raspravlja, prema saborskom Poslovniku, odlučuje predsjednik Hrvatskog sabora. Oporba pak može neki svoj prijedlog koji je u proceduri više od 60 dana pogurati na raspravu ako sakupi dovoljna broj potpisa (najmanje 30). Zastupnik pritom ima pravo potpisati samo jedan zahtjev tijekom istog mjeseca.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 23:54