StoryEditorOCM
Politikaništa od dogovora

Propali pregovori između SDP-a i Možemo! Sandra Benčić potvrdila: ‘Krajnji dogovor je takav da se ne izlazi zajedno...‘

Piše Vijesti Sd
22. ožujka 2024. - 18:05

NOVO: 

- Pregovori s SDP-om su završili o točkastoj koaliciji u četiri izborne jedinice i dogovor je takav da nećemo izaći zajedno - rekla je Sandra Benčić na izvanrednoj konferenciji za novinare večeras i ponovila kako su u Možemo! još u šestom mjesecu odlučili da će samostalno izaći na izbore.

- Nakon što smo dobili istraživanje, iznijeli smo ponudu u pregovorima. Ponuda je bila temeljena na činjenici da u sve četiri izborne jedinice imamo mandat, u jednoj možda malo manje vjerojatan. U dvije od te četiri izborne jedinice nosimo više od jednog mandata. Naš minimalni zahtjev je bio ono što u pregovore donosimo: četiri mandata u četiri izborne jedinice. Do tog dogovora nije došlo, no pregovori su bili korektni. Zaključak da je bolje da izađemo u dva bloka prihvaćen i od strane SDP-a, i to neće utjecati na našu suradnju u smislu postizborne suradnje - objasnila je Benčić. 

Ponovila je da su pregovori bili korektni i da je zajednički zaključak da je bolje da izađu u dva bloka.

- Na zahtjev SDP-a dali smo ponudu za točkastu koaliciju, izabrali smo četiri izborne jedinice, pripremili smo za pregovore da tražimo realno i ono što doprinosi zajedničkom uspjehu. Nismo se na kraju dogovorili, ali ne možemo reći da pregovori nisu bili korektni, dodala je.

Na pitanje koji je bio SDP-om prijedlog, rekla je da su predložili dva mandata. “Zaista su bili korektni pregovori, bez smicalica, skrivenog. Zajednički smo zaključili da je dobro da idemo u dva bloka. Mislim da je u ovoj kratkoj kampanji važno pokriti cijeli spektar od centra na lijevo. I SDP to uviđa.

- Glasovi neće otići u vjetar jer ćemo napraviti kampanju u tim jedinicama za najveći broj mandata, napomenula je.

Rekla je i dodala da neovisno o svemu sutra zajedno idu na izbore jer "no hard feelings".

- Važno je da u ovoj kratkoj kampanji pokrijemo cijeli spektar... Neće se izgubiti dio glasova. Neće otići u vjetar jer ćemo mi napraviti jaku kampanju upravo u tim izbornim jedinicima. Maksimalizirat ćemo i izlazak i broj mandata", napomenula je. 

"Sutra dolazimo na prosvjede jer želimo poslati jasnu poruku koliko je važno izaći na izbore i pobijediti HDZ", kazala je. "Mi se sigurno svi borimo za glasove. Tako je to u političkoj utakmici. Međutim, mi nemamo nikakvu namjeru ići protiv bilo koga, osim protiv HDZ-a. Nemamo namjeru ići za bilo koga, osim za promjenu, za drugačiju Hrvatsku koju želimo vidjeti do 2028."

image

 

 

screenshot

"Postizbornu koaliciju vidimo od centra prema lijevo. Vjerujemo da će te stranke skupiti većinu. Spremni smo participirati", potvrdila je. 

"Mi nismo pristali na manje od onoga što donosimo. To drugoj strani nije bilo prihvatljivo. No hard feeling. Pregovori su bili korektni. Ne želimo dovoditi u pitanje da je bilo dobro što smo imali taj proces", napomenula je.

Osvrnula se i na potencijalan zajednički izlazak na izbore s nekim drugim strankama. "Već razgovaramo s nekim lokalnim i manjim strankama koje su dio naše platforme, ali to nije bilo dio ovih pregovora", rekla je.

"Ne bih komentirala odnose SDP-a prema drugim strankama iz koalicije. Prema nama su bili korektni. Razumiju nas, ali u ovom trenutku ne mogu ispuniti naše zahtjeve. Vjerojatno imaju neku drugu kalkulaciju zašto se to njima isplati. Nije bilo podcjenjivanja", zaključila je. 

RANIJE: Pregovori između SDP-a i Možemo! o točkastoj koaliciji najvjerojatnije su propali, neslužbeno doznaje Jutarnji list.

- Nismo mogli prihvatiti manje od onog što nosimo - kažu nam neslužbeno iz Možemo!

Stranke će ići odvojeno na izbore u svim izbornim jedinicama i to bi uskoro trebala objaviti Sandra Benčić na izvanrednoj konferenciji za medije koju su sazvali za 18.15 sati. Također, i Arsen Bauk iz SDP-a izaći će pred novinare u 19 sati.

Možemo! je tražio da dobije četiri ulazna mjesta u sve četiri izborne jedinice u kojima bi imali zajedničke liste, a SDP im je ponudio dva ulazna i dva rubna mjesta.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 07:08