stdClass Object ( [id] => 1311805 [title] => Novi sukob uoči Oluje: u petak dogovorili šefa VSOA-e, u srijedu sve propalo. Evo na čemu inzistira Milanović [alias] => novi-sukub-uoci-oluje-u-petak-dogovorili-sefa-vsoa-e-u-srijedu-sve-propalo-evo-na-cemu-inzistira-milanovic [catid] => 242 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Razgovori predstavnika Vlade i Ureda predsjednika o novom ravnatelju Vojno sigurnosno-obavještajne agencije zapeli su u slijepoj ulici nakon što je prošlog tjedna između Pantovčaka i Banskih dvora usuglašen kandidat za to mjesto, saznaje Jutarnji list iz izvora bliskog Vladi.

Kako neslužbeno doznaju, nakon što je ime kandidata usuglašeno te je u Vladi već napravljen prijedlog odluke za imenovanje, danas je održan novi sastanak na kojem su sudjelovali predstavnici Ureda predsjednika Dragan Lozančić i Ivica Olujić te potpredsjednik Vlade Tomo Medved i telefonskim putem ministar obrane Mario Banožić.

Lozančić je, kako saznaje Jutarnji list , na sastanku rekao da se slažu s predloženim kandidatom, ali uz uvjet da se u paketu imenuju kandidati na 15-ak upražnjenih vojnih pozicija. Tomo Medved je uime Vlade takav prijedlog odbio.

U Vladi ne smatraju prihvatljivim da imenovanje drugih vojnih dužnosti bude pretpostavka imenovanju ravnatelja VSOA-e. Tvrdi se da takvo ucjenjivačko postupanje predsjednika RH nema uporište ni u jednom pravnom aktu i suprotno je svim dosadašnjim praksama.

Time predsjednik države blokira imenovanje ravnatelja VSOA-e i druga imenovanja u sustavu obrane i čini štetu funkcioniranju Hrvatske vojske i Oružanih snaga. Riječ je, među ostalim, o imenovanjima na mjesto zapovjednika Obalne straže, Hrvatskog vojnog učilišta, Počasno-zaštitne bojne, pozicije vojnog predstavnika Hrvatske pri NATO-u te vojnih izaslanika u Velikoj Britaniji i Srbiji.

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved uime premijera i savjetnik predsjednika Dragan Lozančić uime predsjednika Republike nešto manje od mjesec dana razgovaraju o mogućem novom kandidatu za ravnatelja VSOA-e. Dana 10. srpnja dogovorili su privremenog vršitelja dužnosti na mandat od mjesec dana. Stoga bi se ravnatelj morao dogovoriti do 10. kolovoza.

Na početku pregovora kandidat za ravnatelja VSOA-e bio je general Mijo Validžić kojeg je uime Vlade ministar obrane predložio predsjedniku Milanoviću koji ga je bez obrazloženja odbio. U Vladi otkrivaju da je u međuvremenu general Validžić zatražio da ga se više ne razmatra kandidatom, nakon što se predsjednik RH pet mjeseci nije očitovao o navedenom prijedlogu te je svojim nastupima blokirao njegovo imenovanje.

Iz Vlade su zato Uredu predsjednika predložena dva kandidata, od kojih je Milanoviću jedan bio prihvatljiv. Na sastanku prošlog petka, kako saznaje, usuglašeno je ime tog kandidata i dogovoreno je da se odmah pokrene zakonska procedura imenovanja. Na to je uslijedila šutnja iz Ureda predsjednika, a ovog tjedna Lozančić je u predsjednikovo ime iznio novi prijedlog koji u Vladi smatraju ultimativnim.

Naši sugovornici smatraju da predsjednik ovim prijedlogom želi sebe javno predstaviti pobjednikom u srazu s Vladom i koristi imenovanje ravnatelja VSOA-e za politički obračun. Naime, on je ranije suglasnost za imenovanje ravnatelja VSOA-e uvjetovao i rješavanjem svih imenovanja unutar vojske i diplomacije.

Dakle, u paketu, što je Vlada odbijala. Kako doznajemo, sada je odustao od imenovanja u diplomaciji, ali inzistira na ovima unutar vojske.

Sugovornici tvrde kako su u Vladi imenovanje ravnatelja VSOA-e željeli riješiti prije proslave obljetnice Oluje, da se taj događaj ne bi kontaminirao ovim sukobom premijera i predsjednika, ali, kako kažu, Milanović očito ima interes da i taj događaj zasjeni daljnjim raspirivanjem sukoba.

Imenovanje novoga ravnatelja treba se provesti do 10. srpnja, u protivnom će se, najvjerojatnije, postojećem, privremenom ravnatelju mandat produžiti za još mjesec dana, a VSOA će i dalje biti u hladnom pogonu.

---

Ured predsjednika RH: ‘Sve smo se dogovorili, čeka se potez ministra Banožića‘

Dva sata nakon što je iz Vlade objavljeno da Ured predsjednika ucjenjuje Vladu time što imenovanje ravnatelja VSOA uvjetuje imenovanjima na upražnjena vojna i vojno diplomatska mjesta, oglasio se i Ured predsjednika.

U priopćenju se ni riječju ne osvrću na tvrdnje iz Vlade da je na djelu "ucjena predsjednika Zorana Milanovića".

Tvrdi se kako je sve dogovoreno i da se samo čeka ministra obrane da završi interne procedure oko imenovanja unutar vojske.

Zapravo je sva odgovornost prebačena na Vladu te se traži da pristane na Milanovićev zahtjev.

Priopćenje iz Ureda predsjednika prenosimo u cijelosti:

‘S obzirom na brojne medijske upite, Ured Predsjednika Republike obavještava javnost kako je - nakon niza razgovora i usuglašavanja proteklih tjedana - postignuta suglasnost oko imenovanja čelnika na nepopunjena i otvorena zapovjedna mjesta u Oružanim snagama Republike Hrvatske. Riječ je o imenovanju na redom važne dužnosti, pa i neke značajnije za redovno funkcioniranje sustava obrane te upravljanje i zapovijedanje u OSRH, nego što je to dužnost ravnatelja VSOA.

U razgovorima i konzultacijama postignuta je suglasnost oko imenovanja direktora Glavnog stožera OSRH, zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta, zapovjednika Obalne straže, vojnog predstavnika RH pri NATO-u, ravnatelja VSOA-e te svih drugih čelnika koji bi trebali biti imenovani na vojne dužnosti koje su nepopunjene kao rezultat rotacije zapovjednih kadrova. Za završetak procedure imenovanja još se čeka samo provođenje interne procedure u MORH-u, vezane uz dva imenovanja, a za koju ministar obrane tvrdi kako je mora provesti.

Predsjednik Republike potpisat će usuglašene prijedloge imenovanja čim ministar obrane završi internu proceduru na kojoj sam inzistira. Predsjednik Republike očekuje da će ministar obrane provesti spomenutu proceduru u najkraćem mogućem roku, a najkasnije do 10. kolovoza 2023. kako se ne bi morala produljivati Odluka o davanju ovlasti za koordinaciju poslova iz djelokruga VSOA-e te kako bi mogao imenovati nove čelnike na upražnjena i nepopunjena zapovjedna mjesta. Predsjednik Republike koji kao vrhovni zapovjednik OSRH odgovara za obranu Republike Hrvatske i za funkcioniranje sigurnosnog sustava čvrsto stoji na stajalištu kako se kod imenovanja na dužnosti u Oružanim snagama mora postupati sustavno i planski, vodeći računa o svim sastavnicama sustava.‘

---

---

Nakon Pantovčaka, reagirao i MORH: ‘Nije riječ ni o kakvom ‘čekanju‘...‘

Imenovanje ravnatelja VSOA-e ne može biti uvjetovano imenovanjima na druge dužnosti u Hrvatskoj vojsci, navodi MORH u svom priopćenju koje je odgovor na priopćenje Ureda predsjednika Zorana Milanovića, a koje u nastavku prenosimo u cijelosti.

"Nastavno na priopćenje Ureda predsjednika RH objavljenog u srijedu 2. kolovoza 2023. godine, Ministarstvo obrane radi točnog i objektivnog izvještavanja javnosti, dužno je reagirati.

Kako smo već više puta izvještavali, imenovanje ravnatelja Vojno sigurnosno-obavještajne agencije supotpisuju predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Republike Hrvatske uz prethodno mišljenje Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora.

Procedura imenovanja vojnih zapovjednika i drugih dužnosti u Hrvatskoj vojsci odvija se po drugačijoj proceduri, odnosno takve procedure propisane su Zakonom o obrani i Zakonom o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske.

Napominjemo pritom kako prijedlozi imena kandidata na dužnosti koje se navode u predmetnom priopćenju, kod Predsjednika Republike stoje već mjesecima.

Podsjećamo i kako je ministar obrane Mario Banožić više puta javno pozivao PRH na rješavanje pitanja imenovanja djelatnih vojnih osoba na nepopunjena zapovjedna mjesta i dužnosti u Hrvatskoj vojsci.

Međutim, zbog činjenice kako je do 10. kolovoza 2023. potrebno imenovati ravnatelja VSOA-e, to imenovanje je prioritet i ni na koji način ne može biti uvjetovano imenovanjem na druge dužnosti u Hrvatskoj vojsci.

Za pojedina imenovanja koja se navode u predmetnom priopćenju, sukladno Zakonu o službi u OSRH, mora se provesti interni oglas.

Nije riječ ni o kakvom ‘čekanju‘ ili provođenju interne procedure u MORH-u koju ‘ministar obrane tvrdi kako je mora provesti‘, kako stoji u priopćenju Ureda PRH, već je riječ o zakonskoj obvezi. Isto tako, što se tiče VSOA-e, nakon usuglašenog prijedloga kandidata za ravnatelja, ministar Banožić ispunio je svoje zakonom predviđene ovlasti i u petak uputio formalni prijedlog kandidata predsjedniku Vlade i predsjedniku RH", stoji u priopćenju MORH-a.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => slijepa ulica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => slijepa ulica 0 3625 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-02 17:31:26 [created_by] => 3112 [created_by_alias] => Krešimir Žabec/JL [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-02 22:06:58 [modified_by] => 3112 [publish_up] => 2023-08-02 17:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 242 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz unutrašnje i vanjske politike. [menu-meta_keywords] => politika, vijesti iz politike [secure] => 0 [page_title] => Politika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Novi sukub uoči Oluje: u petak dogovorili šefa VSOA-e, u srijedu sve propalo. Evo na čemu inzistira Milanović [metakey] => VSOA, zoran milanović, andrej plenković [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/02\/24753934.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Goran Mehkek\/Cropix\/Arhiva"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":[""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24753934_1920.jpg":"1920x1080","k_24753934_1280.jpg":"1280x1280","k_24753934_1024.jpg":"1024x1024","k_24753934_640.jpg":"640x640","k_24753934_480.jpg":"480x480","k_24753934_340.jpg":"340x340","k_24753934_220.jpg":"220x220","o_24753934_1280.jpg":"1280x853","o_24753934_1024.jpg":"1024x682","o_24753934_640.jpg":"640x426","o_24753934_480.jpg":"480x320","o_24753934_340.jpg":"340x226","o_24753934_220.jpg":"220x146","h_24753934_1280.jpg":"1280x854","h_24753934_1024.jpg":"1024x683","h_24753934_640.jpg":"640x427","h_24753934_480.jpg":"480x320","h_24753934_340.jpg":"340x227","h_24753934_220.jpg":"220x147","pp_24753934_1280.jpg":"1280x1628","pp_24753934_1024.jpg":"1024x1303","pp_24753934_640.jpg":"640x814","pp_24753934_480.jpg":"480x611","pp_24753934_340.jpg":"340x432","pp_24753934_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38892596 Threads: 3 Questions: 7133279602 Slow queries: 3313871 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609250345 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/politika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/politika ) ) [link] => /vijesti/politika/novi-sukub-uoci-oluje-u-petak-dogovorili-sefa-vsoa-e-u-srijedu-sve-propalo-evo-na-cemu-inzistira-milanovic-1311805 [printLink] => /vijesti/politika/novi-sukub-uoci-oluje-u-petak-dogovorili-sefa-vsoa-e-u-srijedu-sve-propalo-evo-na-cemu-inzistira-milanovic-1311805?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 185755 [name] => vsoa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vsoa [link] => /tag/vsoa ) [1] => stdClass Object ( [id] => 524521 [name] => Zoran Milanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zoran-milanovic [link] => /tag/zoran-milanovic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 291508 [name] => Andrej Plenković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => andrej-plenkovic [link] => /tag/andrej-plenkovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => slijepa ulica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Novi sukob uoči Oluje: u petak dogovorili šefa VSOA-e, u srijedu sve propalo. Evo na čemu inzistira Milanović [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3112 [name] => Divna Zenić Rak [username] => divna-zeni-rak [email] => divna-zeni-rak@sd.hr [password] => $2y$10$tqT1tH/eC1RIr51RXJHmQeV1OtaJQrcAlkttNeawB7Um36D1oksm. [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/divna-zenic-rak-3112 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1630 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/522fee2df7069fbc7967f5925ac37dd8?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/02/24753934.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Goran Mehkek/Cropix/Arhiva [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/02/24753934.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix/Arhiva ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Razgovori predstavnika Vlade i Ureda predsjednika o novom ravnatelju Vojno sigurnosno-obavještajne agencije zapeli su u slijepoj ulici nakon što je prošlog tjedna između Pantovčaka i Banskih dvora usuglašen kandidat za to mjesto, saznaje Jutarnji list iz izvora bliskog Vladi.

Kako neslužbeno doznaju, nakon što je ime kandidata usuglašeno te je u Vladi već napravljen prijedlog odluke za imenovanje, danas je održan novi sastanak na kojem su sudjelovali predstavnici Ureda predsjednika Dragan Lozančić i Ivica Olujić te potpredsjednik Vlade Tomo Medved i telefonskim putem ministar obrane Mario Banožić.

Lozančić je, kako saznaje Jutarnji list , na sastanku rekao da se slažu s predloženim kandidatom, ali uz uvjet da se u paketu imenuju kandidati na 15-ak upražnjenih vojnih pozicija. Tomo Medved je uime Vlade takav prijedlog odbio.

U Vladi ne smatraju prihvatljivim da imenovanje drugih vojnih dužnosti bude pretpostavka imenovanju ravnatelja VSOA-e. Tvrdi se da takvo ucjenjivačko postupanje predsjednika RH nema uporište ni u jednom pravnom aktu i suprotno je svim dosadašnjim praksama.

Time predsjednik države blokira imenovanje ravnatelja VSOA-e i druga imenovanja u sustavu obrane i čini štetu funkcioniranju Hrvatske vojske i Oružanih snaga. Riječ je, među ostalim, o imenovanjima na mjesto zapovjednika Obalne straže, Hrvatskog vojnog učilišta, Počasno-zaštitne bojne, pozicije vojnog predstavnika Hrvatske pri NATO-u te vojnih izaslanika u Velikoj Britaniji i Srbiji.

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved uime premijera i savjetnik predsjednika Dragan Lozančić uime predsjednika Republike nešto manje od mjesec dana razgovaraju o mogućem novom kandidatu za ravnatelja VSOA-e. Dana 10. srpnja dogovorili su privremenog vršitelja dužnosti na mandat od mjesec dana. Stoga bi se ravnatelj morao dogovoriti do 10. kolovoza.

Na početku pregovora kandidat za ravnatelja VSOA-e bio je general Mijo Validžić kojeg je uime Vlade ministar obrane predložio predsjedniku Milanoviću koji ga je bez obrazloženja odbio. U Vladi otkrivaju da je u međuvremenu general Validžić zatražio da ga se više ne razmatra kandidatom, nakon što se predsjednik RH pet mjeseci nije očitovao o navedenom prijedlogu te je svojim nastupima blokirao njegovo imenovanje.

Iz Vlade su zato Uredu predsjednika predložena dva kandidata, od kojih je Milanoviću jedan bio prihvatljiv. Na sastanku prošlog petka, kako saznaje, usuglašeno je ime tog kandidata i dogovoreno je da se odmah pokrene zakonska procedura imenovanja. Na to je uslijedila šutnja iz Ureda predsjednika, a ovog tjedna Lozančić je u predsjednikovo ime iznio novi prijedlog koji u Vladi smatraju ultimativnim.

Naši sugovornici smatraju da predsjednik ovim prijedlogom želi sebe javno predstaviti pobjednikom u srazu s Vladom i koristi imenovanje ravnatelja VSOA-e za politički obračun. Naime, on je ranije suglasnost za imenovanje ravnatelja VSOA-e uvjetovao i rješavanjem svih imenovanja unutar vojske i diplomacije.

Dakle, u paketu, što je Vlada odbijala. Kako doznajemo, sada je odustao od imenovanja u diplomaciji, ali inzistira na ovima unutar vojske.

Sugovornici tvrde kako su u Vladi imenovanje ravnatelja VSOA-e željeli riješiti prije proslave obljetnice Oluje, da se taj događaj ne bi kontaminirao ovim sukobom premijera i predsjednika, ali, kako kažu, Milanović očito ima interes da i taj događaj zasjeni daljnjim raspirivanjem sukoba.

Imenovanje novoga ravnatelja treba se provesti do 10. srpnja, u protivnom će se, najvjerojatnije, postojećem, privremenom ravnatelju mandat produžiti za još mjesec dana, a VSOA će i dalje biti u hladnom pogonu.

---

Ured predsjednika RH: ‘Sve smo se dogovorili, čeka se potez ministra Banožića‘

Dva sata nakon što je iz Vlade objavljeno da Ured predsjednika ucjenjuje Vladu time što imenovanje ravnatelja VSOA uvjetuje imenovanjima na upražnjena vojna i vojno diplomatska mjesta, oglasio se i Ured predsjednika.

U priopćenju se ni riječju ne osvrću na tvrdnje iz Vlade da je na djelu "ucjena predsjednika Zorana Milanovića".

Tvrdi se kako je sve dogovoreno i da se samo čeka ministra obrane da završi interne procedure oko imenovanja unutar vojske.

Zapravo je sva odgovornost prebačena na Vladu te se traži da pristane na Milanovićev zahtjev.

Priopćenje iz Ureda predsjednika prenosimo u cijelosti:

‘S obzirom na brojne medijske upite, Ured Predsjednika Republike obavještava javnost kako je - nakon niza razgovora i usuglašavanja proteklih tjedana - postignuta suglasnost oko imenovanja čelnika na nepopunjena i otvorena zapovjedna mjesta u Oružanim snagama Republike Hrvatske. Riječ je o imenovanju na redom važne dužnosti, pa i neke značajnije za redovno funkcioniranje sustava obrane te upravljanje i zapovijedanje u OSRH, nego što je to dužnost ravnatelja VSOA.

U razgovorima i konzultacijama postignuta je suglasnost oko imenovanja direktora Glavnog stožera OSRH, zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta, zapovjednika Obalne straže, vojnog predstavnika RH pri NATO-u, ravnatelja VSOA-e te svih drugih čelnika koji bi trebali biti imenovani na vojne dužnosti koje su nepopunjene kao rezultat rotacije zapovjednih kadrova. Za završetak procedure imenovanja još se čeka samo provođenje interne procedure u MORH-u, vezane uz dva imenovanja, a za koju ministar obrane tvrdi kako je mora provesti.

Predsjednik Republike potpisat će usuglašene prijedloge imenovanja čim ministar obrane završi internu proceduru na kojoj sam inzistira. Predsjednik Republike očekuje da će ministar obrane provesti spomenutu proceduru u najkraćem mogućem roku, a najkasnije do 10. kolovoza 2023. kako se ne bi morala produljivati Odluka o davanju ovlasti za koordinaciju poslova iz djelokruga VSOA-e te kako bi mogao imenovati nove čelnike na upražnjena i nepopunjena zapovjedna mjesta. Predsjednik Republike koji kao vrhovni zapovjednik OSRH odgovara za obranu Republike Hrvatske i za funkcioniranje sigurnosnog sustava čvrsto stoji na stajalištu kako se kod imenovanja na dužnosti u Oružanim snagama mora postupati sustavno i planski, vodeći računa o svim sastavnicama sustava.‘

---

---

Nakon Pantovčaka, reagirao i MORH: ‘Nije riječ ni o kakvom ‘čekanju‘...‘

Imenovanje ravnatelja VSOA-e ne može biti uvjetovano imenovanjima na druge dužnosti u Hrvatskoj vojsci, navodi MORH u svom priopćenju koje je odgovor na priopćenje Ureda predsjednika Zorana Milanovića, a koje u nastavku prenosimo u cijelosti.

"Nastavno na priopćenje Ureda predsjednika RH objavljenog u srijedu 2. kolovoza 2023. godine, Ministarstvo obrane radi točnog i objektivnog izvještavanja javnosti, dužno je reagirati.

Kako smo već više puta izvještavali, imenovanje ravnatelja Vojno sigurnosno-obavještajne agencije supotpisuju predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Republike Hrvatske uz prethodno mišljenje Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora.

Procedura imenovanja vojnih zapovjednika i drugih dužnosti u Hrvatskoj vojsci odvija se po drugačijoj proceduri, odnosno takve procedure propisane su Zakonom o obrani i Zakonom o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske.

Napominjemo pritom kako prijedlozi imena kandidata na dužnosti koje se navode u predmetnom priopćenju, kod Predsjednika Republike stoje već mjesecima.

Podsjećamo i kako je ministar obrane Mario Banožić više puta javno pozivao PRH na rješavanje pitanja imenovanja djelatnih vojnih osoba na nepopunjena zapovjedna mjesta i dužnosti u Hrvatskoj vojsci.

Međutim, zbog činjenice kako je do 10. kolovoza 2023. potrebno imenovati ravnatelja VSOA-e, to imenovanje je prioritet i ni na koji način ne može biti uvjetovano imenovanjem na druge dužnosti u Hrvatskoj vojsci.

Za pojedina imenovanja koja se navode u predmetnom priopćenju, sukladno Zakonu o službi u OSRH, mora se provesti interni oglas.

Nije riječ ni o kakvom ‘čekanju‘ ili provođenju interne procedure u MORH-u koju ‘ministar obrane tvrdi kako je mora provesti‘, kako stoji u priopćenju Ureda PRH, već je riječ o zakonskoj obvezi. Isto tako, što se tiče VSOA-e, nakon usuglašenog prijedloga kandidata za ravnatelja, ministar Banožić ispunio je svoje zakonom predviđene ovlasti i u petak uputio formalni prijedlog kandidata predsjedniku Vlade i predsjedniku RH", stoji u priopćenju MORH-a.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Goran Mehkek/Cropix/Arhiva
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/politika/novi-sukub-uoci-oluje-u-petak-dogovorili-sefa-vsoa-e-u-srijedu-sve-propalo-evo-na-cemu-inzistira-milanovic-1311805 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=301bce8cc945336a74ab60c0d574993d910f666f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Novi+sukob+uo%C4%8Di+Oluje%3A+u+petak+dogovorili+%C5%A1efa+VSOA-e%2C+u+srijedu+sve+propalo.+Evo+na+%C4%8Demu+inzistira+Milanovi%C4%87&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fnovi-sukub-uoci-oluje-u-petak-dogovorili-sefa-vsoa-e-u-srijedu-sve-propalo-evo-na-cemu-inzistira-milanovic-1311805 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fnovi-sukub-uoci-oluje-u-petak-dogovorili-sefa-vsoa-e-u-srijedu-sve-propalo-evo-na-cemu-inzistira-milanovic-1311805 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => slijepa ulica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Politikaslijepa ulica

Novi sukob uoči Oluje: u petak dogovorili šefa VSOA-e, u srijedu sve propalo. Evo na čemu inzistira Milanović

Piše Krešimir Žabec/JL
2. kolovoza 2023. - 19:31

Razgovori predstavnika Vlade i Ureda predsjednika o novom ravnatelju Vojno sigurnosno-obavještajne agencije zapeli su u slijepoj ulici nakon što je prošlog tjedna između Pantovčaka i Banskih dvora usuglašen kandidat za to mjesto, saznaje Jutarnji list iz izvora bliskog Vladi.

Kako neslužbeno doznaju, nakon što je ime kandidata usuglašeno te je u Vladi već napravljen prijedlog odluke za imenovanje, danas je održan novi sastanak na kojem su sudjelovali predstavnici Ureda predsjednika Dragan Lozančić i Ivica Olujić te potpredsjednik Vlade Tomo Medved i telefonskim putem ministar obrane Mario Banožić.

Lozančić je, kako saznaje Jutarnji list , na sastanku rekao da se slažu s predloženim kandidatom, ali uz uvjet da se u paketu imenuju kandidati na 15-ak upražnjenih vojnih pozicija. Tomo Medved je uime Vlade takav prijedlog odbio.

U Vladi ne smatraju prihvatljivim da imenovanje drugih vojnih dužnosti bude pretpostavka imenovanju ravnatelja VSOA-e. Tvrdi se da takvo ucjenjivačko postupanje predsjednika RH nema uporište ni u jednom pravnom aktu i suprotno je svim dosadašnjim praksama.

Time predsjednik države blokira imenovanje ravnatelja VSOA-e i druga imenovanja u sustavu obrane i čini štetu funkcioniranju Hrvatske vojske i Oružanih snaga. Riječ je, među ostalim, o imenovanjima na mjesto zapovjednika Obalne straže, Hrvatskog vojnog učilišta, Počasno-zaštitne bojne, pozicije vojnog predstavnika Hrvatske pri NATO-u te vojnih izaslanika u Velikoj Britaniji i Srbiji.

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved uime premijera i savjetnik predsjednika Dragan Lozančić uime predsjednika Republike nešto manje od mjesec dana razgovaraju o mogućem novom kandidatu za ravnatelja VSOA-e. Dana 10. srpnja dogovorili su privremenog vršitelja dužnosti na mandat od mjesec dana. Stoga bi se ravnatelj morao dogovoriti do 10. kolovoza.

Na početku pregovora kandidat za ravnatelja VSOA-e bio je general Mijo Validžić kojeg je uime Vlade ministar obrane predložio predsjedniku Milanoviću koji ga je bez obrazloženja odbio. U Vladi otkrivaju da je u međuvremenu general Validžić zatražio da ga se više ne razmatra kandidatom, nakon što se predsjednik RH pet mjeseci nije očitovao o navedenom prijedlogu te je svojim nastupima blokirao njegovo imenovanje.

Iz Vlade su zato Uredu predsjednika predložena dva kandidata, od kojih je Milanoviću jedan bio prihvatljiv. Na sastanku prošlog petka, kako saznaje, usuglašeno je ime tog kandidata i dogovoreno je da se odmah pokrene zakonska procedura imenovanja. Na to je uslijedila šutnja iz Ureda predsjednika, a ovog tjedna Lozančić je u predsjednikovo ime iznio novi prijedlog koji u Vladi smatraju ultimativnim.

Naši sugovornici smatraju da predsjednik ovim prijedlogom želi sebe javno predstaviti pobjednikom u srazu s Vladom i koristi imenovanje ravnatelja VSOA-e za politički obračun. Naime, on je ranije suglasnost za imenovanje ravnatelja VSOA-e uvjetovao i rješavanjem svih imenovanja unutar vojske i diplomacije.

Dakle, u paketu, što je Vlada odbijala. Kako doznajemo, sada je odustao od imenovanja u diplomaciji, ali inzistira na ovima unutar vojske.

Sugovornici tvrde kako su u Vladi imenovanje ravnatelja VSOA-e željeli riješiti prije proslave obljetnice Oluje, da se taj događaj ne bi kontaminirao ovim sukobom premijera i predsjednika, ali, kako kažu, Milanović očito ima interes da i taj događaj zasjeni daljnjim raspirivanjem sukoba.

Imenovanje novoga ravnatelja treba se provesti do 10. srpnja, u protivnom će se, najvjerojatnije, postojećem, privremenom ravnatelju mandat produžiti za još mjesec dana, a VSOA će i dalje biti u hladnom pogonu.

Ured predsjednika RH: ‘Sve smo se dogovorili, čeka se potez ministra Banožića‘

Dva sata nakon što je iz Vlade objavljeno da Ured predsjednika ucjenjuje Vladu time što imenovanje ravnatelja VSOA uvjetuje imenovanjima na upražnjena vojna i vojno diplomatska mjesta, oglasio se i Ured predsjednika.

U priopćenju se ni riječju ne osvrću na tvrdnje iz Vlade da je na djelu "ucjena predsjednika Zorana Milanovića".

Tvrdi se kako je sve dogovoreno i da se samo čeka ministra obrane da završi interne procedure oko imenovanja unutar vojske.

Zapravo je sva odgovornost prebačena na Vladu te se traži da pristane na Milanovićev zahtjev.

Priopćenje iz Ureda predsjednika prenosimo u cijelosti:

‘S obzirom na brojne medijske upite, Ured Predsjednika Republike obavještava javnost kako je - nakon niza razgovora i usuglašavanja proteklih tjedana - postignuta suglasnost oko imenovanja čelnika na nepopunjena i otvorena zapovjedna mjesta u Oružanim snagama Republike Hrvatske. Riječ je o imenovanju na redom važne dužnosti, pa i neke značajnije za redovno funkcioniranje sustava obrane te upravljanje i zapovijedanje u OSRH, nego što je to dužnost ravnatelja VSOA.

U razgovorima i konzultacijama postignuta je suglasnost oko imenovanja direktora Glavnog stožera OSRH, zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta, zapovjednika Obalne straže, vojnog predstavnika RH pri NATO-u, ravnatelja VSOA-e te svih drugih čelnika koji bi trebali biti imenovani na vojne dužnosti koje su nepopunjene kao rezultat rotacije zapovjednih kadrova. Za završetak procedure imenovanja još se čeka samo provođenje interne procedure u MORH-u, vezane uz dva imenovanja, a za koju ministar obrane tvrdi kako je mora provesti.

Predsjednik Republike potpisat će usuglašene prijedloge imenovanja čim ministar obrane završi internu proceduru na kojoj sam inzistira. Predsjednik Republike očekuje da će ministar obrane provesti spomenutu proceduru u najkraćem mogućem roku, a najkasnije do 10. kolovoza 2023. kako se ne bi morala produljivati Odluka o davanju ovlasti za koordinaciju poslova iz djelokruga VSOA-e te kako bi mogao imenovati nove čelnike na upražnjena i nepopunjena zapovjedna mjesta. Predsjednik Republike koji kao vrhovni zapovjednik OSRH odgovara za obranu Republike Hrvatske i za funkcioniranje sigurnosnog sustava čvrsto stoji na stajalištu kako se kod imenovanja na dužnosti u Oružanim snagama mora postupati sustavno i planski, vodeći računa o svim sastavnicama sustava.‘

Nakon Pantovčaka, reagirao i MORH: ‘Nije riječ ni o kakvom ‘čekanju‘...‘

Imenovanje ravnatelja VSOA-e ne može biti uvjetovano imenovanjima na druge dužnosti u Hrvatskoj vojsci, navodi MORH u svom priopćenju koje je odgovor na priopćenje Ureda predsjednika Zorana Milanovića, a koje u nastavku prenosimo u cijelosti.

"Nastavno na priopćenje Ureda predsjednika RH objavljenog u srijedu 2. kolovoza 2023. godine, Ministarstvo obrane radi točnog i objektivnog izvještavanja javnosti, dužno je reagirati.

Kako smo već više puta izvještavali, imenovanje ravnatelja Vojno sigurnosno-obavještajne agencije supotpisuju predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Republike Hrvatske uz prethodno mišljenje Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora.

Procedura imenovanja vojnih zapovjednika i drugih dužnosti u Hrvatskoj vojsci odvija se po drugačijoj proceduri, odnosno takve procedure propisane su Zakonom o obrani i Zakonom o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske.

Napominjemo pritom kako prijedlozi imena kandidata na dužnosti koje se navode u predmetnom priopćenju, kod Predsjednika Republike stoje već mjesecima.

Podsjećamo i kako je ministar obrane Mario Banožić više puta javno pozivao PRH na rješavanje pitanja imenovanja djelatnih vojnih osoba na nepopunjena zapovjedna mjesta i dužnosti u Hrvatskoj vojsci.

Međutim, zbog činjenice kako je do 10. kolovoza 2023. potrebno imenovati ravnatelja VSOA-e, to imenovanje je prioritet i ni na koji način ne može biti uvjetovano imenovanjem na druge dužnosti u Hrvatskoj vojsci.

Za pojedina imenovanja koja se navode u predmetnom priopćenju, sukladno Zakonu o službi u OSRH, mora se provesti interni oglas.

Nije riječ ni o kakvom ‘čekanju‘ ili provođenju interne procedure u MORH-u koju ‘ministar obrane tvrdi kako je mora provesti‘, kako stoji u priopćenju Ureda PRH, već je riječ o zakonskoj obvezi. Isto tako, što se tiče VSOA-e, nakon usuglašenog prijedloga kandidata za ravnatelja, ministar Banožić ispunio je svoje zakonom predviđene ovlasti i u petak uputio formalni prijedlog kandidata predsjedniku Vlade i predsjedniku RH", stoji u priopćenju MORH-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 17:01