stdClass Object ( [id] => 1288645 [title] => Obećanja na mlazni pogon: najmoćniji HDZ-ov predizborni argument doslovno će doletjeti, oporba svoga tek traži [alias] => obecanja-vec-pljuste-hdz-ov-najjaci-predizborni-argument-doslovno-ce-doletjeti-u-hrvatsku-oporba-svoga-tek-trazi [catid] => 242 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nemoguće je u ovom trenutku tvrditi kad će se točno održati idući parlamentarni izbori, ali dvije su stvari sigurne. Da će biti raspisani u 2024. godini. I da smo već debelo u pretkampanji.

Sudeći po količini obećanja vladajućih u posljednje vrijeme, jasno je da na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma, kao središtu HDZ-a, odnosno u Banskim dvorima, gdje stoluje Vlada, već rade na glavnim stavkama predizborne strategije, ma koliko se premijer Andrej Plenković trudio svoja posljednja obećanja predstaviti kao dio kontinuirane politike ove vlasti, gotovo kao “još jedan dan u uredu”.

Očito je da vladajući s “izbornim predumišljajem” pokušavaju već sada doprijeti i do najuspavanijih birača.

Naravno, ne treba pritom očekivati da će se HDZ posebno truditi da izvuče na birališta sve one koji i inače ne glasaju, jer dosadašnja izlaznost upravo aktualnoj vlasti – najviše odgovara. Osjetno povećanje broja birača koji bi htjeli iskoristiti svoje biračko pravo dovelo bi u pitanje dosadašnje izračune pretvaranja broja birača u mandate puno više nego novi Zakon o izbornim jedinicama.

Već sada je vidljivo: ključna strateška odrednica HDZ-ova PR-a je stvaranje osjećaja sigurnosti, isticanje pozitivnih makroekonomskih pokazatelja, postizanje dojma da Vlada “stalno nešto radi”, štiti građane od posljedica inflacije, olakšava život poduzetnicima, smanjuje porezne namete, socijalno ugroženima diže prava, svima ostalima plaće, učinkovito koristi europska sredstva...

Ovdje uzmeš, tamo dodaš

Ciljana percepcija u očima neodlučnih birača (a takvih je po posljednjem HRT-ovu HRejtingu čak 15,9 posto!) trebala bi glasiti: Ma bolje HDZ koji nudi stabilnost nego neki novi eksperiment sa svjetonazorski heterogenom koalicijskom vlasti koja bi se mogla neslavno raspasti u prvom zavoju, npr. kod prvog svjetonazorski važnog pitanja ili kod tradicionalne bitke za dužnosničke fotelje.

Zadnje zvučno obećanje čuli smo za Praznik rada – premijer je 1. svibnja prigodno najavio veće plaće! To bi, zapravo, trebao biti rezultat porezne reforme. Ministar financija Marko Primorac je pojasnio: “Do sada su uglavnom ta rasterećenja išla u smjeru povećanja osnovnog osobnog odbitka. Daljnjim povećanjem rasterećivalo bi se one građane koji imaju srednje i više dohotke. To ne bi bilo toliko produktivno u ovom trenutku. Rezalo bi se u pogledu doprinosa za mirovinsko osiguranje. Tražimo način na koji bismo to mogli napraviti. Postoji nekoliko modela”, najavio je ministar kako doći do rasta neto plaće svih građana.

---

image

Ministar financija Marko Primorac

Goran Mehkek/Cropix
---

To su kritizirali i oporba i predsjednik Zoran Milanović, koji je ustvrdio da je “dobro primiti malo veću plaću” (državni dužnosnici su, uzgred rečeno, dobili povišicu krajem studenoga prošle godine, op. H.P.), ali je dodao i da je “kratkovidno smanjivati mirovinske doprinose u situaciji u kojoj je prosječna mirovina preniska u postotku na prosječnu plaću”.

Ali vijest o rastu plaća, priznat ćete, odlično zvuči, čak i kada znamo da nam nacionalni prosjek plaća zaostaje za drugim tranzicijskim državama članicama EU-a (npr. kad se usporedimo sa Slovenijom, Litvom, Slovačkom ili Češkom). A lani smo imali jednu od većih stopa inflacije u EU-u...

Otud i toliki disparitet između “dobrih vijesti” na makroekonomskoj razini (prelazak na euro, ulazak u Schengen, pad stope inflacije, smanjivanje udjela javnog duga u BDP-u, revidiranje naviše projekcija rasta za ovu godinu, suficit u proračunu za 2022., zadržavanje investicijskog kreditnog rejtinga) i uzdrmane kvalitete života građana koji se svakodnevno suočavaju s cijenama u dućanima i naraslim troškovima života. Pa važu i okreću svaki euro. Neosporni rast Hrvatske na makroekonomskoj razini u mandatu ove vlasti još uvijek nije dovoljan da bi se osjetio i u svakodnevnom životu.

Uostalom, podaci servisa MojaPlaća odaju da svaki četvrti zaposlenik u RH prima plaću od 750 eura ili manje, dok svaki treći mjesečno može računati na plaću između 750 i 1000 eura. Dakle, čak 60 posto ispitanika prima manje od 1000 eura! Od 1000 do 1500 eura prima 28 posto zaposlenih, dok je onih s plaćama većim od 1500 eura tek 12 posto.

Nedavno istraživanje Europske komisije, pak, otkriva kako više od trećine ispitanika u Hrvatskoj, njih 37 posto, strahuje da neće moći platiti račune u idućih šest mjeseci. Hrvatske obitelji samo za hranu mjesečno izdvajaju 40 posto svojih redovnih prihoda, što nas svrstava u članice Europske unije najteže pogođene inflacijom. Uostalom, zato se Vlada i odlučila za mjere “zamrzavanja” cijena grupe proizvoda...

---

image

Zoran Milanović - neformalni lider oporbe

Ante Cizmic/Cropix
---

Vođenje ‘igre’

Unatoč svemu, vladajući uspijevaju diktirati tempo nametanja tema u javnom prostoru. I tako vode “igru”. Oporba pristaje na pasivnu ulogu onog tko se post festum osvrće na to, očito nesposobna ili jednostavno potkapacitirana da sama afirmira neke teme kao nacionalno bitne. HDZ to više nego vješto koristi, pa svako malo baca “novu kost” u javni prostor, znajući da će se oporba za to uhvatiti, protiviti se pa onda brzo zaboraviti što li je ono htjela prije samo mjesec, dva!

I tako oporba skače s teme na temu, ne uspijevajući se nametnuti kao pokretač pitanja koja bi mogla mobilizirati makar dio biračkog tijela. Od smanjivanja stope PDV-a, obnove nakon potresa i demografske obnove, sudbine škverova i više tisuća radnika, Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama (tu su oporbenjaci čak i bili glasni, ali ne i dovoljno uporni!), preko Plenkovićeva obećanja o vraćanju Ine u hrvatsko vlasništvo i trajno problematične stambene politike do (ne)radne nedjelje, pobačaja... Nisu se uspjeli uspješno ukrcati ni u vlak sindikalnih akcija i zahtjeva koje su u posljednje vrijeme intenzivirali liječnici, medicinske sestre i tehničari, vozači saniteta, pa suci i svi koji su nezadovoljni svojim primanjima... Ali očito da svi oni i ne očekuju da oporba može učiniti nešto značajno za njihov položaj, pa se očito i ne oslanjaju na njih.

Plenković za to vrijeme polako priprema teren za izbore: što kao premijer, što kao čelnik HDZ-a dok obilazi rođendane stranačkih podružnica. Tako je, primjerice, Imoćanima na obilježavanju 33. obljetnice osnivanja HDZ-a Imotske krajine krajem siječnja obećao da će već “od sljedećeg tjedna početi raditi na dozvolama za brzu cestu Imotski – Zagvozd”.

Sanirao je i štetu nastalu u javnosti nakon što je vladajuća većina u Saboru odbila prijedlog oporbene zastupnice Anke Mrak Taritaš da se roditeljima njegovateljima produlji naknada još šest mjeseci nakon eventualne smrti djeteta. Shvativši da je u pitanju medijski autogol, premijer je konstatirao kako “tu temu treba na cjeloviti način obraditi i donijeti rješenja koja su dugoročno kvalitetna”, e kako ne bi ispalo da vladajući zapravo priznaju pogrešku. Naposljetku je poručio: “Roditelji njegovatelji dobivat će naknadu 10 mjeseci nakon smrti djeteta.”

Stručnjaci za politički marketing se slažu – sva obećanja nikad neće i ne mogu biti ispunjena, tu političari s pravom računaju na kolektivni zaborav. Ali je pritom bitno ispuniti neka od glavnih obećanja.

---

image

Plenković i Macron prate prelet Rafale borbenih zrakoplova iznad Zagreba

Goran Mehkek/Cropix/Cropix
---

Evo, recimo, što kažete na dolazak borbenih zrakoplova Rafale iz Francuske taman negdje pred europske i parlamentarne izbore? Niste valjda zaboravili na to?!

Može li oporba - koja će i ovoga puta sasvim sigurno inzistirati na temi korupcije! - uvjerljivo odgovoriti na dojam koji će taj adut (u kampanji na mlazni pogon) proizvesti u javnosti, zaključite sami. Dovoljno ih poznajete. A ne treba sumnjati i da će HDZ lansirati još poneki “opipljivi” argument u svoju korist taman pred izbore.

Kad osvojiš vlast, tko te pita za neispunjena obećanja, barem tako ispada...

---

image

Plenković i Banožić na francuskom nosaču aviona

Vlada.hr/Cropix
---

Elenin poučak

A kad je riječ o temi odgovornosti za neispunjena obećanja, teško se ne prisjetiti primjera Elene Perković Paloš. Tko je sad ona?

Evo, da ne morate “guglati”, u pitanju je bivša dogradonačelnica Sinja, zadužena za gospodarstvo nakon izbora 2009. godine, kad je lokalnu vlast osvojila Nezavisna lista dr. Stipislava Jadrijevića.

Perković Paloš je, naime, podnijela ostavku u travnju 2013. godine i to obrazložila ovako: “Obećali smo otvoriti nova radna mjesta, a broj nezaposlenih je porastao. Dakle, ne da nismo ispunili obećanje, nego se situacija pogoršala. Stoga je moja moralna dužnost da se povučem... I mislim da bi to trebao biti model ponašanja kod političara. Ako niste uspjeli, otiđite i prepustite mjesto nekom boljem.”

Lijepo zvuči? Gotovo kao najzavodljivije predizborno obećanje, zar ne? E onda ste spremni i za nastavak priče!

Stipislav Jadrijević je potom odlučio pokvariti dojam ustvrdivši da je Perković Paloš otišla “jer joj na predstojećim lokalnim izborima nije bilo ponuđeno mjesto na listi”...

Ali tako vam je to u politici. Nikad ne znate kome je važnije realizirati obećanja, a kome samo vlastite ambicije. Od lokalne do nacionalne razine i obratno.

---

image

Središnjica SDP-a na Iblerovom trgu u Zagrebu

Marko Todorov/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => rat za glasove [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => rat za glasove 2 0 8851 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-05-05 09:07:49 [created_by] => 3127 [created_by_alias] => Hrvoje Prnjak [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-05-10 14:21:47 [modified_by] => 3127 [publish_up] => 2023-05-10 14:07:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 242 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz unutrašnje i vanjske politike. [menu-meta_keywords] => politika, vijesti iz politike [secure] => 0 [page_title] => Politika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Obećanja već pljušte: HDZ-ov najjači predizborni argument doslovno će doletjeti u Hrvatsku, oporba svoga tek traži [metakey] => superizborna 2024., pretkampanja [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/05\/05\/20627640.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/05\/24836048.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/05\/21291010.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/05\/21280574.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/05\/24811190.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/05\/19056374.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Basic\/Cropix","Ante Cizmic\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix\/Cropix","Vlada.hr\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Marko Todorov\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Predizborni motivi u Splitu
\n\u00a0<\/p>","

Zoran Milanovi\u0107 - neformalni lider oporbe<\/p>","

Plenkovi\u0107 i Macron prate prelet Rafale borbenih zrakoplova iznad Zagreba<\/p>","

Plenkovi\u0107 i Bano\u017ei\u0107 na francuskom nosa\u010du aviona<\/p>","

Ministar financija Marko Primorac<\/p>","

Sredi\u0161njica SDP-a na Iblerovom trgu u Zagrebu<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1254","hd_20627640_1920.jpg":"1920x1080","k_20627640_1280.jpg":"1280x1280","k_20627640_1024.jpg":"1024x1024","k_20627640_640.jpg":"640x640","k_20627640_480.jpg":"480x480","k_20627640_340.jpg":"340x340","k_20627640_220.jpg":"220x220","o_20627640_1280.jpg":"1280x836","o_20627640_1024.jpg":"1024x668","o_20627640_640.jpg":"640x418","o_20627640_480.jpg":"480x313","o_20627640_340.jpg":"340x222","o_20627640_220.jpg":"220x143","h_20627640_1280.jpg":"1280x854","h_20627640_1024.jpg":"1024x683","h_20627640_640.jpg":"640x427","h_20627640_480.jpg":"480x320","h_20627640_340.jpg":"340x227","h_20627640_220.jpg":"220x147","pp_20627640_1280.jpg":"1280x1628","pp_20627640_1024.jpg":"1024x1303","pp_20627640_640.jpg":"640x814","pp_20627640_480.jpg":"480x611","pp_20627640_340.jpg":"340x432","pp_20627640_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_24836048_1920.jpg":"1920x1080","k_24836048_1280.jpg":"1280x1280","k_24836048_1024.jpg":"1024x1024","k_24836048_640.jpg":"640x640","k_24836048_480.jpg":"480x480","k_24836048_340.jpg":"340x340","k_24836048_220.jpg":"220x220","o_24836048_1280.jpg":"1280x852","o_24836048_1024.jpg":"1024x682","o_24836048_640.jpg":"640x426","o_24836048_480.jpg":"480x319","o_24836048_340.jpg":"340x226","o_24836048_220.jpg":"220x146","h_24836048_1280.jpg":"1280x854","h_24836048_1024.jpg":"1024x683","h_24836048_640.jpg":"640x427","h_24836048_480.jpg":"480x320","h_24836048_340.jpg":"340x227","h_24836048_220.jpg":"220x147","pp_24836048_1280.jpg":"1280x1628","pp_24836048_1024.jpg":"1024x1303","pp_24836048_640.jpg":"640x814","pp_24836048_480.jpg":"480x611","pp_24836048_340.jpg":"340x432","pp_24836048_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21291010_1920.jpg":"1920x1080","k_21291010_1280.jpg":"1280x1280","k_21291010_1024.jpg":"1024x1024","k_21291010_640.jpg":"640x640","k_21291010_480.jpg":"480x480","k_21291010_340.jpg":"340x340","k_21291010_220.jpg":"220x220","o_21291010_1280.jpg":"1280x853","o_21291010_1024.jpg":"1024x682","o_21291010_640.jpg":"640x426","o_21291010_480.jpg":"480x320","o_21291010_340.jpg":"340x226","o_21291010_220.jpg":"220x146","h_21291010_1280.jpg":"1280x854","h_21291010_1024.jpg":"1024x683","h_21291010_640.jpg":"640x427","h_21291010_480.jpg":"480x320","h_21291010_340.jpg":"340x227","h_21291010_220.jpg":"220x147","pp_21291010_1280.jpg":"1280x1628","pp_21291010_1024.jpg":"1024x1303","pp_21291010_640.jpg":"640x814","pp_21291010_480.jpg":"480x611","pp_21291010_340.jpg":"340x432","pp_21291010_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21280574_1920.jpg":"1920x1080","k_21280574_1280.jpg":"1280x1280","k_21280574_1024.jpg":"1024x1024","k_21280574_640.jpg":"640x640","k_21280574_480.jpg":"480x480","k_21280574_340.jpg":"340x340","k_21280574_220.jpg":"220x220","o_21280574_1280.jpg":"1280x853","o_21280574_1024.jpg":"1024x682","o_21280574_640.jpg":"640x426","o_21280574_480.jpg":"480x320","o_21280574_340.jpg":"340x226","o_21280574_220.jpg":"220x146","h_21280574_1280.jpg":"1280x854","h_21280574_1024.jpg":"1024x683","h_21280574_640.jpg":"640x427","h_21280574_480.jpg":"480x320","h_21280574_340.jpg":"340x227","h_21280574_220.jpg":"220x147","pp_21280574_1280.jpg":"1280x1628","pp_21280574_1024.jpg":"1024x1303","pp_21280574_640.jpg":"640x814","pp_21280574_480.jpg":"480x611","pp_21280574_340.jpg":"340x432","pp_21280574_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24811190_1920.jpg":"1920x1080","k_24811190_1280.jpg":"1280x1280","k_24811190_1024.jpg":"1024x1024","k_24811190_640.jpg":"640x640","k_24811190_480.jpg":"480x480","k_24811190_340.jpg":"340x340","k_24811190_220.jpg":"220x220","o_24811190_1280.jpg":"1280x853","o_24811190_1024.jpg":"1024x682","o_24811190_640.jpg":"640x426","o_24811190_480.jpg":"480x320","o_24811190_340.jpg":"340x226","o_24811190_220.jpg":"220x146","h_24811190_1280.jpg":"1280x854","h_24811190_1024.jpg":"1024x683","h_24811190_640.jpg":"640x427","h_24811190_480.jpg":"480x320","h_24811190_340.jpg":"340x227","h_24811190_220.jpg":"220x147","pp_24811190_1280.jpg":"1280x1628","pp_24811190_1024.jpg":"1024x1303","pp_24811190_640.jpg":"640x814","pp_24811190_480.jpg":"480x611","pp_24811190_340.jpg":"340x432","pp_24811190_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_19056374_1920.jpg":"1920x1080","k_19056374_1280.jpg":"1280x1280","k_19056374_1024.jpg":"1024x1024","k_19056374_640.jpg":"640x640","k_19056374_480.jpg":"480x480","k_19056374_340.jpg":"340x340","k_19056374_220.jpg":"220x220","o_19056374_1280.jpg":"1280x853","o_19056374_1024.jpg":"1024x682","o_19056374_640.jpg":"640x426","o_19056374_480.jpg":"480x320","o_19056374_340.jpg":"340x226","o_19056374_220.jpg":"220x146","h_19056374_1280.jpg":"1280x854","h_19056374_1024.jpg":"1024x683","h_19056374_640.jpg":"640x427","h_19056374_480.jpg":"480x320","h_19056374_340.jpg":"340x227","h_19056374_220.jpg":"220x147","pp_19056374_1280.jpg":"1280x1628","pp_19056374_1024.jpg":"1024x1303","pp_19056374_640.jpg":"640x814","pp_19056374_480.jpg":"480x611","pp_19056374_340.jpg":"340x432","pp_19056374_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8102255 Threads: 2 Questions: 1608905310 Slow queries: 4925486 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112757645 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/politika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/politika/obecanja-vec-pljuste-hdz-ov-najjaci-predizborni-argument-doslovno-ce-doletjeti-u-hrvatsku-oporba-svoga-tek-trazi-1288645 [printLink] => /vijesti/politika/obecanja-vec-pljuste-hdz-ov-najjaci-predizborni-argument-doslovno-ce-doletjeti-u-hrvatsku-oporba-svoga-tek-trazi-1288645?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 715640 [name] => superizborna 2024. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-10 16:07:45 [main_article_id] => 0 [alias] => superizborna-2024 [link] => /tag/superizborna-2024 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 715641 [name] => pretkampanja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-10 16:07:46 [main_article_id] => 0 [alias] => pretkampanja [link] => /tag/pretkampanja ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => rat za glasove [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Obećanja na mlazni pogon: najmoćniji HDZ-ov predizborni argument doslovno će doletjeti, oporba svoga tek traži [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3127 [name] => Hrvoje Prnjak [username] => hrvoje-prnjak [email] => hrvoje-prnjak@sd.hr [password] => $2y$10$Y4luKz1IlJc.uVykb8ag5uxFiMOpwxBSgWDMihSGHVvj6mi9HVY4i [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/hrvoje-prnjak-3127 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1645 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d026d46ecd5929a4ba78babd6e96d66?s=100&default=https%3A%2F%2Ff03.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/05/20627640.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Basic/Cropix [mainImageDesc] =>

Predizborni motivi u Splitu
 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/05/20627640.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix

Predizborni motivi u Splitu
 

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/05/24836048.jpg [title] => Ante Cizmic/Cropix

Zoran Milanović - neformalni lider oporbe

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/05/21291010.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Plenković i Macron prate prelet Rafale borbenih zrakoplova iznad Zagreba

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/05/21280574.jpg [title] => Vlada.hr/Cropix

Plenković i Banožić na francuskom nosaču aviona

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/05/24811190.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix

Ministar financija Marko Primorac

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/05/19056374.jpg [title] => Marko Todorov/Cropix

Središnjica SDP-a na Iblerovom trgu u Zagrebu

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Nemoguće je u ovom trenutku tvrditi kad će se točno održati idući parlamentarni izbori, ali dvije su stvari sigurne. Da će biti raspisani u 2024. godini. I da smo već debelo u pretkampanji.

Sudeći po količini obećanja vladajućih u posljednje vrijeme, jasno je da na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma, kao središtu HDZ-a, odnosno u Banskim dvorima, gdje stoluje Vlada, već rade na glavnim stavkama predizborne strategije, ma koliko se premijer Andrej Plenković trudio svoja posljednja obećanja predstaviti kao dio kontinuirane politike ove vlasti, gotovo kao “još jedan dan u uredu”.

Očito je da vladajući s “izbornim predumišljajem” pokušavaju već sada doprijeti i do najuspavanijih birača.

Naravno, ne treba pritom očekivati da će se HDZ posebno truditi da izvuče na birališta sve one koji i inače ne glasaju, jer dosadašnja izlaznost upravo aktualnoj vlasti – najviše odgovara. Osjetno povećanje broja birača koji bi htjeli iskoristiti svoje biračko pravo dovelo bi u pitanje dosadašnje izračune pretvaranja broja birača u mandate puno više nego novi Zakon o izbornim jedinicama.

Već sada je vidljivo: ključna strateška odrednica HDZ-ova PR-a je stvaranje osjećaja sigurnosti, isticanje pozitivnih makroekonomskih pokazatelja, postizanje dojma da Vlada “stalno nešto radi”, štiti građane od posljedica inflacije, olakšava život poduzetnicima, smanjuje porezne namete, socijalno ugroženima diže prava, svima ostalima plaće, učinkovito koristi europska sredstva...

Ovdje uzmeš, tamo dodaš

Ciljana percepcija u očima neodlučnih birača (a takvih je po posljednjem HRT-ovu HRejtingu čak 15,9 posto!) trebala bi glasiti: Ma bolje HDZ koji nudi stabilnost nego neki novi eksperiment sa svjetonazorski heterogenom koalicijskom vlasti koja bi se mogla neslavno raspasti u prvom zavoju, npr. kod prvog svjetonazorski važnog pitanja ili kod tradicionalne bitke za dužnosničke fotelje.

Zadnje zvučno obećanje čuli smo za Praznik rada – premijer je 1. svibnja prigodno najavio veće plaće! To bi, zapravo, trebao biti rezultat porezne reforme. Ministar financija Marko Primorac je pojasnio: “Do sada su uglavnom ta rasterećenja išla u smjeru povećanja osnovnog osobnog odbitka. Daljnjim povećanjem rasterećivalo bi se one građane koji imaju srednje i više dohotke. To ne bi bilo toliko produktivno u ovom trenutku. Rezalo bi se u pogledu doprinosa za mirovinsko osiguranje. Tražimo način na koji bismo to mogli napraviti. Postoji nekoliko modela”, najavio je ministar kako doći do rasta neto plaće svih građana.

---

image

Ministar financija Marko Primorac

Goran Mehkek/Cropix
---

To su kritizirali i oporba i predsjednik Zoran Milanović, koji je ustvrdio da je “dobro primiti malo veću plaću” (državni dužnosnici su, uzgred rečeno, dobili povišicu krajem studenoga prošle godine, op. H.P.), ali je dodao i da je “kratkovidno smanjivati mirovinske doprinose u situaciji u kojoj je prosječna mirovina preniska u postotku na prosječnu plaću”.

Ali vijest o rastu plaća, priznat ćete, odlično zvuči, čak i kada znamo da nam nacionalni prosjek plaća zaostaje za drugim tranzicijskim državama članicama EU-a (npr. kad se usporedimo sa Slovenijom, Litvom, Slovačkom ili Češkom). A lani smo imali jednu od većih stopa inflacije u EU-u...

Otud i toliki disparitet između “dobrih vijesti” na makroekonomskoj razini (prelazak na euro, ulazak u Schengen, pad stope inflacije, smanjivanje udjela javnog duga u BDP-u, revidiranje naviše projekcija rasta za ovu godinu, suficit u proračunu za 2022., zadržavanje investicijskog kreditnog rejtinga) i uzdrmane kvalitete života građana koji se svakodnevno suočavaju s cijenama u dućanima i naraslim troškovima života. Pa važu i okreću svaki euro. Neosporni rast Hrvatske na makroekonomskoj razini u mandatu ove vlasti još uvijek nije dovoljan da bi se osjetio i u svakodnevnom životu.

Uostalom, podaci servisa MojaPlaća odaju da svaki četvrti zaposlenik u RH prima plaću od 750 eura ili manje, dok svaki treći mjesečno može računati na plaću između 750 i 1000 eura. Dakle, čak 60 posto ispitanika prima manje od 1000 eura! Od 1000 do 1500 eura prima 28 posto zaposlenih, dok je onih s plaćama većim od 1500 eura tek 12 posto.

Nedavno istraživanje Europske komisije, pak, otkriva kako više od trećine ispitanika u Hrvatskoj, njih 37 posto, strahuje da neće moći platiti račune u idućih šest mjeseci. Hrvatske obitelji samo za hranu mjesečno izdvajaju 40 posto svojih redovnih prihoda, što nas svrstava u članice Europske unije najteže pogođene inflacijom. Uostalom, zato se Vlada i odlučila za mjere “zamrzavanja” cijena grupe proizvoda...

---

image

Zoran Milanović - neformalni lider oporbe

Ante Cizmic/Cropix
---

Vođenje ‘igre’

Unatoč svemu, vladajući uspijevaju diktirati tempo nametanja tema u javnom prostoru. I tako vode “igru”. Oporba pristaje na pasivnu ulogu onog tko se post festum osvrće na to, očito nesposobna ili jednostavno potkapacitirana da sama afirmira neke teme kao nacionalno bitne. HDZ to više nego vješto koristi, pa svako malo baca “novu kost” u javni prostor, znajući da će se oporba za to uhvatiti, protiviti se pa onda brzo zaboraviti što li je ono htjela prije samo mjesec, dva!

I tako oporba skače s teme na temu, ne uspijevajući se nametnuti kao pokretač pitanja koja bi mogla mobilizirati makar dio biračkog tijela. Od smanjivanja stope PDV-a, obnove nakon potresa i demografske obnove, sudbine škverova i više tisuća radnika, Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama (tu su oporbenjaci čak i bili glasni, ali ne i dovoljno uporni!), preko Plenkovićeva obećanja o vraćanju Ine u hrvatsko vlasništvo i trajno problematične stambene politike do (ne)radne nedjelje, pobačaja... Nisu se uspjeli uspješno ukrcati ni u vlak sindikalnih akcija i zahtjeva koje su u posljednje vrijeme intenzivirali liječnici, medicinske sestre i tehničari, vozači saniteta, pa suci i svi koji su nezadovoljni svojim primanjima... Ali očito da svi oni i ne očekuju da oporba može učiniti nešto značajno za njihov položaj, pa se očito i ne oslanjaju na njih.

Plenković za to vrijeme polako priprema teren za izbore: što kao premijer, što kao čelnik HDZ-a dok obilazi rođendane stranačkih podružnica. Tako je, primjerice, Imoćanima na obilježavanju 33. obljetnice osnivanja HDZ-a Imotske krajine krajem siječnja obećao da će već “od sljedećeg tjedna početi raditi na dozvolama za brzu cestu Imotski – Zagvozd”.

Sanirao je i štetu nastalu u javnosti nakon što je vladajuća većina u Saboru odbila prijedlog oporbene zastupnice Anke Mrak Taritaš da se roditeljima njegovateljima produlji naknada još šest mjeseci nakon eventualne smrti djeteta. Shvativši da je u pitanju medijski autogol, premijer je konstatirao kako “tu temu treba na cjeloviti način obraditi i donijeti rješenja koja su dugoročno kvalitetna”, e kako ne bi ispalo da vladajući zapravo priznaju pogrešku. Naposljetku je poručio: “Roditelji njegovatelji dobivat će naknadu 10 mjeseci nakon smrti djeteta.”

Stručnjaci za politički marketing se slažu – sva obećanja nikad neće i ne mogu biti ispunjena, tu političari s pravom računaju na kolektivni zaborav. Ali je pritom bitno ispuniti neka od glavnih obećanja.

---

image

Plenković i Macron prate prelet Rafale borbenih zrakoplova iznad Zagreba

Goran Mehkek/Cropix/Cropix
---

Evo, recimo, što kažete na dolazak borbenih zrakoplova Rafale iz Francuske taman negdje pred europske i parlamentarne izbore? Niste valjda zaboravili na to?!

Može li oporba - koja će i ovoga puta sasvim sigurno inzistirati na temi korupcije! - uvjerljivo odgovoriti na dojam koji će taj adut (u kampanji na mlazni pogon) proizvesti u javnosti, zaključite sami. Dovoljno ih poznajete. A ne treba sumnjati i da će HDZ lansirati još poneki “opipljivi” argument u svoju korist taman pred izbore.

Kad osvojiš vlast, tko te pita za neispunjena obećanja, barem tako ispada...

---

image

Plenković i Banožić na francuskom nosaču aviona

Vlada.hr/Cropix
---

Elenin poučak

A kad je riječ o temi odgovornosti za neispunjena obećanja, teško se ne prisjetiti primjera Elene Perković Paloš. Tko je sad ona?

Evo, da ne morate “guglati”, u pitanju je bivša dogradonačelnica Sinja, zadužena za gospodarstvo nakon izbora 2009. godine, kad je lokalnu vlast osvojila Nezavisna lista dr. Stipislava Jadrijevića.

Perković Paloš je, naime, podnijela ostavku u travnju 2013. godine i to obrazložila ovako: “Obećali smo otvoriti nova radna mjesta, a broj nezaposlenih je porastao. Dakle, ne da nismo ispunili obećanje, nego se situacija pogoršala. Stoga je moja moralna dužnost da se povučem... I mislim da bi to trebao biti model ponašanja kod političara. Ako niste uspjeli, otiđite i prepustite mjesto nekom boljem.”

Lijepo zvuči? Gotovo kao najzavodljivije predizborno obećanje, zar ne? E onda ste spremni i za nastavak priče!

Stipislav Jadrijević je potom odlučio pokvariti dojam ustvrdivši da je Perković Paloš otišla “jer joj na predstojećim lokalnim izborima nije bilo ponuđeno mjesto na listi”...

Ali tako vam je to u politici. Nikad ne znate kome je važnije realizirati obećanja, a kome samo vlastite ambicije. Od lokalne do nacionalne razine i obratno.

---

image

Središnjica SDP-a na Iblerovom trgu u Zagrebu

Marko Todorov/Cropix
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Basic/Cropix Ante Cizmic/Cropix Goran Mehkek/Cropix/Cropix Vlada.hr/Cropix Goran Mehkek/Cropix Marko Todorov/Cropix
Vojko Basic/Cropix

Predizborni motivi u Splitu
 

Ante Cizmic/Cropix

Zoran Milanović - neformalni lider oporbe

Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Plenković i Macron prate prelet Rafale borbenih zrakoplova iznad Zagreba

Vlada.hr/Cropix

Plenković i Banožić na francuskom nosaču aviona

Goran Mehkek/Cropix

Ministar financija Marko Primorac

Marko Todorov/Cropix

Središnjica SDP-a na Iblerovom trgu u Zagrebu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/politika/obecanja-vec-pljuste-hdz-ov-najjaci-predizborni-argument-doslovno-ce-doletjeti-u-hrvatsku-oporba-svoga-tek-trazi-1288645 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=41526d6e82c31374b7cade4eb0c8ee189558c4c6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Obe%C4%87anja+na+mlazni+pogon%3A+najmo%C4%87niji+HDZ-ov+predizborni+argument+doslovno+%C4%87e+doletjeti%2C+oporba+svoga+tek+tra%C5%BEi&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fobecanja-vec-pljuste-hdz-ov-najjaci-predizborni-argument-doslovno-ce-doletjeti-u-hrvatsku-oporba-svoga-tek-trazi-1288645 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fobecanja-vec-pljuste-hdz-ov-najjaci-predizborni-argument-doslovno-ce-doletjeti-u-hrvatsku-oporba-svoga-tek-trazi-1288645 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => rat za glasove [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Politikarat za glasove

Obećanja na mlazni pogon: najmoćniji HDZ-ov predizborni argument doslovno će doletjeti, oporba svoga tek traži

Piše Hrvoje Prnjak
10. svibnja 2023. - 16:07

Nemoguće je u ovom trenutku tvrditi kad će se točno održati idući parlamentarni izbori, ali dvije su stvari sigurne. Da će biti raspisani u 2024. godini. I da smo već debelo u pretkampanji.

Sudeći po količini obećanja vladajućih u posljednje vrijeme, jasno je da na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma, kao središtu HDZ-a, odnosno u Banskim dvorima, gdje stoluje Vlada, već rade na glavnim stavkama predizborne strategije, ma koliko se premijer Andrej Plenković trudio svoja posljednja obećanja predstaviti kao dio kontinuirane politike ove vlasti, gotovo kao “još jedan dan u uredu”.

Očito je da vladajući s “izbornim predumišljajem” pokušavaju već sada doprijeti i do najuspavanijih birača.

Naravno, ne treba pritom očekivati da će se HDZ posebno truditi da izvuče...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 03:53