stdClass Object ( [id] => 1323504 [title] => Nema više nezamislivih koalicija: HDZ je spreman spojiti naizgled nespojivo - desnicu i Pupovčev SDSS; SDP ide s malima [alias] => nema-vise-nezamislivih-koalicija-hdz-je-spreman-spojiti-naizgled-nespojivo-desnicu-i-pupovcev-sdss-sdp-ide-s-malima [catid] => 242 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Možete zamisliti, ma što zamisliti, gotovo da se može opipati očaj hrvatskih desničara, pogotovo onih izvanparlamentarnih, dok u tiskovinama i na portalima čitaju o povijesnom rastu desnice u Njemačkoj.

Mora da ih glava boli zbog postotaka koje doseže Alternativa za Njemačku (Alternative für Deutschland, AfD), po anketama trenutno druga opcija u državi. Po istraživanju koje je objavila ARD televizija, demokršćanski CDU ima podršku 29 posto birača, a AfD je dogurao do 19 posto, pretekavši socijaldemokrate kancelara Olafa Scholza, koji su na 17 posto. Da ne spominjemo pobjedu konzervativaca na izborima u Grčkoj ovog svibnja i nedavni trijumf desnice u Finskoj, lani u ovo vrijeme i u Švedskoj...

Prije nego što je mračnim tonom vjerojatno pozvao još jednu rundu za sve u kafiću, pardon, stranačkoj središnjici, netko se u HSP-u dosjetio kako i mi imamo migrante. A to je, među ostalim, jedna od glavnih tema na kojoj njemački desničari profitiraju! Pa nismo ni mi nepismeni, je li... Uostalom, ako može taj AfD, što ne bi i HSP!

Vjerojatno je tako nekako nastalo i ovotjedno priopćenje pravaša po kojem “ilegalci s Bliskog istoka” “lome križeve” i iskazuju “netrpeljivost prema katoličkoj vjeri, drugačijoj kulturi, tradiciji i običajima”. Ako niste znali, sad znate: šetaju se te “skupine Arapa” po Hrvatskoj slobodno poput ratnih zločinaca (!), dok mi olako zaboravljamo kako “još u 16. stoljeću papa Lav X. daje Hrvatskoj naziv ‘Antemurale Christianitatis’”...

Očešavanje o migrante

O migrante se, očekivano, posljednjih dana očešao i Most. Tako Marina Miletića brine što “ne znamo tko su ti ljudi, kamo idu i kakve su im nakane”, dok premijera optužuje da “na daljinski Bruxellesa od Hrvatske radi hot-spot i koloniju”. Zvonimir Troskot pomalo je huškački povukao sljedeću paralelu: “Migranti ilegalno prelaze granice, a s druge strane, naše ljude koji možda imaju nekretnine preko granice, maltretira se da prenesu livanjski sir, suhomesnate proizvode ili vino”... Jasno, bit će još miješanja krušaka i jabuka za potrebe što zvučnijih zaključaka, u to ne treba sumnjati, jer “mostovci” će idućih mjeseci “loviti” glasove desno orijentiranih, ali i prosvjednih birača općenito.

---

image

Marin Miletić 

Damjan Tadic/Cropix
---

Glavni suparnik na desnici bit će im Domovinski pokret. Neformalno se može čuti kako DP već smišlja kako doskočiti “mostovcima”, spominju se i kandidati iznenađenja na listama, e kako bi DP-ovci pomrsili računice Grmoje i društva o osvajanju “sigurnih” mandata. Naravno, tek će se vidjeti i koji su stvarni dometi DP-a, koji je bio iznenađenje prošlih izbora, ali se potom osuo s početnih 16 na samo šest mandata u Saboru, izbacivši iz naziva i članstva osnivača stranke Miroslava Škoru, kojemu nakon naglog uspona i razočaranja u bivše suradnike ostaje tek melankolična utjeha tamburice...

Ništa manja melankolija ne vlada ni na ovdašnjoj ljevici (uzgred, talijanski publicist Enzo Traverso u svojoj će knjizi “Melankolija ljevice”, kod nas objavljene u izdanju TIM pressa, kazati kako “svaki ideal nosi sa sobom tugu zato što stvarnost za njim zaostaje, a melankolija je ime za taj međuprostor”).

Naime, nakon što je još prije ljeta postalo jasno da od predizborne suradnje SDP-a i Možemo! neće biti ništa, u SDP-u su sve PR-ovske karte (zasad uglavnom neuspješno) bacili na intenziviranje “vidljivosti” svoga stranačkog šefa Peđe Grbina u očima javnosti. Zato od SDP-a možemo očekivati provokativne i agresivne medijske kampanje, kako nas je to već prije naučio njihov PR-ovski strateg Alex Braun. Pritom će glavno načelo biti “važno da se diže prašina, pa makar nas svi kritizirali”, kao u aktualnoj poruci umirovljenicima da je “bolje (staviti) štrik oko vrata nego se mučiti”.

---

image
Lucija Ocko/Cropix
---

Sumnje s Iblerova trga

Apsurdno je da usred PR-ovske ofenzive s Iblerova trga cure i informacije o sve glasnijim sumnjama članova najviših stranačkih tijela da je Grbin “taj”. Lider koji će privući neodlučne birače i srušiti HDZ s vlasti. Njegov je rejting trenutno gori od rekordno niskog rejtinga same stranke i zato je u SDP-u sve više malodušnih.

Mediji su nedavno prenijeli da je čak troje potpredsjednika stranke, Ranko Ostojić, Biljana Borzan i Sabina Glasovac, kao i član Predsjedništva Mišo Krstičević na stranačkim tijelima iznijelo svoje sumnje da je aktualni predsjednik SDP-a dobar izbor za premijera.

Nekarizmatični Grbin očito nije izvukao pouke iz činjenice da je jedan od razloga zbog kojih je Možemo! odbio zajednički nastup na izborima i u njegovu tvrdom stavu da baš on treba biti – premijerski kandidat. “Jasno je da mjesto premijera ide onoj stranci koja je jača, a to je SDP!”, samouvjereno je poručivao prije konačnog “ne” iz zeleno-lijeve platforme koja vlada metropolom. Danas to izgleda ovako: SDP-ovci bi trebali uvjeriti birače i potencijalne koalicijske partnere (mislim na manje stranke ljevice i lijevog centra) da su parlamentarni izbori pred nama presudni, a istodobno ni mnogi od njih ne vjeruju u liderske kapacitete svojeg predsjednika. Možemo! zbog svojih zagrebačkih briga nije do kraja razvilo potencijale koje su im pripisivali na nacionalnoj razini. Krajnje lijeva Radnička fronta Katarine Peović već neko vrijeme stagnira.

A superizborna godina samo što nije!

---

image

Katarina Peović

Teo Kamov/Cropix
---

Vladajući HDZ za to vrijeme brodi po svojem redu plovidbe. Barem tako misle na Trgu žrtava fašizma, ohrabreni redovitim ispitivanjima rejtinga, u kojima su nedodirljivi. Uvjeren da ministarske afere neće previše naškoditi rejtingu stranke i Vlade, šef HDZ-ovaca i premijer Andrej Plenković nastavlja s forsiranjem svoje politike stabilnosti. Time biračima sugerira da su “problemi pod kontrolom” i pritom odbija svaki pokušaj oporbe da nametne teme koje bi u javnosti mogle izazvati osjećaj neke vrste izvanrednog stanja ili potrebe da se nešto hitno i dramatično mijenja. Ako ih i prihvati, jer su ipak neizbježne i prevažne, onda inzistira na tome da sve izgleda otprije planirano.

Plenković se dugoročno uzda u pozitivne makroekonomske pokazatelje, Vladine pakete mjera za pomoć građanima i gospodarstvu te u poteze kao što je, primjerice, novi set poreznih izmjena koji bi od 1. siječnja trebao stupiti na snagu i građanima povećati plaće. Ovih je dana odaslao poruku članstvu da HDZ “mora biti čvrsto na desnom centru” i da su se svi pokušaji koji su vukli stranku previše prema krajnjim polovima političkog spektra pokazali promašajima. “Koalicije i partnerstva treba raditi s onima s kojima postoji ideološka srodnost, a ne s nekim tko će vas politički ucjenjivati”, rekao je Plenković spomenuvši Most i Domovinski pokret. Ali nije ostao samo na tome! “Da je netko tko je manji od nas ili derivat otpalih političara iz HDZ-a, i dolazi nama i kaže može ovako, ali bez ovog ili onoga – no way!”, dodao je. Čisto da se zna tko je gazda u čitavoj priči, pri čemu je pitanje postizborne suradnje, naravno, potpuno otvoreno.

‘Bračni’ scenariji

S obzirom na sve kalkulacije vezane uz datum održavanja parlamentarnih izbora, logično da su i postizborne kombinacije još na razini teorije, ali od HDZ-a ne treba očekivati velike strateške zaokrete. Baš kao što je logično očekivati predizbornu “gužvu u centru”, gdje će birače vabiti i neke novoosnovane opcije, poput AP – Akcije za promjene šibensko-kninskog župana Marka Jelića. Iako će on kazati da sa svojim istomišljenicima razmišlja “široko lijevo i široko desno”, prije svega na birače centra “puca” i Damir Vanđelić, koji još drži za sebe konačnu odluku o političkom angažmanu, ali priznaje da je razgovarao na tu temu i s Jelićem i s Ivicom Puljkom i njegovim Centrom, kao i s Fokusom...

---

image

Damir Vanđelić

Goran Sebelic/Cropix
------
image

Marko Jelić

Niksa Stipanicev/Cropix
---

Iako ne treba otkloniti ni mogućnost da netko od pobrojenih na kraju uđe u eventualno novu HDZ-ovu većinu, jasno je kako HDZ prije svega računa na moguću (postizbornu) suradnju s Domovinskim pokretom, svjetonazorski jednom od bliskijih im opcija. Ako se njihovo osipanje ne nastavi na samim izborima.

---

image

Ivan Penava

Damjan Tadic/Cropix
---

Scenarij takvog “političkog partnerstva”, da ne kažemo “braka”, unatoč svojim brojnim i čestim kritikama na račun vlasti, nije odbacio niti čelnik DP-a Ivan Penava. Iako će finese bilo kakvog postizbornog aranžmana ovisiti o tome koliko će tko mandata osvojiti, HDZ neće unaprijed odbaciti ni “manjinske” zastupnike. Uostalom, još nije poznato hoće li Milorad Pupovac, mnogima na desnici trn u oku, uopće ići po još jedan mandat! Osim toga, ne čine “manjinsku” kvotu samo zastupnici iz redova SDSS-a, tako da su moguće razne kombinacije. Osim, naravno, ucjena u stilu “Ako idete s njima, onda mi nećemo...”.

---

image

Milorad Pupovac - hoće li se kandidirati još jednom ili će prepustiti mjesto u sabornici mlađima?

Damir Krajac/Cropix
---

Nemojmo zaboraviti da je “pozitivnih signala” bilo i na nekima možda nezamislivoj, drugima potpuno neprihvatljivoj relaciji vladajući – Socijaldemokrati. Sjetimo se, u travnju je premijer Plenković u Saboru, dakle pred svima, kazao kako bi “bilo dobro da HDZ i Socijaldemokrati sklope postizbornu koaliciju”, što su u redovima SDP-ovih otpadnika doživjeli kao kompliment, potvrdu da su “ozbiljna stranka”, kako je to konstatirao nekadašnji SDP-ov ministar Davorko Vidović. Netko će kazati, pusti ideologiju, važnija je pragmatičnost!

Nije teško predvidjeti teme koje će dominirati kampanjom uoči parlamentarnih izbora; od borbe protiv inflacije i standarda građana, preko demografije i migrantskih tema do položaja umirovljenika i socijalno ugroženih skupina društva. Sasvim je predvidivo da će “korupcija” biti najspominjanija riječ, baš kao i uoči prethodnih izbora.

Jedino još ne znamo – kako će izbori završiti. Ili ćemo se samo praviti da je tako.

---

image
Josko Supic/Cropix/
---

---

Hrvati i dalje igraju na sigurno

Pad povjerenja u političke institucije jedna je od konstanti hrvatske politike u posljednja dva desetljeća. A to se odražava i na izbore, odnosno vidljivo je kroz stupanj (ne)zainteresiranosti građana za političke procese.
Bartul Vuksan-Ćusa i Andrija Henjak s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu u svojem članku “Povjerenje u institucije i stavovi o ekonomiji: Istraživanje njihove povezanosti u Hrvatskoj” (“Anali Hrvatskog politološkog društva”, 2022.) ovako se nadovezuju na uvodnu konstataciju: “Porast skepticizma prema politici očituje se u povećanoj volatilnosti sustava i izbornog ponašanja te sve većem izbornom potencijalu političkih aktera koji nastupaju kao kritičari rada političkih institucija i izazivači etabliranim političkim elitama. Međutim, istraživanja pokazuju i da
usprkos izraženom skepticizmu prema političkim institucijama i elitama, hrvatski građani istovremeno žele da država zadrži važnu ulogu u zaštiti od tržišnih rizika, pružanju javnih usluga i zaštiti životnog standarda...”

---

---

image
Nikola Vilic/Cropix/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Plenkovićeva poruka članstvu da HDZ ‘mora biti čvrsto na desnom centru’ zapravo znači da će novu većinu slagati po svome: Domovinski pokret ima otvorena vrata u novoj Vladi, ali to ne znači da ‘manjinci’ otpadaju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kako do većine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Plenkovićeva poruka članstvu da HDZ ‘mora biti čvrsto na desnom centru’ zapravo znači da će novu većinu slagati po svome: Domovinski pokret ima otvorena vrata u novoj Vladi, ali to ne znači da ‘manjinci’ otpadaju kako do većine 2 0 9709 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-14 11:07:32 [created_by] => 3127 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-17 20:28:43 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-09-17 20:28:43 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 242 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz unutrašnje i vanjske politike. [menu-meta_keywords] => politika, vijesti iz politike [secure] => 0 [page_title] => Politika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Plenkovićeva poruka članstvu da HDZ ‘mora biti čvrsto na desnom centru’ zapravo znači da će novu većinu slagati po svome: Domovinski pokret ima otvorena vrata u novoj Vladi, ali to ne znači da ‘manjinci’ otpadaju [metadata] => robots= author= title=Nema više nezamislivih koalicija: HDZ je spreman spojiti naizgled nespojivo - desnicu i Pupovčev SDSS; SDP ide s malima [metakey] => izbori, parlamentarni izbori, andrej plenković, predizborna koalicija [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/14\/25571716.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/14\/23306286.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/14\/23837007.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/14\/25544363.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/14\/24237711.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/14\/25381765.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/14\/10033440.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/14\/25225404.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/14\/17656790.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/14\/24958977.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Screenshot\/nova Tv\/","Josko Supic\/Cropix\/","Nikola Vilic\/Cropix\/Cropix","Lucija Ocko\/Cropix","Damjan Tadic\/Cropix","Damir Krajac\/Cropix","Goran Sebelic\/Cropix","Niksa Stipanicev\/Cropix","Teo Kamov\/Cropix","Damjan Tadic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Andrej Plenkovi\u0107 - kako do nove ve\u0107ine u Saboru?<\/p>","","","","

Ivan Penava<\/p>","

Milorad Pupovac - ho\u0107e li se kandidirati jo\u0161 jednom ili \u0107e prepustiti mjesto u sabornici mla\u0111ima?<\/p>","

Damir Van\u0111eli\u0107<\/p>","

Marko Jeli\u0107<\/p>","

Katarina Peovi\u0107<\/p>","

Marin Mileti\u0107\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:45","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1280x670","hd_25571716_1920.jpg":"1920x1080","k_25571716_1280.jpg":"1280x1280","k_25571716_1024.jpg":"1024x1024","k_25571716_640.jpg":"640x640","k_25571716_480.jpg":"480x480","k_25571716_340.jpg":"340x340","k_25571716_220.jpg":"220x220","o_25571716_1280.jpg":"1280x670","o_25571716_1024.jpg":"1024x536","o_25571716_640.jpg":"640x335","o_25571716_480.jpg":"480x251","o_25571716_340.jpg":"340x177","o_25571716_220.jpg":"220x115","h_25571716_1280.jpg":"1280x854","h_25571716_1024.jpg":"1024x683","h_25571716_640.jpg":"640x427","h_25571716_480.jpg":"480x320","h_25571716_340.jpg":"340x227","h_25571716_220.jpg":"220x147","pp_25571716_1280.jpg":"1280x1628","pp_25571716_1024.jpg":"1024x1303","pp_25571716_640.jpg":"640x814","pp_25571716_480.jpg":"480x611","pp_25571716_340.jpg":"340x432","pp_25571716_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1973","hd_23306286_1920.jpg":"1920x1080","k_23306286_1280.jpg":"1280x1280","k_23306286_1024.jpg":"1024x1024","k_23306286_640.jpg":"640x640","k_23306286_480.jpg":"480x480","k_23306286_340.jpg":"340x340","k_23306286_220.jpg":"220x220","o_23306286_1280.jpg":"1280x1315","o_23306286_1024.jpg":"1024x1052","o_23306286_640.jpg":"640x657","o_23306286_480.jpg":"480x493","o_23306286_340.jpg":"340x349","o_23306286_220.jpg":"220x226","h_23306286_1280.jpg":"1280x854","h_23306286_1024.jpg":"1024x683","h_23306286_640.jpg":"640x427","h_23306286_480.jpg":"480x320","h_23306286_340.jpg":"340x227","h_23306286_220.jpg":"220x147","pp_23306286_1280.jpg":"1280x1628","pp_23306286_1024.jpg":"1024x1303","pp_23306286_640.jpg":"640x814","pp_23306286_480.jpg":"480x611","pp_23306286_340.jpg":"340x432","pp_23306286_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_23837007_1920.jpg":"1920x1080","k_23837007_1280.jpg":"1280x1280","k_23837007_1024.jpg":"1024x1024","k_23837007_640.jpg":"640x640","k_23837007_480.jpg":"480x480","k_23837007_340.jpg":"340x340","k_23837007_220.jpg":"220x220","o_23837007_1280.jpg":"1280x851","o_23837007_1024.jpg":"1024x681","o_23837007_640.jpg":"640x425","o_23837007_480.jpg":"480x319","o_23837007_340.jpg":"340x226","o_23837007_220.jpg":"220x146","h_23837007_1280.jpg":"1280x854","h_23837007_1024.jpg":"1024x683","h_23837007_640.jpg":"640x427","h_23837007_480.jpg":"480x320","h_23837007_340.jpg":"340x227","h_23837007_220.jpg":"220x147","pp_23837007_1280.jpg":"1280x1628","pp_23837007_1024.jpg":"1024x1303","pp_23837007_640.jpg":"640x814","pp_23837007_480.jpg":"480x611","pp_23837007_340.jpg":"340x432","pp_23837007_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25544363_1920.jpg":"1920x1080","k_25544363_1280.jpg":"1280x1280","k_25544363_1024.jpg":"1024x1024","k_25544363_640.jpg":"640x640","k_25544363_480.jpg":"480x480","k_25544363_340.jpg":"340x340","k_25544363_220.jpg":"220x220","o_25544363_1280.jpg":"1280x853","o_25544363_1024.jpg":"1024x682","o_25544363_640.jpg":"640x426","o_25544363_480.jpg":"480x320","o_25544363_340.jpg":"340x226","o_25544363_220.jpg":"220x146","h_25544363_1280.jpg":"1280x854","h_25544363_1024.jpg":"1024x683","h_25544363_640.jpg":"640x427","h_25544363_480.jpg":"480x320","h_25544363_340.jpg":"340x227","h_25544363_220.jpg":"220x147","pp_25544363_1280.jpg":"1280x1628","pp_25544363_1024.jpg":"1024x1303","pp_25544363_640.jpg":"640x814","pp_25544363_480.jpg":"480x611","pp_25544363_340.jpg":"340x432","pp_25544363_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24237711_1920.jpg":"1920x1080","k_24237711_1280.jpg":"1280x1280","k_24237711_1024.jpg":"1024x1024","k_24237711_640.jpg":"640x640","k_24237711_480.jpg":"480x480","k_24237711_340.jpg":"340x340","k_24237711_220.jpg":"220x220","o_24237711_1280.jpg":"1280x853","o_24237711_1024.jpg":"1024x682","o_24237711_640.jpg":"640x426","o_24237711_480.jpg":"480x320","o_24237711_340.jpg":"340x226","o_24237711_220.jpg":"220x146","h_24237711_1280.jpg":"1280x854","h_24237711_1024.jpg":"1024x683","h_24237711_640.jpg":"640x427","h_24237711_480.jpg":"480x320","h_24237711_340.jpg":"340x227","h_24237711_220.jpg":"220x147","pp_24237711_1280.jpg":"1280x1628","pp_24237711_1024.jpg":"1024x1303","pp_24237711_640.jpg":"640x814","pp_24237711_480.jpg":"480x611","pp_24237711_340.jpg":"340x432","pp_24237711_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25381765_1920.jpg":"1920x1080","k_25381765_1280.jpg":"1280x1280","k_25381765_1024.jpg":"1024x1024","k_25381765_640.jpg":"640x640","k_25381765_480.jpg":"480x480","k_25381765_340.jpg":"340x340","k_25381765_220.jpg":"220x220","o_25381765_1280.jpg":"1280x853","o_25381765_1024.jpg":"1024x682","o_25381765_640.jpg":"640x426","o_25381765_480.jpg":"480x320","o_25381765_340.jpg":"340x226","o_25381765_220.jpg":"220x146","h_25381765_1280.jpg":"1280x854","h_25381765_1024.jpg":"1024x683","h_25381765_640.jpg":"640x427","h_25381765_480.jpg":"480x320","h_25381765_340.jpg":"340x227","h_25381765_220.jpg":"220x147","pp_25381765_1280.jpg":"1280x1628","pp_25381765_1024.jpg":"1024x1303","pp_25381765_640.jpg":"640x814","pp_25381765_480.jpg":"480x611","pp_25381765_340.jpg":"340x432","pp_25381765_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1275","hd_10033440_1920.jpg":"1920x1080","k_10033440_1280.jpg":"1280x1280","k_10033440_1024.jpg":"1024x1024","k_10033440_640.jpg":"640x640","k_10033440_480.jpg":"480x480","k_10033440_340.jpg":"340x340","k_10033440_220.jpg":"220x220","o_10033440_1280.jpg":"1280x850","o_10033440_1024.jpg":"1024x680","o_10033440_640.jpg":"640x425","o_10033440_480.jpg":"480x318","o_10033440_340.jpg":"340x225","o_10033440_220.jpg":"220x146","h_10033440_1280.jpg":"1280x854","h_10033440_1024.jpg":"1024x683","h_10033440_640.jpg":"640x427","h_10033440_480.jpg":"480x320","h_10033440_340.jpg":"340x227","h_10033440_220.jpg":"220x147","pp_10033440_1280.jpg":"1280x1628","pp_10033440_1024.jpg":"1024x1303","pp_10033440_640.jpg":"640x814","pp_10033440_480.jpg":"480x611","pp_10033440_340.jpg":"340x432","pp_10033440_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1251","hd_25225404_1920.jpg":"1920x1080","k_25225404_1280.jpg":"1280x1280","k_25225404_1024.jpg":"1024x1024","k_25225404_640.jpg":"640x640","k_25225404_480.jpg":"480x480","k_25225404_340.jpg":"340x340","k_25225404_220.jpg":"220x220","o_25225404_1280.jpg":"1280x834","o_25225404_1024.jpg":"1024x667","o_25225404_640.jpg":"640x417","o_25225404_480.jpg":"480x312","o_25225404_340.jpg":"340x221","o_25225404_220.jpg":"220x143","h_25225404_1280.jpg":"1280x854","h_25225404_1024.jpg":"1024x683","h_25225404_640.jpg":"640x427","h_25225404_480.jpg":"480x320","h_25225404_340.jpg":"340x227","h_25225404_220.jpg":"220x147","pp_25225404_1280.jpg":"1280x1628","pp_25225404_1024.jpg":"1024x1303","pp_25225404_640.jpg":"640x814","pp_25225404_480.jpg":"480x611","pp_25225404_340.jpg":"340x432","pp_25225404_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1333x2000","hd_17656790_1920.jpg":"1920x1080","k_17656790_1280.jpg":"1280x1280","k_17656790_1024.jpg":"1024x1024","k_17656790_640.jpg":"640x640","k_17656790_480.jpg":"480x480","k_17656790_340.jpg":"340x340","k_17656790_220.jpg":"220x220","o_17656790_1280.jpg":"1280x1920","o_17656790_1024.jpg":"1024x1536","o_17656790_640.jpg":"640x960","o_17656790_480.jpg":"480x720","o_17656790_340.jpg":"340x510","o_17656790_220.jpg":"220x330","h_17656790_1280.jpg":"1280x854","h_17656790_1024.jpg":"1024x683","h_17656790_640.jpg":"640x427","h_17656790_480.jpg":"480x320","h_17656790_340.jpg":"340x227","h_17656790_220.jpg":"220x147","pp_17656790_1280.jpg":"1280x1628","pp_17656790_1024.jpg":"1024x1303","pp_17656790_640.jpg":"640x814","pp_17656790_480.jpg":"480x611","pp_17656790_340.jpg":"340x432","pp_17656790_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24958977_1920.jpg":"1920x1080","k_24958977_1280.jpg":"1280x1280","k_24958977_1024.jpg":"1024x1024","k_24958977_640.jpg":"640x640","k_24958977_480.jpg":"480x480","k_24958977_340.jpg":"340x340","k_24958977_220.jpg":"220x220","o_24958977_1280.jpg":"1280x853","o_24958977_1024.jpg":"1024x682","o_24958977_640.jpg":"640x426","o_24958977_480.jpg":"480x320","o_24958977_340.jpg":"340x226","o_24958977_220.jpg":"220x146","h_24958977_1280.jpg":"1280x854","h_24958977_1024.jpg":"1024x683","h_24958977_640.jpg":"640x427","h_24958977_480.jpg":"480x320","h_24958977_340.jpg":"340x227","h_24958977_220.jpg":"220x147","pp_24958977_1280.jpg":"1280x1628","pp_24958977_1024.jpg":"1024x1303","pp_24958977_640.jpg":"640x814","pp_24958977_480.jpg":"480x611","pp_24958977_340.jpg":"340x432","pp_24958977_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15453370 Threads: 4 Questions: 3196944553 Slow queries: 7191035 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235914492 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/politika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/politika ) ) [link] => /vijesti/politika/nema-vise-nezamislivih-koalicija-hdz-je-spreman-spojiti-naizgled-nespojivo-desnicu-i-pupovcev-sdss-sdp-ide-s-malima-1323504 [printLink] => /vijesti/politika/nema-vise-nezamislivih-koalicija-hdz-je-spreman-spojiti-naizgled-nespojivo-desnicu-i-pupovcev-sdss-sdp-ide-s-malima-1323504?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 317666 [name] => IZBORI [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izbori [link] => /tag/izbori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 391575 [name] => parlamentarni izbori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => parlamentarni-izbori [link] => /tag/parlamentarni-izbori ) [2] => stdClass Object ( [id] => 291508 [name] => Andrej Plenković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => andrej-plenkovic [link] => /tag/andrej-plenkovic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 611674 [name] => predizborna koalicija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-01 09:48:18 [main_article_id] => 0 [alias] => predizborna-koalicija [link] => /tag/predizborna-koalicija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Plenkovićeva poruka članstvu da HDZ ‘mora biti čvrsto na desnom centru’ zapravo znači da će novu većinu slagati po svome: Domovinski pokret ima otvorena vrata u novoj Vladi, ali to ne znači da ‘manjinci’ otpadaju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kako do većine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nema više nezamislivih koalicija: HDZ je spreman spojiti naizgled nespojivo - desnicu i Pupovčev SDSS; SDP ide s malima [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3127 [name] => Hrvoje Prnjak [username] => hrvoje-prnjak [email] => hrvoje-prnjak@sd.hr [password] => $2y$10$Y4luKz1IlJc.uVykb8ag5uxFiMOpwxBSgWDMihSGHVvj6mi9HVY4i [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/hrvoje-prnjak-3127 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1645 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d026d46ecd5929a4ba78babd6e96d66?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/14/25571716.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Screenshot/nova Tv/ [mainImageDesc] =>

Andrej Plenković - kako do nove većine u Saboru?

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/14/25571716.jpg [title] => Screenshot/nova Tv/

Andrej Plenković - kako do nove većine u Saboru?

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/14/23306286.jpg [title] => Josko Supic/Cropix/ ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/14/23837007.jpg [title] => Nikola Vilic/Cropix/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/14/25544363.jpg [title] => Lucija Ocko/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/14/24237711.jpg [title] => Damjan Tadic/Cropix

Ivan Penava

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/14/25381765.jpg [title] => Damir Krajac/Cropix

Milorad Pupovac - hoće li se kandidirati još jednom ili će prepustiti mjesto u sabornici mlađima?

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/14/10033440.jpg [title] => Goran Sebelic/Cropix

Damir Vanđelić

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/14/25225404.jpg [title] => Niksa Stipanicev/Cropix

Marko Jelić

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/14/17656790.jpg [title] => Teo Kamov/Cropix

Katarina Peović

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/14/24958977.jpg [title] => Damjan Tadic/Cropix

Marin Miletić 

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Možete zamisliti, ma što zamisliti, gotovo da se može opipati očaj hrvatskih desničara, pogotovo onih izvanparlamentarnih, dok u tiskovinama i na portalima čitaju o povijesnom rastu desnice u Njemačkoj.

Mora da ih glava boli zbog postotaka koje doseže Alternativa za Njemačku (Alternative für Deutschland, AfD), po anketama trenutno druga opcija u državi. Po istraživanju koje je objavila ARD televizija, demokršćanski CDU ima podršku 29 posto birača, a AfD je dogurao do 19 posto, pretekavši socijaldemokrate kancelara Olafa Scholza, koji su na 17 posto. Da ne spominjemo pobjedu konzervativaca na izborima u Grčkoj ovog svibnja i nedavni trijumf desnice u Finskoj, lani u ovo vrijeme i u Švedskoj...

Prije nego što je mračnim tonom vjerojatno pozvao još jednu rundu za sve u kafiću, pardon, stranačkoj središnjici, netko se u HSP-u dosjetio kako i mi imamo migrante. A to je, među ostalim, jedna od glavnih tema na kojoj njemački desničari profitiraju! Pa nismo ni mi nepismeni, je li... Uostalom, ako može taj AfD, što ne bi i HSP!

Vjerojatno je tako nekako nastalo i ovotjedno priopćenje pravaša po kojem “ilegalci s Bliskog istoka” “lome križeve” i iskazuju “netrpeljivost prema katoličkoj vjeri, drugačijoj kulturi, tradiciji i običajima”. Ako niste znali, sad znate: šetaju se te “skupine Arapa” po Hrvatskoj slobodno poput ratnih zločinaca (!), dok mi olako zaboravljamo kako “još u 16. stoljeću papa Lav X. daje Hrvatskoj naziv ‘Antemurale Christianitatis’”...

Očešavanje o migrante

O migrante se, očekivano, posljednjih dana očešao i Most. Tako Marina Miletića brine što “ne znamo tko su ti ljudi, kamo idu i kakve su im nakane”, dok premijera optužuje da “na daljinski Bruxellesa od Hrvatske radi hot-spot i koloniju”. Zvonimir Troskot pomalo je huškački povukao sljedeću paralelu: “Migranti ilegalno prelaze granice, a s druge strane, naše ljude koji možda imaju nekretnine preko granice, maltretira se da prenesu livanjski sir, suhomesnate proizvode ili vino”... Jasno, bit će još miješanja krušaka i jabuka za potrebe što zvučnijih zaključaka, u to ne treba sumnjati, jer “mostovci” će idućih mjeseci “loviti” glasove desno orijentiranih, ali i prosvjednih birača općenito.

---

image

Marin Miletić 

Damjan Tadic/Cropix
---

Glavni suparnik na desnici bit će im Domovinski pokret. Neformalno se može čuti kako DP već smišlja kako doskočiti “mostovcima”, spominju se i kandidati iznenađenja na listama, e kako bi DP-ovci pomrsili računice Grmoje i društva o osvajanju “sigurnih” mandata. Naravno, tek će se vidjeti i koji su stvarni dometi DP-a, koji je bio iznenađenje prošlih izbora, ali se potom osuo s početnih 16 na samo šest mandata u Saboru, izbacivši iz naziva i članstva osnivača stranke Miroslava Škoru, kojemu nakon naglog uspona i razočaranja u bivše suradnike ostaje tek melankolična utjeha tamburice...

Ništa manja melankolija ne vlada ni na ovdašnjoj ljevici (uzgred, talijanski publicist Enzo Traverso u svojoj će knjizi “Melankolija ljevice”, kod nas objavljene u izdanju TIM pressa, kazati kako “svaki ideal nosi sa sobom tugu zato što stvarnost za njim zaostaje, a melankolija je ime za taj međuprostor”).

Naime, nakon što je još prije ljeta postalo jasno da od predizborne suradnje SDP-a i Možemo! neće biti ništa, u SDP-u su sve PR-ovske karte (zasad uglavnom neuspješno) bacili na intenziviranje “vidljivosti” svoga stranačkog šefa Peđe Grbina u očima javnosti. Zato od SDP-a možemo očekivati provokativne i agresivne medijske kampanje, kako nas je to već prije naučio njihov PR-ovski strateg Alex Braun. Pritom će glavno načelo biti “važno da se diže prašina, pa makar nas svi kritizirali”, kao u aktualnoj poruci umirovljenicima da je “bolje (staviti) štrik oko vrata nego se mučiti”.

---

image
Lucija Ocko/Cropix
---

Sumnje s Iblerova trga

Apsurdno je da usred PR-ovske ofenzive s Iblerova trga cure i informacije o sve glasnijim sumnjama članova najviših stranačkih tijela da je Grbin “taj”. Lider koji će privući neodlučne birače i srušiti HDZ s vlasti. Njegov je rejting trenutno gori od rekordno niskog rejtinga same stranke i zato je u SDP-u sve više malodušnih.

Mediji su nedavno prenijeli da je čak troje potpredsjednika stranke, Ranko Ostojić, Biljana Borzan i Sabina Glasovac, kao i član Predsjedništva Mišo Krstičević na stranačkim tijelima iznijelo svoje sumnje da je aktualni predsjednik SDP-a dobar izbor za premijera.

Nekarizmatični Grbin očito nije izvukao pouke iz činjenice da je jedan od razloga zbog kojih je Možemo! odbio zajednički nastup na izborima i u njegovu tvrdom stavu da baš on treba biti – premijerski kandidat. “Jasno je da mjesto premijera ide onoj stranci koja je jača, a to je SDP!”, samouvjereno je poručivao prije konačnog “ne” iz zeleno-lijeve platforme koja vlada metropolom. Danas to izgleda ovako: SDP-ovci bi trebali uvjeriti birače i potencijalne koalicijske partnere (mislim na manje stranke ljevice i lijevog centra) da su parlamentarni izbori pred nama presudni, a istodobno ni mnogi od njih ne vjeruju u liderske kapacitete svojeg predsjednika. Možemo! zbog svojih zagrebačkih briga nije do kraja razvilo potencijale koje su im pripisivali na nacionalnoj razini. Krajnje lijeva Radnička fronta Katarine Peović već neko vrijeme stagnira.

A superizborna godina samo što nije!

---

image

Katarina Peović

Teo Kamov/Cropix
---

Vladajući HDZ za to vrijeme brodi po svojem redu plovidbe. Barem tako misle na Trgu žrtava fašizma, ohrabreni redovitim ispitivanjima rejtinga, u kojima su nedodirljivi. Uvjeren da ministarske afere neće previše naškoditi rejtingu stranke i Vlade, šef HDZ-ovaca i premijer Andrej Plenković nastavlja s forsiranjem svoje politike stabilnosti. Time biračima sugerira da su “problemi pod kontrolom” i pritom odbija svaki pokušaj oporbe da nametne teme koje bi u javnosti mogle izazvati osjećaj neke vrste izvanrednog stanja ili potrebe da se nešto hitno i dramatično mijenja. Ako ih i prihvati, jer su ipak neizbježne i prevažne, onda inzistira na tome da sve izgleda otprije planirano.

Plenković se dugoročno uzda u pozitivne makroekonomske pokazatelje, Vladine pakete mjera za pomoć građanima i gospodarstvu te u poteze kao što je, primjerice, novi set poreznih izmjena koji bi od 1. siječnja trebao stupiti na snagu i građanima povećati plaće. Ovih je dana odaslao poruku članstvu da HDZ “mora biti čvrsto na desnom centru” i da su se svi pokušaji koji su vukli stranku previše prema krajnjim polovima političkog spektra pokazali promašajima. “Koalicije i partnerstva treba raditi s onima s kojima postoji ideološka srodnost, a ne s nekim tko će vas politički ucjenjivati”, rekao je Plenković spomenuvši Most i Domovinski pokret. Ali nije ostao samo na tome! “Da je netko tko je manji od nas ili derivat otpalih političara iz HDZ-a, i dolazi nama i kaže može ovako, ali bez ovog ili onoga – no way!”, dodao je. Čisto da se zna tko je gazda u čitavoj priči, pri čemu je pitanje postizborne suradnje, naravno, potpuno otvoreno.

‘Bračni’ scenariji

S obzirom na sve kalkulacije vezane uz datum održavanja parlamentarnih izbora, logično da su i postizborne kombinacije još na razini teorije, ali od HDZ-a ne treba očekivati velike strateške zaokrete. Baš kao što je logično očekivati predizbornu “gužvu u centru”, gdje će birače vabiti i neke novoosnovane opcije, poput AP – Akcije za promjene šibensko-kninskog župana Marka Jelića. Iako će on kazati da sa svojim istomišljenicima razmišlja “široko lijevo i široko desno”, prije svega na birače centra “puca” i Damir Vanđelić, koji još drži za sebe konačnu odluku o političkom angažmanu, ali priznaje da je razgovarao na tu temu i s Jelićem i s Ivicom Puljkom i njegovim Centrom, kao i s Fokusom...

---

image

Damir Vanđelić

Goran Sebelic/Cropix
------
image

Marko Jelić

Niksa Stipanicev/Cropix
---

Iako ne treba otkloniti ni mogućnost da netko od pobrojenih na kraju uđe u eventualno novu HDZ-ovu većinu, jasno je kako HDZ prije svega računa na moguću (postizbornu) suradnju s Domovinskim pokretom, svjetonazorski jednom od bliskijih im opcija. Ako se njihovo osipanje ne nastavi na samim izborima.

---

image

Ivan Penava

Damjan Tadic/Cropix
---

Scenarij takvog “političkog partnerstva”, da ne kažemo “braka”, unatoč svojim brojnim i čestim kritikama na račun vlasti, nije odbacio niti čelnik DP-a Ivan Penava. Iako će finese bilo kakvog postizbornog aranžmana ovisiti o tome koliko će tko mandata osvojiti, HDZ neće unaprijed odbaciti ni “manjinske” zastupnike. Uostalom, još nije poznato hoće li Milorad Pupovac, mnogima na desnici trn u oku, uopće ići po još jedan mandat! Osim toga, ne čine “manjinsku” kvotu samo zastupnici iz redova SDSS-a, tako da su moguće razne kombinacije. Osim, naravno, ucjena u stilu “Ako idete s njima, onda mi nećemo...”.

---

image

Milorad Pupovac - hoće li se kandidirati još jednom ili će prepustiti mjesto u sabornici mlađima?

Damir Krajac/Cropix
---

Nemojmo zaboraviti da je “pozitivnih signala” bilo i na nekima možda nezamislivoj, drugima potpuno neprihvatljivoj relaciji vladajući – Socijaldemokrati. Sjetimo se, u travnju je premijer Plenković u Saboru, dakle pred svima, kazao kako bi “bilo dobro da HDZ i Socijaldemokrati sklope postizbornu koaliciju”, što su u redovima SDP-ovih otpadnika doživjeli kao kompliment, potvrdu da su “ozbiljna stranka”, kako je to konstatirao nekadašnji SDP-ov ministar Davorko Vidović. Netko će kazati, pusti ideologiju, važnija je pragmatičnost!

Nije teško predvidjeti teme koje će dominirati kampanjom uoči parlamentarnih izbora; od borbe protiv inflacije i standarda građana, preko demografije i migrantskih tema do položaja umirovljenika i socijalno ugroženih skupina društva. Sasvim je predvidivo da će “korupcija” biti najspominjanija riječ, baš kao i uoči prethodnih izbora.

Jedino još ne znamo – kako će izbori završiti. Ili ćemo se samo praviti da je tako.

---

image
Josko Supic/Cropix/
---

---

Hrvati i dalje igraju na sigurno

Pad povjerenja u političke institucije jedna je od konstanti hrvatske politike u posljednja dva desetljeća. A to se odražava i na izbore, odnosno vidljivo je kroz stupanj (ne)zainteresiranosti građana za političke procese.
Bartul Vuksan-Ćusa i Andrija Henjak s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu u svojem članku “Povjerenje u institucije i stavovi o ekonomiji: Istraživanje njihove povezanosti u Hrvatskoj” (“Anali Hrvatskog politološkog društva”, 2022.) ovako se nadovezuju na uvodnu konstataciju: “Porast skepticizma prema politici očituje se u povećanoj volatilnosti sustava i izbornog ponašanja te sve većem izbornom potencijalu političkih aktera koji nastupaju kao kritičari rada političkih institucija i izazivači etabliranim političkim elitama. Međutim, istraživanja pokazuju i da
usprkos izraženom skepticizmu prema političkim institucijama i elitama, hrvatski građani istovremeno žele da država zadrži važnu ulogu u zaštiti od tržišnih rizika, pružanju javnih usluga i zaštiti životnog standarda...”

---

---

image
Nikola Vilic/Cropix/Cropix
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Screenshot/nova Tv/ Josko Supic/Cropix/ Nikola Vilic/Cropix/Cropix Lucija Ocko/Cropix Damjan Tadic/Cropix Damir Krajac/Cropix Goran Sebelic/Cropix Niksa Stipanicev/Cropix Teo Kamov/Cropix Damjan Tadic/Cropix
Screenshot/nova Tv/

Andrej Plenković - kako do nove većine u Saboru?

Damjan Tadic/Cropix

Ivan Penava

Damir Krajac/Cropix

Milorad Pupovac - hoće li se kandidirati još jednom ili će prepustiti mjesto u sabornici mlađima?

Goran Sebelic/Cropix

Damir Vanđelić

Teo Kamov/Cropix

Katarina Peović

Damjan Tadic/Cropix

Marin Miletić 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/politika/nema-vise-nezamislivih-koalicija-hdz-je-spreman-spojiti-naizgled-nespojivo-desnicu-i-pupovcev-sdss-sdp-ide-s-malima-1323504 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8fc195f51bc59d657757e7a304fcc31091d5318a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nema+vi%C5%A1e+nezamislivih+koalicija%3A+HDZ+je+spreman+spojiti+naizgled+nespojivo+-+desnicu+i+Pupov%C4%8Dev+SDSS%3B+SDP+ide+s+malima&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fnema-vise-nezamislivih-koalicija-hdz-je-spreman-spojiti-naizgled-nespojivo-desnicu-i-pupovcev-sdss-sdp-ide-s-malima-1323504 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fnema-vise-nezamislivih-koalicija-hdz-je-spreman-spojiti-naizgled-nespojivo-desnicu-i-pupovcev-sdss-sdp-ide-s-malima-1323504 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Plenkovićeva poruka članstvu da HDZ ‘mora biti čvrsto na desnom centru’ zapravo znači da će novu većinu slagati po svome: Domovinski pokret ima otvorena vrata u novoj Vladi, ali to ne znači da ‘manjinci’ otpadaju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kako do većine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Politikakako do većine

Nema više nezamislivih koalicija: HDZ je spreman spojiti naizgled nespojivo - desnicu i Pupovčev SDSS; SDP ide s malima

17. rujna 2023. - 22:28

Možete zamisliti, ma što zamisliti, gotovo da se može opipati očaj hrvatskih desničara, pogotovo onih izvanparlamentarnih, dok u tiskovinama i na portalima čitaju o povijesnom rastu desnice u Njemačkoj.

Mora da ih glava boli zbog postotaka koje doseže Alternativa za Njemačku (Alternative für Deutschland, AfD), po anketama trenutno druga opcija u državi. Po istraživanju koje je objavila ARD televizija, demokršćanski CDU ima podršku 29 posto birača, a AfD je dogurao do 19 posto, pretekavši socijaldemokrate kancelara Olafa Scholza, koji su na 17 posto. Da ne spominjemo pobjedu konzervativaca na izborima u Grčkoj ovog svibnja i nedavni trijumf desnice u Finskoj, lani u ovo vrijeme i u Švedskoj...

Prije nego što je mračnim tonom vjerojatno pozvao još jednu rundu za sve u...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 07:47