StoryEditorOCM
Politikarazjedinjena ljevica

Ništa od bloka za rušenje HDZ-a: ‘Najzgodnija cura je SDP-u dala košaricu! Plenković već danas može otvoriti šampanjac‘

Piše Marina Karlović-Sabolić
27. lipnja 2023. - 11:20

Vijest da će Možemo na izbore izaći samostalno u političkim je kuloarima odjeknula poput bombe.

Očekivalo se da će stranka Tomislava Tomaševića ući u predizbornu koaliciju sa SDP-om i formirati moćan oporbeni blok kojemu bi na antihadezeovskoj platformi pristupile i ostale oporbene stranke. Kad oko - ćorak. Možemo ide sam, SDP-u je propao plan da vlastite slabosti kamuflira širokom oporbenom koalicijom, Andrej Plenković već danas može - otvoriti šampanjac.

- Najzgodnija cura dala je SDP-u košaricu. I tko sad želi biti utješna nagrada? Sva taktika Peđe Grbina posljednjih mjeseci, ako ne i godina pokazala se kao krivo ulaganje. Možemo su procijenili da u toj koaliciji sa SDP-om ne mogu dobiti izbore. Praktički su priznali da su izbori gotovi. Danas smo izgubili jedinog potencijalno konkurenta HDZ-u na izbora - komentira za Slobodnu Dalmaciju stručnjak za politički marketing Jerko Trogrlić.

image

Zagreb, 110316.
Matis Absolut Lounge, Trg Stjepana Radica 3.
Svecana vecera 9. dodjele Hrvatske udruge za odnose s javnoscu, Grand PRix za najbolja ostvarenja u struci.
Dobitnik u kategoriji Javni sektor, nagradu je dodjelio Darinko Kosor.
Na fotografiji: Jerko Trogrlic.
Foto: Damir Krajac/CROPIX

Damir Krajac/Cropix/Cropix

Nakon svega, ne bi ga, kaže, iznenadilo da SDP nakon idućih parlamentarnih izbora više ne bude druga stranka u državi.

- Ovakav rasplet već bi sad mogao pokrenuti neke procese unutar SDP-a. Peđa Grbin ne može ni Sandru Benčić pobijediti kao kandidatkinju za premijera, a kamoli Andreja Plenkovića - ističe Trogrlić.

image

Peđa Grbin i Sandra Benčić

Ronald Gorsic/Cropix

Možemo je, prema njegovoj ocjeni, potencijalno ovim izgubilo dio mandata, i sada će se na izborima trebati prilično potruditi.

- Njihovo istraživanje pokazalo je negativnu sinergiju od dva i pol posto, no ona je mjerena na razini čitave Hrvatske, ne u svakoj od 10 izbornih jedinica, što je velika razlika. U stranci Možemo ne spominju D‘Hondtovu metodu preračunavanja glasova, koja kažnjava manje u odnosu na veće stranke. Uz to, percepcijski prestaju biti najrelevantniji faktor. Sjetimo se Puljka u Splitu. Kad su mu oporbeni birači počeli prelaziti? Kada su počeli vjerovati da može srušiti HDZ. Sad više nitko neće vjerovati da su oni ti koji mogu srušiti HDZ - ocjenjuje Trogrlić.

image

Pukla ljubav - Tomislav Tomašević i Peđa Grbin

Darko Tomas/Cropix/

Najveći je problem za Možemo, uvjeren je ovaj stručnjak, Peđa Grbin kao kandidat za premijera.

- Niti Možemo ga ne može podržati kao kandidata za premijera. Od ranije ima problem unutar stranke, ima sam problem s Možemo. Koga on nakon ovog može okupiti? - pita se Trogrlić.

Kako u ovoj situaciji stranka Možemo izlazi kao pobjednik izbora? Ako postanu druga stranka po broju mandata. I to su u Možemo očito prepoznali. Iz te perspektive ovo je vrlo pragmatičan, iako pomalo i sebičan potez.

- Ovo je vrlo opasan trenutak za SDP. Ne samo da su u opasnosti da izgube izbore i ne formiraju vlast, nego da više ne budu druga po snazi stranka u Hrvatskoj. To bi ih dokrajčilo - ističe Trogrlić.

Danas su, naglašava naš sugovornik, Puljkove dionice narasle.

- Grbin će nakon ovoga očajnički biti spreman sklopiti koaliciju s bilo kime. I dati puno za nju. Manevarski prostor SDP-u je sada jako sužen - zaključuje Trogrlić.

image
Darko Tomas/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2024 07:33